ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Αυγούστου 2016
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Στα σκαριά νέες αντιλαϊκές φορολογικές διατάξεις

Προκλητικά ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους αναμένεται να κατατεθούν άμεσα στη Βουλή

Νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις για το κεφάλαιο από την κυβέρνηση, τη στιγμή που χτυπά αλύπητα το λαό (φωτ. από παλιότερη κινητοποίηση)
Νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις για το κεφάλαιο από την κυβέρνηση, τη στιγμή που χτυπά αλύπητα το λαό (φωτ. από παλιότερη κινητοποίηση)
Στη Βουλή αναμένεται να κατατεθούν, το προσεχές διάστημα, οι συμπληρωματικές φορολογικές διατάξεις που αφορούν στην προκλητική ευνοϊκή ρύθμιση για τα αδήλωτα εισοδήματα της εγχώριας πλουτοκρατίας και τη χρήση του πλαστικού χρήματος, η οποία θα συνδέεται με το αφορολόγητο όριο των μισθωτών και συνταξιούχων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες:

-- Η προκλητική ρύθμιση για τα αδήλωτα κεφάλαια της εγχώριας πλουτοκρατίας αναμένεται να προβλέπει ειδική προνομιακή μεταχείριση για όσα «επαναπατρίζονται» στις εγχώριες τράπεζες. Ο υπολογισμός του φόρου θα γίνεται με βάση την κλίμακα φορολόγησης που ίσχυε κατά το έτος που δηλώνεται ότι αποκτήθηκαν τα εισοδήματα, ενώ παράλληλα προβλέπονται και εκπτώσεις στα επιβαλλόμενα πρόστιμα.

-- Η «χρήση του πλαστικού χρήματος στις συναλλαγές» συναρτάται με το αφορολόγητο όριο. Με πρόσχημα την «πάταξη της φοροδιαφυγής», έρχεται να διογκώσει ακόμη περισσότερο τα χαράτσια στα εισοδήματα μισθωτών, συνταξιούχων και άλλων κατηγοριών του λαϊκού πληθυσμού, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, οι μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πρέπει να δαπανούν τουλάχιστον το 10% του εισοδήματός τους μέσω καρτών, προκειμένου να διατηρούν το όποιο αφορολόγητο τους έχει απομείνει. Σε διαφορετική περίπτωση θα επιβάλλονται πρόστιμα, ανάλογα με το υπολειπόμενο ύψος των απαιτούμενων αποδείξεων. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια ακόμη «τεχνική» περαιτέρω συμπίεσης του ήδη κουτσουρεμένου αφορολόγητου ορίου.

Από την πλευρά του, ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός από φέτος θα είναι σε θέση να ελέγχει τη σχετική δαπάνη, λόγω της χρήσης των ηλεκτρονικών πληρωμών.

Ειδικότερα, το νομοσχέδιο για το πλαστικό χρήμα θα προβλέπει ότι μισθωτοί και συνταξιούχοι ηλικίας έως 75 ετών που δεν κατοικούν σε περιοχές με πληθυσμό έως 3.000 κατοίκους θα πρέπει να δαπανήσουν με πιστωτική, χρεωστική κάρτα ή άλλο τραπεζικό μέσο τουλάχιστον ένα ποσοστό του εισοδήματός τους στη βάση ειδικής κλίμακας.

Σε αυτό το πλαίσιο, για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, προβλέπονται δαπάνες μέσω καρτών στο 10% (δηλαδή 1.000 ευρώ), στο κλιμάκιο 10.000 - 20.000 ευρώ οι δαπάνες που συνδέονται με το αφορολόγητο ανεβαίνουν στο 20% του εισοδήματος κ.ο.κ.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
«Ζεστό» κρατικό χρήμα στους εφοπλιστές και συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων

Η προσήλωση της κυβέρνησης στην υλοποίηση των στόχων του κεφαλαίου, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται η ιδιωτικοποίηση των λιμενικών υποδομών, με διάφορα ...«μοντέλα», η ενίσχυση των συμφερόντων των εφοπλιστών της κρουαζιέρας και της ακτοπλοΐας, αποτυπώνεται με τον πιο ανάγλυφο τρόπο στα όσα ανέφερε ο υπουργός Ναυτιλίας, Θ. Δρίτσας, με δύο συνεντεύξεις του χτες στο ΑΠΕ, αλλά και στην εφημερίδα «Αγορά» του Σαββάτου.

Στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ, ο Θ. Δρίτσας το πρώτο που έκανε σαφές ήταν: «Οι επενδύσεις είναι ένα πολύ μεγάλο ζήτημα που αφορά την Ευρώπη. Είμαστε σε περίοδο αποεπένδυσης. Η χώρα μας μέσα από αυτές τις δυνατότητες που ανοίγονται έχει τομείς στους οποίους μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις. Βλέπετε, εκείνο που έχει σημασία είναι να έρθουν επενδύσεις σε νέους παραγωγικούς τομείς και σε νέα πεδία παραγωγικότητας. Το να είναι απλά και μόνο η ιδιωτικοποίηση δημόσιων υπηρεσιών και φορέων, δεν λέει τίποτα αυτό».

Πατώντας σε αυτό το πλαίσιο, που δείχνει ότι η βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η διαμόρφωση του κατάλληλου ...περιβάλλοντος για την προσέλκυση επενδύσεων, που σημαίνει πρακτικά θυσίες στα εργασιακά δικαιώματα και τις λαϊκές ανάγκες, έδειξε τα άλλα... μοντέλα ιδιωτικοποίησης σε βάρος των λιμανιών που επεξεργάζεται η κυβέρνηση: «Συνεργασίες στα διάφορα λιμάνια με χρήστες του λιμανιού και διμερείς συμβάσεις κοινά επωφελείς δεν είναι έξω από την οπτική μας», είπε φωτογραφίζοντας τα ΣΔΙΤ. Μάλιστα, επιβεβαίωσε ότι η εταιρεία Celestyal Cruises, που δραστηριοποιείται στην κρουαζιέρα έχει ζητήσει, όσον αφορά το λιμάνι του Λαυρίου να αναλάβει την κατασκευή λιμενικών υποδομών «με αντισταθμιστικά οφέλη». Σημείωσε, μάλιστα, ότι «από την πλευρά του υπουργείου υπάρχει θετική ανταπόκριση για το θέμα»...

Υπερασπιζόμενος την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά (με τη μέθοδο της πώλησης του πλειοψηφικού πακέτων των μετοχών) και την παραχώρησή του στα μονοπώλια, αλλά και για να προετοιμάσει το έδαφος και για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, διαδικασία που θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβρη, έφτασε να δημιουργήσει μια εικονική πραγματικότητα που ξεπέρασε τα όρια της δημαγωγίας. Είπε χαρακτηριστικά: «Παλέψαμε μεθοδικά, με συνέπεια και σοβαρότητα, σε αυτό το στενό περιθώριο, η πώληση της πλειοψηφίας των μετοχών του ΟΛΠ σε ιδιώτη και η ανάληψη της διαχείρισης από την κινεζική Cosco του διευθυντικού δικαιώματος, να γίνει με τέτοιον τρόπο, ώστε το συνολικό πλαίσιο να είναι λειτουργικό, να εξασφαλίζει τον δημόσιο έλεγχο, κοινωνικά οφέλη, τις εργασιακές σχέσεις και να δίνει περιθώριο στους παραλιμένιους δήμους να έχουν λόγο και δυνατότητα διαβούλευσης με τον νέο διαχειριστή»!

Ειδική αναφορά έκανε ο υπουργός στην ακτοπλοΐα, «ενημερώνοντας» τους εφοπλιστές ότι η κυβέρνησή τους έχει εξασφαλίσει άλλα 86 εκατ. ευρώ επιδοτήσεις, δηλαδή το ζεστό κρατικό χρήμα που παίρνουν κάθε χρόνο με την πατέντα των δήθεν άγονων γραμμών. Να σημειωθεί ότι από το 2002 που ξεκίνησε αυτό το «κόλπο» μέχρι και τώρα υπολογίζεται ότι οι κυβερνήσεις των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και τώρα του ΣΥΡΙΖΑ έχουν προσφέρει στους ακτοπλόους εφοπλιστές πάνω από 2 δισ. ευρώ! Να σημειωθεί ότι στα 86 εκατ. ευρώ επιδοτήσεων δεν συμπεριλαμβάνονται οι απευθείας αναθέσεις, που σημαίνει ότι το ποσό των επιδοτήσεων θα ξεπεράσει όπως και κάθε χρόνο τα 100 εκατ. ευρώ.

Ο Θ. Δρίτσας αναφέρθηκε και στις προσφυγικές ροές, όπου παραδέχτηκε μεν ότι αυξήθηκαν μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα στην Τουρκία, ωστόσο, όπως είπε, «αλλά δεν είναι τόσο μεγάλη που να οδηγείται κανείς σε συμπεράσματα».

ΒΟΥΛΗ
Ειδική Επιτροπή για τον εξωραϊσμό της TTIP

Αυτού του είδους οι εμπορικές συμφωνίες είναι κομμένες και ραμμένες στα μέτρα των πολυεθνικών, τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος

Η προετοιμασία του εδάφους για την «υποδοχή» της διακρατικής συμφωνίας Διατλαντικής Εταιρικής Σχέσης Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP), η οποία έχει χαρακτηριστεί «οικονομικό ΝΑΤΟ» και αναμένεται να έχει δραματικές επιπτώσεις σε βάρος της ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων, είναι, όπως φάνηκε κατά την εναρκτήρια συνεδρίασή της, η αποστολή της νεοσυσταθείσας Ειδικής Επιτροπής της Βουλής με τίτλο «Για το περιεχόμενο και τις διαδικασίες σύναψης των διατλαντικών Εμπορικών Συμφωνιών».

Η συγκεκριμένη συμφωνία εμπορίου και επενδύσεων είναι σε φάση διαπραγματεύσεων (έχουν γίνει 13 κύκλοι συναντήσεων και είναι σε εξέλιξη ο 14ος) ανάμεσα σε ΗΠΑ και ΕΕ, που γίνονται με πλήρη μυστικότητα. Πρόκειται για προσπάθεια δημιουργίας ενός λεγόμενου «οικονομικού ΝΑΤΟ», με στόχο να θωρακίσει τους μονοπωλιακούς ομίλους των δύο ιμπεριαλιστικών κέντρων έναντι αντίστοιχων άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Κάποια από τα μέτρα που προωθούνται είναι η κατάργηση δασμών, η πλήρης απελευθέρωση των μεταλλαγμένων τροφίμων, η πλήρης απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, το χτύπημα εργασιακών δικαιωμάτων, για φθηνό, αναλώσιμο εργατικό δυναμικό, χωρίς εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, συνολικά η κατάργηση περιορισμών στη δράση των μονοπωλίων.

Από τις τοποθετήσεις των αρμόδιων υπουργών της κυβέρνησης, των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού, των ΑΝΕΛ και της Ενωσης Κεντρώων, προέκυψε, παρά τις επιμέρους διαφορές τους, ότι συμφωνούν επί της αρχής, αρκεί, σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν, να ληφθούν κάποια μέτρα που να βάζουν όρια ...στον ανταγωνισμό μεταξύ των μονοπωλίων! Η ναζιστική Χρυσή Αυγή, μέσω της βουλευτή της Ελ. Ζαρούλια χαιρέτισε «την έναρξη των εργασιών της Επιτροπής», ενώ οι όποιες διαφωνίες εστιάστηκαν στο ότι «τα ξένα τραστ να γίνουν οι ρυθμιστές της χώρας μας», βγάζοντας λάδι το εγχώριο κεφάλαιο.

Ενδεικτικά των διαθέσεων της κυβέρνησης απέναντι στη συμφωνία ήταν τα όσα ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Αποστόλου: «Για τον περισσότερο κόσμο, η TTIP ήταν ένας γρίφος, μια επερχόμενη μυστική εμπορική συμφωνία μεταξύ δύο τεράστιων αγορών, ΗΠΑ και ΕΕ. Πιστεύω όμως ότι η συμφωνία αυτή δεν θα άφηνε περιθώρια για κραυγές και ψιθύρους, φοβικές ερμηνείες και υποθέσεις, αν γινόταν υπό το φως της ημέρας, με όρους δημοκρατικής διαβούλευσης και συμμετοχής των πολιτών και των φορέων. Γιατί ποιος θα ήταν αντίθετος, για παράδειγμα, σε κάτι που ευαγγελίζεται ότι θα άρει δασμούς, δυσκολίες και εμπόδια ανάμεσα στις δύο αγορές;»!

Η τοποθέτηση του ΚΚΕ

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος εξέφρασε τους προβληματισμούς του ΚΚΕ για τους σκοπούς που υπηρετεί η σύσταση αυτής της επιτροπής, εκτιμώντας ότι «οι εργασίες της μάλλον προσπαθούν να ωραιοποιήσουν μια κατάσταση». Εκανε σαφές ότι «αυτού του είδους οι εμπορικές συμφωνίες είναι δεδομένες το ποιον εξυπηρετούν, είναι κομμένες και ραμμένες στα μέτρα των πολυεθνικών των ΗΠΑ και της ΕΕ». Επισήμανε ότι υπάρχουν «αντιστάσεις από μικρότερου μεγέθους επιχειρήσεις και μονοπώλια ακόμη, τα οποία θα δουν τη θέση τους να επιδεινώνεται».

Πρόσθεσε ότι η προσπάθεια η οποία γίνεται τώρα με την TTIP είναι ουσιαστικά «να μεταφερθεί το κέντρο βάρους του διεθνούς εμπορίου, ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΕ», «βάζοντας στη γωνία τη Ρωσία και την Κίνα». Πρόσθεσε ότι «θα υπάρξει μια τεράστια συγκέντρωση σε επίπεδο οικονομίας. Το μεγαλύτερο ψάρι θα φάει το μικρότερο πολύ πιο εύκολα (...) Θα υπάρξουν τρομακτικές ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις. Δεν θα μείνει όρθιο τίποτα πλέον», ενώ σημείωσε ότι «είναι αναμφισβήτητο πως θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο οι κοινωνικές ανισότητες και θα έχουμε μια ραγδαία επιδείνωση της θέσης της λαϊκής οικογένειας, από όλες τις πλευρές, διατροφική, περιβάλλοντος, Υγείας, Παιδείας κ.λπ.».

Αναδιαρθρώσεις στους τραπεζικούς ομίλους

Την πώληση της θυγατρικής εταιρείας «ΑΤΕ Ασφαλιστική» ανακοίνωσε χτες ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς, στο πλαίσιο των συντελούμενων επιχειρηματικών αναδιαρθρώσεων στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Εξαγοράστρια εταιρεία είναι η «ERGO International», που με τη σειρά της αποτελεί θυγατρική του γερμανικού ασφαλιστικού ομίλου της «Munich Re», ενώ το τίμημα για το 100% της «ΑΤΕ Ασφαλιστική» διαμορφώθηκε σε 90,1 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Τράπεζας Πειραιώς, «η πώληση της ATE Ασφαλιστικής υπογραμμίζει τη δέσμευση στην υλοποίηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης της τράπεζας, το οποίο προβλέπει, μεταξύ άλλων, την αποεπένδυση από συγκεκριμένες μη αμιγώς τραπεζικές δραστηριότητες».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ