ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Αυγούστου 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΜΟΙΡΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Ελλείψεις σε προσωπικό, μέσα και ατομικό εξοπλισμό

Περιοδεία του βουλευτή του ΚΚΕ Μανώλη Συντυχάκη

Από την περιοδεία στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο
Από την περιοδεία στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο
Περιοδεία στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Μοιρών στην Πόμπια πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες μέρες από κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Μανώλη Συντυχάκη, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ και βουλευτή του Κόμματος, όπου διαπιστώθηκαν προβλήματα που σχετίζονται πρωταρχικά με την έλλειψη σε έμψυχο δυναμικό.

Το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Μοιρών καλύπτει, σε αστικό ιστό, όλη την έκταση του δήμου Φαιστού και πάνω από τη μισή έκταση του δήμου Γόρτυνας, αλλά και τις αγροτοδασικές εκτάσεις της περιοχής. Επίσης, έχει στην ευθύνη του την επαρχιακή οδό από τον Ξερόκαμπο μέχρι την Αγία Βαρβάρα, με την αυξημένη κυκλοφορία και τα συχνά τροχαία ατυχήματα. Το υπάρχον δυναμικό του τοπικού Κλιμακίου αριθμεί μόλις 22 άτομα, που είναι εργαζόμενοι τριών «ταχυτήτων» (μόνιμοι, πενταετείς και εποχικοί). Οι εργαζόμενοι που υπηρετούν σε αυτό αντιμετωπίζουν καθημερινά πολλά και διάφορα συμβάντα, όπως αστικές πυρκαγιές, παροχές βοήθειας, αγροτοδασικές πυρκαγιές και άλλα περιστατικά.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι συγκαταλέγεται στα πέντε πρώτα στην Ελλάδα σε περιστατικά που καλείται να αντιμετωπίσει. Η συχνότητα επέμβασης στα περιστατικά αυτά είναι τόσο μεγάλη, ώστε προκαλείται περαιτέρω καταπόνηση του προσωπικού που επιχειρεί. Επίσης, συμβαίνει να υπάρχουν βάρδιες τις οποίες το υπάρχον προσωπικό καλείται να καλύψει με ένα μόνο όχημα για ολόκληρη την περιοχή ευθύνης του Κλιμακίου.

Οι πυροσβέστες αναφέρθηκαν και σε άλλους τομείς, όπως η υλικοτεχνική υποδομή και τα μέσα ατομικής προστασίας, καθώς η κατάσταση είναι προβληματική. Συγκεκριμένα, ο στόλος των οχημάτων (4 οχήματα) χρειάζεται εκσυγχρονισμό. Και για τα μέσα ατομικής προστασίας και τον ατομικό εξοπλισμό τους αναφέρθηκαν ελλείψεις π.χ. άρβυλα, αστικά κράνη. Για παράδειγμα, ρουχισμό παρέλαβαν μετά από 6 ή και 9 χρόνια, για ορισμένους εργαζόμενους.

Επίσης, τέθηκε το ζήτημα των ελλείψεων σε κτιριακές εγκαταστάσεις του Κλιμακίου, που δεν καλύπτουν τις ανάγκες του προσωπικού, και το ζήτημα των αναγκών συντήρησης του κτιρίου, π.χ. μόνωση. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πυροσβέστες αναγκάζονται να βάλουν λεφτά από την τσέπη τους ακόμα και για αναλώσιμα και με προσωπική εργασία να φροντίζουν τη συντήρηση του χώρου.

Ο Μανώλης Συντυχάκης συζήτησε με τους πυροσβέστες για την ανάγκη μετατροπής του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Μοιρών σε Πυροσβεστικό Σταθμό, για την καλύτερη αντιστοίχιση της επιχειρησιακής του δυνατότητας για τη συγκεκριμένη περιοχή ευθύνης, με την ανάλογη επιπλέον στελέχωση, χρηματοδότηση, αναβάθμιση του εξοπλισμού κ.λπ., κάτι το οποίο δεν έχει γίνει λόγω του κόστους.

Τέλος, υπογράμμισε τη σημασία που δίνει το ΚΚΕ στο ρόλο που παίζει το Πυροσβεστικό Σώμα, προφυλάσσοντας τη ζωή του λαού και τη λαϊκή περιουσία, τις διαρκείς πιέσεις που ασκεί στην κυβέρνηση για την κάλυψη των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, τη διαχρονική θέση του ΚΚΕ για το πλαίσιο λειτουργίας, κάτι που επιβεβαιώθηκε με τον πιο τραγικό τρόπο τις προηγούμενες μέρες με τις φονικές πυρκαγιές στην Αττική.

Περιοδείες σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική

Προβλήματα που σχετίζονται με την υποχρηματοδότηση και τις ελλείψεις σε προσωπικό και υλικά στις υπηρεσίες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, αλλά και η σοβαρή προσπάθεια που κάνει το προσωπικό για να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του κάτω από δύσκολες συνθήκες, αναδείχθηκαν μέσα από περιοδείες που πραγματοποίησε κλιμάκιο της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, τις προηγούμενες μέρες, σε Πυροσβεστικούς Σταθμούς της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής.

Στη διάρκεια των επισκέψεων, έγινε συζήτηση με τις διοικήσεις και τους πυροσβέστες. Τα στελέχη του ΚΚΕ ενημέρωσαν για τις θέσεις του ΚΚΕ και τις πρόσφατες παρεμβάσεις που έκανε σε επίπεδο Βουλής και τοπικής - περιφερειακής διοίκησης. Οπως αναδείχθηκε, σοβαρά ζητήματα και κίνδυνοι προκύπτουν τόσο από την έλλειψη των απαραίτητων αντιπλημμυρικών και αντιπυρικών έργων όσο και από την άναρχη δόμηση, ιδιαίτερα περιοχών όπως τα πόδια της Χαλκιδικής, όπου μπροστά στην αξιοποίηση κάθε μέτρου γης για την αύξηση της κερδοφορίας των μεγάλων τουριστικών μονοπωλίων, οι όροι ασφάλειας για κατοίκους και τουρίστες περιορίζονται στο ελάχιστο.

ΠΓΔΜ
Διεργασίες και παρεμβάσεις για το δημοψήφισμα

Συνεχίζονται οι διεργασίες στα Σκόπια ενόψει του δημοψηφίσματος επί της συμφωνίας των Πρεσπών στα τέλη του Σεπτέμβρη. Σε συνέχεια των παρεμβάσεων μιας σειράς κέντρων στην ΠΓΔΜ και τα Δυτικά Βαλκάνια γενικότερα, έφτασε χτες στην πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ, για 3ήμερη «επίσκεψη» και επαφές με πολιτικούς παράγοντες της χώρας, ο Μ. Πάλμερ, στέλεχος του αμερικανικού ΥΠΕΞ, αρμόδιος για την περιοχή, για να εκφράσει την «υποστήριξη» της χώρας του στην «ολοκλήρωση» της συμφωνίας των Πρεσπών και την «πρόοδο» των Σκοπίων στην πορεία ένταξης σε ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Κατά τη συνάντηση του Μ. Πάλμερ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της ΠΓΔΜ, Γκ. Ιβάνοφ (αντιδρά στη συμφωνία των Πρεσπών), ο Σκοπιανός ηγέτης του εξέφρασε την άποψη ότι οι ΗΠΑ πρέπει να συνεχίσουν να υποστηρίζουν τη διμερή «στρατηγική εταιρική σχέση» και τις προτεραιότητες της «Μακεδονίας» στην εξωτερική της πολιτική. Επίσης, ότι η «Μακεδονία» αξίζει να μπει στο ΝΑΤΟ «χωρίς πρόσθετους όρους» (βλ. αλλαγή στο όνομα κ.λπ.), δεδομένου - όπως υποστήριξε ο Ιβάνοφ - ότι η χώρα έχει πετύχει εδώ και 10 χρόνια τα προαπαιτούμενα για ένταξη (από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι) και ότι έκτοτε μετέχει με στρατιωτικές δυνάμεις σε επιχειρήσεις και αποστολές του ΝΑΤΟ σε όλο τον κόσμο. Πρόσθεσε ότι ο ίδιος, ως Πρόεδρος της ΠΓΔΜ, δεν μπορεί να δεχτεί τη συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση στο ονοματολογικό, καθώς, όπως υποστήριξε, παραβιάζει το Σύνταγμα, τους εθνικούς νόμους και τα εθνικά συμφέροντα της «Μακεδονίας».

Εξάλλου, χτες, ο αν. πρωθυπουργός, αρμόδιος για τις σχέσεις με την ΕΕ, Μπ. Οσμάνι, συναντήθηκε με τη νέα πρέσβειρα της Βρετανίας στην ΠΓΔΜ, Ρέιτσελ Γκάλογουεϊ. Ο Οσμάνι είπε ότι αναμένει από τη βρετανική κυβέρνηση να συνεχίσει να «στηρίζει» τη χώρα του στις διαδικασίες ένταξης σε ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Σε ό,τι αφορά το δημοψήφισμα που έχει οριστεί να γίνει στις 30/9, ο πρωθυπουργός Ζ. Ζάεφ δήλωσε χτες σε δημοσιογράφους σίγουρος για την επιτυχία του, καθώς, όπως είπε, «δεν υπάρχει καμία εναλλακτική πάνω στην κατεύθυνση που παίρνει η "Μακεδονία"». Κάλεσε, δε, τους πολίτες της χώρας «να αδράξουν την ευκαιρία», αφού, όπως είπε, οι «πολιτικοί» (η κυβέρνησή του) έκαναν τη «δουλειά» τους (τη συμφωνία των Πρεσπών), ανεξάρτητα από το πολιτικό κόστος. Εκανε δε σαφές ότι παρότι η θητεία του λήγει το Δεκέμβρη 2020, μπορεί να παραιτηθεί στις 30/9 φέτος, αν το δημοψήφισμα έχει αρνητικό αποτέλεσμα.

Καθώς, εξάλλου, φημολογείται και επίσκεψη της Α. Μέρκελ στην ΠΓΔΜ, είπε ότι έχει απευθύνει πρόσκληση σε μια σειρά ηγέτες (και στον Τραμπ, όπως λέγεται) να επισκεφτούν τη χώρα και να στηρίξουν ουσιαστικά την καμπάνια του «ναι» στο δημοψήφισμα όπου μπαίνει το ερώτημα «Είστε υπέρ της υποψηφιότητας για ένταξη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, αποδεχόμενοι τη συμφωνία μεταξύ της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας" και της Ελληνικής Δημοκρατίας;», αλλά και τη συμμετοχή στο δημοψήφισμα, καθώς απαιτείται συμμετοχή τουλάχιστον του 50% του εκλογικού σώματος για να θεωρηθεί έγκυρο το όποιο αποτέλεσμα. Σημειωτέον, στην Αθήνα υπάρχουν εκτιμήσεις ότι έχουν κινητοποιηθεί μια σειρά «παράγοντες» διεθνώς για να «διασφαλιστεί» η αναγκαία συμμετοχή στο δημοψήφισμα, με παράγοντες να παραπέμπουν χαριτολογώντας στην ελληνική πολιτική ιστορία, που κάποτε «ψήφισαν και τα δέντρα».

Τέλος, σήμερα αναμένεται οι πρωθυπουργοί ΠΓΔΜ και Βουλγαρίας, Ζ. Ζάεφ και Μπ. Μπορίσοφ, αντίστοιχα, να παραστούν στους κοινούς για τις χώρες εορτασμούς για την 115η επέτειο εξέγερσης του Ιλιντεν στην πλατεία «Μακεδονίας» στην πόλη του Μπλαγκόεβγκραντ, στη νοτιοδυτική Βουλγαρία, κοντά στα σύνορα με την ΠΓΔΜ.


Εμπλοκή στο Αιγαίο

Εμπλοκή σημειώθηκε χτες στο Αιγαίο, καθώς ελληνικά μαχητικά σηκώθηκαν να αναχαιτίσουν 6 τουρκικά μαχητικά (τα 2 οπλισμένα) και 3 κατασκοπευτικά, που προχώρησαν συνολικά σε 41 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.

Εκδήλωση στην Πτολεμαΐδα

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τα 6 στελέχη του ΕΑΜ και του ΚΚΕ που δολοφονήθηκαν στις 5 Αυγούστου του 1943, στο Κουρί της Πτολεμαΐδας, από τους ΠΑΟτζίδες συνεργάτες των Γερμανών, οργανώνουν το ΚΚΕ και το Παράρτημα Πτολεμαΐδας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, το Σάββατο 4 Αυγούστου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί, στο χώρο του μνημείου της Εθνικής Αντίστασης, στη λαϊκή αγορά.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ