ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Αυγούστου 2016
Σελ. /20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΙΜΝΗ ΕΥΒΟΙΑΣ
Στάχτη 30.000 στρέμματα πευκοδάσους

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ολόκληρη η περιοχή

Επί τρεις μέρες έκαιγε ανεξέλεγκτα η φωτιά στη Λίμνη
Επί τρεις μέρες έκαιγε ανεξέλεγκτα η φωτιά στη Λίμνη
Τεράστια ήταν η καταστροφή που προκάλεσε η πυρκαγιά που έκαιγε επί τρεις μέρες τη Λίμνη Ευβοίας. Χτες, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής εξακολουθούσαν να δίνουν τη μάχη με τις φλόγες, με τη φωτιά να έχει ιδιαίτερη ένταση κοντά στη μονή Γαλατάκη, σε δασοσκεπείς χαράδρες. Στην περιοχή επιχειρούσαν 10 χωματουργικά μηχανήματα διαμορφώνοντας ζώνες προστασίας, από τα οποία 7 ήταν της Περιφέρειας Στερεάς και τρία του Στρατού. Ακόμη, επιχειρούσαν τρία αεροσκάφη και πέντε ελικόπτερα, όπως επίσης 50 πυροσβεστικά και 180 πυροσβέστες με επικεφαλής τους δύο υπαρχηγούς της Πυροσβεστικής, ενώ μεταφέρθηκαν δεκάδες υδροφόρες από τους δήμους και πυροσβεστικά της Πολιτικής Προστασίας από τη Βοιωτία και τη Φθιώτιδα.

Συγκρατημένα αισιόδοξος για την εξέλιξη της μεγάλης πυρκαγιάς στη βόρεια Εύβοια δήλωσε, χτες, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης, Δημήτρης Αναγνωστάκης. «Θέλω να πιστεύω ότι εάν τα πράγματα δεν έχουν κάποια δραματική αλλαγή στις καιρικές συνθήκες, το απόγευμα θα είμαστε σε πολύ πολύ καλύτερη κατάσταση από ό,τι αυτή τη στιγμή», είπε, γνωστοποιώντας ότι μετά και την υποβολή σχετικού αιτήματος από τον δήμαρχο Λίμνης, Χρήστο Καλυβιώτη, έχει δρομολογηθεί η διαδικασία, για να κηρυχθεί ο δήμος σε έκτακτη ανάγκη. Σε ό,τι αφορά τον απολογισμό της πυρκαγιάς εκτίμησε ότι κάηκαν περίπου 30.000 στρέμματα δάσους. Στη Λίμνη Ευβοίας βρέθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Τόσκας. Μετά από σύσκεψη φορέων τόνισε ότι πάρθηκε απόφαση, σε συνεργασία με τον αντιπεριφερειάρχη και τον δήμαρχο, να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

AP

Η φωτιά ξεκίνησε από την περιοχή Φαράκλα στις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου και έφτασε σε λίγες ώρες πάνω από την παραθαλάσσια περιοχή Κατούνια της Λίμνης. Λόγω των ισχυρών ανέμων, που δυσχέραιναν το έργο των δυνάμεων πυρόσβεσης, εξαπλώθηκε γρήγορα, με αποτέλεσμα να φτάσει πολύ κοντά σε παραθαλάσσιες περιοχές, ενώ εκκενώθηκε για προληπτικούς λόγους ένα ξενοδοχείο που βρισκόταν κοντά στη θάλασσα. Τις πρώτες ώρες τη μάχη με τις φλόγες, εκτός από τις επίγειες δυνάμεις, έδιναν πέντε αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο, ενώ έσπευδαν στη βόρεια Εύβοια δυνάμεις από τη Λαμία, την Καρδίτσα, την Ανδραβίδα αλλά και την Αθήνα.

«Μέχρι τη δύση του ηλίου έξι αεροσκάφη, έξι ελικόπτερα και 120 πυροσβέστες, από την Ανδραβίδα, την Καρδίτσα, τη Λαμία, την Αθήνα και τον Πειραιά, έκαναν ό,τι είναι εφικτό για την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Ο στόχος είναι τώρα τη νύχτα οι χερσαίες δυνάμεις πυρόσβεσης να μην αφήσουν τη φωτιά να επεκταθεί προς τα νότια, στο όρος Καντήλι», δήλωνε το περασμένο Σάββατο ο αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης, Ν. Τόσκας. Παράλληλα, εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, μιλώντας στο ΑΠΕ, είχε εκτιμήσει ότι δεν θα απειληθεί η Λίμνη από την πυρκαγιά, παρότι έχει φτάσει πολύ κοντά.

Το πρωί της Κυριακής, επιχειρούσαν 120 πυροσβέστες με 48 οχήματα, 44 άτομα πεζοπόρου τμήματος, 30 στρατιώτες, 7 μηχανήματα, 11 υδροφόρες, 5 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα. Επίσης, οι δυνάμεις θα ενισχύονταν με πεζοπόρο τμήμα 22 ατόμων από τη Θεσσαλονίκη, δέκα οχήματα από την Κεντρική Μακεδονία και δέκα άτομα πεζοπόρου τμήματος από τη Δυτική Μακεδονία. Η κατάσταση ήταν ανεξέλεγκτη, τα πύρινα μέτωπα ξεπέρασαν τα 12-15 χιλιόμετρα, ωστόσο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, δήλωνε στο ΑΠΕ πως η κατάσταση με την πυρκαγιά πήγαινε καλύτερα. Ο υπουργός ήταν στο νησί επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου. «Η οικολογική καταστροφή είναι τεράστια, αλλά ευτυχώς δεν είχαμε θύματα», ανέφερε, προσθέτοντας ότι θα ληφθούν άμεσα μέτρα για αποζημιώσεις στους παραγωγούς ρητίνης, που μέχρι τώρα δούλευαν στην περιοχή. «Φαίνεται ότι υπάρχουν σημάδια αισιοδοξίας, γιατί και η ετοιμότητα των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι αυτή που μπορεί να ελέγξει την κατάσταση, αλλά κυρίως γιατί πρόκειται για ένα δάσος το οποίο είχε τις προϋποθέσεις μέσα από τις αντιπυρικές του ζώνες, μέσα από τους δρόμους να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Αλλά βλέπετε ότι οι πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν ιδιαίτερα χτες (σ.σ. Σάββατο) το απόγευμα, οι ισχυροί άνεμοι δηλαδή, δυστυχώς είναι από τα μεγάλα προβλήματα που έχει η προστασία του δασικού χώρου, όταν έχουμε από τη μία μεριά την πυρόφιλη βλάστηση και από την άλλη δύσκολες καιρικές συνθήκες που δημιουργούν πολλά προβλήματα», είπε ο υπουργός. «Αυτό που προέχει αυτή την ώρα είναι να είμαστε σίγουροι 100% ότι εντός της ημέρας θα έχει ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη διαδικασία, γιατί πρέπει να δούμε από την άλλη πλευρά τι ζημιές έχουν γίνει. Η πρώτη προσέγγιση που έχω είναι ότι περίπου στα 20.000 με 22.000 στρέμματα είναι αυτά τα οποία έχουν καταστραφεί μέχρι αυτή την ώρα. Δεν έχω ακριβή πληροφόρηση για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και το ζωικό πληθυσμό». Σε ερώτηση του ΑΠΕ για το αν υπάρχουν κάποιες ενδείξεις σχετικά με τα αίτια της πυρκαγιάς, καθότι ξεκίνησε από κάποιο δάσος, όπου δεν υπήρχε ανθρώπινη δραστηριότητα φυσιολογικά, ο υπουργός απάντησε: «Δεν έχουμε συγκεκριμένες ενδείξεις. Δεν μπορώ να σας πω ότι οφείλεται σε κάποια πρόθεση. Δεν δικαιολογείται και από το σημείο που ξέσπασε η φωτιά, γιατί δεν μιλάμε για εκτάσεις, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για άλλη χρήση, π.χ. για οικόπεδα. Ούτε υπήρχαν δραστηριότητες αγροτικού χαρακτήρα, οι οποίες μπορεί να δημιουργούσαν προϋποθέσεις για άλλου είδους εκμετάλλευση. Αρα μιλάμε για ένα δάσος καθαρό, για ένα συμπαγές δάσος. Είναι αυτό που χαρακτηρίζει τη Βόρεια Εύβοια. Μην ξεχνάμε ότι αυτό το δάσος είχε καεί το 1977».

AP

Οι ισχυροί άνεμοι, όμως, προκάλεσαν το απόγευμα της Κυριακής αναζωπύρωση της πυρκαγιάς. Σε ετοιμότητα βρισκόταν οχηματαγωγό πλοίο στην Αιδηψό για το ενδεχόμενο εκκένωσης οικισμών. Στον τόπο της καταστροφής επιχειρούσαν πλέον 140 πυροσβέστες με 58 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 74 ατόμων, 30 στρατιώτες, 27 βυτιοφόρα ΟΤΑ και 7 χωματουργικά μηχανήματα, 9 αεροπλάνα και 7 ελικόπτερα. Το ένα πύρινο μέτωπο ήταν το δυτικό που κινιόταν προς τη Λίμνη και το ανατολικό μέτωπο που κινιόταν προς τα Κατούνια και τη Μονή του Αγίου Νικολάου Γερακαρίου που είχε εκκενωθεί.

AP

Μεγάλη πυρκαγιά στο Ρέθυμνο

Σε πλήρη ύφεση βρισκόταν την Κυριακή η πυρκαγιά που ξέσπασε το Σάββατο στο Δήμο Αγίου Βασιλείου του Νομού Ρεθύμνης, όπου τρεις άνδρες εγκλωβίστηκαν από τις φλόγες στην παραλία του Αγίου Γεωργίου και χρειάστηκε να απομακρυνθούν από σκάφος του Λιμενικού. Αρκετά σημεία είχαν τεθεί υπό μερικό έλεγχο την Κυριακή σε Σαχτούρια, Αγία Γαλήνη και Αγιο Παύλο. Η μεγάλη φωτιά ξεκίνησε από τα Σαχτούρια το απόγευμα του Σαββάτου και έκαψε 20.000 - 30.000 στρέμματα γεωργικής και αγροτολιβαδικής έκτασης, σύμφωνα τουλάχιστον με τον δήμαρχο Αγίου Βασιλείου, Γιάννη Ταταράκη. Καταστροφή έχουν υποστεί βοσκότοποι, ελαιώνες, αγροτικές και κτηνοτροφικές υποδομές, δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης καθώς και τμήματα οδοστρώματος από περιφερειακές και κεντρικές οδικές αρτηρίες. Νωρίς το πρωί της Κυριακής, οι φλόγες έφτασαν μέχρι και τα πρώτα σπίτια του χωριού Αγία Γαλήνη.

Με το πρώτο φως της μέρας στην περιοχή της πυρκαγιάς έφτασαν και δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα, τα οποία ωστόσο δεν μπόρεσαν να επιχειρήσουν λόγω των ισχυρών ανέμων. Τη μάχη με τις φλόγες έδιναν 57 πυροσβέστες με 26 οχήματα, τρία πεζοπόρα τμήματα των 6 ατόμων και 8 υδροφόρες δήμων. Το Σάββατο για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκαν οι οικισμοί Αγιος Παύλος και Αγιος Γεώργιος.

Σε άλλες περιοχές

Υπό έλεγχο ήταν την Κυριακή η φωτιά που ξέσπασε το Σάββατο το απόγευμα στο Παγγαίο Ορος στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας. Στο σημείο πήγαν 12 άνδρες της Πυροσβεστικής με τέσσερα οχήματα. Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε την ίδια μέρα η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στην περιοχή Ερυθρές Αττικής. Η φωτιά είχε πλησιάσει σε οικισμό που βρίσκεται στην περιοχή. Πριν τη νύχτα του Σαββάτου, αποχώρησαν τα εναέρια μέσα, ενώ για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούσαν 30 πυροσβέστες με 15 οχήματα, 12 άτομα πεζοπόρου τμήματος και 3 υδροφόρα οχήματα.

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε την ίδια μέρα η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το Σάββατο το μεσημέρι στην περιοχή Προσήλιο, του Δήμου Ανατολικής Μάνης. Στην περιοχή επιχειρούσαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής με 14 οχήματα, 38 πυροσβέστες και ένα πεζοπόρο τμήμα με δώδεκα άτομα. Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε το πρωί της Κυριακής η φωτιά σε χορτολιβαδική έκταση στην περιοχή Φωτημάρι στην Κέα και στην Πόμπια Φαιστού στο Ηράκλειο της Κρήτης. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, την Κυριακή το Πυροσβεστικό Σώμα αντιμετώπισε 59 αγροτοδασικές πυρκαγιές.

Επικοινωνία του Θ. Παφίλη με τον Ν. Τόσκα

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θ. Παφίλης επικοινώνησε την Κυριακή τηλεφωνικά με τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκα, προκειμένου να ενημερωθεί για την εξέλιξη της μεγάλης πυρκαγιάς στη Βόρεια Εύβοια που έχει καταστρέψει χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης.

Από τη μεριά του, ο υπουργός ενημέρωσε τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ για την εξέλιξη της πυρκαγιάς, καθώς και ότι έχουν διατεθεί όλα τα υπάρχοντα αναγκαία μέσα για την κατάσβεσή της.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ