ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Ιούλη 1998
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ
Παραδίδεται στα μεγάλα, ξένα και εγχώρια, μονοπώλια

Ατακτη υποχώρηση - κάτω από τις πιέσεις των μεγάλων συμφερόντων του χώρου - ακόμη και από τις δικές της εξαγγελίες για την καθιέρωση εθνικής ψηφιακής πλατφόρμας, που θα περιλάμβανε και τις αντίστοιχες τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, κάνει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για την παροχή συνδρομητικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών υπηρεσιών, το οποίο παρουσίασε χτες ο υπουργός Τύπου, Δημήτρης Ρέππας.Η κυβέρνηση, δεκτική στις πιέσεις των μεγαλοεπιχειρηματιών που ελέγχουν τα ΜΜΕ, υποχώρησε και "σχεδίασε" ένα νέο νόμο, ο οποίος ανοίγει το δρόμο στα μεγάλα, εγχώρια και ξένα, μονοπώλια να ελέγξουν και το χώρο της συνδρομητικής ραδιοτηλεόρασης, αλλά και το χώρο των τηλεπικοινωνιών, όπου και θα "παιχτεί" στο άμεσο μέλλον και το μεγάλο κερδοφόρο παιχνίδι. Από την άλλη πλευρά, αφοπλίζει την ΕΡΤ, στερώντας της το αποκλειστικό δικαίωμα, που είχε μέχρι τώρα, με το νόμο Βενιζέλου, για την εκπομπή κωδικοποιημένου τηλεοπτικού σήματος. Οι "κατασκευαστές" του νομοσχεδίου, επιδιώκοντας να αμβλύνουν τις εντυπώσεις από την κατάργηση των αποκλειστικών δικαιωμάτων του δημόσιου φορέα, δίνουν στην ΕΡΤ τη δυνατότητα να ιδρύσει θυγατρική εταιρία, στην οποία, όμως, η ΕΡΤ πάλι θα είναι μειοψηφία, επιτρέποντας ταυτόχρονα τη συμμετοχή ιδιωτών.

Το νομοσχέδιο, το οποίο ας σημειωθεί έχει γίνει κατ' εικόνα και καθ' ομοίωση του νόμου Βενιζέλου, περιλαμβάνει διατάξεις που αναφέρονται στον τρόπο παροχής συνδρομητικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών αδειών. Και στο νόμο αυτό οι μεγαλομέτοχοι, που ελέγχουν και σήμερα τα ΜΜΕ, θα μπορούν να εισβάλλουν, με την άνεσή τους και με το νόμο, στη συνδρομητική, ψηφιακή, δορυφορική τηλεόραση. Και στο νέο νόμο, που θα περάσει από τη Βουλή και αυτός όπως ο νόμος Βενιζέλου εν μέσω καλοκαιριού, δεν περιορίζεται η συγκέντρωση, αλλά αντίθετα με μια σειρά από "ανοιχτά" παράθυρα, νομιμοποιείται η κυριαρχία των βαρόνων των ΜΜΕ και στο ψηφιακό τοπίο. Ενα από τα "παράθυρα" είναι και αυτό που αφορά τους συζύγους και τους συγγενείς εξ αγχιστείας, που ουσιαστικά μπορούν να μετέχουν σε εταιρία, αν αποδείξουν ότι διαθέτουν οικονομική και επιχειρηματική αυτοτέλεια σε σχέση με συγγενή τους, μέτοχο κατόχου αδείας. Από την εξαίρεση, επίσης, της ονομαστικοποίησης των μετοχών, εκτός από τις αλλοδαπές εταιρίες, εξαιρούνται και εταιρίες που είναι εισηγμένες σε ημεδαπό ή αλλοδαπό χρηματιστήριο αξιών.

Ο υπουργός θα έχει τον πρώτο λόγο για την παροχή αδειών, αφού από αυτόν θα εκδίδονται οι άδειες, μετά από σύμφωνη γνώμη του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Οι άδειες που θα δοθούν θα ισχύουν από 5 μέχρι 15 χρόνια. Φανερό είναι, επίσης, ότι πρόβλημα θα υπάρξει και στο πρόγραμμα, αφού περιορίζεται η ελληνική γλώσσα σε ένα 20% του υπολογιζόμενου σε μηνιαία βάση συνολικού χρόνου όλων των μεταδιδόμενων τηλεοπτικών προγραμμάτων. Ανοιχτό, επίσης, παραμένει ένα μεγάλο θέμα, που αφορά την πρόσβαση των συνδρομητών στα συνδρομητικά προγράμματα. Δεν είναι καθαρό εάν ή όχι θα υπάρχει ενιαίος αποκωδικοποιητής.

Το νομοσχέδιο δόθηκε χτες σε όλα τα κόμματα και στους αρμόδιους φορείς, όπως στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, στην ΕΣΗΕΑ και την ΠΟΕΣΥ.

ΠΕΔΙΟ ΒΟΛΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
Πύραυλος σε ανεξέλεγκτη πορεία

Για μια ακόμα φορά επιβεβαιώθηκε χτες ότι το Πεδίο Βολής Κρήτης αποτελεί επικίνδυνη πολεμική ζώνη. Στη μια το μεσημέρι χτες ένας αντιαεροπορικός πύραυλος τύπου "ΝΙΚΗ" εξερράγη στον αέρα λίγα μόλις δευτερόλεπτα μετά την εκτόξευσή του.

Ηταν το δεύτερο βλήμα στα πλαίσια τριών εκπαιδευτικών βολών που έκανε χτες στο Πεδίο Βολής η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Αμέσως μετά την εκτόξευση του βλήματος διαπιστώθηκε ότι ο κομπιούτερ του δε συνεργάζεται με το ραντάρ κατεύθυνσης και αυτόματα, στα τέσσερα δευτερόλεπτα από την εκτόξευση, ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός αυτοκαταστροφής του βλήματος, ο οποίος λειτουργεί σαν δικλείδα ασφαλείας, προκειμένου αυτό να μην ακολουθήσει ανεξέλεγκτη πορεία με κίνδυνο να καταπέσει και να εκραγεί σε κατοικημένη περιοχή. Η αυτοκαταστροφή του βλήματος, σύμφωνα πάντα με το ΓΕΑ, έγινε στα 4.000 πόδια (περίπου 1.300 μέτρα) πάνω από το Πεδίο Βολής. Τα πυρακτωμένα θραύσματά του διασκορπίστηκαν φλεγόμενα σε μεγάλη ακτίνα και εκτός βέβαια Πεδίου Βολής και έγιναν ορατά από κατοίκους της γύρω περιοχής και από τους λουόμενους εκείνη την ώρα στη θάλασσα. Αποτέλεσμα της πτώσης των θραυσμάτων ήταν να προκληθούν δύο πυρκαγιές στη γύρω δασώδη περιοχή στο χωριό Χορδάκι Χανίων που σβήστηκαν αργότερα, αφού έκαψαν 50 στρέμματα με ελιές και αμπέλια.

Αργά το απόγευμα έγινε λαϊκή συνέλευση στο χωριό Χορδάκι όπου οι κάτοικοι κατήγγειλαν την αδιαφορία των αρμοδίων και την παντελή έλλειψη ενημέρωσης που έχουν για τους κινδύνους που περικλείει η ύπαρξη του πεδίου βολής στην περιοχή τους. Σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει το Συμβούλιο Περιοχής για το ίδιο θέμα.

Οι συγκεκριμένοι αντιαεροπορικοί πύραυλοι τύπου "ΝΙΚΗ" έχουν βεληνεκές περίπου 100 ν. μιλίων και στη χτεσινή άσκηση επρόκειτο να διαγράψει πορεία 40 ν. μιλίων πάνω από τη θάλασσα μέχρι να βρει το στόχο του. Ο τύπος αυτός των πυραύλων έχουν εγκατασταθεί στην Ελλάδα από το 1959 και σύμφωνα με τις εξαγγελίες του νέου εξοπλιστικού προγράμματος πρόκειται να αποσυρθούν και να αντικατασταθούν είτε από ρωσικούς τύπου "S-300" είτε από αμερικάνικους τύπου "Πάτριοτ".

Το Πεδίο Βολής Κρήτης που ανήκει μεν στο ελληνικό ΓΕΕΘΑ αλλά σε αυτό εκπαιδεύονται στις βολές αντιαεροπορικών - αντιβαλλιστικών βλημάτων δυνάμεις από όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ, αποτελεί μόνιμη απειλή για ολόκληρη την περιοχή που το περιβάλλει, καθώς ο κίνδυνος για μια ανεξέλεγκτη πορεία ενός πυραύλου είναι καθημερινός, ενώ κρούσματα ανάλογα με το χτεσινό έχουν σημειωθεί και άλλες φορές. Παρ' όλες τις διαβεβαιώσεις που δίνουν οι αρμόδιοι των ελληνικών επιτελείων ότι οι πύραυλοι εκτοξεύονται πάντα κατακόρυφα πάνω από το Πεδίο Βολής και ότι η πορεία τους είναι πάντα πάνω από απαγορευμένη θαλάσσια περιοχή, η όλη διαδικασία δεν παύει να είναι ένα "παιχνίδι με τη φωτιά", πάνω από τα κεφάλια χιλιάδων ανυποψίαστων ανθρώπων, οι οποίοι αναγκάζονται να ζουν σε μια περιοχή με χαρακτηριστικά πολεμικής ζώνης. Το Πεδίο Βολής Κρήτης, που καταλαμβάνει μια έκταση ακτίνας περίπου 150 μέτρων δεν περιβάλλεται από καμιά ακατοίκητη περιοχή, οπότε γίνονται αντιληπτοί οι κίνδυνοι που συνεπάγονται από την ύπαρξή του.

Και εκπαιδευτική βόμβα

Στην Κρήτη χτες υπήρξε και άλλο κρούσμα αστοχίας πολεμικού υλικού. Οταν δύο βομβαρδιστικά τύπου "Α7" ("Κορσαίρ") πραγματοποιούσαν βολές με εκπαιδευτικές βόμβες, μια από αυτές, στη διάρκεια ενός κύκλου βολής, ξεκρεμάστηκε και έπεσε στην αυλή ενός ΚΤΕΟ κοντά στο αεροδρόμιο του Μάλεμε. Οι συγκεκριμένες εκπαιδευτικές βόμβες, όπως διαβεβαιώνει το ΓΕΑ, είναι μικρού μεγέθους και δεν προκαλούν έκρηξη παρά μόνο βγάζουν καπνό για να αναγνωρίζεται η ευστοχία της βολής, ωστόσο και μόνη η πτώση τους πάνω σε άνθρωπο αρκεί για να τον σκοτώσει.

ΚΚΕ
Δημόσια συζήτηση για την Αμυντική Βιομηχανία

Δημόσια συζήτηση με θέμα "Η κατάσταση της Αμυντικής Βιομηχανίας στη χώρα και οι προτάσεις του ΚΚΕ",διοργανώνει η ΚΕ του Κόμματος το Σάββατο, 4 Ιούλη,στις 10 π.μ.,στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ (οδός Πανεπιστημίου 52-54).

Στην εκδήλωση έχουν προσκληθεί να πάρουν μέρος η Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, εκπρόσωποι των Γενικών Επιτελείων Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας, τα Διοικητικά Συμβούλια των επιχειρήσεων Αμυντικής Βιομηχανίας της χώρας, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργοστασίων, επιχειρήσεων στο χώρο της Αμυνας, καθώς και δεκάδες άλλοι φορείς και πρόσωπα.

Στη δημόσια συζήτηση για την Αμυντική Βιομηχανία εισηγητικές παρεμβάσεις, εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ, θα κάνουν ο Ορέστης Κολοζώφ,μέλος του ΠΓ της ΚΕ και ο Βασίλης Καλαματιανός,μέλος της ΚΕ. Θα υπάρξουν, επίσης, παρεμβάσεις εκπροσώπων φορέων από το χώρο της Αμυνας. Μπορούν, ακόμη, να πάρουν μέρος στη συζήτηση και οι προσκαλεσμένοι, συμβάλλοντας στον προβληματισμό.

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ πιστεύει ότι η συζήτηση για την Αμυντική Βιομηχανία στην Ελλάδα αποκτά ξεχωριστή επικαιρότητα, λόγω των εξελίξεων που σημειώνονται - και μάλιστα με γρήγορους ρυθμούς - τόσο γενικότερα, όσο και στον ευαίσθητο χώρο της Αμυνας.

ΕΒΟ ΚΥΜΗΣ
Τα "Αρτεμις" έγιναν στολές και κράνη...

Νέα προϊόντα, που αφορούν τον εξοπλισμό του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, παράγει πλέον το εργοστάσιο "Ηλεκτρομηχανική Κύμης ΕΠΕ" του Ομίλου Εταιριών της ΕΒΟ (Ελληνική Βιομηχανία Οπλων), που υπάγεται στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας και προοριζόταν από το 1984 για την ανάπτυξη και την παραγωγή του πολυσυζητημένου ελληνικού αντιαεροπορικού συστήματος "ΑΡΤΕΜΙΣ",ένα πρόγραμμα, που, όμως, τελικά ναυάγησε παρασύροντας πολλές δεκάδες δισεκατομμυρίων δραχμών.

Το χώρο του εργοστασίου επισκέφθηκαν χτες ο υφυπουργός Αμυνας Δ. Αποστολάκης και οι αρχηγοί ΓΕΣ αντιστράτηγος Μ. Παραγιουδάκης και ΓΕΑ αντιπτέραρχος Γ. Αντωνετσής και ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΒΟ στρατηγός ε. α. Στ. Βελλίδης. Στη διάρκεια της επίσκεψης, έγινε παρουσίαση των νέων προϊόντων του εργοστασίου, όπως αλεξίσφαιρα γιλέκα, συνθετικά κράνη, δίκτυα παραλλαγής, στολές βιοχημικού πολέμου κλπ. Σύμφωνα με τα σχέδια που υπάρχουν, ο Ελληνικός Στρατός πρόκειται να εξοπλιστεί σταδιακά με τα νέα συνθετικά κράνη, που είναι κατά πολύ ελαφρότερα και παρέχουν μεγαλύτερη προστασία από τα κλασικά μεταλλικά κράνη, καθώς και με αλεξίσφαιρα γιλέκα για όλους τους στρατιώτες, αρχής γενομένης με τα τάγματα προκάλυψης που καλύπτουν τα σύνορα.

Ο υφυπουργός Αμυνας, μιλώντας στους εργαζόμενους της "Ηλεκτρομηχανικής", έκανε λόγο για στήριξη του εργοστασίου από τις Ενοπλες Δυνάμεις, αλλά δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι "η περίοδος των κρατικοδίαιτων αμυντικών βιομηχανιών έχει περάσει ανεπιστρεπτί και δεν έχουν άλλη επιλογή από το να καταστούν κερδοφόρες". Επίσης ανακοίνωσε ότι το υπουργείο Αμυνας θα προχωρήσει σε προσλήψεις τεχνικού προσωπικού και αναμένεται η έγκριση της τριμελούς εξ υπουργών επιτροπής.

ΚΚΕ
Κρατική - και μόνο - η ψηφιακή τηλεόραση

Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, αναφερόμενο στο νομοσχέδιο για την ψηφιακή τηλεόραση, σημειώνει:

"Το νομοσχέδιο, που ο Δημήτρης Ρέππας έδωσε στη δημοσιότητα, επιβεβαιώνει ότι ο τομέας των "συνδρομητικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών υπηρεσιών" παραδίδεται βορά στο μονοπωλιακό κεφάλαιο. Παραδίδεται σε μια χούφτα συγκροτήματα, που οι ιδιοκτήτες τους έχουν διεισδύσει και ελέγχουν το χώρο των ΜΜΕ, και όχι μόνο".

"Με το νομοσχέδιο εντείνεται η πολιτική υπονόμευσης της ΕΡΤ. Η κρατική ραδιοτηλεόραση μετατρέπεται σε μοχλό εξυπηρέτησης των συμφερόντων των συγκροτηματαρχών. Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση δρομολογεί τον πλήρη αποκλεισμό της ΕΡΤ από τις "ψηφιακές υπηρεσίες". Αυτό αποδείχνει η ίδρυση θυγατρικής εταιρίας της ΕΡΤ, που προβλέπει το νομοσχέδιο, στην οποία μπορούν να συμμετέχουν - και μάλιστα πλειοψηφικά - και ιδιωτικοί φορείς".

"Το ΚΚΕ καταγγέλλει στον ελληνικό λαό την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, υπογραμμίζοντας τις εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες που θα έχουν για τον ίδιο αυτές οι κυβερνητικές επιλογές. Καλεί τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ και γενικότερα, ν' αντιτάξουν την απαίτησή τους για κρατική - και μόνο - ψηφιακή δορυφορική ραδιοτηλεόραση".



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ