ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Αυγούστου 2008
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Νομιμοποιεί τη βαρβαρότητα που βιώνουν τα παιδιά με αναπηρίες

Κατατέθηκε χτες στη Βουλή

Με ατόφιες τις βασικές αντιδραστικές διατάξεις κατατέθηκε χτες στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση που είχε δώσει στη δημοσιότητα εδώ και τέσσερις μήνες το υπουργείο Παιδείας.

Με τις διατάξεις, πέρα από κάποιες θετικές διατάξεις σε επιμέρους ζητήματα, ή τις επιμέρους προσθήκες, όπως τα άρθρα για την εκπαίδευση των κωφών, επιφυλάσσεται απάνθρωπη μεταχείριση για 180.000 παιδιά με αναπηρίες και μαθησιακές δυσκολίες, εκ των οποίων μόνο τα 13.500 παιδιά παρακολουθούν κάποια μορφή πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, και μόλις το 10% από αυτά συνεχίζει σε δευτεροβάθμια διαδικασία ειδικής αγωγής. Η πλειοψηφία των παιδιών με αναπηρίες είναι παρατημένα στα σπίτια τους, με τους γονείς τους να βιώνουν έναν ψυχολογικό και σωματικό Γολγοθά και μια οικονομική αφαίμαξη χωρίς τέλος. Αλλα βρίσκονται στις σχολικές αίθουσες κοινών σχολείων, χωρίς να μπορούν να σημειώσουν κάποια πρόοδο, αν δε λάβουν ειδική αγωγή. Δε λύνει το βασικό πρόβλημα, που είναι να βρουν δικό τους σχολείο, με βάση τις ανάγκες τους, τα 180.000 παιδιά. Επιπλέον, η έγκυρη και έγκαιρη διάγνωση των παθήσεων δε διασφαλίζεται από το νομοσχέδιο. Θεσμοθετούνται τα Κέντρα Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης και Υποστήριξης Ειδικών Εκπαιδευτικών Αναγκών (ΚΕΔΥ), που αντικαθιστούν τα πρώην Κέντρα Διάγνωσης, Αξιολόγησης και Υποστήριξης (ΚΔΑΥ). Αυτά τα Κέντρα αντί να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα ειδικών αναγκών, αναλαμβάνουν την αρμοδιότητα, μεταξύ των άλλων, να «προτείνουν ίδρυση, κατάργηση, προαγωγή, υποβιβασμό, μετατροπή ή συγχώνευση Σχολικών Μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΣΜΕΑΕ) και Τμημάτων Ενταξης (ΤΕ) καθώς και να εισηγούνται για θέματα ειδικοτήτων του προσωπικού», όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση.

Το νομοσχέδιο συνολικά περιέχει 35 άρθρα και στην αιτιολογική έκθεση προτάσσει τον οικολογικό ορισμό της αναπηρίας, βάσει - όπως αναφέρει - των θεμελιωδών αρχών των Ηνωμένων Εθνών για την εξίσωση των ευκαιριών για άτομα με αναπηρία.

Η πρώτη ανάγνωση του νομοσχεδίου δείχνει ξεκάθαρα ότι οι ρυθμίσεις για την Ειδική Αγωγή δεν είναι ανεξάρτητες από τις συνολικές αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις στο χώρο της Παιδείας και της Υγείας, όπου κυριαρχούν οι ιδιωτικοποιήσεις, η υποχρηματοδότηση και η υποβάθμιση.

Μ' άλλα λόγια, το νέο νομοσχέδιο αποτελεί στην ουσία ένα νέο πλαίσιο νομιμοποίησης της βαρβαρότητας που βιώνουν τα παιδιά με αναπηρίες και οι οικογένειές τους και αποτελεί συνέχεια των νόμων του ΠΑΣΟΚ.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Επιφυλάξεις Τούρκων για επίτευξη «δίκαιης» λύσης

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Νέες δηλώσεις που υποστηρίζουν την παραμονή των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής στην Κύπρο, υπό οποιαδήποτε λύση του Κυπριακού, πραγματοποιήθηκαν χτες τόσο από τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όσο και από εκπροσώπους του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών και τον αρχηγό του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, στρατηγό Γιασάρ Μπουγιούκανιντ, με αφορμή τους εορτασμούς της 1ης Αυγούστου από το ψευδοκράτος, για την ίδρυση της ΤΜΤ, των κατοχικών δυνάμεων ασφαλείας και την κατάληψη της Κύπρου από τους Οθωμανούς...

Η «επέτειος» γιορτάστηκε και σε δεξίωση στη Λέσχη Αξιωματικών της Αγκυρας όπου ο Γ. Μπουγιούκανιντ υποστήριξε ότι «η Τουρκία επιθυμεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό», λέγοντας ωστόσο ότι είναι πολύ νωρίς για εκτιμήσεις αναφορικά με τις συνομιλίες και εξέφρασε τις «ανησυχίες του», καθώς, όπως είπε, «μπορεί μεν να επιτευχθεί λύση, η οποία όμως να μην είναι δίκαιη και μόνιμη» και σημείωσε ότι, η λύση πρέπει να είναι «συνολική και όχι τμηματική». Επανέλαβε δε ότι οι δυνάμεις κατοχής βρίσκονται στο νησί για την «ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων», προκαλώντας με τη δήλωσή του ότι «αν από το 1974 επικρατεί ειρήνη στο νησί, αυτό οφείλεται στις κατοχικές τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις».

Ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση του Τούρκου πρωθυπουργού σε τηλεοπτικό του μήνυμα, στο οποίο αναφέρει ότι κατά την εισβολή «η Τουρκία άσκησε τα δικαιώματά της που εκπηγάζουν από διεθνείς συμφωνίες και το διεθνές δίκαιο», επαναλαμβάνοντας ισχυρισμούς περί αδικίας εις βάρος των Τουρκοκυπρίων μετά το δημοψήφισμα, παρά την εποικοδομητική τους στάση, ενώ το τουρκικό ΥΠΕΞ υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του ότι το Κυπριακό μπορεί να επιλυθεί με βάση ένα «νέο συνεταιρισμό»...

Ωστόσο χαρακτηριστική, αναφορικά με τη στάση του ψευδοκράτους απέναντι στους Τουρκοκύπριους, είναι δήλωση του ΓΓ της συντεχνίας των Τουρκοκύπριων δασκάλων Σενέρ Ελτσίλ, ο οποίος και κατηγόρησε την ψευδοκυβέρνηση ότι έχει γυρίσει την πλάτη στους Τουρκοκύπριους, τονίζοντας ότι η «πρόοδος επιτυγχάνεται μόνο με συνεργασία και σεβασμό στη βούληση των Τουρκοκυπρίων».

ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
Εσωτερική αντιπαράθεση στα Σκόπια

Κλιμακώνεται η εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση στην ΠΓΔΜ, με αφορμή την τακτική για το χειρισμό της διαπραγμάτευσης για το θέμα της ονομασίας. Απέναντι στην πολιτική του πρωθυπουργού Γκρούεφσκι, ο απερχόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Μπράνκο Τσερβένκοφκι οικοδομεί «ρεαλιστικές» θέσεις που αναμένεται να τις υπηρετήσει, όταν μετά την προεδρική του θητεία θα αναλάβει την ηγεσία του σοσιαλιστικού κόμματος.

Χτες, μιλώντας σε εφημερίδα των Σκοπίων, ο Τσερβένκοφσκι εξέφρασε «τις σοβαρές αμφιβολίες του για τη σκοπιμότητα της ενέργειας του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι να εγείρει θέμα "μειονοτήτων" στην Ελλάδα». Ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ, αν και εμμέσως αναγνωρίζει ότι υπάρχει ζήτημα «Αιγαιατών Μακεδόνων», σημειώνει ότι τα θέματα ανοίγουν με λάθος τρόπο. Χαρακτηριστική είναι η δήλωσή του στην «Ουτρίνσκι Βέσνικ»: «Δε θέλω να σκεφτώ, ή, ακόμη περισσότερο, να πιστέψω ότι κάποιος ανοίγει αυτό το θέμα των αποκαλούμενων "Αιγαιατών Μακεδόνων", όχι για να το κλείσει, αλλά επειδή θεωρεί ότι με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνει κάποια ισορροπία στις διαπραγματεύσεις με την Αθήνα για την ονομασία. Κάτι τέτοιο, συνέχισε ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ, θα αποτελούσε ανεπίτρεπτη εκμετάλλευση του προσωπικού και ομαδικού δράματος των ανθρώπων αυτών και, από την άλλη, θα προσέφερε νέα αφορμή στην Ελλάδα για να προσκομίσει εκ νέου εμπόδια σχετικά με την ευρωατλαντική προοπτική της χώρας μας».

Ο Τσερβένκοφσκι συμπλήρωσε ακόμη ότι το πρόβλημα των «Αιγαιατών» δεν πρόκειται να επιλυθεί με την απομάκρυνση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ: «Επιτυχημένη διακυβέρνηση είναι αυτή η οποία επιλύει ανοιχτά θέματα και όχι αυτή η οποία ξανά και ξανά τα ανοίγει με ανεπιτυχή τρόπο». Επίσης, ανέφερε ότι το θέμα μπορεί να επιλυθεί μόνον όταν η ΠΓΔΜ ενταχθεί στην ΕΕ. Ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ καταλόγισε στον πρωθυπουργό ανέξοδο πατριωτισμό και λαϊκισμό και τον επικρίνει για την υποδοχή που επιφύλαξε πρόσφατα στα Σκόπια σε εκπροσώπους της φυλής Χούνζι από το Πακιστάν, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι κατάγονται από τους στρατηγούς του Μ. Αλεξάνδρου.

Αύριο το μνημόσυνο του Νίκου Καραντηνού

Αύριο Κυριακή 3/8/08 και ώρα 10 το πρωί, τελείται στα Μιχαλιτσάτα Κεφαλονιάς, στην εκκλησία της Αγίας Μαρίνας, το 40ήμερο μνημόσυνο του κομμουνιστή δημοσιογράφου του «Ριζοσπάστη» σ. ΝΙΚΟΥ ΚΑΡΑΝΤΗΝΟΥ.

Ο Νίκος Καραντηνός, αντιστασιακός δημοσιογράφος, πρόεδρος του Συνδέσμου Αντιστασιακών Δημοσιογράφων, αγωνίστηκε για τα ιδανικά και τα οράματα του ΚΚΕ και του σοσιαλισμού. Στάθηκε μαχόμενος κομμουνιστής δημοσιογράφος γράφοντας μέχρι το τέλος της ζωής του στο «Ριζοσπάστη», τον οποίο υπηρέτησε επί πολλές δεκαετίες. Υπήρξε αρχισυντάκτης της κεντρικής εφημερίδας της ΕΠΟΝ «ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ», μετά την απελευθέρωση, μέχρι το οριστικό κλείσιμό της από το εμφυλιακό καθεστώς.

Δάσκαλος στη δημοσιογραφία, επανειλημμένα εκλεγόταν στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, ενώ τιμήθηκε για τη συνδικαλιστική προσφορά και τους αγώνες του για τα συμφέροντα των εργαζομένων στα ΜΜΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ