ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Αυγούστου 2003
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Κλιμάκωση επιθέσεων και δολιοφθορών

Ελεγχος από τις δυνάμεις κατοχής έξω από τη Βαγδάτη

Associated Press

Ελεγχος από τις δυνάμεις κατοχής έξω από τη Βαγδάτη
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Νέο ηχογραφημένο μήνυμα που αποδίδεται στον Σαντάμ Χουσεΐν μετέδωσε χτες το δορυφορικό δίκτυο του Κατάρ «αλ Τζαζίρα». Η μετάδοση συνέπεσε με ένα νέο μπαράζ επιθέσεων κατά των κατοχικών δυνάμεων αλλά και πετρελαιαγωγών, ενώ ισχυρές αμερικανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν νέο γύρο ταυτόχρονων επιδρομών στη γενέτειρα του πρώην ισχυρού άνδρα της Βαγδάτης, Τικρίτ. Την ίδια στιγμή, η μεγαλύτερη κόρη του Σαντάμ, στην πρώτη της συνέντευξη που παραχώρησε από την Ιορδανία όπου φιλοξενείται προς το «αλ Αραμπίγια», δήλωνε σχεδόν βέβαιη ότι τον πατέρα της «τον πρόδωσαν ανώτεροι αξιωματούχοι και συνεργάτες του γι' αυτό και έπεσε η Βαγδάτη».

Να προστατεύσουν την περιουσία του κράτους και του κόμματος Μπάαθ καλεί τους Ιρακινούς η φωνή που φέρεται να ανήκει στον Σαντάμ Χουσεΐν. Στο μήνυμα ο ιρακινός λαός καλείται να μείνει ενωμένος (ακόμη «και με αυτούς που κατά τη διάρκεια του πολέμου έχασαν την αίσθηση της ισορροπίας και συνεργάστηκαν με τους κατακτητές») ενώ αναφέρει ότι «σύντομα η κατάσταση θα εξομαλυνθεί». Το νέο μήνυμα φέρεται να έχει ηχογραφηθεί στις 27 του Ιούλη.

Στο μεταξύ, κλιμακώνονται σε εμβέλεια και τεχνική οι καθημερινές επιθέσεις που δέχονται τα κατοχικά στρατεύματα. Αμερικανική στρατιωτική φάλαγγα δέχτηκε επίθεση με αντιαρματικές ρουκέτες λίγο έξω από τη Φαλούτζα, και ακολούθησε σκληρή μάχη διάρκειας τουλάχιστον μιάμισης ώρας. Εγινε γνωστό ότι υπάρχουν 4 νεκροί από τους επιτιθέμενους και αρκετά «άλλα θύματα» χωρίς να δίνονται περισσότερες διευκρινίσεις. Επίσης, όλμοι έπληξαν τα ξημερώματα βάση στα περίχωρα της Χίλλα, όπου εδρεύουν πολωνικές δυνάμεις, χωρίς να αναφερθούν θύματα.

Το μεσημέρι, αμερικανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν ταυτόχρονες επιδρομές στο Τικρίτ, όπου, όπως ανακοίνωσαν, συνέλαβαν δύο «στενότατους συνεργάτες του Σαντάμ», χωρίς, όμως, να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες. Τέλος, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, χτες, φλεγόταν ο πετρελαιαγωγός που μεταφέρει αργό πετρέλαιο από τις πετρελαιοπηγές του Κιρκούκ σε ένα από τα μεγαλύτερα διυλιστήρια του βορείου Ιράκ, στο Μπαΐτζι. Σύμφωνα με αξιωματούχους πρόκειται για δολιοφθορά, και ο αγωγός, που έγινε για πρώτη φορά στόχος, υπέστη σοβαρότατες ζημιές.

ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ
Συμφώνησε να συμμετάσχει σε πολυμερείς συνομιλίες

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΣΕΟΥΛ.--

Η ΛΔ Κορέας συμφώνησε να συμμετάσχει σε πολυμερείς συνομιλίες για την κρίση που έχει ξεσπάσει σχετικά με το πυρηνικό της πρόγραμμα, σύμφωνα με επίσημες δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων της ΛΔ Κορέας που αναμετάδωσε το επίσημο πρακτορείο της χώρας KCNA.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας «η ΛΔ Κορέας κατέθεσε επίσημη πρόταση για τη διενέργεια πολυμερών συνομιλιών στη διάρκεια επαφών με Αμερικανούς αξιωματούχους την Πέμπτη (ώρα Κορέας)». Ο εκπρόσωπος επίσης πρόσθεσε ότι η Πιονγιάνγκ συμφώνησε τελικά με το σχέδιο πολυμερών συνομιλιών, αφού πρώτα η Ουάσιγκτον δέχτηκε να έχει ξεχωριστές, διμερείς συνομιλίες με τη ΛΔ Κορέας στο πλαίσιο του ευρύτερου διαλόγου.

Οι χώρες που θα συμμετάσχουν στις συνομιλίες αναμένεται να είναι η Κίνα, η Νότια Κορέα, οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Ιαπωνία. Προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστό το πότε και πού θα γίνουν οι συνομιλίες, αλλά οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ως πιο πιθανή έδρα το Πεκίνο.

Η ανακοίνωση της ΛΔ Κορέας αντιμετωπίστηκε θετικά από τις εμπλεκόμενες χώρες, αλλά και από το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, που υπογράμμισε το διαμεσολαβητικό ρόλο της Κίνας. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους, από την πλευρά του, χαρακτήρισε την εξέλιξη «θετική», αλλά τόσο ο Λευκός Οίκος όσο και ο υφυπουργός Εξωτερικών Τζον Μπόλτον που βρίσκεται στο Τόκιο, έκαναν σαφές ότι τελικός στόχος παραμένει ο πυρηνικός αφοπλισμός της ΛΔ Κορέας και ότι σε αυτή την προοπτική δεν προτίθενται να υπογράψουν καμία διμερή «συμφωνία μη-επίθεσης» όπως απαιτεί ΛΔ Κορέας...

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Τείχος και κρατούμενοι πυροδοτούν ένταση

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΝΑΜΠΛΟΥΣ - ΚΑΛΚΙΛΙΑ.--

Το διαχωριστικό τείχος ανάμεσα στη Δ. Οχθη και στον Ισραήλ απειλεί να τορπιλίσει τον «οδικό χάρτη», παραδέχτηκε κυνικά σε συνέντευξή του στην ισραηλινή εφημερίδα «Μααρίβ», ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, μην εξηγώντας, όμως, γιατί η Ουάσιγκτον δεν άσκησε τις πιέσεις εκείνες που θα απέτρεπαν την ανέγερση και συνέχισή του. Το τείχος έχει, ήδη, γίνει πεδίο καθημερινών επεισοδίων, ενώ και χτες αναστάτωση και ένταση επικρατούσε και στους κόλπους των Παλαιστινίων κρατουμένων.

«Εισερχόμενο σε παλαιστινιακό έδαφος,... το τείχος δημιουργεί τετελεσμένα ως προς τη χάραξη των συνόρων ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους και ο Πρόεδρος Μπους ξεκαθάρισε στον Αριέλ Σαρόν ότι δεν είναι ικανοποιημένος με αυτό», δήλωνε ο Κόλιν Πάουελ στη «Μααρίβ». Κατέληξε, μάλιστα, ότι αν η ανέγερσή του συνεχιστεί στις περιοχές πέριξ της Ιερουσαλήμ, με εξίσου περίπλοκο τρόπο, τότε «θέτει σοβαρά εμπόδια στην έναρξη της επόμενης φάσης του οδικού χάρτη».

Εκτός από εμπόδια στον «οδικό χάρτη», πάντως, το τείχος της ντροπής έχει, ήδη, προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων καθώς πνίγει κυριολεκτικά δεκάδες παλαιστινιακές πόλεις και κατάσχει τη γη τους. Χτες, για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, Παλαιστίνιοι και ξένοι ακτιβιστές διαδήλωσαν στο τείχος της Καλκίλια και συγκρούστηκαν με Ισραηλινούς στρατιώτες που χρησιμοποίησαν πλαστικές σφαίρες, για να τους διαλύσουν με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 2 Παλαιστίνιοι, 4 Βρετανοί και 4 Αμερικανοί.

Το θερμόμετρο, όμως, ανεβαίνει και στο θέμα των κρατουμένων. Χτες, περίπου 1.800 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι πραγματοποίησαν συμβολική 24ωρη απεργία πείνας σε ένδειξη συμπαράστασης στους συμπατριώτες τους κρατουμένους στη φυλακή Σίκμα, που εξεγέρθηκαν, την Πέμπτη, και αντιμετωπίστηκαν βίαια, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 20. Στη Νάμπλους, δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της «Χαμάς» και διαδήλωσαν ζητώντας την άμεση απελευθέρωση των Παλαιστινίων κρατουμένων και την κατεδάφιση του τείχους.

ΡΩΣΙΑ
Πολύνεκρη έκρηξη

ΜΟΣΧΑ.--

Ισχυρή έκρηξη βόμβας σημειώθηκε χτες έξω από το στρατιωτικό νοσοκομείο της πόλης Μοζντόκ της Οσετίας στον Καύκασο. Από την έκρηξη σκοτώθηκαν τουλάχιστον 20 άτομα και ακόμα 69 μεταφέρθηκαν σε γειτονικά νοσοκομεία, όπως μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία «Interfax» και «ITAR-Tass». Τη στιγμή της έκρηξης στο νοσοκομείο βρίσκονταν περίπου 115 άτομα.

Σύμφωνα με ανακοινώσεις αξιωματούχων της Οσετίας, η έκρηξη προκλήθηκε από παγιδευμένο όχημα στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου. Ο υπουργός Εκτάκτων Αναγκών της περιοχής, Μπορίς Ντζγκόγιεφ, δήλωσε ότι το τετραώροφο κτίριο καταστράφηκε ολοσχερώς από την έκρηξη, ενώ το πρακτορείο «Interfax» μετέδωσε ότι επρόκειτο για επίθεση αυτοκτονίας την οποία πραγματοποίησε ένας καμικάζι που οδηγούσε το παγιδευμένο όχημα. Κανείς πάντως δεν ανέλαβε την ευθύνη για την έκρηξη.

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στους συγγενείς των θυμάτων και απέστειλε στην περιοχή τον υπουργό Αμυνας Σεργκέι Ιβάνοφ. Το Μοζντόκ είναι έδρα μεγάλης στρατιωτικής βάσης των ρωσικών δυνάμεων από την οποία εξαπολύονται οι επιθέσεις εναντίον των Τσετσένων αυτονομιστών.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org