ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
«Ο νόμος - πλαίσιο δεν βελτιώνεται, μόνο ανατρέπεται»

Ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΜΑΣ

Την ανάγκη για οργάνωση της πάλης των φοιτητών και σπουδαστών ώστε να μην εφαρμοστεί ο νόμος - πλαίσιο τονίζει σε ανακοίνωση η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών μετά και τις ρυθμίσεις που δεν αλλάζουν την αντιδραστική ουσία του νόμου. Οπως σημειώνει μεταξύ άλλων το ΜΑΣ:

«Οι πολύμορφες κινητοποιήσεις και η μαζική συλλογική δράση φοιτητών, εργαζομένων και καθηγητών μέσα από την οργανωμένη παρέμβαση των συλλόγων τους κατάφεραν να εμποδίσουν την υλοποίηση πλευρών του νόμου.

Γι' αυτό το υπουργείο αλλάζει τακτική για να προχωρήσει ταχύτερα η εφαρμογή του. Τα "παζάρια" μεταξύ κυβερνήσεων και πρυτάνεων φαίνεται ότι απέδωσαν καρπούς. Με αντάλλαγμα την παράταση της θητείας τους οι διοικήσεις των ιδρυμάτων γίνονται το μακρύ χέρι του υπουργείου και υπεύθυνοι για την υλοποίηση του νόμου.

Κανένας φοιτητής να μην ξεγελαστεί από τις εξαγγελίες της κυβέρνησης. Οι παρεμβάσεις στα ζητήματα εκλογής των συμβουλίων διοίκησης γίνονται για να εφαρμοστεί και όχι για να αλλάξει ο νόμος. Αλλωστε και ο ίδιος ο υπουργός ομολογεί ότι οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις "δεν ανατρέπουν τη βασική φιλοσοφία του ν. 4009/2011, αλλά δημιουργούν βασιμότερες προϋποθέσεις για την καλύτερη, πληρέστερη και αποτελεσματικότερη εφαρμογή του".

Πρώτος στόχος του υπουργείου είναι η εκλογή των Συμβουλίων Διοίκησης, δηλαδή των αντιδραστικών οργάνων που θα έρθουν να υλοποιήσουν το νέο νόμο - πλαίσιο. Αφού δεν κατάφεραν με τα ΜΑΤ και τους εισαγγελείς να αντιμετωπίσουν την οργανωμένη αντίδραση των συλλόγων φοιτητών, εργαζομένων και καθηγητών ενάντια στις εκλογές για τα Συμβούλια Διοίκησης τώρα καθιερώνουν την επιστολική ή ηλεκτρονική ψήφο.

Το επόμενο βήμα είναι το κλείσιμο εκατοντάδων τμημάτων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας. Η Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας θα "αξιολογήσει" ποια ιδρύματα τα βγάζουν πέρα στην "πιάτσα" της αγοράς και όσα δεν τα καταφέρνουν θα κλείνουν, θα συγχωνεύονται, θα αλλάζουν ονόματα.

Είναι πρόκληση αυτή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, που με την πολιτική τους οδηγούν χιλιάδες φοιτητές να εγκαταλείπουν τις σπουδές τους ή να εργάζονται για να αντεπεξέλθουν στο τεράστιο κόστος σπουδών, να μιλάνε για "αιώνιους φοιτητές". Η κατάργηση της δωρεάν διανομής συγγραμμάτων, η επιβολή διδάκτρων και οι διαγραφές των λεγόμενων "αιώνιων φοιτητών" είναι μόνο η αρχή και θα γενικευτούν σε όλους τους φοιτητές αφού στόχος του υπουργείου είναι να ξεμπερδεύει μια και καλή με το κόστος για να σπουδάσουν τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών.

Τώρα οι φοιτητές και οι σπουδαστές να οργανώσουν την πάλη τους για να μην εφαρμοστεί ο νόμος - πλαίσιο. Οργανωμένα, με αποφάσεις συλλόγων να μπλοκάρουμε τη συμμετοχή των φοιτητών στα άθλια ενιαία ψηφοδέλτια για συμβούλια και διοικήσεις. Με μαχητικά φοιτητικά όργανα και μαζικές συλλογικές διαδικασίες να υπερασπιστούμε το δικαίωμά μας στις δωρεάν σπουδές, για να μη ματώσουν άλλο οι οικογένειές μας! Να παλέψουμε ενάντια στα αδιέξοδα που δημιουργεί στα ΑΕΙ και ΤΕΙ η αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ, της προηγούμενης και της νέας κυβέρνησης που φορτώνουν τα βάρη της κρίσης στο λαό και τα παιδιά του για να βγουν κερδισμένοι οι επιχειρηματικοί όμιλοι», καταλήγει η ΕΓ του ΜΑΣ.

ΒΟΥΛΗ - ΚΚΕ
«Πάλη για να μην εφαρμοστεί καμία πτυχή του νόμου»

Ψηφίστηκε χτες ο νόμος για την προώθηση των αντιδραστικών αλλαγών στην ανώτατη εκπαίδευση

Με ονομαστική ψηφοφορία ολοκληρώθηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής, η ψήφιση του νόμου «Ρυθμίσεις Θεμάτων ΑΕΙ και άλλες διατάξεις», το οποίο καταψήφισε το ΚΚΕ τονίζοντας ότι με πιο αυταρχικές μεθοδεύσεις ολοκληρώνει την προσαρμογή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στις ανάγκες των επιχειρηματιών.

Σε σύνολο 263 παρόντων βουλευτών, υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν 163 βουλευτές - από τα κόμματα που μετέχουν στην κυβέρνηση - και 101 κατά.

Το ΚΚΕ θα εναντιωθεί με κάθε τρόπο στην πολιτική επιλογή της εφαρμογής των κατευθύνσεων της ΕΕ προκειμένου να προσαρμοστεί η τριτοβάθμια εκπαίδευση στις ανάγκες του κεφαλαίου, ξεκαθάρισε ο βουλευτής του Κόμματος, Νίκος Καραθανασόπουλος. Τόνισε πως «θα καταψηφίσουμε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να οργανώσουμε, να στηρίξουμε, να ενισχύσουμε την πάλη των φοιτητών, των διδασκόντων, των εργαζομένων στα εκπαιδευτικά ιδρύματα για να μην εφαρμοστεί ούτε μία πτυχή του σημερινού ή του χτεσινού νόμου». Επισήμανε πως «το ΚΚΕ θέλει να ανατρέψει όλο αυτό το οικοδόμημα, το οποίο έχει δημιουργηθεί για να προστατεύσει τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, να θωρακίσει την κερδοφορία του κεφαλαίου και που στο όνομα αυτών θυσιάζει την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών». Την ίδια στιγμή - είπε - η κυβέρνηση θέλει «να εφαρμόσει το νόμο - πλαίσιο και όχι να τον αναιρέσει. Δεν αλλοιώνει τα βασικά του χαρακτηριστικά. Δεν ανατρέπει τη φιλοσοφία του». Μάλιστα ο Ν. Καραθανασόπουλος σημείωσε πως όταν η κυβέρνηση μιλά για αντιμετώπιση «δυσλειτουργιών» εννοεί «τους αγώνες που αναπτύχθηκαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Αυτό θέλει να υπερκεράσει» και «γι' αυτό ακριβώς υπάρχουν διατάξεις που βρίσκονται σε ακόμη πιο αντιδραστική κατεύθυνση».

Συνολικά, είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, η κυβέρνηση επιδιώκει «την ολοκλήρωση της λογικής του πανεπιστημίου της αγοράς, ένα Πανεπιστήμιο ΑΕ, βαθαίνοντας τα επιχειρηματικά του χαρακτηριστικά». Ετσι προχωρά «σε πτυχία υποβαθμισμένα και πολλαπλών ταχυτήτων. Οδηγεί σε κατάργηση του ασύλου, βάζει ταφόπλακα στην όποια δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση με την επιβολή διδάκτρων, εφαρμόζει δηλαδή με συνέπεια το σύνολο των κατευθύνσεων της ΕΕ». Οπως σημείωσε, με το νομοσχέδιο «αφήνετε όλους τους μηχανισμούς που εξασφαλίζουν τον πλήρη έλεγχο των πανεπιστημίων από τα επιχειρηματικά συμφέροντα άθικτους», ενώ «ο αυταρχικός χαρακτήρας της διοίκησης θωρακίζεται». Τέλος ο Ν. Καραθανασόπουλος δήλωσε πως «ο νόμος αυτός ξεπουλά τη φοιτητική μέριμνα».

Για μία ακόμη φορά ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Αρβανιτόπουλος, κατέστησε σαφές ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η γρηγορότερη παράδοση της ανώτατης εκπαίδευσης στις ανάγκες της κερδοφορίας του κεφαλαίου, όπως προέβλεπε ο προηγούμενος νόμος - πλαίσιο. «Οι ρυθμίσεις έχουν στόχο να υλοποιηθεί η μεταρρύθμιση γιατί πρέπει να είναι λειτουργική και αποτελεσματική», είπε και σημείωσε ότι πρέπει «να εφαρμοστεί και το διοικητικό σκέλος της μεταρρύθμισης προκειμένου να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα». Εκ μέρους κάποιων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, όπως του Α. Λοβέρδου, ασκήθηκε κριτική λέγοντας πως το νομοσχέδιο αποτελεί «αντιμεταρρύθμιση», ενώ ο ίδιος καταψήφισε το νομοσχέδιο στην ονομαστική ψηφοφορία, όπως και 5 ακόμη βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

38ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Ποικιλόμορφες εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα

Συνεχίζεται το ταξίδι του 38ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» σε διάφορες πόλεις και γειτονιές με ποικιλόμορφες προφεστιβαλικές εκδηλώσεις, οι οποίες θα κορυφωθούν στις 13, 14 και 15 Σεπτέμβρη στο πάρκο «Αντ. Τρίτσης», στο Ιλιον, ενώ ακριβώς μια βδομάδα νωρίτερα θα γίνουν οι εκδηλώσεις της Θεσσαλονίκης στο πρώην Στρατόπεδο «Παύλου Μελά». Τις επόμενες μέρες διοργανώνονται εκδηλώσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας:

  • Αύριο, Παρασκευή στην Αταλάντη με θέμα την ανεργία και ομιλητή τον Παν. Πολίτη. Την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στην Κύμη «Ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά». Θα μιλήσει ο Ν. Τράκος. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει, επίσης, συναυλία και προβολή DVD.
  • Το Σάββατο 4 Αυγούστου στη Σκάλα Ποταμιάς με ομιλητή τον Δήμο Ζαχαριάδη, μέλος του Γραφείου Περιοχής της ΚΟ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ, επίσης θα γίνει λαϊκό γλέντι και προβολή DVD με αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο.
  • Το Σάββατο 4 Αυγούστου στη Σητεία, στην κεντρική πλατεία, στις 8μμ, με ομιλητή τον Γιώργο Γαρυφαλλάκη, μέλος της Συμβουλίου Περιοχής Κρήτης της ΚΝΕ. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει επίσης συναυλία με ερασιτεχνικά συγκροτήματα.
  • Στις 6 Αυγούστου στο Λιμένα με ομιλητή την Ελπίδα Αποστολίδου, μέλος της Επιτροπής Περιοχής της ΚΟ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, επίσης θα γίνει συναυλία με ελληνική και ξένη ροκ μουσική και προβολή DVD με θέμα την ανεργία.

«Εφυγε» από τη ζωή την περασμένη Δευτέρα, 30 Ιούλη, ο Χρίστος Τσολάκης, ομότιμος καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ και διευθυντής του περιοδικού «Φιλόλογος».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ