ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Ιούλη 1998
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Πλήγμα στον πυρήνα των εργατικών κατακτήσεων

Βασικά σημεία από την τοποθέτηση της ΔΑΣ κατά τη χτεσινή συνεδρίαση της διοίκησης της ΓΣΕΕ

Σε ό,τι αφορά την ουσία του αντεργατικού νομοσχεδίου και τους βασικούς στόχους που υπηρετεί, η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία (ΔΑΣ) με την τοποθέτησή της στη χτεσινή Ολομέλεια της διοίκησης της ΓΣΕΕ, επισημαίνει: "Το νομοσχέδιο αυτό, δεν είναι ένα οποιοδήποτε νομοσχέδιο. Είναι άρρηκτα δεμένο με την ουσία των στρατηγικών στόχων του κεφαλαίου και των πολιτικών του εκφραστών, είτε βρίσκονται στην κυβέρνηση, είτε στην "εξευρωπαϊσμένη" αντιπολίτευση. Κεντρική επιδίωξη αυτής της στρατηγικής είναι να διαμορφώσει για δεκαετίες ένα εργασιακό μοντέλο, που θα ενισχύει την πορεία της καπιταλιστικής ολοκλήρωσης και θα πολλαπλασιάζει το "Θεό" του συστήματος, τα κέρδη.

Ο πυρήνας του τερατουργήματος αυτού χτυπά τον πυρήνα των εργατικών κατακτήσεων του 20ού αιώνα. Την πλήρη απασχόληση, την πλήρη αμοιβή, το πλήρες συγκεκριμένο 7ωρο ή 8ωρο, την πλήρη σύνταξη, τις συλλογικές συμβάσεις".

Σε ό,τι αφορά τις ευθύνες συγκεκριμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών, υπογραμμίστηκαν τα παρακάτω: "Στην πρώτη κιόλας σελίδα της εισηγητικής έκθεσης του νομοσχεδίου αναφέρει ωμά και αποκαλυπτικά ότι "τα μέτρα του νομοσχεδίου αποτελούν προϊόν του κοινωνικού διαλόγου που κατέληξε στο σύμφωνο Εμπιστοσύνης προς το 2000". Αυτή η ομολογία επιβεβαιώνει αφ' ενός την κεντρική γραμμή του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος ότι οι θεωρίες αυτές, όπως και ο ίδιος ο "κοινωνικός διάλογος" αποτελούν φουρνέλο στις κατακτήσεις της εργατικής τάξης και αφ' ετέρου ξεγυμνώνει τις εγκληματικές ευθύνες των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΠ που πήραν μέρος στην απάτη του "κοινωνικού διαλόγου" και έχουν συνεισφέρει τα μέγιστα στην αφαίρεση σημαντικών εργατικών δικαιωμάτων. Επίσης η ίδια ομολογία επιβάλει αποχώρηση τώρα και κατηγορηματική άρνηση σε όποιο "κοινωνικό διάλογο",είτε για το ασφαλιστικό, είτε για τα ΤΣΑ, είτε για οτιδήποτε άλλο. Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ δεν μπορεί τώρα να καμώνεται την ανήξερη. Εσείς είστε που στρώσατε το δρόμο με τις δάφνες του "κοινωνικού διαλόγου" στην κυβέρνηση και στους βιομηχάνους. Εσείς είστε που αποδεχτήκατε, ενστερνιστήκατε και τώρα υπηρετείτε την κεντρική επιλογή του κεφαλαίου, της συναίνεσης, των "κοινωνικών εταίρων" και των ψευτοδιαλόγων. Εχετε βάλει και εσείς πλάτη για να διαμορφωθεί αυτό το νομοσχέδιο. Και είστε έτοιμοι και τώρα, μέσα από την ΟΚΕ, το όργανο του κεφαλαίου, να πάρετε μέρος σε ψευτοσυζητήσεις για το μακιγιάρισμα του νομοσχεδίου αυτού. Η συμμετοχή σας σ' έναν τέτοιο διάλογο, που στόχο έχει να δώσει άλλοθι στην κυβέρνηση και να νομιμοποιήσει το αντεργατικό κατασκεύασμα, θα κάνει ακόμα μεγαλύτερες τις ευθύνες όσων πάρουν μέρος".

Ως προς τις επιπτώσεις που θα έχει τυχόν ψήφιση και εφαρμογή του τερατουργήματος, επισημάνθηκαν μεταξύ άλλων, τα εξής: "Με το νομοσχέδιο βεβαιώνεται ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια καλά σχεδιασμένη επιχείρηση με στόχο την ενίσχυση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, της ωμής τρομοκρατίας μέσα στους χώρους δουλιάς,την αξιοποίηση της στρατιάς των ανέργων και των αλλοδαπών, σε βάρος της ίδιας της εργατικής τάξης - είτε δουλεύει, είτε είναι άνεργη. Σε πολλά σημεία του νομοσχεδίου αναφέρεται ότι ο εργοδότης πρέπει να εξασφαλίζει τη "σύμφωνη γνώμη του εργαζόμενου", είτε για να τον μετατρέψει από πλήρους απασχόλησης σε μερικώς απασχολούμενο,είτε για να τον απασχολεί την Κυριακή, είτε να τον αμείβει χαμηλότερα από τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις. Ο καθένας με βάση την πείρα του, εύκολα αντιλαμβάνεται τι θα συμβεί στην πράξη. Οι εκβιασμοί και οι απολύσεις, η αύξηση των εργατικών ατυχημάτων, θα συνοδεύουν κάθε στιγμή τον εργατοϋπάλληλο. Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε τον εντεινόμενο αυταρχισμό, με τη δράση των ΜΑΤ, την αναζωογόνηση του κράτους βίας και τρομοκρατίας, οδηγείται ο καθένας στο λογικό συμπέρασμα ότι αν περάσει το νομοσχέδιο - τερατούργημα, η δικτατορία της εργοδοσίας θα θυμηθεί παλιές δόξες μέσα στους χώρους δουλιάς".

"Η εργατική τάξη - υπογραμμίστηκε - δε θα καθίσει με σταυρωμένα χέρια. Θα συντονιστεί πανελλαδικά και θα παλέψει για να αποκαλύψει και να καταδικάσει αποφασιστικά όχι μονάχα την κυβέρνηση και την πολιτική της, αλλά και την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ.

Η κριτική μας στην πλειοψηφία δεν έχει να κάνει με πόσες απεργίες κήρυξε ή δεν κήρυξε. Δε σχετίζεται απλά με πλευρές της τακτικής του συνδικαλιστικού κινήματος και με χειρισμούς. Η ριζική αντίθεση και η κατηγορηματική κριτική μας έχει τη βάση της στην αποδοχή από την πλευρά της πλειοψηφίας, στην ευθυγράμμιση και την ταύτισή της με τις ολέθριες για την εργατική τάξη επιλογές της ΟΝΕ, των προγραμμάτων σύγκλισης, του Μάαστριχτ και των καπιταλιστικών μονόδρομων. Με όσους συνειδητά μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα υπηρετούν αυτές τις ιδεολογικές και πολιτικές επιλογές, μας χωρίζει άβυσσος και θα αποκαλύπτουμε καθημερινά το ρόλο τους.Με εκείνους που έχουν ερωτηματικά, που ανησυχούν, που προβληματίζονται για την κατρακύλα κορυφαίων και σημαντικών συνδικαλιστικών οργανώσεων, που καθημερινά βλέπουν ότι η πολιτική της κυβέρνησης είναι μονόδρομος για τα μονοπώλια και τις πολυεθνικές, με όλους αυτούς, πέρα από όποιες διαφορές, είμαστε έτοιμοι να συντονίσουμε τον αγώνα, για να ξεδιπλωθεί μία μαζική και αποτελεσματική εργατική αντεπίθεση".

ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Απεργιακή απάντηση
  • Πανεργατική πανελλαδική απεργία στις 23 του Ιούλη αποφάσισε χτες η Ολομέλεια της διοίκησης της ΓΣΕΕ, κάτω από το βάρος της γενικής κατακραυγής. Ωστόσο, οι ηγετικές ομάδες της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ επέμειναν σε θέσεις αποπροσανατολιστικές και απαράδεκτες
  • Σε ξεσηκωμό για να μην περάσει το τερατούργημα κάλεσε η ΔΑΣ
  • Απόσυρση του νομοσχεδίου ζήτησαν επίσης η "Αυτ. Παρέμβαση" και τέσσερα στελέχη της ΠΑΣΚΕ

Την κήρυξη 24ωρης πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας στις 23 του Ιούλη,αποφάσισε χτες η Ολομέλεια της διοίκησης της ΓΣΕΕ, στη συνεδρίαση της οποίας συζητήθηκε το αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Η ΔΑΣ κάλεσε σε γενικό ξεσηκωμό τους εργαζόμενους, με στόχο να μην περάσει το νομοθετικό τερατούργημα, που διαλύει όλο το εργασιακό οικοδόμημα. Οι ηγετικές ομάδες της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ επέμειναν και χτες σε θέσεις εντελώς αποπροσανατολιστικές και απαράδεκτες, αποδεχόμενες ουσιαστικά την ουσία του αντεργατικού κατασκευάσματος και προβάλλοντας ορισμένα σημεία "διαφωνίας". Υπέρ της απόσυρσης του νομοσχεδίου τάχθηκαν η "Αυτ. Παρέμβαση" και τέσσερα στελέχη της ΠΑΣΚΕ.

Με προκλητικούς όσο και φαιδρούς ισχυρισμούς ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρ. Πολυζωγόπουλος,στην εισηγητική του ομιλία, επιχείρησε να ανεβάσει τους τόνους και να περιχαρακώσει το χώρο του, ερμηνεύοντας τις παραστάσεις διαμαρτυρίας σωματείων στη Συνομοσπονδία ως προσπάθεια τρομοκράτησης και φτάνοντας στο σημείο να πει ότι δέχεται απειλές για "φυσική εξόντωσή"! Οσον αφορά το νομοσχέδιο, ισχυρίστηκε θρασύτατα ότι σε αυτό έχουν αποτυπωθεί θετικές (!) ρυθμίσεις και προτάσεις της Συνομοσπονδίας και ότι έρχεται να διασφαλίσει τα δικαιώματα των εργαζομένων με μερική απασχόληση! Εξειδικεύοντας, ισχυρίστηκε ότι "είναι θετική η προσπάθεια καταγραφής των άτυπων μορφών απασχόλησης", ότι είναι "θετικές" οι ρυθμίσεις για μερική απασχόληση και η διεύρυνσή της στο δημόσιο τομέα, γιατί "φέρνει ισορροπία μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα", ζητώντας να υπάρξει κάποιο πλαφόν και ασφαλιστικές δικλείδες... "Θετικό" γι' αυτόν ήταν και η απάλειψη του διευθυντικού δικαιώματος για επιβολή 9ωρου και πρότεινε ως αίτημα αιχμής να μπει στο νομοσχέδιο ρύθμιση για "σταδιακή εφαρμογή 35ωρου με παράλληλη διευθέτηση του χρόνου εργασίας"! Είπε "ναι" στα 9ωρα και τα 10ωρα, ζητώντας ως... αντιστάθμισμα, την "αντιπαροχή προσαυξημένου χρόνου κατά την περίοδο του μειωμένου ωραρίου"..! Τέλος, πρότεινε για τα "σημεία διαφωνίας" να υπάρξει παρέμβαση μέσω ΟΚΕ, να υπάρξουν πρωτοβουλίες για συσκέψεις, συλλαλητήρια, που θα διοργανώσουν Εργατικά Κέντρα για ενημέρωση των θέσεων της Συνομοσπονδίας και, τέλος, εξουσιοδότηση της Εκτελεστικής Επιτροπής για κήρυξη απεργιακής κινητοποίησης, όταν το νομοσχέδιο θα συζητείται στη Βουλή.

Γ. Μαυρίκος: "Να σημάνει συναγερμός"

Να σημάνει συναγερμός στην εργατική τάξη για τη συνολική απόρριψη του αντεργατικού τερατουργήματος, το οποίο σηματοδοτεί τη μετατροπή των εργασιακών χώρων σε "Νταχάου",κάλεσε στην ομιλία του ο Γ. Μαυρίκος,αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ. Ο Γ. Μαυρίκος επισήμανε πως βασικοί στόχοι του νομοσχεδίου είναι η ενσωμάτωση της εργατικής τάξης στις λογικές και επιδιώξεις του μεγάλου κεφαλαίου και το χτύπημα του συνδικαλιστικού κινήματος, λέγοντας χαρακτηριστικά πως, "αν υλοποιηθεί, η δικτατορία της αστικής τάξης θα γνωρίσει νέα μεγαλεία και θα αλλάξει συνολικά το τοπίο του συνδικαλιστικού κινήματος". Επιπλέον, σημείωσε πως οι επιπτώσεις θα είναι και πολιτιστικές, ψυχολογικές και πως με τον εργάτη έρμαιο των διαθέσεων του εργοδότη, θα χτυπηθεί και ο θεσμός της εργατικής οικογένειας. Αναφέρθηκε ειδικότερα σε καθεμιά απ' τις αντεργατικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου και τις επιπτώσεις τους και στάθηκε ιδιαίτερα στην προωθούμενη κατάργηση της θεμελιώδους κατάκτησης του 8ωρου. Σημείωσε πως η απάλειψη του διευθυντικού δικαιώματος για επιβολή 9ωρου ήταν κίνηση αποπροσανατολιστική, ότι το 8ωρο καταργείται με όλες τις διατάξεις του άρθρου 3 και τόνισε πως "το 8ωρο δεν είναι για παιχνίδια. Οποιος νομίζει ότι μπορεί να παίζει, είναι γελασμένος. Εχυσαν αίμα γι' αυτό οι παλαιότεροι. Εμείς, τι κοινωνία θα παραδώσουμε;". Τόνισε πως το νομοσχέδιο δεν παίρνει βελτιώσεις, απαιτείται η εργατική τάξη να αντεπιτεθεί συνολικά και, απαντώντας στα επιχειρήματα περί διαλόγου για βελτίωση σημείων, υπογράμμισε πως, "αν πάμε σε συζητήσεις άρθρων, τότε καταπίνουμε την κάμηλο και διυλίζουμε τον κώνωπα".

Σύμφωνα με τη θέση της "Αυτόνομης Παρέμβασης",που παρουσίασε ο Αλ. Καλύβης,αν. γραμματέας, το νομοσχέδιο αυτό δεν αποτελεί βάση για συζήτηση και τόνισε ότι η ΓΣΕΕ οφείλει να καλέσει την κυβέρνηση να το αποσύρει και να "επανέλθει με νέο πλαίσιο και, πάντως, όχι στη διαδικασία των θερινών τμημάτων της Βουλής", το οποίο θα πρέπει να θέτει τους εξής άξονες: Χρονοδιάγραμμα και διαδικασία συμφωνιών για μείωση του χρόνου εργασίας στις 35 ώρες τη βδομάδα χωρίς μείωση αποδοχών, χτύπημα της "μαύρης" και άτυπης εργασίας, με ενίσχυση της πλήρους απασχόλησης και δραστικό περιορισμό της απορυθμισμένης εργασίας, αυστηροποίηση της εργατικής νομοθεσίας, άμεσα μέτρα εισοδηματικής και κοινωνικής στήριξης των ανέργων κλπ. Σχετικά με το πρόγραμμα δράσης, προτάθηκε εκστρατεία ενημέρωσης των εργαζομένων, οργάνωση συλλαλητηρίων, συνεδριάσεις των οργάνων όλων των συνδικάτων και έκδοση καταδικαστικών αποφάσεων, απεργιακή κινητοποίηση στο τρίτο δεκαήμερο του Ιούλη κλπ.

Σαν συγκροτημένη ομάδα εμφανίστηκαν οι τέσσερις διαφωνούντες της ΠΑΣΚΕ, που, με γραπτή τοποθέτηση του Χ. Λιακόπουλου,ζήτησαν να αποσυρθεί το νομοσχέδιο, το οποίο είναι προέκταση του νόμου 1892/90 της ΝΔ και χειροτερεύει παραπέρα την κατάσταση, και να υπάρξει διάλογος από μηδενική βάση. Παράλληλα, η ΓΣΕΕ να πάρει απόφαση για αγωνιστικές κινητοποιήσεις και να συγκαλέσει το Γενικό Συμβούλιο για το συντονισμό της δράσης σε πανελλαδική και πανεργατική κλίμακα.

Από πλευράς της "εκσυγχρονιστικής" ηγετικής ομάδας της ΠΑΣΚΕ, με πρωτεργάτες τον Γ. Ορφανό και τον Σ. Στάμου,έγιναν προσπάθειες δημιουργίας κλίματος πόλωσης από τη μια και ηττοπάθειας απ' την άλλη, εμφανίζοντας σαν αναπόφευκτο το νομοσχέδιο. Ωστόσο, έντονος προβληματισμός υπήρξε και σε στελέχη της ΠΑΣΚΕ, όπως π.χ. στον Σ. Κωλέτση,πρόεδρο της Ομοσπονδίας Επισιτισμού - Τουρισμού, που μεταξύ άλλων σημείωσε πως "πρέπει σήμερα να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, να πάρουμε αποφάσεις ενωμένα για να μην επεκταθεί η μερική απασχόληση, να μην περάσουν τα επικίνδυνα άρθρα" και υπογράμμισε πως η Ομοσπονδία αποφάσισε να προχωρήσει σε κλαδικές κινητοποιήσεις, γιατί με το νομοσχέδιο "δε θα μείνει τίποτα όρθιο στον επισιτισμό - τουρισμό".

Στο ίδιο μοτίβο με την ηγεσία της ΠΑΣΚΕ κινήθηκε και η ΔΑΚΕ, διά του γγ της ΓΣΕΕ, Γ. Μανώλη,θεωρώντας ως "απαραίτητο" το νομοσχέδιο, το οποίο έχει "θετικά σημεία" και, επικεντρώνοντας και αυτή σε "σημεία διαφωνίας", πρότεινε να υπάρξει διάλογος με υπουργείο και μέσω ΟΚΕ και παράλληλα να κηρυχτεί απεργιακή κινητοποίηση προς το τέλος Ιούλη.

24ωρη απεργία των οικοδόμων

Την ίδια ώρα με τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της διοίκησης της ΓΣΕΕ, συνεδρίαζε η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας Οικοδόμων,η οποία αποφάσισε ομόφωνα την κήρυξη 24ωρης απεργίας στις 23 του Ιούλη και την έκτακτη σύγκληση του Γενικού Συμβουλίου της Οργάνωσης το Σάββατο 4 Ιούλη με θέμα την προετοιμασία της απεργίας και την παραπέρα δράση του κλάδου.

Ο ένας στους πέντε, ασφαλισμένος!

Οργιάζει η "μαύρη" εργασία στα επισιτιστικά επαγγέλματα στον Πειραιά

Μόλις το 20% από τους 27.684 εργαζόμενους στον επισιτισμό - τουρισμό στην περιοχή του Πειραιά έχει πλήρη ασφάλιση,όπως προκύπτει από στοιχεία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά! Απέναντι σ' αυτή τη ζοφερή κατάσταση και τ' άλλα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, το Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού Πειραιά διοργανώνει σύσκεψη την ερχόμενη Δευτέρα,στις 11 το πρωί, προκειμένου να παρθούν άμεσα αποφάσεις για αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Στη σύσκεψη, που θα γίνει στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, έχουν κληθεί να συμμετέχουν το Σωματείο Μαγείρων Αθήνας,ο Σύνδεσμος Καφεζαχαροπλαστείων Πειραιά,το Σωματείο Σερβιτόρων και Καφεζαχαροπλαστών Αθήνας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου, στον Πειραιά λειτουργούν 6.921 τουριστικές και επισιτιστικές επιχειρήσεις, εκτός από τις ξενοδοχειακές μονάδες, στις οποίες απασχολούνται 27.684 εργαζόμενοι. Το 60% από τους 27.684 εργαζόμενους είναι επαγγελματίες εργαζόμενοι, το 15% είναι αλλοδαποί, το 7% είναι συνταξιούχοι, το 6% είναι διπλοθεσίτες και το 12% είναι φοιτητές. Απ' αυτούς το 20% έχει πλήρη ασφάλιση, ενώ το 30% είναι ανασφάλιστοι! Από τους υπόλοιπους, μέχρι 200 ένσημα το χρόνο έχει το 20%,ως 100 ένσημα ένα άλλο 20% και ένα 10% έχει 50 ένσημα το χρόνο.

Συγκέντρωση στον Πειραιά

Πανεργατική συγκέντρωση οργανώνουν την ερχόμενη Τρίτη στις 7 μ.μ. στην πλατεία Κοραή στον Πειραιά, 21 πρωτοβάθμια σωματεία της πόλης και καλούν τους εργαζόμενους του Πειραιά να καταδικάσουν το αντεργατικό νομοσχέδιο, να συντονίσουν τις δυνάμεις τους για την ανατροπή της αντιλαϊκής λαίλαπας που προωθεί η κυβέρνηση κατ' εντολή της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Επίσης τα σωματεία αποφάσισαν την πραγματοποίηση περιοδειών σ' όλους τους χώρους δουλιάς του Πειραιά, προκειμένου να ενημερώσουν τους εργαζόμενους.

Τα σωματεία με ανακοίνωσή τους καταγγέλλουν τις πλειοψηφίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων σε ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ - ΠΝΟ - ΕΚΠ που συμφώνησαν στο λεγόμενο κοινωνικό διάλογο και έχουν - όπως τονίζουν - ιστορική ευθύνη απέναντι στους εργαζόμενους, ιδιαίτερα αυτοί που συμφώνησαν στο επαίσχυντο "Σύμφωνο Εμπιστοσύνης προς το 2000".

Πικετοφορία διαμαρτυρίας διοργανώνει σήμερα στις 8 το απόγευμα η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών Βόλου έξω από το Δημαρχείο της πόλης και καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει τώρα το νομοσχέδιο - "έκτρωμα". Με ανακοίνωσή της η Ενωση Μηχανοσιδηρουργών Βόλου καταγγέλλει την κυβέρνηση και καλεί τα μέλη της να πάρουν μέρος στην πικετοφορία. Με ανάλογη ανακοίνωση η ΕΣΑΚ Ν/Ζώνης καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει το αντεργατικό νομοσχέδιο.

Κρίσιμη μέρα για το ΜΙΝΙΟΝ

Εξω και από τη ΓΣΕΕ βρέθηκαν, ζητώντας συμπαράσταση, χθες οι εργαζόμενοι του ΜΙΝΙΟΝ που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, ενώ σήμερα γίνεται στο Εφετείο Αθήνας η κρίσιμη εκδίκαση για την πορεία της Επιχείρησης. Επίσης, οι εργαζόμενοι πορεύτηκαν στα γραφεία της ΓΣΕΒΕΕ, όπου είχαν συνάντηση με μέλη του προεδρείου της Οργάνωσης.

Απαίτηση για αγώνα

Την απαίτηση να σταθεί η ΓΣΕΕ στο ύψος των περιστάσεων και να ηγηθεί των αγώνων της εργατικής τάξης για την απόσυρση του αντεργατικού νομοσχεδίου διατύπωσαν χτες, με διάβημά τους στη Συνομοσπονδία, δεκάδες εκπρόσωποι σωματείων του Πειραιά.

Απευθυνόμενος στα μέλη της διοίκησης της ΓΣΕΕ, λίγο πριν την έναρξη της Ολομέλειας, ο Γ. Μανουσογιαννάκης,πρόεδρος του "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ", σημείωσε: "Θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξει συνολικός ξεσηκωμός της εργατικής τάξης για να αποτρέψει την εφαρμογή αυτού του νομοσχεδίου". Εξέφρασε, επίσης, την αγανάκτησή του και για την έως τώρα στάση της Συνομοσπονδίας απέναντι στο νομοσχέδιο. Καταλήγοντας, τόνισε ότι τα σωματεία του Πειραιά θα αγωνιστούν με όλες τις δυνάμεις τους και η αρχή θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα με την πραγματοποίηση συλλαλητηρίου.

Ο Ι. Πουντίδης,πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, επισήμανε ότι αυτό το νομοσχέδιο σαρώνει όλα όσα η εργατική τάξη με αγώνες κατέκτησε τα προηγούμενα χρόνια, οδηγεί σε πλήρη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και στην αφαίρεση των εργασιακών δικαιωμάτων και κάλεσε τη ΓΣΕΕ να πάρει πρωτοβουλίες για την οργάνωση και το συντονισμό των αγώνων, με στόχο την απόσυρση του τερατουργήματος.

Εκπρόσωποι των σωματείων του Πειραιά αναπτύσσουν τις θέσεις τους λίγο πριν αρχίσει η Ολομέλεια

Από τη χτεσινή Ολομέλεια της ΓΣΕΕ

Πρόταση για δράση

Η συγκεκριμένη πρόταση που κατέθεσε στη χθεσινή Ολομέλεια της ΓΣΕΕ η ΔΑΣ είναι η πιο κάτω:

  • Τη συνολική και κατηγορηματική απόρριψη του νομοσχεδίου και την κήρυξη συναγερμού στην εργατική τάξη.
  • Ολες οι πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες οργανώσεις να συνεδριάσουν έκτακτα και να καταδικάσουν το νομοσχέδιο, απαιτώντας την απόσυρσή του.
  • Να ενημερωθεί πλατιά η εργατική τάξη μέσα από Γενικές Συνελεύσεις, περιοδείες, παρεμβάσεις και έκδοση αντίστοιχου προπαγανδιστικού υλικού.
  • Σε όλες τις βασικές πόλεις της χώρας, αλλά και στις συνοικίες του Λεκανοπεδίου, να διοργανωθούν απογευματινά πανεργατικά συλλαλητήρια μεταξύ 5 και 20 Ιούλη.
  • Συνεργασία και κοινή δράση με ΟΤΑ, ΕΒΕ, Νεολαία.
  • Κήρυξη στις 28 Ιούλη 24ωρης Πανελλαδικής Πανεργατικής Απεργίας.
  • Οργάνωση Συλλαλητηρίων και άλλων πολύμορφων δραστηριοτήτων στην περίοδο που η κυβέρνηση θα φέρει το νομοσχέδιό της για "συζήτηση" στη Βουλή.
ΕΣΑΚ ΖΩΝΗΣ
Προσκλητήριο για αγώνα και συντονισμό

Μπροστά, μαζί με τους χιλιάδες εργαζόμενους, που χτυπιούνται από την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, στηρίζοντας τα σωματεία της Ζώνης στο μεγάλο και δύσκολο αγώνα που δίνουν, δηλώνει η ΕΣΑΚ Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης και καλεί κάθε εργαζόμενο, που θέλει να διεκδικήσει το δίκιο του, που δεν ανέχεται την ταπείνωση και την υποταγή, να μπει στις γραμμές της, κάνοντας ακόμα πιο δυνατή και μαζική την παράταξη, πιο δυνατά τα ταξικά σωματεία.

Σε ανακοίνωσή της η ΕΣΑΚ Ν/Ζώνης, αναφερόμενη στην πολιτική της κυβέρνησης για τη Ζώνη, τονίζει ότι το μόνο που κάνει είναι να δίνει υποσχέσεις και ουσιαστικά να υπονομεύει τη λειτουργία της, ενώ οι προτάσεις των εργαζομένων που δίνουν λύσεις στα προβλήματα δεν υλοποιούνται.

Η απόφαση της κυβέρνησης, τονίζει, να ξεπουλήσει το λιμάνι θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα και στη Ζώνη, αφού ο ιδιώτης θα επιδιώξει την παραπέρα συρρίκνωσή της. Η ΕΣΑΚ Ν/Ζώνης στηρίζει την προσπάθεια των σωματείων της Ζώνης για συνεννόηση και συντονισμό δράσης με τους λιμενεργάτες, τους ναυτεργάτες και τους άλλους φορείς, για την ανατροπή του ξεπουλήματος του λιμανιού.

Για τις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες των ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, Εργατικού Κέντρου Πειραιά και ΠΟΕΜ, αναφέρεται ότι το μόνο στόχο που έχουν είναι να περάσουν τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης, χωρίς αντιδράσεις. "Στη Ζώνη - τονίζεται - το ρόλο αυτό παίζει η ενοποιημένη κυβερνητική παράταξη ΠΑΣΚΕ - ΕΡΓΑΣ,που ανοιχτά βγαίνει και στηρίζει τα μέτρα της κυβέρνησης, τα ΜΑΤ, τη βία και την τρομοκρατία. Υποστηρίζει και βοηθά την κυβέρνηση να συρρικνώσει τη Ζώνη".



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ