ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αγώνας για ένα δημόσιο σύστημα λαϊκής Υγείας

Περιοδεία της βουλευτή του ΚΚΕ Ελένης Γερασιμίδου στο Νοσοκομείο Σερρών

Στο Νοσοκομείο Σερρών περιόδευσε χτες η βουλευτής του ΚΚΕ Ελένη Γερασιμίδου, επικεφαλής κλιμακίου του Κόμματος. Συναντήθηκε με τους γιατρούς του νοσοκομείου στην παθολογική κλινική και ενημερώθηκε από πρώτο χέρι για τις ελλείψεις, τις πολύ δύσκολες συνθήκες εργασίας που αντιμετωπίζουν, με αποτέλεσμα π.χ. γιατρός να λιποθυμήσει από υπερκόπωση ή οι γιατροί να έχουν δηλώσει συλλογική παραίτηση λόγω των συνολικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

Ακολούθως συναντήθηκε με εργαζόμενες στα πλυντήρια, τα σιδερωτήρια και τα μαγειρεία, όπου επίσης τονίστηκαν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην καθημερινή επιβίωσή τους με τις συνεχείς περικοπές σε μισθούς, την άγρια φορολόγηση, το αυξημένο κόστος διαβίωσης. Οι ίδιοι οι ασθενείς ζήτησαν απ' το το κλιμάκιο του ΚΚΕ και το πήγαν στη νεφρολογική κλινική όπου ασθενείς και εργαζόμενοι αναφέρθηκαν στις ελλείψεις σε κλίνες και μηχανήματα αιμοκάθαρσης, που καθιστούν δύσκολη την εξυπηρέτηση και θεραπεία των ασθενών. Συνάντηση είχε και με το διευθυντή του νοσοκομείου.

Η βουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε στις συζητήσεις ότι ο λαός δε χρωστάει τίποτα, την κρίση και το χρέος να πληρώσει η πλουτοκρατία. Οτι γι' αυτό απαιτείται να δυναμώνει η λαϊκή συσπείρωση για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης με κοινωνικοποίηση των μονοπωλιακών ομίλων, με αποδέσμευση από την ΕΕ, μονομερή διαγραφή του χρέους και λαϊκή εξουσία που θα οικοδομήσει ένα πραγματικά λαϊκό σύστημα Υγείας που θα εξασφαλίζει αποκλειστικά δημόσιες, δωρεάν, σύγχρονες υπηρεσίες σε όλους.

Αναπτύσσοντας τις θέσεις του Κόμματος για την Υγεία, κάλεσε σε αγώνα για: Δωρεάν κάλυψη όλου του πληθυσμού με υπηρεσίες πρόληψης, Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, δημόσιας Υγείας, νοσοκομειακής περίθαλψης και επείγουσας ιατρικής βοήθειας. Δωρεάν φάρμακα σε όλους και με προτεραιότητα στα ΑμΕΑ, στους χρόνιους πάσχοντες, στους καρκινοπαθείς. Δωρεάν παροχή όλων των εμβολίων για όλα τα παιδιά και των εξετάσεων που απαιτούνται για την εγγραφή τους στα σχολεία. Κατάργηση των πληρωμών, εισιτηρίων, συμμετοχών για ιατρικές, εργαστηριακές εξετάσεις και θεραπείες. Κατάργηση της πληρωμής του 15% από τους ασθενείς για τις εξετάσεις στο συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ πρωτοβάθμιο ιδιωτικό τομέα. Πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ και των ασφαλιστικών ταμείων.

Συντονισμός των προσπαθειών

Δηλωτικό των αγωνιστικών διαθέσεων που υπάρχουν στις Σέρρες είναι η κοινή σύσκεψη ιατρών της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών του Νοσοκομείου Σερρών (ΕΝΙΝΣ), του Συλλόγου Κινητικά Αναπήρων Σερρών και του Σωματείου Συνταξιούχων Σερρών του ΙΚΑ με θέμα τα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο χώρο της Υγείας.

«Κοινή διαπίστωση όλων, αναφέρεται σε ανακοίνωση, είναι ότι πρέπει να διασφαλιστεί με κάθε τρόπο ο δωρεάν και δημόσιος χαρακτήρας της Υγείας για το λαό, κάτι που δε διασφαλίζεται από τον ΕΟΠΥΥ έτσι όπως έχουν περικόψει τη χρηματοδότησή του». Οι μετέχοντες στη σύσκεψη «συμφώνησαν ότι οι συναντήσεις τους θα συνεχιστούν για τον καλύτερο συντονισμό του αγώνα τους και των μορφών πάλης που θα ακολουθήσουν».

Νοσηλεία με πληρωμή τοις μετρητοίς!

Εκβιασμοί κλινικαρχών προς Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολούμενων, γιατί έχει ανεξόφλητους λογαριασμούς

Τη δραματική κατάληξη να πληρώνουν οι ασθενείς τη νοσηλεία τους εξολοκλήρου απ' την τσέπη τους προοιωνίζεται η προειδοποίηση της Ελληνικής Ενωσης Ιδιωτικών Κλινικών Ελλάδας και Μονάδων Υγείας προς το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ): Επειδή το Ταμείο δεν πληρώνει τις κλινικές, οι κλινικάρχες έχουν αποφασίσει να καταγγείλουν τη σύμβαση και να ζητούν απ' τους ασθενείς να πληρώνουν τοις μετρητοίς για τη νοσηλεία τους.

Η εξέλιξη είναι το αποτέλεσμα της μακροχρόνιας πολιτικής εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών Υγείας απ' τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που τώρα εντείνεται απ' την αντιλαϊκή πολιτική της συγκυβέρνησης των δύο κομμάτων, στην οποία συμμετέχει και η ΔΗΜΑΡ. Το ΕΤΑΑ ιδρύθηκε με το νόμο 3655/2008 και έχει κλάδους κύριας και επικουρικής σύνταξης, Πρόνοιας και Υγείας. Στο ΕΤΑΑ εντάχθηκαν οι μηχανικοί, οι υγειονομικοί και οι νομικοί (και σε ορισμένους κλάδους και οι συμβολαιογράφοι). Είχε προγραμματιστεί η ένταξη του ΕΤΑΑ στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) απ' την 1.6.2012. Ομως, μετά από απόφαση - και αίτημα - του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΤΑΑ ο - τότε - υπηρεσιακός υπουργός Εργασίας, Αντώνης Ρουπακιώτης, εξαίρεσε την ένταξή του στον ΕΟΠΥΥ. Η απόφαση πάρθηκε με βάση τις δυνατότητες που δίνει ο ίδιος ο νόμος 4075/2012 και η αναστολή ισχύει μέχρι 31 Δεκέμβρη 2012. Μέχρι τότε θα πρέπει να έχουν εκπονηθεί αναλογιστικές μελέτες βιωσιμότητας για να εξεταστεί το ενδεχόμενο να μετατραπεί σε αυτοτελές Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) σύμφωνα με τα όσα ορίζουν τα άρθρα 7 και 8 του αντιασφαλιστικού νόμου του ΠΑΣΟΚ 3029/2002. Δηλαδή, να μετατραπεί σε Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ) που θα προσφέρει υπηρεσίες Υγείας ή και συντάξεις.

Οι κλινικάρχες στην επιστολή τους (25.7.2012) αναφέρουν: «Σας ενημερώνουμε ότι λόγω της οικονομικής ασυνέπειας των ταμείων που είναι ενταγμένα στο ΕΤΑΑ, πολλά μέλη μας έχουν αποφασίσει την καταγγελία της σύμβασης και την έντοκη διεκδίκηση των οφειλομένων. Ως εκ τούτου οι ασθενείς σας θα πρέπει πλέον να καταβάλλουν το αντίτιμο της νοσηλείας τους τοις μετρητοίς».

Πριν δηλαδή το ΕΤΑΑ μετατραπεί σε ΤΕΑ άρχισαν τα όργανα της μετακύλισης του κόστους της νοσηλείας στις τσέπες των ασφαλισμένων.

Μέσο πίεσης οι ασθενείς

Σε μέσο πίεσης προς την, τότε, συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ έγιναν και οι ψυχικά άρρωστοι που νοσηλεύονται σε ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές.

Στις 28.3.2012 δώδεκα ψυχιατρικές κλινικές με εξώδικη δήλωση - καταγγελία προς τον πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), Γεράσιμο Βουδούρη, ανέφεραν - χωρίς τελικά να το πραγματοποιήσουν - ότι απ' τις 4.4.2012 θα διώξουν τους ασθενείς των ασφαλιστικών ταμείων που φιλοξενούν λόγω των ανεξόφλητων χρεών. Οι ψυχιατρικές κλινικές φιλοξενούν ψυχικά άρρωστους κατά βάση απ' το ΙΚΑ, τον ΟΠΑΔ, τον ΟΑΕΕ και τον ΟΓΑ και τα ανεξόφλητα χρέη των Ταμείων είναι απ' το 2010.

Κινητοποίηση στο Νοσοκομείο Ναυπλίου

Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση στο Νοσοκομείο Ναυπλίου
Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση στο Νοσοκομείο Ναυπλίου
Σε κινητοποίηση και δίωρο κλείσιμο των ταμείων προχώρησαν, χτες το πρωί, δυνάμεις του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ και της ΠΑΣΕΒΕ στην Αργολίδα, στο Νοσοκομείο Ναυπλίου, αναδεικνύοντας την ανάγκη - πέρα από την προσωρινή ανακούφιση της μη πληρωμής των 5 ευρώ - πως πρέπει να δυναμώσει ο κοινός αγώνας υγειονομικών, ασθενών, ασφαλισμένων και όλου γενικά του λαού για δημόσια και δωρεάν Υγεία.

Με προμετωπίδα το πανό που έγραφε «Λαϊκή Αντεπίθεση. Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους» κάλεσαν ασθενείς κι εργαζόμενους σε κοινή πάλη για τα ζητήματα της Υγείας καθώς και για την αποτροπή του κλεισίματος του Νοσοκομείου Ναυπλίου και τη συγχώνευσή του με αυτό του Αργους. Για το λόγο αυτό οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ και της ΠΑΣΕΒΕ στην Αργολίδα καλούν σε παναργολιδική κινητοποίηση τη Δευτέρα 6 Αυγούστου, στην Εντεκάτη του Ναυπλίου, στις 8.30 το βράδυ για να μην κλείσει κανένα νοσοκομείο και η Υγεία να είναι δημόσια και δωρεάν.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ