ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Αυγούστου 2018
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΥΡΙΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Συγκέντρωση ενημέρωσης και δράσης την Κυριακή στις 7 μ.μ. στο Στέκι Αλληλεγγύης

Με αφετηρία το Στέκι Αλληλεγγύης, το Εργατικό Κέντρο, τα σωματεία και οι φορείς οργανώνουν τις πρωτοβουλίες τους
Με αφετηρία το Στέκι Αλληλεγγύης, το Εργατικό Κέντρο, τα σωματεία και οι φορείς οργανώνουν τις πρωτοβουλίες τους
Σε συγκέντρωση ενημέρωσης και δράσης για τα σοβαρά προβλήματα των πυρόπληκτων της Ανατολικής Αττικής καλούν την Κυριακή 5 Αυγούστου, στις 7 μ.μ., στο Στέκι Αλληλεγγύης (Μαραθώνος 33, Νέα Μάκρη) το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, τα συνδικάτα της περιοχής και η ΟΓΕ.

Το κάλεσμα απευθύνεται σε όλους τους φορείς που εκφράζουν την αλληλεγγύη τους μέσα από το Στέκι καθώς και στους ίδιους τους πυρόπληκτους.

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να υπάρξει ενημέρωση σχετικά με τις ενέργειες που έχουν ήδη γίνει όσον αφορά την αλληλεγγύη, να γίνει συζήτηση γύρω από τη συνέχεια που θα δοθεί το επόμενο διάστημα και τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να στηριχθούν οι πυρόπληκτοι και τα αιτήματά τους.

Το Στέκι δημιουργήθηκε για να υπηρετήσει την ανάγκη οργάνωσης έμπρακτης αλληλεγγύης σωματείων και φορέων στο λαό της Ανατολικής Αττικής που βρίσκεται αντιμέτωπος με τις συνέπειες της καταστροφικής πυρκαγιάς. Λειτουργεί ως επίκεντρο της σχετικής δραστηριότητας, συντονισμού της διανομής των ειδών που συγκεντρώνονται, αλλά και παροχής κάθε δυνατής βοήθειας στους πυρόπληκτους. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά τις πρώτες μέρες, κατά τις οποίες χρειάζονταν είδη πρώτης ανάγκης, η αλληλεγγύη εκφράζεται και με συνεργεία οικοδόμων, ηλεκτρολόγων και άλλων ειδικοτήτων, που προσφέρουν τη βοήθειά τους στις προσπάθειες αποκατάστασης των ζημιών.

Το Εργατικό Κέντρο και τα συνδικάτα καλούν τα σωματεία και τους φορείς που θέλουν να προσφέρουν βοήθεια να έρχονται σε επαφή με τα τηλέφωνα του Στεκιού (6977120661, 6984928944, 6986659312), προκειμένου να ενημερώνονται για τις ανάγκες που υπάρχουν. Στην καλύτερη οργάνωση της αλληλεγγύης θα συμβάλει και η συγκέντρωση που προγραμματίζεται την Κυριακή.

Συγκέντρωση ειδών από το Σωματείο Εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό»

Κάλεσμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης στους πληγέντες από τις πυρκαγιές σε Ανατολική και Δυτική Αττική απευθύνει το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός». Με δεδομένο ότι πλέον υπάρχει επάρκεια σε είδη πρώτης ανάγκης, έπειτα από τη μεγάλη ανταπόκριση του λαού, το Σωματείο συγκεντρώνει τα παρακάτω είδη που έχουν ανάγκη οι πυρόπληκτοι: Αντικουνουπικά σώματος, φακούς, μπαταρίες, γκαζάκια, φαράσια μεταλλικά, σκούπες συρμάτινες και απλές, ψυγεία φελιζόλ, καρότσια οικοδομής, ζεμπίλια, πιάτα - ποτήρια - κουταλοπίρουνα μιας χρήσης, μάσκες, γάντια, εμφιαλωμένο νερό (500 ml). Τα παραπάνω είδη συγκεντρώνονται σήμερα, την Παρασκευή και τη Δευτέρα 6/8, από τις 7 π.μ. έως τις 8 π.μ. και από τη 1.30 μ.μ. έως τις 3.30 μ.μ. στα γραφεία του Σωματείου (είσοδος Υψηλάντου Α').

Το Σωματείο καλεί όσους επιθυμούν να συνδράμουν με εθελοντική εργασία και φυσική παρουσία στις περιοχές, να έρχονται σε επικοινωνία με τις επιτροπές που έχουν συγκροτηθεί από το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου και τα σωματεία (στα τηλέφωνα 6977120661, 6984928944, 6986659312), προκειμένου να αξιοποιηθούν ανάλογα με το χρόνο, τις γνώσεις και τις δυνατότητές τους.

Παράδοση βοήθειας στους πυρόπληκτους στην Κινέτα

Είδη πρώτης ανάγκης στους πληγέντες της Κινέτας από την πρόσφατη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην ευρύτερη περιοχή, θα παραδώσουν το πρωί της Παρασκευής 3 Αυγούστου σωματεία και φορείς του Θριάσιου Πεδίου. Η βοήθεια συγκεντρώθηκε με πρωτοβουλία των Σωματείων Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας (παράρτημα Θριασίου), Ενέργειας, Εργαζομένων ΟΤΑ Ελευσίνας - Ασπροπύργου - Μάνδρας, Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελευσίνας - Μαγούλας - Μάνδρας, Εργαζομένων Θριασίου Νοσοκομείου και του Συλλόγου Γυναικών Ελευσίνας της ΟΓΕ.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Πέπλο συγκάλυψης και αποπροσανατολισμού

(Συνέχεια από τη σελίδα 1)

Εξίσου διαδεδομένη είναι και η άποψη ότι «πρέπει επιτέλους να σταματήσουν οι διορισμοί με κομματικά κριτήρια σε καίριες θέσεις του κρατικού μηχανισμού» και να επιλέγονται οι πιο «ικανοί» και «άξιοι» στη διαχείριση τέτοιων υποθέσεων.

Στην προέκτασή της, η άποψη αυτή καταλήγει σε προτροπή προς το λαό στις επόμενες τοπικές εκλογές να διαμορφώσει κριτήριο ψήφου ανάλογα με το ποιος μπορεί αποτελεσματικότερα να διαχειριστεί την «καθημερινότητα» και να ψηφίσει τους «ικανότερους», μιας κι έχει καεί η γούνα του από «άσχετους» με τη διοίκηση, όπως γράφεται στο χτεσινό Τύπο.

Για κερασάκι στην τούρτα, εμφανίζονται απόψεις όπως «να αναλάβουν ιδιώτες τη δασοπυρόσβεση αφού το κράτος είναι ανίκανο» και αποθεώνεται η ιδιωτική πρωτοβουλία, που στον απόηχο της πυρκαγιάς κάνει δωρεές στο Πυροσβεστικό Σώμα, ή συνδράμει τις ρημαγμένες δομές Υγείας στην ευρύτερη περιοχή.

Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, αυτό που μένει στο απυρόβλητο είναι οι πραγματικές αιτίες της φονικής καταστροφής και οι μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης, που δεν αφορούν βέβαια την «ικανότητα» του ενός ή του άλλου στελέχους, χωρίς να λέει κανείς ότι στη διαχείριση ενός σοβαρού συμβάντος δεν υπάρχουν και τέτοιες πλευρές.

Η θανατηφόρα πυρκαγιά στην Ανατ. Αττική καθώς προηγουμένως οι πλημμύρες στη Μάνδρα αποκάλυψαν για μια ακόμη φορά τις τραγικές συνέπειες που έχει για το λαό η αντιλαϊκή πολιτική στήριξης του κεφαλαίου, που με συνέπεια υπηρετεί και η σημερινή κυβέρνηση.

Δίπλα στα άλλα αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ παρέλαβε και συνεχίζει μια πολιτική συντριβής των λαϊκών αναγκών στις μυλόπετρες της ανάκαμψης και της καπιταλιστικής κερδοφορίας, υποβαθμίζοντας συνολικά τη ζωή του λαού.

Αυτήν την πολιτική αντανακλούν τα μειωμένα κονδύλια για τη δασοπροστασία και την πυρόσβεση, η απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου πρόληψης, οργανωμένων και επαρκώς στελεχωμένων υπηρεσιών διαχείρισης έκτακτων αναγκών, οι τεράστιες ελλείψεις στα νοσοκομεία, που μπορούν να αποδειχτούν μοιραίες σε περιπτώσεις όπως αυτή της πυρκαγιάς στο Μάτι, και πάει λέγοντας.

Αυτή η επικίνδυνη για το λαό πολιτική αντανακλάται στην εμπορευματοποίηση της γης, στο χωροταξικό σχεδιασμό για το κεφάλαιο, στους «αναπτυξιακούς» νόμους που προβλέπουν κίνητρα και επιδοτήσεις για τους επιχειρηματικούς ομίλους, αλλά μόνο μέτρα διαχείρισης της φτώχειας για το λαό, στην εμπορευματοποίηση της Υγείας, στην αναγωγή της λαϊκής στέγης, της αναψυχής, των διακοπών σε ατομική ευθύνη.

Για την ικανότητά της στην προώθηση αυτής της πολιτικής, που παρέλαβε απ' όλους τους προηγούμενους, η κυβέρνηση παίρνει «άριστα» από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και το κεφάλαιο, την ίδια ώρα που οι εργαζόμενοι τσακίζονται στους χώρους δουλειάς, πνίγονται στα σκουπίδια, ζουν σε υποβαθμισμένο αστικό περιβάλλον, βουλιάζουν στην πρώτη νεροποντή, καίγονται από την πλήρη απουσία πρόληψης, σχεδίου και μέσων καταστολής της πυρκαγιάς.

Είναι φανερό ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη, τα κέρδη και τα συμφέροντα του κεφαλαίου είναι ασύμβατα με τις λαϊκές ανάγκες. Και ότι η λύση για το λαό δεν είναι το μερεμέτισμα ενός κράτους που τον συνθλίβει ούτε η αναβάπτισή του με την ανάδειξη «ικανότερων» στη διαχείριση της ίδιας βάρβαρης πολιτικής.

Διέξοδος είναι η πάλη για ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης, πρόληψης και προστασίας, όπως αυτά που προβάλλουν τα συνδικάτα και κατατέθηκαν στη Βουλή με τη μορφή Ερώτησης στην κυβέρνηση από το ΚΚΕ. Διέξοδος είναι η οργάνωση και η διεκδίκηση σε σύγκρουση με το σχεδιασμό του κεφαλαίου και των κομμάτων του. Λύση δεν είναι το μερεμέτισμα αυτού του σάπιου συστήματος αλλά η συγκέντρωση δυνάμεων για την ανατροπή του.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Για να μη γίνουν αποκαΐδια τα δικαιώματα των εργαζομένων

Αιτήματα και διεκδικήσεις για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων που δουλεύουν στις πληγείσες από τις πυρκαγιές περιοχές προβάλλουν το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής και το Παράρτημά του στα Νοτιοανατολικά Προάστια.

Παράλληλα, απευθύνουν κάλεσμα «στους συναδέλφους που εργάζονται στις πληγείσες περιοχές να μην υποκύψουν σε πιέσεις για "οικειοθελείς παραιτήσεις" και να καταγγείλουν στο Συνδικάτο κάθε προσπάθεια να περικοπούν εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα σε όσες επιχειρήσεις παραμένουν σε λειτουργία». Ακόμα, καλούν «τα επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου στην Αττική να σηκώσουμε όλοι μαζί το βάρος της αλληλεγγύης και του αγώνα για τους συναδέλφους μας στην Ανατολική και Δυτική Αττική, οργανώνοντας την έμπρακτη στήριξη στους πυρόπληκτους και την πάλη για την υπεράσπιση ουσιαστικών και άμεσων μέτρων στήριξης και ανακούφισης».

Οσον αφορά τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις που έχουν καταστραφεί, το Συνδικάτο διεκδικεί:

  • Να καλυφθούν άμεσα από τον ΟΑΕΔ μέχρι το τέλος του Οκτώβρη, δηλαδή μέχρι το τέλος της σεζόν, οι μισθοί (με ελάχιστο ποσό αποζημίωσης τα 600 ευρώ για κάθε μήνα) και η ασφάλιση των εποχικών εργαζομένων που έχασαν τη δουλειά τους λόγω των πυρκαγιών. Μετά το τέλος της τουριστικής περιόδου, να ενταχθούν όλοι οι εποχικοί στο Ταμείο Ανεργίας χωρίς προϋποθέσεις.
  • Να διασφαλιστεί η επαναπρόσληψη των εποχικών εργαζομένων για την επόμενη τουριστική περίοδο.
  • Για τους εργαζόμενους που δουλεύουν όλο το χρόνο, η μισθολογική και ασφαλιστική κάλυψη να ισχύσει μέχρι να επαναλειτουργήσει η επιχείρηση.

Οσον αφορά τις επιχειρήσεις που παραμένουν σε λειτουργία, το Συνδικάτο απαιτεί:

  • Διασφάλιση των θέσεων εργασίας.
  • Καμία περικοπή σε μισθούς - ένσημα - δικαιώματα.
  • Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του υπουργείου Εργασίας να εντείνουν τους ελέγχους στις περιοχές που έχουν πληγεί για τα μέτρα υγείας και ασφάλειας στις τουριστικές εγκαταστάσεις.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ