ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ «SIEMENS»
Κατευθυνόμενη έρευνα για περισσότερα κέρδη

Ωμή και πολυεπίπεδη παρέμβαση πολλαπλών στοχεύσεων αποτελεί η, προ ολίγων ημερών, ανακοίνωση του προγράμματος «Siemens - Υποτροφίες Αριστείας ΙΚΥ Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Ελλάδα», σηματοδοτώντας την πλήρη υποταγή της έρευνας και της επιστημονικής αλήθειας στους νόμους και τις επιταγές της αγοράς. Με το πρόσχημα της «δημιουργίας κινήτρων για την παραμονή των νέων Ελλήνων επιστημόνων στην Ελλάδα», η «Siemens» ανακοινώνει ότι μαζί με το Ιδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) θα δίνει υποτροφίες σε 100 νέους επιστήμονες - «για να ενισχύσουν τις γνώσεις τους και την έρευνα με μεταπτυχιακές σπουδές (masters, διδακτορικά)» - κάθε χρόνο και για 5 χρόνια. Οι υποτροφίες αφορούν νευραλγικούς τομείς όπως είναι η Ενέργεια, η Βιομηχανία, η Υγεία, οι Υποδομές και η Αστική Ανάπτυξη, οι οποίοι να σημειωθεί είναι και οι τομείς από τους οποίους αποτελείται και δραστηριοποιείται η συγκεκριμένη πολυεθνική. Οι υποτροφίες θα καλύπτουν εξ ολοκλήρου τα έξοδα διαμονής και διαβίωσης και άλλες δαπάνες.

Η πολυεθνική «Siemens» γνωρίζει πολύ καλά ότι:

  • Ιδιαίτερα στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, η υποτροφία για χιλιάδες νέους επιστήμονες είναι ο μοναδικός δρόμος για να συνεχίσουν τις σπουδές τους, καθώς στη συντριπτική πλειοψηφία των μεταπτυχιακών επιβάλλονται υψηλά δίδακτρα.
  • Το έδαφος για να αλωνίζουν οι πολυεθνικές στο πεδίο της εκπαίδευσης και της έρευνας έστρωσε η κυβέρνηση, καθώς το ΙΚΥ - το ίδρυμα που είχε την αποκλειστική ευθύνη για παροχή υποτροφιών - έχει περικόψει δραματικά τα τελευταία χρόνια τις υποτροφίες για μεταπτυχιακά, διδακτορικά και μεταδιδακτορικά, ο κρατικός προϋπολογισμός έχει μειωθεί (2010/11 ήταν 5,1 εκατομμύρια ευρώ, το 2012/13 2,7 εκατομμύρια ευρώ) και είχε προσανατολιστεί στην αναζήτηση ...χορηγών.
  • Με το δόλωμα της υποτροφίας θα «ψαρέψει» τα καλύτερα μυαλά, αξιοποιώντας πολύ καλό επιστημονικό προσωπικό προς όφελός της.
  • Τα αποτελέσματα της έρευνας θα είναι κατευθυνόμενα και απολύτως ελεγχόμενα, άρα δεν θα έχουν ως κριτήριο και φροντίδα τους τις ανάγκες του ελληνικού λαού, αλλά την ακόμη μεγαλύτερη κερδοφορία της.
  • Το πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο της συμφωνίας συμβιβασμού της «Siemens» και του ελληνικού κράτους, άρα με αυτό τον τρόπο επωφελείται ένα μέρος του χρέους της διπλά και τρίδιπλα, αλώνει συνειδήσεις καθώς πλασάρεται με ευθύνη της κυβέρνησης και ως ευεργέτης που μοιράζει υποτροφίες.
  • Ενδυναμώνει το μοχλό διείσδυσής της στις αγορές ανά τον κόσμο, αφού όπως ομολογεί στη σχετική ανακοίνωσή της έχει «ηγετική θέση στην Ελλάδα σε διάφορους κλάδους της αγοράς» και «επιχειρηματικές δραστηριότητες στις γειτονικές χώρες της Αλβανίας, της Κύπρου και της ΠΓΔΜ», «φωτογραφίζοντας» μεταξύ άλλων την ελεύθερη διακίνηση φτηνού εργατικού δυναμικού.

Η Ερευνα όταν εντάσσεται στα «προϊόντα της ελεύθερης αγοράς» ακολουθεί τους νόμους της. Δεν μπορεί να πάει παραπέρα τη γνώση, την εξέλιξη. Δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες ούτε της επιστήμης, ούτε του λαού. Και η παραπάνω εξέλιξη αναδεικνύει αιτήματα αιχμής που οφείλουμε να διεκδικήσουμε, όπως να αυξηθούν οι κρατικές υποτροφίες στο ύψος των απαιτήσεων των βιοτικών αναγκών του τόπου και των αναγκών της επιστήμης και της ερευνητικής δουλειάς. Να αγωνιστούμε ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της έρευνας.

39ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
«Ολος ο κόσμος μια γειτονιά... »

Αυτό είναι το φετινό σύνθημα του Παιδότοπου

Μέσα από πλούσιες και ουσιαστικές δραστηριότητες στόχος του φετινού Παιδότοπου είναι να μεταδώσει το μήνυμα πως όλα τα παιδιά, ανεξάρτητα από το χρώμα τους και τη χώρα καταγωγής τους, έχουν τις ίδιες ανάγκες
Μέσα από πλούσιες και ουσιαστικές δραστηριότητες στόχος του φετινού Παιδότοπου είναι να μεταδώσει το μήνυμα πως όλα τα παιδιά, ανεξάρτητα από το χρώμα τους και τη χώρα καταγωγής τους, έχουν τις ίδιες ανάγκες
Με σύνθημα «Αλλαξε τον κόσμο: Το 'χει ανάγκη», το 39ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» συνεχίζει το καλοκαιρινό του ταξίδι σε πόλεις και χωριά.

Παράλληλα, ετοιμάζονται από τώρα οι πλούσιες πολιτικές - πολιτιστικές εκδηλώσεις για την κορύφωση του Φεστιβάλ στην Αθήνα, στις 19, 20 και 21 Σεπτέμβρη στο πάρκο «Αντ. Τρίτσης», στο Ιλιον.

Στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Παιδότοπου θα περιμένουμε και φέτος τους μικρούς μας φίλους με τους γονείς τους. Κάθε χρόνο ο Παιδότοπος του Φεστιβάλ αγκαλιάζεται από εκατοντάδες νέα ζευγάρια της Δυτικής Αθήνας και άλλων περιοχών που βρίσκουν εκεί ένα μέρος δημιουργικής απασχόλησης για τα παιδιά τους και για να κουβεντιάσουν για τα εμπόδια που συναντούν ξεκινώντας τη δική τους οικογένεια, για τις κλειστές πόρτες των παιδικών σταθμών, την αδυναμία τους για οικονομικούς λόγους να δώσουν διέξοδο ψυχαγωγίας για τα παιδιά τους.

«Ολος ο κόσμος μια γειτονιά...» είναι το φετινό θέμα του Παιδότοπου. Δεν αφήνουμε να μολυνθούν τα μικρά παιδιά από ρατσιστικές και φασιστικές αντιλήψεις και ιδέες. Παίζουμε μαθαίνοντας για τα αίτια της μετανάστευσης. Μεταδίδουμε το μήνυμα πως όλα τα παιδιά, ανεξάρτητα από το χρώμα τους και τη χώρα καταγωγής τους, έχουν τις ίδιες ανάγκες.

Οι μικροί μας επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία μεταξύ άλλων να παρακολουθήσουν παραστάσεις θεάτρου, κουκλοθέατρου και Καραγκιόζη και έτσι να έρθουν σε επαφή με πολλές μορφές της τέχνης. Ξεχωριστή θέση έχει η προσπάθεια των πολιτιστικών ομάδων της ΚΝΕ να παρουσιάσουν τη δική τους παράσταση βασισμένη σε ένα πολύ όμορφο παραμύθι από τις εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής», αλλά και η συμμετοχή στο Φεστιβάλ νέων καλλιτεχνών που μέσα από το έργο τους επιμένουν να περνούν αξιόλογα μηνύματα στα παιδιά.

Ο Παιδότοπος θα λειτουργεί από τις 6 το απόγευμα με εργαστήρια, παιχνίδια και κατασκευές αλλά και με δραστηριότητες ειδικά για παιδιά των πρώτων τάξεων του Δημοτικού. Επίσης, στο χώρο του Πιδότοπου θα συλλέγονται ρούχα και παιχνίδια για τα παιδιά οικογενειών που έχουν ανάγκη.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Παιδότοπου έχει ως εξής:

ΠΕΜΠΤΗ 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ

  • 19.30 Αφήγηση παραμυθιού
  • 20.30 «Λιχουδοχώρα», θεατρική παράσταση από ομάδα της ΚΝΕ (για παιδιά 5 - 10 χρόνων)
  • 21.30 Παράσταση Καραγκιόζη από τον Θ. Λιούνη

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ

  • 19.30 «Ο χαμένος θησαυρός», διαδραστικό θεατρικό παιχνίδι από ομάδα παιδαγωγών της ΚΝΕ (για παιδιά 2 - 6 χρόνων)
  • 20.30 «Μια γιορτή στου Νουριάν», θεατρική παράσταση του Φ. Λούντβιγκ, σε σκηνοθεσία Π. Δεντάκη και Β. Κουκαλάνι (για ηλικίες από 6 χρόνων και άνω)

ΣΑΒΒΑΤΟ 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ

  • 19.30 «Τα τρία γουρουνάκια», μουσικοθεατρική παράσταση σε σκηνοθεσία Ι. Μπόικο (για παιδιά 2 - 6 χρόνων)
  • 21.30 «Ο Ψαροτρομάρας», παράσταση κουκλοθέατρου με την τεχνική του Μαύρου Θεάτρου από τον κουκλοθίασο ΚΟΥ-ΚΛΟ
Προφεστιβαλικές εκδηλώσεις

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις του 39ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ» σε όλη τη χώρα. Για σήμερα έχουν προγραμματιστεί οι εξής εκδηλώσεις:

  • Ολοκληρώνονται οι διήμερες εκδηλώσεις στη Σκάλα Αταλάντης. Σήμερα, στις 8 το βράδυ, με ομιλία από την Ανδριάνα Μπαφούτσου, μέλος της ΤΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ, έκθεση βιβλίου, προβολή βίντεο. Η βραδιά θα κλείσει με μουσική.
  • Οι Οργανώσεις των ΤΕΙ και του Αιγάλεω της ΚΝΕ θα προβάλουν, στις 9 το βράδυ, στην πλατεία Συντριβανίου (Κάτω Εργατικά) την ταινία «Ματωμένη Αμερική», σε σκηνοθεσία Τζον Σέιλς, με τους Κρις Κούπερ, Μαίρη Μακ Ντόναλντ, Τζέιμς Ερλ. Πρόκειται για το χρονικό μιας αιματηρής απεργίας στα ανθρακωρυχεία της Βιρτζίνια το 1920 όταν ακόμα οι εργάτες πρωτάρχιζαν να συνδικαλίζονται. Η είσοδος είναι ελεύθερη.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ