ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Αυγούστου 2008
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΣ
Εργαζόμενοι και νεολαία θα το «αφήσουν» στα χαρτιά

Κ. Αλυσσανδράκης: Συνολικά η εκπαίδευση μπαίνει κάτω από τον έλεγχο της αγοράς

Από τη χτεσινή διαμαρτυρία στη Βουλή μελών και φίλων της ΚΝΕ για την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ΚΕΣ
Από τη χτεσινή διαμαρτυρία στη Βουλή μελών και φίλων της ΚΝΕ για την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ΚΕΣ
Ολοκληρώθηκε χτες στη Βουλή η ψήφιση του νομοσχεδίου για τα λεγόμενα «κολέγια» με το ΚΚΕ να τονίζει ότι αυτό το νομοθέτημα θα συναντήσει τις αντιδράσεις της νεολαίας και των εργαζομένων. Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν η ΝΔ και ο ΛΑ.Ο.Σ. Το ΠΑΣΟΚ εντυπωσιοθηρικά μετέφερε στην αίθουσα το θέμα της ...παραίτησης Ζορμπά, ενώ σκόπιμα θολή και δίγλωσση παρέμεινε και χτες η θέση του ΣΥΝ για την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων στα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών - κολέγια και συνολικά για την ιδιωτική εκπαίδευση.

O K. Αλυσανδράκης επανέλαβε ότι μετά το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση «περιμένουμε την ενσωμάτωση στο Εθνικό Δίκαιο της Οδηγίας 36/2005», ώστε να «δούμε την πλήρη υποταγή της χώρας μας στο ευρωενωσιακό μοντέλο, όπου ένα μεγάλο μέρος της εκπαίδευσης βγαίνει έξω από το εκπαιδευτικό σύστημα» και «συνολικά η εκπαίδευση μπαίνει κάτω από τον έλεγχο της αγοράς». Τόνισε πως «το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας δε βλέπει κάποια εκπαιδευτική διαδικασία έξω από το εκπαιδευτικό σύστημα», αφού «πρέπει να παρέχεται από το κράτος δωρεάν».

Αναφερόμενος στα άρθρα του νομοσχεδίου, ο Κ. Αλυσανδράκης τόνισε σχετικά με τους τίτλους σπουδών που θα χορηγούνται πως, παρότι η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι δε θα είναι ισότιμοι με τους ακαδημαϊκούς τίτλους, οι βεβαιώσεις μπορεί θαυμάσια να είναι ισότιμες με τίτλους που χορηγούνται στο πλαίσιο του μη ελληνικού συστήματος εκπαίδευσης», τονίζοντας για την κυβέρνηση πως «προσπαθείτε να υποκαταστήσετε πανεπιστήμια με αυτήν την αναγνώριση των κολεγίων, συν το δώρο που κάνετε στους επιχειρηματίες».

Δίγλωσσος ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε και στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας να εξηγηθεί η προχτεσινή τοποθέτηση του προέδρου του Αλ. Αλαβάνου που για τα «κολέγια» «άφησε να εννοηθεί ότι κάποια ρύθμιση πρέπει να γίνει σε σχέση με τα επαγγελματικά τους δικαιώματα, σε συμφωνία με τις παλιότερες τοποθετήσεις του για την ενσωμάτωση της προηγούμενης Οδηγίας για τα επαγγελματικά δικαιώματα». Μάλιστα, υπενθύμισε πως οι ευρωβουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ καθώς και ο Μ. Παπαγιαννάκης του ΣΥΝ έχουν υπερψηφίσει στην ΕΕ έκθεση που αναφέρει πως «πιστεύει ότι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια ή Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα αποτελούν μέρος του ευρωπαϊκού εκπαιδευτικού συστήματος και συμβάλλουν στην ανάπτυξή του».

Την εκτίμηση του βουλευτή του ΚΚΕ, επιβεβαίωσε στη συνέχεια με την τοποθέτησή του εκ μέρους του ΣΥΝ, ο βουλευτής του Αναστάσιος Κουράκης. Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση είπε ότι «αναγνωρίζουμε πλήρως πως είστε υποχρεωμένοι, από τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, να αναγνωρίσετε τα επαγγελματικά δικαιώματα». Πρόσθεσε πως «εμείς δεν πρεσβεύουμε, όπως πρεσβεύει το Κομμουνιστικό Κόμμα, ότι οι λύσεις στην αντίφαση που αντιμετωπίζουμε είναι να βγούμε από την Ευρωπαϊκή Ενωση», υποστηρίζοντας ότι «ο χώρος της Ευρώπης είναι ένα καταπληκτικό πεδίο δράσης για τις δραστηριότητες των διαφόρων κινημάτων και συλλογικοτήτων».

Δικομματικός καυγάς για τις εντυπώσεις

Στη χτεσινή συνεδρίαση, πάντως, πραγματοποιήθηκε ένας ακόμη δικομματικός καυγάς, με στόχο αποκλειστικά τις εντυπώσεις, ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία. Ο υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι «δεν έχετε ξεκάθαρη θέση ακόμα και για το άρθρο 16. Τη μία φορά τοποθετείστε εναντίον της μεταρρύθμισης, τότε, την άλλη φορά λέτε ότι είστε υπέρ του μη κρατικού, μη κερδοσκοπικού. Το υποστηρίζατε επιστημονικά, το καταψηφίσατε πολιτικά». Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος επιχείρησε να αναδείξει το θέμα της ...παραίτησης Ζορμπά, λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ είχε προβλέψει πως ο Κ. Ζορμπάς «προσεβλήθη και ταπεινώθηκε από τον κ. Αλογοσκούφη και συνολικά από την κυβέρνηση, θα αντιδράσει, θα εκδικηθεί, θα υπονοήσει πράγματα που αφορούν σημαντικές ανοιχτές υποθέσεις, όπως αυτή της SIEMENS και αυτή της εταιρείας ΓΕΡΜΑΝΟΣ».

Η ψήφισή του να σημάνει ισχυρό κύμα ανυπακοής και απειθαρχίας

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, για την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ΚΕΣ

Σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την ψήφιση του νομοσχεδίου για την αναγνώριση των ΚΕΣ και των κολεγίων, σημειώνεται:

«Η ψήφιση κατακαλόκαιρα στη Βουλή του νομοσχεδίου που οδηγεί στην αναγνώριση των ψευτοκολεγίων με τα ΑΕΙ - ΤΕΙ και ανοίγει το δρόμο για την εφαρμογή της απαράδεκτης οδηγίας της ΕΕ 36/05, πρέπει να σημάνει ένα νέο ισχυρό κύμα ανυπακοής - απειθαρχίας της νεολαίας και του λαού κατά της αντιδραστικής πολιτικής στην Παιδεία κυβέρνησης - ΕΕ - κεφαλαίου.

Ο λαός και η νεολαία πρέπει να τιμωρήσουν την κυβέρνηση της ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για την πολιτική τους και τα μεγάλα τους ψέματα και τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ για τη μεγάλη του υποκρισία, που με θεατρινισμούς μες στη Βουλή επιχειρεί να κρύψει ότι συμφωνεί και με την επιχειρηματική δράση στην Παιδεία και με τις επιλογές της ΕΕ».

Διγλωσσία και υποκρισία για άλλη μια φορά

Γεμάτος αλαζονεία ο Αλέκος Αλαβάνος ισχυρίστηκε, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για το νομοσχέδιο για τα ΚΕΣ και τα κολέγια, ότι η αντιπαράθεση για τα δημόσια πανεπιστήμια γίνεται ανάμεσα στη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ. Με αυτή την τακτική ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει από τη μια την προσπάθεια οικειοποίησης των φοιτητικών αγώνων, και από την άλλη επιχειρεί να κρύψει τη διγλωσσία και την υποκρισία του, καθώς ενώ... υπερασπίζει το δημόσιο πανεπιστήμιο, από την άλλη ανησυχεί για τη μη εφαρμογή των ευρωπαϊκών οδηγιών για την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των ΚΕΣ!

Η πραγματική θέση του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ φάνηκε και από την τοποθέτηση του εισηγητή του Τάσου Κουράκη, ο οποίος δήλωσε, ούτε λίγο - ούτε πολύ, ότι η χώρα μας είναι υποχρεωμένη να αναγνωρίσει τα επαγγελματικά δικαιώματα που επιβάλλουν οι οδηγίες της ΕΕ. Η δήλωση διανθίστηκε με ανησυχία για το τι θα γίνουν οι 25.000 απόφοιτοι των κολεγίων, για τους οποίους είπε ότι θα πρέπει να βρεθεί μια λύση σε σχέση με τα επαγγελματικά τους δικαιώματα.

Οσο για την αντίσταση στην ΕΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ την περιορίζει στην εφαρμογή του αριθμού 149 της Συνθήκης, που υποκριτικά λέει ότι το περιεχόμενο της εκπαίδευσης είναι αρμοδιότητα των κρατών - μελών. Ομως και τα μικρά παιδιά ξέρουν ότι αυτό είναι «φύλλο συκής», καθώς η ΕΕ έχει χίλιους τρόπους να επιβάλλει την πολιτική της, μια πολιτική που θέλει τα πανεπιστήμια πηγή κερδοφορίας των μονοπωλίων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ