ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Αυγούστου 2011
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΕΗ ΑΕ - ΠΑΤΡΑ
Πήγαν να ξανακόψουν το ρεύμα σε 90χρονο ασθενή

Την παροχή ρεύματος στον 90χρονο ασθενή Σωτήρη Κατσιγιάννη από την Πάτρα, επειδή δεν κατάφερε να πληρώσει το σχετικό λογαριασμό, επιχείρησε να διακόψει χτες, χωρίς προειδοποίηση η ΔΕΗ ΑΕ, παρότι είναι σε γνώση της πως ο υπερήλικας (διαμένει μόνος του στο σπίτι) αντιμετωπίζει σοβαρά αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα, με αποτέλεσμα να είναι σχεδόν μονίμως συνδεδεμένος με συσκευή οξυγόνου, η οποία για να λειτουργήσει χρειάζεται ηλεκτρικό ρεύμα.

Ευτυχώς, το συνεργείο που ήταν επιφορτισμένο για τη διακοπή της παροχής και ήταν έτοιμο να προχωρήσει στη σχετική διαδικασία, υπέπεσε στην άμεση αντίληψη του γιου του Γιάννη - εκείνη την ώρα έφευγε από το σπίτι του πατέρα του - σταμάτησε τη διαδικασία, με αποτέλεσμα να αποσοβηθεί ο κίνδυνος για τη ζωή του Σ. Κατσιγιάννη.

Σημειώνουμε, ότι στις 2 Μάρτη του 2011, η ΔΕΗ ΑΕ είχε διακόψει απροειδοποίητα την παροχή του ρεύματος, με αποτέλεσμα να σπεύσουν σε βοήθεια οι γείτονές του, οι οποίοι για να αντιμετωπιστεί άμεσα η κατάσταση του παραχώρησαν μια μπαλαντέζα συνδεδεμένη με την πρίζα του σπιτιού τους, ώστε να τεθούν εκ νέου τα μηχανήματα σε λειτουργία που τον κρατούν στη ζωή.

Τότε, μετά την αποφασιστική παρέμβαση της Γραμματείας Πάτρας του ΠΑΜΕ, επανασυνδέθηκε η παροχή του ρεύματος, και ακολούθησε διακανονισμός (ορίστηκε στα 200 ευρώ το δίμηνο συν την κατανάλωση του τρέχοντος διμήνου) ώστε να ξεχρεώσει τους λογαριασμούς. Ωστόσο, ο Σ. Κατσιγιάννης, με την πενιχρή σύνταξη των 570 ευρώ - έπαιρνε 688 ευρώ, αλλά στις αρχές του έτους με την περικοπή στις συντάξεις που αποφάσισε η κυβέρνηση η σύνταξή του μειώθηκε κατά 118 ευρώ - αδυνατεί να πληρώσει, καθώς ο λογαριασμός της ΔΕΗ ανά δίμηνο είναι κατά μέσο όρο 400 ευρώ (σ.σ. οι συσκευές οξυγόνου που χρησιμοποιεί είναι ιδιαιτέρως ενεργοβόρες), ενώ το υπόλοιπο ποσό της σύνταξης ουσιαστικά διατίθεται για την αγορά των φαρμάκων του. Η αδυναμία του, λοιπόν, να πληρώσει το λογαριασμό της ΔΕΗ το τελευταίο διάστημα έχει εκτοξεύσει το λογαριασμό στις 5.000 ευρώ.

Τα ευρώ υπεράνω της ...ζωής

Αμέσως μετά, ο γιος του Γιάννης πήγε στη Διεύθυνση της ΔΕΗ ΑΕ στην Πάτρα - είχε προηγηθεί παρέμβαση του ΠΑΜΕ για να αποχωρήσει το συνεργείο όπως και έγινε - για να διευκρινίσει τους λόγους που η ΔΕΗ ΑΕ επιχείρησε εκ νέου να διακόψει την παροχή ρεύματος. Στη συνομιλία του με διευθυντικά στελέχη της ΔΕΗ ΑΕ, οι τελευταίοι του ζήτησαν να τερματιστεί ο προηγούμενος διακανονισμός και να ισχύσει νέος με το ποσό να ορίζεται στα 930 ευρώ ανά δίμηνο και για έξι μήνες!

Από την πλευρά του, ο Γ. Κατσιγιάννης σημείωσε πως το ποσό αυτό με τα συγκεκριμένα οικονομικά δεδομένα - είναι σε γνώση της ΔΕΗ ΑΕ - δεν είναι δυνατόν να ικανοποιηθεί η σχετική απαίτηση και πως ο υπερήλικας πατέρας του δεν είναι δυνατόν να μείνει χωρίς ρεύμα, γιατί κινδυνεύει άμεσα η ζωή του. Από την πλευρά τους, τα διευθυντικά στελέχη του γραφείου της ΔΕΗ ΑΕ στην Πάτρα εμμένουν στο νέο διακανονισμό και ανέφεραν πως η ΔΕΗ είναι για να μαζεύει χρήματα και να φροντίζει να μην υπάρχουν ανεξόφλητοι λογαριασμοί για να μπορεί να λειτουργήσει...

ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
«Μπαλώματα» με δυσμενείς επιπτώσεις

Τις πολλαπλές δυσμενείς επιπτώσεις που θα επιφέρει το κλείσιμο του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Κέρκυρας φέρνει στην επιφάνεια παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση που υπογράφει ο βουλευτής του Κόμματος Μπάμπης Χαραλάμπους προς τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο.

Στην Επίκαιρη Ερώτηση επισημαίνεται:

«Τα τελευταία μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση για την Υγεία - Πρόνοια (κλείσιμο και συμπτύξεις Νοσοκομείων και άλλων Μονάδων Υγείας) υπηρετούν - όπως άλλωστε και όλες οι άλλες καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στο χώρο της Υγείας - την παραπέρα ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της Υγείας. Στοχεύουν στη δραστική περικοπή των κρατικών δαπανών, προκειμένου η κυβέρνηση να εξασφαλίσει χρήματα που θα χαρίσει στο μεγάλο κεφάλαιο, για τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας, της κερδοφορίας του.

Στο πλαίσιο των μέτρων αυτών ανακοινώθηκε και η συγχώνευση - κατάργηση του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Κέρκυρας με το Γ.Ν. Νοσοκομείο της περιοχής. Το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο της Κέρκυρας κλείνει παρά το ότι τα συγκεκριμένα πρακτικά αποτελέσματα της λεγόμενης "ψυχιατρικής μεταρρύθμισης" επιβεβαίωσαν τις θέσεις του ΚΚΕ ότι σκοπός δεν ήταν η βελτίωση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και η αποασυλοποίηση των ψυχιατρικών ασθενών, αλλά η αποφασιστική συρρίκνωση των δημόσιων δαπανών και υπηρεσιών ψυχικής υγείας και ιδιαίτερα της νοσοκομειακής, για να αποποιηθεί το κράτος την ευθύνη του στο συγκεκριμένο τομέα και για να ενισχυθεί αποφασιστικά η επιχειρηματική δράση στο χώρο της ψυχικής υγείας. Η γιγάντωση του ιδιωτικού τομέα τα τελευταία χρόνια, τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και οι ασθενείς στις ψυχιατρικές κλινικές, των γενικών νοσοκομείων, αλλά και στις δομές της λεγόμενης αποασυλοποίησης επιβεβαιώνουν τα παραπάνω.

Αυτή η πολιτική έχει τραγικές συνέπειες στους ψυχικά πάσχοντες και στις οικογένειές τους, που φορτώνονται το βάρος της στήριξής τους και της αποκατάστασής τους και μάλιστα εν μέσω κρίσης. Δικαιολογημένη ανησυχία υπάρχει για το μέλλον των δομών του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Κέρκυρας που έχουν απομείνει, όπως, οι 7 δομές ψυχικής υγείας (γηροψυχιατρικά οικοτροφεία, οικοτροφεία βαριάς νοητικής υστέρησης, ξενώνες κλπ.) που φιλοξενούν πάνω από 170 άτομα. Με το κλείσιμο του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου η κυβέρνηση έχει επιπλέον στόχο να "μπαλώσει" με το προσωπικό του Ψυχιατρείου τα μεγάλα κενά του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας, αλλά και να βάλει στο χέρι και να ξεπουλήσει την τεράστια περιουσία του.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός, με βάση τα παραπάνω, τι μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε:

1. Να ανακαλέσει τα σχέδιά του για το κλείσιμο του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Κέρκυρας.

2. Να αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες του με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και εξασφάλιση της χρηματοδότησής του κατά 100% από τον κρατικό προϋπολογισμό, της ποιοτικής λειτουργίας των δομών του νοσοκομείου χωρίς την επιβάρυνση των ασθενών.

3. Για την ανάπτυξη δημόσιου δικτύου κέντρων ψυχικής υγείας, με δωρεάν υπηρεσίες με βάση τις ανάγκες της ευρύτερης περιοχής».

ΙΟΣ ΔΥΤΙΚΟΥ ΝΕΙΛΟΥ
Κρούσματα και σε άλογα

Δύο περιπτώσεις αλόγων, που προσβλήθηκαν απ' τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Αττική ανακοίνωσαν τα υπουργεία Ανάπτυξης και Υγείας.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται μέσω του τσιμπήματος των κουνουπιών και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οι ασθενείς παραμένουν είτε ασυμπτωματικοί, είτε εμφανίζουν ήπια νόσο. Φέτος, οι ψεκασμοί καθυστέρησαν, με αποτέλεσμα να έχουν σημειωθεί - εκτός Αττικής - τρία κρούσματα σε ανθρώπους.

ΗΓΕΣΙΕΣ ΓΙΑΤΡΩΝ & ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ
Αντίθεση χωρίς αντίκρισμα για τις λαϊκές ανάγκες

Οι περισσότεροι Ιατρικοί Σύλλογοι της χώρας - μεταξύ των οποίων των Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Πειραιά, Λάρισας, Ηρακλείου κ.λπ. - με επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό της χώρας, τους αρχηγούς των κομμάτων και τους βουλευτές διαμαρτύρονται «για την κατάργηση της υποχρεωτικής συμμετοχής σε ποσοστό 51% των ιατρών στα ιατρεία, στα εργαστήρια, και τις εταιρίες παροχής ιατρικών υπηρεσιών», υποστηρίζοντας ότι η «κατάργηση αυτή δεν υπαγορεύεται από κανέναν κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης ούτε από τις επιταγές του Μνημονίου».

Μ' άλλα λόγια, οι ηγεσίες των μεγαλύτερων Ιατρικών Συλλόγων της χώρας τάσσονται κατά της άσκησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της Υγείας από μη γιατρό επιχειρηματία, ενώ δεν έχουν αντίρρηση, όταν αυτή η δραστηριότητα ασκείται από γιατρούς. Ετσι απαλλάσσουν την ΕΕ αλλά και τις μνημονιακές δεσμεύσεις.

Τα ίδια παθαίνουν και οι φαρμακοποιοί, όπως φαίνεται από διαμαρτυρία του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής. Ομως, οι - τώρα - διαμαρτυρόμενες ηγεσίες των γιατρών και των φαρμακοποιών είναι εκείνες που είχαν υποταχθεί στο λεγόμενο κοινωνικό διάλογο και τώρα παριστάνουν τις μωρές παρθένες.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ