ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Αυγούστου 2019
Σελ. /20
ΝΕΟΛΑΙΑ
Να μη μείνει κανένα παιδί εκτός παιδικού σταθμού

Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Oμάδας του KKΕ προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τις ευθύνες της ΕΕ, των κυβερνήσεων, των Περιφερειών και των δήμων για το ότι χιλιάδες παιδιά μένουν και φέτος εκτός παιδικών σταθμών καταγγέλλει η Ευρωκοινοβουλευτική Oμάδα του KKΕ με Ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του Kόμματος Λευτέρης Nικολάου - Aλαβάνος προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οπως αναφέρει:

«H κυβέρνηση της ΝΔ προκλητικά πανηγυρίζει κάνοντας λόγο για μια "ευχάριστη μέρα" αποσιωπώντας ότι 17.250 παιδιά έμειναν χωρίς κουπόνι (voucher) λόγω των αυστηρών εισοδηματικών κριτηρίων που διαμόρφωσε και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ότι χιλιάδες οικογένειες δεν υπέβαλαν αίτηση λόγω ακριβώς αυτών των κριτηρίων. Είναι άλλωστε ενδεικτικό ότι από το πρόγραμμα του ΕΣΠA αποκλείονται εξαρχής τα παιδιά των δημοσίων υπαλλήλων.

Αυτές είναι μερικές μόνο από τις βαριές συνέπειες της πολιτικής της ΕΕ, των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, που κατά τα άλλα η νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φον ντερ Λάιεν αποκάλεσε "Ευρωπαϊκή Εγγύηση για το Παιδί", η οποία υποτίθεται ότι θα εξασφαλίζει την πρόσβαση των παιδιών σε βασικά δικαιώματα όπως η Εκπαίδευση.

Με την ανεπάρκεια του δικτύου δημοτικών παιδικών σταθμών και με τη διαρκή υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση των δήμων και των παιδικών σταθμών τους, οι εργατικές - λαϊκές οικογένειες καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για την κάλυψη στοιχειωδών αναγκών των παιδιών τους. Αυτή είναι η πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεών της που έχει ως αποτέλεσμα όλο και περισσότερες οικογένειες να μην μπορούν να ανταποκριθούν στα τροφεία των δημοτικών παιδικών σταθμών (εφόσον κατάφεραν να βρουν θέση), πόσο μάλλον στα δίδακτρα των ιδιωτικών. Οδηγούνται στο σοβαρό αδιέξοδο από το Σεπτέμβρη να μην έχουν πού να αφήσουν το παιδί τους».

Με βάση τα παραπάνω ο ευρωβουλευτής του KKΕ υπέβαλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα εξής ερωτήματα:

-- Αναγνωρίζει η Επιτροπή το δίκαιο αίτημα των εργατικών - λαϊκών οικογενειών για κανένα παιδί εκτός παιδικού σταθμού;

-- Πώς τοποθετείται στο γεγονός ότι η πολιτική της ΕΕ και των ΕΣΠΑ, που συναποφασίζουν και υλοποιούν οι κυβερνήσεις, οι περιφερειακές και οι δημοτικές αρχές, έχει ταυτιστεί με την απόρριψη χιλιάδων παιδιών από τους παιδικούς σταθμούς και με το ότι οι γονείς επωμίζονται νέα μεγάλα βάρη προκειμένου να εξασφαλίσουν τα στοιχειώδη και τα αυτονόητα για την εκπαίδευση των παιδιών τους που παραμένουν πολύ μακριά από τις σύγχρονες ανάγκες που θα έπρεπε να απολαμβάνουν;».

45ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Τουρνουά ποδοσφαίρου στα Χανιά

Το Τομεακό Συμβούλιο Χανίων της ΚΝΕ καλεί τη νεολαία του νομού να συμμετάσχει μαζικά στις εκδηλώσεις που διοργανώνει στο πλαίσιο του 45ου Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή» «για να συζητήσουμε για τον άλλο δρόμο που έχει να προτείνει το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, για το πώς μπορούμε σήμερα να ζήσουμε σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες μας, σύμφωνα με τις δυνατότητες που προκύπτουν από την ανάπτυξη της τεχνολογίας και της επιστήμης».

Στο Νομό Χανίων το ταξίδι του Φεστιβάλ ξεκινάει το ταξίδι του από την Παλαιόχωρα στις 6 και 7 Αυγούστου, όπου διοργανώνεται τουρνουά ποδοσφαίρου με σύνθημα «Βάλε γκολ στο φασισμό και στο σύστημα που τον γεννά»!

Το πρόγραμμα του διήμερου τουρνουά στο Γήπεδο της Παλαιόχωρας θα περιλαμβάνει:

Τρίτη 6/8 έναρξη 5.30 μ.μ.: Α' φάση αγώνων.

Τετάρτη 7/8 έναρξη 5.30 μ.μ.: Τελική φάση - αγώνες κατάταξης. Παρουσίαση project των μαθητών του Γυμνασίου - Λυκείου Παλαιόχωρας με τίτλο «Η ιστορία του τόπου μας - Οι αγώνες του λαού μας ενάντια στο φασισμό». Προβολή ταινίας.

Προφεστιβαλική δραστηριότητα σε άλλες περιοχές

Το 45ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» περνάει με εκδηλώσεις και δραστηριότητες από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, μεταφέροντας το μήνυμα «Με τους αγώνες, τα όνειρα, τη δύναμή μας... "...θα χτίσουμε έναν κόσμο λέφτερο, ανοιχτό, γεμάτο ελπίδα..." (Ναζίμ Χικμέτ) Τον Σοσιαλισμό».

Στο πλαίσιο αυτό εκδηλώσεις προγραμματίζονται επίσης ως εξής:

Αύριο Σάββατο, προφεστιβαλική εκδήλωση στο Λιτόχωρο, στο Θεατράκι, στις 20.30. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει μουσικό αφιέρωμα στο πολιτικό τραγούδι, συναυλία από τους «Dead Eyes Socκets» και ομιλία από την Γραμματέα του ΤΣ Πιερίας της ΚΝΕ, Αρχοντία Παπαγεωργίου. Στο χώρο θα λειτουργούν επίσης εκθέσεις και παιδική γωνιά και θα παρουσιαστούν αφιερώματα.

Επίσης αύριο, προφεστιβαλική εκδήλωση θα γίνει και στη Φιλιππιάδα Πρεβέζης, ενώ στο Πολύδροσο Αρτας προγραμματίζεται προβολή ταινίας.

Τη Δευτέρα 5 Αυγούστου, στη Θάσο, στην πλατεία Καλλιράχης, θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις με ώρα έναρξης 20.00. Θα μιλήσει η Αλεξάνδρα Χριστοδουλέα, στέλεχος του ΚΚΕ, και θα ακολουθήσει συναυλία με νεανικό συγκρότημα από το νησί.

Την Τρίτη 6 Αυγούστου θα γίνει προβολή ταινίας στο Πάρκο Φωκά στη Χαριλάου (Θεσσαλονίκη), μετά τις 21.00. Την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στη Θάσο, στην πλατεία Μαριών, στις 20.00. Θα μιλήσει ο Διονύσης Κλάδης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ, και θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Αναστολή της έναρξης λειτουργίας των διετών προγραμμάτων

Αναστέλλεται η έναρξη λειτουργίας των διετών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης στα ΑΕΙ, όπως ανακοίνωσε χτες η υπουργός Παιδείας.

Πρόκειται για τα προγράμματα που νομοθέτησε η προηγούμενη κυβέρνηση στο πλαίσιο των γενικότερων αναδιαρθρώσεων στην Ανώτατη Εκπαίδευση, της προσπάθειας για ενίσχυση της ελκυστικότητας της επαγγελματικής εκπαίδευσης και της στρατηγικής που θέλει αμεσότερη σύνδεση της επαγγελματικής εκπαίδευσης με τις επιχειρήσεις (επιχειρηματικοί φορείς χαιρέτισαν την ίδρυσή τους και συνέβαλαν στο σχεδιασμό τους). Τα προγράμματα απευθύνονται σε αποφοίτους των ΕΠΑΛ και 67 από αυτά επρόκειτο να λειτουργήσουν την ακαδημαϊκή χρονιά 2019-2020 σε 11 Πανεπιστήμια της χώρας.

Η υπουργός Παιδείας σε χτεσινές δηλώσεις της, χωρίς να αμφισβητεί το ρόλο των συγκεκριμένων προγραμμάτων στην ενίσχυση των κερδών των επιχειρήσεων, κάνει λόγο για εκ βάθρων αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου. «Είναι βέβαιο ότι, με βάση και την ευρωπαϊκή εμπειρία, οι συντονισμένες παρεμβάσεις στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση (ΕΕΚ) και η Διά Βίου Μάθηση (ΔΒΜ) θα συνδεθούν άμεσα με την αύξηση της παραγωγικότητας και της οικονομικής μεγέθυνσης και την ταυτόχρονη μείωση του ποσοστού ανεργίας και κυρίως των νέων», σημειώνει ανάμεσα σε άλλα.

Η απόφαση του υπουργείου Παιδείας προκάλεσε την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, που κάνει λόγο υποκριτικά για «ταξική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας για την Εκπαίδευση», ενώ μεταξύ άλλων σημειώνει πως η κυβέρνηση καταργεί ένα θεσμό που δημιουργήθηκε στα ελληνικά πανεπιστήμια «για την ενίσχυση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και σύνδεσή της με την οικονομία».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ