ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πιο γρήγορα στο δρόμο της ανεργίας χιλιάδες υπάλληλοι

Στο δρόμο της ανεργίας θα βρεθούν μέχρι τα μέσα Σεπτέμβρη, περίπου 9.800 δημόσιοι υπάλληλοι μετά και την αποστολή, μέσα στη νύχτα, των λιστών από τα υπουργεία με τις δομές απ' όπου θα αντληθούν οι εργαζόμενοι προς κινητικότητα. Στόχος της κυβέρνησης και της τρόικας είναι να βρεθούν στο δρόμο, έμμεσα ή άμεσα, 12.500 υπάλληλοι μέχρι το τέλος Σεπτέμβρη και περίπου άλλοι τόσοι μέχρι το τέλος του χρόνου.

Προκειμένου να φτάσει στο στόχο της ομαλά και να μην υπάρξουν «ξαφνικά λουκέτα» υπηρεσιών όπως με την ΕΡΤ, η κυβέρνηση εκτός των 8.300 υπαλλήλων αναζητεί άλλους 1.500 που φέρονται να υπερκαλύπτουν το στόχο των 12.500 μέχρι το τέλος Σεπτέμβρη. Ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων αλλά και το... ονομαστικό του θέματος θα γίνουν γνωστά περίπου στις 15 Σεπτέμβρη, λίγο πριν την επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα.

Για να οριστικοποιηθούν τα ονόματα των υπαλλήλων που θα βρεθούν «υπό διωγμό» θα πρέπει πρώτα να υπογραφεί η απόφαση με τα κριτήρια της μοριοδότησης από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυρ. Μητσοτάκη. Αυτό αναμένεται να γίνει μέσα στις επόμενες ημέρες, ενώ σε περίπου 20 μέρες φέρεται να έχει αποφασιστεί από ποιους φορείς θα προέλθουν οι υπάλληλοι.

Η κυβέρνηση, διά στόματος Κυρ. Μητσοτάκη, θέλει να αποδείξει πως όλα γίνονται για ένα «καλύτερο και αξιοκρατικό δημόσιο τομέα» και πως πλέον οι διαδικασίες γίνονται χωρίς οριζόντια μέτρα, όπως δηλαδή τονίζει πως έγινε στους πρώτους υπαλλήλους που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα. Οπως και να έχει, είναι πασιφανές πως με ή χωρίς οριζόντια μέτρα, χιλιάδες εργαζόμενοι θα βρεθούν στο δρόμο της ανεργίας με βάση τις αποφάσεις κυβέρνησης και τρόικας στο όνομα της καπιταλιστικής κρίσης. Οι υπάλληλοι αυτοί θα διωχθούν μέσα σε μία μέρα και θα βρεθούν στην ανεργία τη στιγμή που δημόσιες υπηρεσίες (όπως σχολεία, παιδικοί σταθμοί) ήδη υπολειτουργούν.

ΔΗΜΟΣΙΟ
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις ενάντια στη διαθεσιμότητα

Παναττική δημοσιοϋπαλληλική απεργία σήμερα. Συγκέντρωση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Κλαυθμώνος

Με απεργία για δεύτερη μέρα συνεχίζουν σήμερα οι εργαζόμενοι σε φορείς και υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας τις κινητοποιήσεις ενάντια στο μέτρο της διαθεσιμότητας ενώ η ΑΔΕΔΥ έχει κηρύξει για τους υπόλοιπους κλάδους του Δημοσίου παναττική δημοσιοϋπαλληλική απεργία. Στο πλαίσιο της απεργίας οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο καλούν σε συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος, στις 10.30 π.μ.

Χτες, πρώτη μέρα της απεργίας, έγινε συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας στη Σταδίου, στην οποία συμμετείχαν με δικό τους μπλοκ οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ. Επίσης, στη συγκέντρωση παραβρέθηκε ο Χρ. Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ. Αντιπροσωπεία συνδικαλιστών συναντήθηκε με εκπρόσωπο της πολιτικής ηγεσίας. Μετά το τέλος της ο πρόεδρος της ΠΟΠΟΚΠ, Θ. Καποτάς, ενημέρωσε για το περιεχόμενο της συνάντησης. Οπως είπε, ο εκπρόσωπος του υπουργείου ανέφερε πως σε αυτή τη φάση 600 εργαζόμενοι από τις υπηρεσίες και τους φορείς του υπουργείου θα μπουν σε διαθεσιμότητα και ότι μέχρι τις 23 Αυγούστου θα αξιολογηθούν οι δομές (πόσα και ποια τμήματα χρειάζονται). Ακόμα πως μέχρι τις 15 Σεπτέμβρη θα γνωστοποιηθούν οι λίστες με τα πλήρη στοιχεία όσων μπαίνουν σε διαθεσιμότητα. Ακολούθησε πορεία στο υπουργείο Οικονομικών χωρίς όμως να γίνει συνάντηση με την πολιτική ηγεσία.

ΠΑΜΕ
Να μη χαθεί άλλος χρόνος

Με ανακοίνωσή τους οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο σημειώνουν:

«Η δικομματική κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, η τρόικα με τις χιλιάδες διαθεσιμότητες - απολύσεις στο Δημόσιο και την προωθούμενη απελευθέρωση των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα χτίζουν τη βαρβαρότητα της καπιταλιστικής ανάπτυξης του κεφαλαίου. Προχωρούν πιο αποφασιστικά και τσακίζουν ό,τι εργατικό - λαϊκό δικαίωμα έχει απομείνει, μεταφέροντας τα βάρη της κρίσης στις πλάτες του λαού.

Υπουργεία και φορείς του Δημοσίου παρέδωσαν στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης τις λίστες με τους 9.820 εργαζομένους, που θα μπουν σε διαθεσιμότητα μέχρι τις 19 Σεπτέμβρη, για να φτάσουν τις 15.000 απολύσεις στο Δημόσιο μέχρι το 2014.

Τα προσχήματα που χρησιμοποιούν περί "εξυγίανσης του κρατικού μηχανισμού" και "εξασφάλισης της κρατικής χρηματοδότησης" αποτελούν φτηνές δικαιολογίες. Ολα τα μέτρα που παίρνονται εντάσσονται στη στρατηγική της κυβέρνησης και της ΕΕ για την εξασφάλιση της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων, με στρατιές ανέργων, εργαζόμενους με μισθούς πείνας και σε μόνιμη ανασφάλεια.

Η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ, πιστή στις τουφεκιές στον αέρα και τον ανοργάνωτο αγώνα, αντί να στηρίξει και να συντονίσει μια σειρά από Ομοσπονδίες που ήδη βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, κήρυξε χωρίς καμιά προετοιμασία και ενημέρωση των εργαζομένων παναττική στάση εργασίας από τις 11 το πρωί ως το τέλος του ωραρίου για την Πέμπτη 1 Αυγούστου και 24ωρη παναττική απεργία για την Παρασκευή 2 Αυγούστου.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο επισήμαναν την ανάγκη οργάνωσης και συντονισμού της δράσης των εργαζομένων που έχουν ήδη πάρει αποφάσεις για κινητοποιήσεις, αναδεικνύοντας τη θέση ότι οι αγώνες για να είναι αποτελεσματικοί πρέπει να είναι υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων.

Οι ταξικές δυνάμεις θα αξιοποιήσουμε τη στάση εργασίας για περιοδείες στους χώρους δουλειάς, με αιχμή χώρους όπου δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις για απεργία. Καλούμε τους συναδέλφους να προχωρήσουν σε συνελεύσεις στους χώρους δουλειάς, να συζητήσουν για την οργάνωση του αγώνα ενάντια σε όλα τα βάρβαρα και αντιλαϊκά μέτρα, που τσακίζουν τη ζωή μας.

Δίνουμε αγωνιστικό ραντεβού την Παρασκευή 2 Αυγούστου στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Καμία αναμονή. Να μη χαθεί άλλος χρόνος.

Ενιαίος αγώνας όλων των κλάδων, όλων των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα απέναντι στις απολύσεις και την αντιλαϊκή πολιτική».

ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Με ξένα κόλλυβα...

Με μια φωτογραφία από κινητοποίηση για την Κοινωνική Ασφάλιση στην οποία διακρίνονται ξεκάθαρα μια σειρά στελέχη του ΚΚΕ διάλεξε η χτεσινή «Αυγή» να εικονογραφήσει το θέμα της που αναφέρεται στις κινητοποιήσεις ενάντια στις διαθεσιμότητες και τις απολύσεις εργαζομένων στο δημόσιο τομέα. Πρώτος ανάμεσα στους εικονιζόμενους, μάλιστα, βρίσκεται ο σημερινός βουλευτής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, εύκολα αναγνωρίσιμος και λόγω της ιδιότητάς του αυτής, προφανώς και στους συντάκτες της «Αυγής». Εντάξει, από τη μια είναι κατανοητό πως η εικόνα που παρουσιάζουν οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ στο εργατικό κίνημα και τις κινητοποιήσεις του, δεν ενδείκνυται για προβολή στις σελίδες της εφημερίδας. Από την άλλη όμως, οι φωτογραφίες από τις κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ, με τα στελέχη του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος και βεβαίως τους βουλευτές του ΚΚΕ σε πρώτο πλάνο, δεν προσφέρονται για να διακοσμούν την «Αυγή». Και μιας και έχουν βάλει πλώρη να διαμορφώσουν ένα νέο κυβερνητικό συνδικαλισμό, στα μέτρα των κυβερνητικών βλέψεων του ΣΥΡΙΖΑ, ας φροντίσουν να εικονογραφούν με αυτόν και με τα στελέχη του την εφημερίδα τους.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Υποκλίνεται στη νομιμότητα των απολύσεων

Την υποκρισία της δημοτικής αρχής του Αγίου Δημητρίου καταγγέλλουν οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» σχετικά με τη στάση της για τις απολύσεις των δημοτικών υπαλλήλων. Η δημοτική αρχή κάλεσε το Δημοτικό Συμβούλιο σε παραίτηση σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις απολύσεις, ενώ την ίδια ώρα απέρριψε το αίτημα του Συλλόγου Εργαζομένων και της «Λαϊκής Συσπείρωσης» να μη στείλει λίστα με ονόματα στο υπουργείο.

Σχολιάζοντας την εξέλιξη οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ μεταξύ άλλων σημείωσαν: «Στο αίτημα του Συλλόγου Εργαζομένων και της "Λαϊκής Συσπείρωσης" να μη στείλει καμία διαπιστωτική πράξη απόλυσης προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ισχυρίστηκε πως πρόκειται για "μη ρεαλιστική και ενάντια στη νομιμότητα πρόταση". Δε μας κάνει εντύπωση. Η προσήλωσή της στη "νομιμότητα" που τσακίζει τη ζωή του λαού είναι η μόνη αλήθεια που δεν απαρνιέται παρά τα προεκλογικά τεχνάσματα. Γι' αυτό και λίγες μέρες πριν, στις 2/7, ψήφισε το Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Δράσης (ΟΠΔ), δηλαδή την ένταξη του δήμου στο παρατηρητήριο, που προβλέπει την κατάρτιση βαθιά αντιλαϊκών προϋπολογισμών με ακόμη μεγαλύτερο χαράτσωμα του λαού.

"Διαμαρτύρεται" λοιπόν για τις απολύσεις, αλλά συμφωνεί με το μέτρο της κινητικότητας και τις αξιολογήσεις, αρκεί "να γίνουν αξιοκρατικά". Χρησιμοποιεί τα ίδια ψεύτικα επιχειρήματα με την κυβέρνηση, αφού η διαθεσιμότητα - κινητικότητα - αξιολόγηση είναι το όχημα που οδηγεί σε απολύσεις.

"Διαμαρτύρεται" γιατί οι δήμοι "έχουν συμβάλει τα μέγιστα στην κοινωνική συνοχή" και "τη δημοσιονομική προσαρμογή". Η αλήθεια είναι πως μέχρι σήμερα πρωταγωνίστησε στην αντιλαϊκή πολιτική, π.χ.:

Στους εργαζόμενους του δήμου εφάρμοσε κάθε μορφής ελαστική σχέση εργασίας: Συμβάσεις ορισμένου χρόνου, 5μηνα μέσω των εργολάβων - ΜΚΟ, συμβάσεις έργου. Για μόνιμη και σταθερή δουλειά ούτε λόγος. Είναι, λέει, μη ρεαλιστικό, ανεδαφικό αίτημα!

Υπερασπίστηκε το "νοικοκύρεμα των δήμων" με τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, που προέβλεπε κατά γράμμα τη μετακύλιση της κρατικής υποχρέωσης για μία σειρά υπηρεσίες στους δήμους, χωρίς την αντίστοιχη χρηματοδότησή τους, δηλαδή τα έσοδα των δήμων να πέφτουν στην πλάτη των λαϊκών οικογενειών. Αυτό ακριβώς εφαρμόζει η δημοτική αρχή στον προϋπολογισμό, με περίπου το 30% των εσόδων να προέρχεται από τέλη, φόρους, εισφορές, πρόστιμα, παράβολα.

Λέει ψέματα ότι "υπερασπίζεται" την προσφορά των κοινωνικών υπηρεσιών, αφού έχει ήδη στα σκαριά τις κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις στη θέση των παιδικών σταθμών, ανοίγοντας το δρόμο στους επιχειρηματίες που θα αναλάβουν τους σταθμούς με τροφεία - χαράτσια, με παροχή υπηρεσιών αμφίβολης ποιότητας, αποκλείοντας εκατοντάδες παιδιά από την προσχολική αγωγή.

Η δημοτική αρχή, καθώς και παρατάξεις που στηρίχτηκαν από ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ και κάθε λογής "ανεξάρτητοι" που τώρα προτείνουν την παραίτηση των δημοτικών συμβουλίων, δεν παραιτούνται από την πολιτική που ευθύνεται για τα προβλήματα των λαϊκών οικογενειών. Αντίθετα, είναι συνένοχοι σε αυτήν.

Είναι απέναντι στα συμφέροντα των εργαζομένων. Θέλουν να καθυποτάξουν κάθε αγωνιστική διάθεση, σπέρνοντας την απογοήτευση και τη μοιρολατρία. Τους καλούν να κάτσουν στ' αυγά τους, μακριά από το κίνημα. Τους παραπέμπουν στα αστικά δικαστήρια για να βρουν το δίκιο τους και μέχρι τότε... να εφαρμόζουν τους νόμους. Αποδέχονται τη "δημοσιονομική πειθαρχία" των δήμων. Αναμασούν το ίδιο ψέμα με την κυβέρνηση, ότι οι θυσίες του λαού γίνονται για το χρέος».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Θυσίες στο βωμό της ΕΕ και επιχειρηματικών ομίλων

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για τις «διαθεσιμότητες» - απολύσεις

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για τις «διαθεσιμότητες» - απολύσεις:

«Χιλιάδες εκπαιδευτικοί, υγειονομικοί και άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι τίθενται σε "διαθεσιμότητα", παίρνοντας αυτόματα το δρόμο της απόλυσης. Καμία δικαιολογία της κυβέρνησης δεν μπορεί να εξωραΐσει το γεγονός ότι χιλιάδες εργαζόμενοι θα θυσιαστούν στο βωμό των ευρωενωσιακών της δεσμεύσεων και της εξυπηρέτησης των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, ούτε να κρύψει ότι όλος ο λαός θα πληρώνει διαρκώς πιο ακριβά για όλο και χειρότερες δημόσιες υπηρεσίες».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ