ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Αυγούστου 2016
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΩΤΑΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ
Ατζέντα και συμφωνίες υπαγορευμένες από τα συμφέροντα του κεφαλαίου

Ο Ελληνας πρωθυπουργός με τον Βούλγαρο ομόλογό του
Ο Ελληνας πρωθυπουργός με τον Βούλγαρο ομόλογό του
Ο τομέας της Ενέργειας ήταν το «κυρίως πιάτο» του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας (ΑΣΣ) Ελλάδας - Βουλγαρίας, που πραγματοποιήθηκε χτες στη Σόφια, παρουσία του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, και του ομολόγου του της Βουλγαρίας, Μπ. Μπορίσοφ. Η σημασία που αποδίδει η εγχώρια αστική τάξη στον τομέα αυτό για την άντληση νέων κερδών μέσα και από τη διεύρυνση των συνεργασιών της με κεφάλαια άλλων κρατών, αλλά και ως μοχλό για τη γεωστρατηγική αναβάθμισή της αποτυπώθηκε και στις υπόλοιπες επαφές που είχε ο πρωθυπουργός, μεταξύ αυτών με τον Πρόεδρο της γειτονικής χώρας, Ρ. Πλεβνέλιεφ, αλλά και στις διμερείς συμφωνίες που υπογράφτηκαν.

Κατά τον Αλ. Τσίπρα, στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν «εποικοδομητικά πρότζεκτ σε Οικονομία, Ενέργεια, Μεταφορές, Εμπόριο, Τουρισμό», όπως η σιδηροδρομική σύνδεση ανάμεσα στα εμπορικά λιμάνια Μπουργκάς και Αλεξανδρούπολη, η ένωση των δύο θαλασσών Μεσογείου - Μαύρης Θάλασσας, η σύνδεση του ΤΑΡ με Βουλγαρία μέσω του IGB, η κατασκευή του σταθμού αναδιανομής LNG στην Αλεξανδρούπολη, η επέκταση συναλλαγών για αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα, η αύξηση των τουριστικών ροών κ.ά.

Οι δύο κυβερνητικές αντιπροσωπείες υπέγραψαν σειρά συμφωνιών στους τομείς που ιεραρχεί ψηλά το κεφάλαιο των δύο κρατών: Κοινή Διακήρυξη της Τρίτης Συνόδου ΑΣΣ Ελλάδας - Βουλγαρίας, Κοινή Διακήρυξη για ενεργειακή συνεργασία, Εκτελεστικό Πρόγραμμα Μορφωτικής και Πολιτιστικής Συνεργασίας για την περίοδο 2016-2018 (Παιδεία - Επιστήμη - Πολιτισμός), Κοινό Πρόγραμμα Δράσης στον τομέα του Τουρισμού για την περίοδο 2016 - 2018.

Εκφράζοντας εξάλλου τις σχετικές προσδοκίες του κεφαλαίου στην Ελλάδα, ο Αλ. Τσίπρας επανέλαβε τα περί «πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής», στο πλαίσιο της οποίας, όπως είπε, η Βουλγαρία συνιστά έναν «στρατηγικό εταίρο». Υπέδειξε δε την Ενέργεια ως το «κομβικό πεδίο» των σχέσεων των δύο χωρών, προσθέτοντας πως η κατασκευή του διασυνδετηρίου αγωγού φυσικού αερίου IGB, ως τμήματος του κάθετου διαδρόμου, αποτελεί έργο προτεραιότητας που «θα ενισχύσει τη θέση των δύο χωρών στον ενεργειακό χάρτη της ευρύτερης περιοχής με πολλαπλά οφέλη», προφανώς για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Αλλωστε, είχαν προηγηθεί κυβερνητικές πηγές που διαλαλούσαν τη σημασία της Βουλγαρίας στο πεδίο της Ενέργειας, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τον ευρύτερο ενεργειακό σχεδιασμό των ΗΠΑ και της ΕΕ στην περιοχή, στην κατεύθυνση της διαφοροποίησης των πηγών προμήθειας Ενέργειας μέσω κυρίως των αγωγών TAP και IGB και του αζέρικου φυσικού αερίου, αλλά και του προς υλοποίηση σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη.

«Ελλάδα και Βουλγαρία μπορούν να αποτελέσουν πόλο σταθερότητας σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή και ταυτόχρονα να συμπαρασύρουν σε μια προοπτική σταθερότητας και δημιουργικής συνεργασίας και ευρύτερες δυνάμεις στην περιοχή των Βαλκανίων αλλά και στην ΕΕ» και «μπορούν να αποτελέσουν ένα πρότυπο μιας εποικοδομητικής σχέσης συνεργασίας για την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, μιας εποικοδομητικής σχέσης δύο χωρών που βρίσκονται στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στο ΝΑΤΟ αλλά έχουν και έναν ευρύτερο ρόλο και θα πρέπει να λειτουργούν μέσα από συνεργασία προκειμένου να προασπίσουν τα αμοιβαία συμφέροντά τους», δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας. Εκφράζοντας έτσι επιζήμιες για τους λαούς φιλοδοξίες της αστικής τάξης στο πλαίσιο των λυκοσυμμαχιών της, ενώ δείχνοντας τις εξελίξεις στην Τουρκία πρόσθεσε ότι αυτές καθιστούν την ανάγκη συνεργασίας «πιο επιτακτική από ποτέ», όπως είπε, με μια σκόπιμα ασαφή φρασεολογία που συγκαλύπτει ότι αναφέρεται σε λυκοφιλίες στο πλαίσιο ολοένα και πιο οξυμένων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που μυρίζουν μπαρούτι για τους λαούς της περιοχής.

Απ' την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπ. Μπορίσοφ, αναφέρθηκε στην υλοποίηση κοινών ενεργειακών σχεδίων, αλλά και στο ρόλο των δύο χωρών στο πλαίσιο των λυκοσυμμαχιών. «Μπορούμε να κάνουμε πολλά μαζί, μέσα στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, με μια ευέλικτη πολιτική προς όφελος των δύο κρατών», δήλωσε.

Να θυμίσουμε ότι στη Σύνοδο του ΑΣΣ Ελλάδας - Βουλγαρίας εκτός του Αλ. Τσίπρα συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος, ο υπουργός Ενέργειας, Π. Σκουρλέτης, ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρ. Σπίρτζης, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλας, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκας, η υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μαρίνα Χρυσοβελώνη.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Σταθερότητα και αμοιβαία επωφελείς σχέσεις δεν υπάρχουν εντός ΝΑΤΟ και ΕΕ

Σε σχόλιό του, για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού μετά τη Σύνοδο του Ανώτατου Συμβουλίου Ελλάδας - Βουλγαρίας, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή που με κάθε ευκαιρία επικαλείται ο πρωθυπουργός δεν διασφαλίζονται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, το οποίο ενισχύει τη στρατιωτική παρουσία του στα Βαλκάνια και ετοιμάζεται για νέες επεμβάσεις με τη συνδρομή και της ελληνικής κυβέρνησης. Ούτε, φυσικά, οι αμοιβαία επωφελείς σχέσεις των δύο λαών οικοδομούνται στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΕΕ, δηλαδή της υπεράσπισης των κερδών του κεφαλαίου που είναι και το μόνο που θα ωφεληθεί από τις συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ