ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Αυγούστου 2018
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΑΡΤΑΣ ΚΑΙ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Πρωτοβουλίες αναψυχής και αλληλεγγύης που βρίσκουν θερμή αποδοχή

Μαζική συμμετοχή και φέτος στην κατασκήνωση για εργαζόμενους και ανέργους στο Δρέπανο Θεσπρωτίας, αλλά και στα «λαϊκά μπάνια» στην Πρέβεζα

Μαζική η συμμετοχή των εργαζομένων και των οικογενειών τους...
Μαζική η συμμετοχή των εργαζομένων και των οικογενειών τους...
Το δικαίωμα των εργαζομένων και των οικογενειών τους στην αναψυχή, στις διακοπές, στην ψυχαγωγία βρέθηκε στο επίκεντρο των πρωτοβουλιών που οργάνωσαν τα Εργατικά Κέντρα Αρτας και Ιωαννίνων, οι οποίες αποτελούν μέρος της προσπάθειάς τους για πολύμορφες παρεμβάσεις σε όλες τις πτυχές της ζωής των εργατικών και λαϊκών οικογενειών.

Εργαζόμενοι με μισθούς που δεν φτάνουν ούτε για τις στοιχειώδεις ανάγκες τους, άνεργοι που «ξεροσταλιάζουν» στις ουρές του ΟΑΕΔ, νέοι που δουλεύουν σε προσωρινές και κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας, συνταξιούχοι που βλέπουν τις συντάξεις τους συνεχώς να μειώνονται. Για όλους τους παραπάνω, ακόμα και οι ολιγοήμερες διακοπές γίνονται μια «πολυτέλεια», στο κόστος της οποίας δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν. Την ίδια στιγμή που η αντιλαϊκή πολιτική τούς στερεί το δικαίωμα στις διακοπές, κυβέρνηση και επιχειρηματικοί όμιλοι διαφημίζουν την «τουριστική ανάπτυξη», τα κέρδη που αποκομίζουν και προσδοκούν από αυτή.

Μέσα από τη συμμετοχή τους στις πρωτοβουλίες των δύο Εργατικών Κέντρων, δεκάδες εργαζόμενοι είχαν την ευκαιρία για μια μικρή ανάπαυλα και λίγες στιγμές ξεκούρασης, με ελάχιστο ή και μηδενικό κόστος.

Για τρίτη χρονιά το «εργατικό κάμπινγκ»

Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών αλληλεγγύης που βρίσκονται σταθερά στον προσανατολισμό του, το Εργατικό Κέντρο Αρτας οργανώνει για τρίτη χρονιά φέτος κατασκήνωση για εργαζόμενους και ανέργους. Το «εργατικό κάμπινγκ», που φιλοξενείται σε οργανωμένο χώρο στο Δρέπανο Θεσπρωτίας, ξεκίνησε την Παρασκευή 27 Ιούλη και συνεχίζεται μέχρι την Κυριακή 5 Αυγούστου.

...στην πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων για μονοήμερες εκδρομές
...στην πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων για μονοήμερες εκδρομές
Η πρωτοβουλία, όπως τις προηγούμενες χρονιές έτσι και φέτος, έχει συναντήσει τη θετική ανταπόκριση δεκάδων εργαζομένων της Αρτας, ιδιαίτερα νέων, πολλοί από τους οποίους δεν μπορούν να κάνουν ούτε μια μέρα διακοπές. «Η αναψυχή και οι διακοπές είναι ανάγκη και όχι πολυτέλεια για την εργατική - λαϊκή οικογένεια», τονίζει το Εργατικό Κέντρο. Οπως ξεκαθαρίζει, η πρωτοβουλία του απευθύνεται σε όλους όσοι βλέπουν ακόμα και τις ολιγοήμερες διακοπές να μετατρέπονται σε «όνειρο θερινής νυκτός».

Ανάμεσα στους κατασκηνωτές περιλαμβάνονται πολλοί που ήδη γνωρίζουν την πρωτοβουλία από τη συμμετοχή τους στην κατασκήνωση και τις προηγούμενες χρονιές, αλλά και αρκετοί που κάνουν διακοπές με αυτόν τον τρόπο για πρώτη φορά το φετινό καλοκαίρι. Το Εργατικό Κέντρο έχει προβλέψει να υπάρχει ένα πρόγραμμα δραστηριοτήτων, με προβολές ταινιών, αθλητικές δραστηριότητες, μικρά γλέντια και εκδρομές σε κοντινά μέρη.

Οι μέρες αυτές γίνονται και μια αφορμή για να δυναμώσουν οι δεσμοί ανάμεσα στους εργαζόμενους και τα σωματεία. Προσφέρουν το έδαφος ώστε να συζητηθεί η ανάγκη να οργανώνονται πρωτοβουλίες αλληλεγγύης και διεκδίκησης, που να αφορούν κάθε πλευρά της ζωής των λαϊκών οικογενειών, όπως είναι οι πλευρές που αφορούν τον ελεύθερο χρόνο, την ξεκούραση και τις διακοπές.

Μαζική συμμετοχή και στα Γιάννενα

Στιγμές χαλάρωσης στο χώρο της κατασκήνωσης στο Δρέπανο
Στιγμές χαλάρωσης στο χώρο της κατασκήνωσης στο Δρέπανο
Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκαν οι δύο μονοήμερες εκδρομές που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, σε συνεργασία με σωματεία που ανήκουν στη δύναμή του. Συγκεκριμένα, τις δύο προηγούμενες Κυριακές (22 και 29 Ιούλη), το Εργατικό Κέντρο οργάνωσε εκδρομές στην Πρέβεζα, στις παραλίες της Λούτσας και του Βράχου.

Πάνω από 180 εργάτες μαζί με τις οικογένειές τους συμμετείχαν στα «λαϊκά μπάνια αλληλεγγύης», όπως ονόμασε το Εργατικό Κέντρο την πρωτοβουλία του, ανάμεσα σε αυτούς και πολλοί οικονομικοί μετανάστες που ζουν και δουλεύουν στις επιχειρήσεις της περιοχής.

Οπως εξηγεί το Εργατικό Κέντρο, η εν λόγω πρωτοβουλία είναι ενταγμένη στο πλαίσιο της δραστηριότητάς του κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, η οποία θα κορυφωθεί με το «γλέντι αλληλεγγύης» που θα γίνει στις 30 Αυγούστου, στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων.

Το «γλέντι αλληλεγγύης» διοργανώνεται για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά φέτος. Η επιτυχία του συμβάλλει στη συγκέντρωση των απαραίτητων εσόδων για τη λειτουργία των «Λαϊκών Μαθημάτων» ενισχυτικής διδασκαλίας για τα παιδιά ανέργων και λοιπών λαϊκών οικογενειών, συνολικά της δράσης των σωματείων.

ΟΔΗΓΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ ΣΤΗ ΡΟΔΟ
Απεργούν για Συλλογική Σύμβαση και ανθρώπινα ωράρια

Σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες προχωρούν οι οδηγοί τουριστικών λεωφορείων στη Ρόδο, με αίτημα να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση και να μπει τέρμα στα ατελείωτα ωράρια με τα οποία δουλεύουν. Οι απεργιακές κινητοποιήσεις ξεκίνησαν χτες, Τετάρτη, με μεγάλα ποσοστά συμμετοχής των εργαζομένων. Σε ορισμένα πρακτορεία η απεργία ήταν καθολική, ενώ σε μεγαλύτερους εργολάβους τα ποσοστά συμμετοχής άγγιξαν το 75%, παρά τις προσπάθειες των εργοδοτών να υπονομεύσουν την κινητοποίηση.

Οι οδηγοί τουριστικών λεωφορείων συγκεντρώθηκαν χτες από νωρίς το πρωί στο χώρο του Εργατικού Κέντρου. Στη Γενική Συνέλευση το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου τούς ενημέρωσε για τις προσπάθειες πρακτορείων και μεγαλοεργολάβων να σαμποτάρουν την απεργία, χωρίς επιτυχία, και αποφασίστηκε κλιμάκωση με επαναλαμβανόμενες απεργίες εφόσον Ενωση Πρακτόρων και μεγαλοεργολάβοι δεν δεχτούν την υπογραφή Σύμβασης.

Στη συνέχεια, οι εργαζόμενοι κατευθύνθηκαν στο λιμάνι όπου μοίρασαν φέιγ βολάν σε διάφορες γλώσσες, εξηγώντας στους τουρίστες τους λόγους της απεργίας και ζητώντας την αλληλεγγύη τους.

Η απεργία είναι απάντηση στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οδηγοί των τουριστικών λεωφορείων, δουλεύοντας με ωράρια που φτάνουν ακόμα και τις 20 ώρες τη μέρα και εξευτελιστικούς μισθούς. Για τα ζητήματα αυτά οι εργαζόμενοι έκαναν στάση εργασίας στις 19 Ιούλη, ενώ τα τελευταία χρόνια διεκδικούν την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης και τη βελτίωση των συνθηκών δουλειάς.

Η Γραμματεία Ρόδου του ΠΑΜΕ εκφράζει τη στήριξή της στους οδηγούς τουριστικών λεωφορείων και στον δίκαιο αγώνα τους. «Χαιρετίζουμε την παλικαρίσια στάση των οδηγών, που δεν έκαναν πίσω μπροστά σε απειλές και πίεση και έδωσαν μαχητικό "παρών" στην απεργία. Η προοπτική της κλιμάκωσης που βάζει το Σωματείο είναι σωστή και πρέπει να στηριχθεί», τονίζει η Γραμματεία και καλεί τα σωματεία να εκφράσουν έμπρακτα τη στήριξή τους στην απεργία. Την αλληλεγγύη του στους απεργούς έχει εκφράσει το Σωματείο Διπλωματούχων Ξεναγών Δωδεκανήσου.

Παρέμβαση για εργαζόμενο ΑμεΑ στην Alpha Bank

Παρέμβαση στα γραφεία της κεντρικής διοίκησης της Alpha Bank έκανε χτες το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής, ενάντια στις μεθοδεύσεις με τις οποίες η τράπεζα επιχειρεί να απαλλαγεί από εργαζόμενο ΑμεΑ μέσω της αποκαλούμενης «εθελούσιας εξόδου». Στην παρέμβαση συμμετείχε εκπρόσωπος του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων.

Το Σωματείο έχει καταγγείλει πως ο εν λόγω εργαζόμενος, που προσελήφθη το 1992 με τις διατάξεις του νόμου για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, παραπλανήθηκε και υπέγραψε αίτηση «εθελούσιας εξόδου» χωρίς να έχει αντιληφθεί το περιεχόμενό της. Απαιτεί τη διασφάλιση της παραμονής του εργαζόμενου στη θέση εργασίας του και παλεύει για να δοθεί τέλος σε εκβιασμούς και πιέσεις προς τους εργαζόμενους συνολικά για συμμετοχή στο πρόγραμμα «εθελούσιας εξόδου».

Κατά τη χτεσινή παρέμβαση, οι αντιπροσωπείες του Σωματείου και του Ενιαίου Συλλόγου έθεσαν το αίτημά τους σε εκπρόσωπο της Διεύθυνσης Προσωπικού, ενώ αναμένεται να οριστεί νέα συνάντηση την ερχόμενη βδομάδα. Στο μεταξύ, καταγγελία έχει γίνει και στην Επιθεώρηση Εργασίας.

Απολύσεις μέσω «αξιολόγησης» στην «PWC»

Τις απολύσεις στις οποίες προχωρά η ελεγκτική εταιρεία «PWC», με πρόσχημα την «αξιολόγηση» και τις πιέσεις που ασκεί σε εργαζόμενους με στόχο να παραιτηθούν, καταγγέλλει η Ενωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ). Διεκδικεί να παρθούν πίσω οι απολύσεις και να μη γίνει καμία νέα απόλυση.

«Η εργοδοσία χρησιμοποιεί ως πρόσχημα τις αξιολογήσεις για να διώξει εργαζομένους στη λογική μείωσης του κόστους (απολύουν τους "παλιότερους" και με πιο υψηλό "κόστος" για να προσλάβουν νέους με πολύ χαμηλότερους μισθούς), παρόλο που οι ανάγκες για επιπλέον εργαζόμενους είναι μεγάλες ώστε να μπορούμε να δουλεύουμε με ανθρώπινα ωράρια», εξηγεί η ΕΛΕΠΑ στην ανακοίνωσή της. Οπως επισημαίνει, οι «αξιολογήσεις» χρησιμοποιούνται «ως εργαλείο εκβιασμού για να δουλεύουμε χωρίς ωράρια, ανεχόμενοι όλο και χειρότερες εργασιακές συνθήκες».

Το σωματείο καλεί τους εργαζόμενους να απαντήσουν στις απολύσεις, στους άθλιους όρους της ατομικής σύμβασης που έχει επιβάλει η εργοδοσία, στην εντατικοποίηση και το τσάκισμα των δικαιωμάτων τους, δυναμώνοντας την πάλη για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για όλους τους εργαζόμενους στις ελεγκτικές/συμβουλευτικές εταιρείες.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ