ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Αυγούστου 2006
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Προσωρινή μεταβίβαση καθηκόντων από τον Φιντέλ

Με ανακοίνωσή του, ο ηγέτης της Κούβας, ενημερώνει για την εγχείρηση στην οποία υποβλήθηκε και την προσωρινή απουσία του, λόγω της ανάρρωσής του

Ο ηγέτης της Κουβανικής Επανάστασης, σε πρόσφατη παρουσία του στην εθνική τηλεόραση

Associated Press

Ο ηγέτης της Κουβανικής Επανάστασης, σε πρόσφατη παρουσία του στην εθνική τηλεόραση
ΑΒΑΝΑ - ΑΝΟΪ - ΛΑ ΠΑΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Την προσωρινή μεταβίβαση των καθηκόντων και αρμοδιοτήτων του ως επικεφαλής του κράτους, των επαναστατικών Ενοπλων Δυνάμεων και του Κομμουνιστικού Κόμματος, έκανε τη Δευτέρα το απόγευμα ο ηγέτης της Κούβας Φιντέλ Κάστρο, με ανακοίνωσή του που διαβάστηκε στη δημόσια τηλεόραση. Επίσης, διευκρίνισε στον κουβανικό λαό ότι η μεταβίβαση των καθηκόντων είναι προσωρινή αλλά αναγκαία καθώς παρουσίασε προβλήματα υγείας και χρειάστηκε να υποβληθεί σε λεπτή χειρουργική επέμβαση.

«Η επίσκεψή μου στην Κόρδοβα της Αργεντινής προκειμένου να συμμετάσχω στη Σύνοδο του MERCOSUR, η συμμετοχή μου στη Σύνοδο των Λαών στο Πανεπιστήμιο της Κόρδοβα, η επίσκεψή μου στην πόλη Αλτα Γκαρσία όπου μεγάλωσε ο Τσε, καθώς και η συμμετοχή μου στις εκδηλώσεις μνήμης για την 53η επέτειο από τις επιθέσεις της 26ης Ιουλίου στα στρατόπεδα της Μονκάδα και Κάρλος Μανουέλ ντε Σεσπέδες στις επαρχίες Γκράνμα και Ολγκίν, όλα αυτά τα μερόνυχτα συνεχούς εργασίας, σχεδόν χωρίς ύπνο, είχαν ως αποτέλεσμα η υγεία μου, που αντιστάθηκε σε όλες τις δοκιμασίες, να καμφθεί. Αυτό μου προκάλεσε μια οξεία εντερική κρίση, με συνεχή αιμορραγία που με ανάγκασε να υποβληθώ σε σύνθετη χειρουργική επέμβαση», αναφέρεται στην ανακοίνωση που φέρει την υπογραφή του Φιντέλ Κάστρο και ώρα 7.22 μ.μ. της 31ης Ιούλη, που διάβασε ο γραμματέας του γραφείου του Κάρλος Μανουέλ Βαλενσιάγκα.

Σε όλες τις περιοχές της Κούβας χτες σχηματίστηκαν λαϊκές συγκεντρώσεις για να δηλώσουν τη συμπαράστασή τους στον Φιντέλ

Associated Press

Σε όλες τις περιοχές της Κούβας χτες σχηματίστηκαν λαϊκές συγκεντρώσεις για να δηλώσουν τη συμπαράστασή τους στον Φιντέλ
«Η εγχείρηση με αναγκάζει να ξεκουραστώ για πολλές εβδομάδες», προσθέτει ο Φιντέλ Κάστρο, σημειώνοντας ότι «καθώς η χώρα βρίσκεται υπό την απειλή των ΗΠΑ» προχώρησε στις αποφάσεις: 1) Μεταβίβαση των καθηκόντων του ως πρώτου Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚ στο δεύτερο Γραμματέα, σύντροφο Ραούλ Κάστρο Ρους. 2) Τη μεταβίβαση των καθηκόντων του ως επικεφαλής των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων στον στρατηγό Ραούλ Κάστρο. 3) Τη μεταβίβαση των καθηκόντων ως επικεφαλής του κράτους και της κυβέρνησης στον αντιπρόεδρο Ραούλ Κάστρο. 3) Τη μεταβίβαση των καθηκόντων του ως επικεφαλής των εθνικών και διεθνών προγραμμάτων υγείας στο μέλος του Πολιτικού Γραφείου και υπουργό Υγείας, Χοσέ Ραμόν Μπαλαγκέρ Καμπρέρα. 4) Τη μεταβίβαση των καθηκόντων του ως επικεφαλής των εθνικών διεθνών προγραμμάτων Παιδείας στα μέλη του Πολιτικού Γραφείου Χοσέ Ραμόν Ματσάδο Βεντούρα και Εστέμπαν Λάσο Ερνάντες. 5) Τη μεταβίβαση των καθηκόντων του ως επικεφαλής του Εθνικού Επαναστατικού Ενεργειακού προγράμματος και της συνεργασίας με άλλες χώρες στον Κάρλος Λάγκε Ντάβιλα, μέλος του Πολιτικού Γραφείου και Γραμματέα της Εκτελεστικής Επιτροπής του Υπουργικού Συμβουλίου. Τέλος, το συντονισμό και τον έλεγχο των κονδυλίων των τριών προγραμμάτων Ενέργειας, Παιδείας και Υγείας, που «θα πρέπει να εξακολουθήσουν να διευθύνονται» αναλαμβάνουν ο Κάρλος Λάγκε, ο Φρανσίσκο Σομπερόν Βαλντές υπουργός και πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Κούβας και ο Φελίπε Πέρες Ρόκε υπουργός Εξωτερικών.

Επίσης, ο Φιντέλ ζήτησε από την Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος και από την Εθνική Συνέλευση της Λαϊκής Εξουσίας, να στηρίξει με σταθερότητα αυτή την ανακοίνωση στην οποία προτείνει επίσης να αναβληθούν οι εορτασμοί για τα 80ά γενέθλιά του στις 13 Αυγούστου και να διεξαχθούν στις 2 Δεκέμβρη, που είναι η 50ή επέτειος των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κούβας (με την άφιξη του πλοιάριου «Γκράνμα» στο νησί). Αναφερόμενος επίσης στη Σύνοδο του Κινήματος των Αδεσμεύτων που θα διεξαχθεί στην Αβάνα από τις 11 έως τις 16 Σεπτέμβρη και όπου η Κούβα θα αναλάβει την προεδρία σημειώνει ότι «θα πρέπει να διεξαχθεί όπως έχει ακριβώς σχεδιαστεί». Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία ότι ο λαός και η Επανάσταση θα πολεμήσουμε μέχρι την ύστατη ρανίδα του αίματός τους στην υπεράσπιση των κεκτημένων και των ιδεών που κρίνονται αναγκαία για τη διασφάλιση του ιστορικού προτσές. Ο ιμπεριαλισμός ποτέ δε θα συνθλίψει την Κούβα. Η μάχη των ιδεών θα συνεχιστεί».

Ευχές για ταχεία ανάρρωση έστειλε στον Κουβανό ηγέτη αμέσως ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες από το Ανόι όπου βρίσκεται, αλλά και ο Πρόεδρος της Βολιβίας Εβο Μοράλες. Ευχές ακολούθησαν από σχεδόν όλους τους ηγέτες των χωρών της Λατινικής Αμερικής και κομμουνιστικών κομμάτων από όλον τον κόσμο.

Στον αντίποδα, μέλη της αμερικανοκουβανικής κοινότητας του Μαϊάμι «γιόρτασαν» για το πρόβλημα υγείας του Φιντέλ Κάστρο.

Τέλος, η αμερικανική κυβέρνηση άδραξε την ευκαιρία με το πρόβλημα υγείας του Κάστρο για να προβάλει τα σχέδιά της για την ανατροπή στο Νησί της Επανάστασης. «Παρακολουθούμε την κατάσταση και δε θέλουμε να προβούμε σε εικασίες για την υγεία του Κάστρο. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την απελευθέρωση της Κούβας», ήταν η λακωνική δήλωση του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου Πίτερ Γουότκινς.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Αυλαία της προεκλογικής εκστρατείας

ΚΑΡΑΚΑΣ.-

Αρχισε χτες η προεκλογική εκστρατεία των πολιτικών κομμάτων και των ανεξάρτητων υποψηφίων ενόψει των προεδρικών εκλογών της 3ης Δεκεμβρίου, που θα αναδείξουν τον ανώτατο ηγέτη της Βενεζουέλας για τα επόμενα έξι χρόνια.

Η Εθνική Εκλογική Επιτροπή (CNE) είχε εγκρίνει το βράδυ της Δευτέρας το νομικό όργανο το οποίο θα καθορίζει τους όρους του πολιτικού παιγνιδιού - τη δημοσιότητα και την προπαγάνδα που μπορούν να έχουν και να κάνουν οι υποψήφιοι και τα κόμματα.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που επικαλείται η ειδησεογραφική υπηρεσία Prensa Latina, ο σημερινός πρόεδρος Ούγκο Τσάβες ξεκινά την προεκλογική εκστρατεία με ποσοστό όσον αφορά την πρόθεση ψήφου που κυμαίνεται ανάμεσα στο 55% και το 66%, ενώ 20 υποψήφιοι της αντιπολίτευσης συγκεντρώνουν συνολικά περί το 19%.

Το νομικό πλαίσιο που εγκρίθηκε επιχειρεί να προστατεύσει, διαμέσου κανόνων και διαδικασιών, τα πολιτικά δικαιώματα και την ισονομία μεταξύ των υποψηφίων.

Τέλος, ο πρόεδρος Τσάβες μέχρι χτες βρισκόταν στο Ανόι, όπου συναντήθηκε με το στρατηγό Γκιάπ και βετεράνους των Βιετκόνγκ στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Λαϊκή Δημοκρατία του Βιετνάμ. Επίσκεψη που αποτελεί μέρος της περιοδείας του σε Ευρώπη και Ασία με κύριο στόχο τη σύσφιξη των πολιτικών, οικονομικών και στρατιωτικών δεσμών με χώρες, όπως τη Λευκορωσία, τη Ρωσία, το Ιράν και φυσικά τη ΛΔ του Βιετνάμ.

Επίσης χτες ανακοινώθηκε και επίσημα από το Κομμουνιστικό Κόμμα Βενεζουέλας, η ανακήρυξη του Ούγκο Τσάβες Φριας, ως υποψηφίου που θα στηρίξει το Κόμμα στις ερχόμενες προεδρικές εκλογές, πράγμα που εξάλλου αποτελεί και απόφαση του πρόσφατου 12ου Συνεδρίου του.

Ευχές για ταχεία ανάρρωση από το ΚΚΕ

Τις ευχές των Ελλήνων κομμουνιστών για ταχεία ανάρρωση εξέφρασε προς τον Φιντέλ Κάστρο η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, με τηλεγράφημα που απέστειλε χτες. Σε αυτό σημειώνεται:

«Με μεγάλη συγκίνηση δεχτήκαμε τα νέα για την ξαφνική εγχείρηση στην οποία υποβλήθηκες. Εκ μέρους των Ελλήνων κομμουνιστών, θα ήθελα να εκφράσω τη χαρά μας για την επιτυχία της επέμβασης και να σου ευχηθώ ολόψυχα ταχεία ανάρρωση.

Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να επιβεβαιώσω, για άλλη μια φορά, τη σταθερή μας αλληλεγγύη στην Επανάσταση και το λαό της σοσιαλιστικής Κούβας, στο ΚΚ Κούβας και στον ηρωικό αγώνα σας.

Είμαι βέβαιη πως στις 2 Δεκέμβρη θα υποδεχτούμε τα 50χρονα από τον κατάπλου του "Γκράνμα" με παραπέρα επιτυχίες και ισχυροποίηση της Επανάστασης».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ