ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Ιούλη 1998
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Οι αντίπαλοι "ανασυντάσσονται"...

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.- Εκατοντάδες Αλβανοί αντάρτες ανασυντάσσονταν χτες στο Δυτικό Κόσσοβο, προκειμένου να επαναλάβουν τις επιχειρήσεις τους εναντίον των σερβικών δυνάμεων ασφαλείας στη γιουγκοσλαβική φλεγόμενη αυτή επαρχία. Σύμφωνα με τη σερβική αστυνομία, οι αντάρτες κινούνται δυτικά στην Ντρένιτσα, μετά την ήττα του KLA στο Μπελάσεβατς και το Χάντε.

Η αλβανική πλευρά αρνούνταν ότι αναγκάστηκε να υποχωρήσει, και ακόμη αρνούνταν πως το ορυχείο που βρίσκεται στην περιοχή ανακαταλήφθηκε από τους Σέρβους. "Παραμένει στον έλεγχό μας", ανέφερε το Κέντρο Πληροφόρησης του Κόσσοβου, που ελέγχεται από την αλβανική πλευρά.

Τουλάχιστον 3 είναι οι νεκροί μαχητές, ενώ από τους πολίτες σκοτώθηκαν ένα παιδί κι ένας ενήλικος, κατά την ίδια πηγή.

Οι φόβοι γενικότερης ανάφλεξης στην περιοχή λόγω της αποσχιστικής προσπάθειας των Αλβανών παραμένουν ισχυροί, ενώ οι Δυτικοί διπλωμάτες... διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους ότι η περίπτωση επίλυσης της κρίσης με πολιτικά μέσα "απομακρύνεται".

"Ψήνεται" η συνεργασία με τον "Απελευθερωτικό Στρατό"

Κορυφαίοι Κοσσοβάροι Αλβανοί πολιτικοί συναντήθηκαν χτες στην Πρίστινα και συζήτησαν μια πιθανή "συνεργασία" τους με τον "Απελευθερωτικό Στρατό". Η πρόταση που - κατά το "Ασοσιέιτεντ Πρες" - διατυπώθηκε στη συνάντηση είναι όλες οι πολιτικές δυνάμεις των Κοσσοβάρων Αλβανών να αποτελέσουν την "πολιτική εκπροσώπηση" του KLA.

"Συμφωνούμε όλοι ότι ο KLA έχει γίνει σημαντικός παράγων στην πολιτική σκηνή του Κόσσοβου", δήλωσε ο Πούλα Μπεκουίρι, Αλβανός πολιτικός ηγέτης. "Πρέπει να γίνει προσπάθεια να πάρει τον έλεγχο στην κατάσταση η πολιτική πλευρά των Αλβανών", πρόσθεσε.

Ο Ιμπραήμ Ρουγκόβα, που φέρεται να υποστηρίζεται από τους περισσότερους Αλβανούς του Κόσσοβου, συμμετείχε επίσης στη συνάντηση, αλλά αρνήθηκε να κάνει δηλώσεις κατόπιν. Με την υποστήριξη προς το ένοπλο κίνημα των Αλβανών να ογκούται, ο Ρουγκόβα, ο οποίος έχει υποσχεμένη τη στήριξη των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, δεν αποκλείεται να συμμαχήσει και να συνεργαστεί με τον KLA.

Αμερικανοί διπλωμάτες έχουν πραγματοποιήσει πολυάριθμες ανεπίσημες συναντήσεις με στελέχη του KLA. Μάλιστα χτες ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών Πασκάλ Μίλο είπε πως η αμερικανική πρωτοβουλία επαφής με τον "Απελευθερωτικό Στρατό" είναι "θαρραλέο και ρεαλιστικό βήμα", το οποίο μπορεί μεν να "προκάλεσε αμηχανία στη διεθνή διπλωματία", αλλά "(...) πρέπει να υποστηριχτεί, διότι επιθυμούμε να έρθουμε σε επαφή με έναν παράγοντα, που είναι παρών και πρέπει να ληφθεί υπόψη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων". Σε αντίθετη περίπτωση, "ο UCK θα μπορούσε να ξεφύγει από κάθε έλεγχο και κάθε μεσολάβηση θα ήταν καταδικασμένη σε αποτυχία" είπε... Οι σερβικές δυνάμεις διατείνονται ότι ανακατέλαβαν το ορυχείο στο Μπελάσεβατς και την περιοχή γύρω από αυτό την Τρίτη, μετά από δύο ημέρες αδιάκοπων μαχών στο χωριό. Το ορυχείο έχει στρατηγική σημασία διότι παρέχει κάρβουνο στην ηλεκτροπαραγωγική μονάδα στο γειτονικό Ομπιλιτς, που προμηθεύει ενέργεια σε σχεδόν ολόκληρη την επαρχία του Κόσσοβου.

Μαζί με το Μπελάσεβατς, τα σερβικά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν πως στόχος της επιχείρησης είναι να καμφθεί η στάση, εδώ και δύο βδομάδες, στο Κίγιεβο.

Σε κομβική θέση δίπλα στο κύριο οδικό δίκτυο ανατολής - δύσης της γιουγκοσλαβικής επαρχίας, το χωριό έχει αποτελέσει σημείο διαρκών συγκρούσεων από τότε που οι δυνάμεις του KLA το περικύκλωσαν νωρίτερα τον Ιούνη, αποκλείοντας τους Σέρβους αστυνομικούς και πολίτες του. Με τη σειρά τους, οι σερβικές δυνάμεις περικύκλωσαν το χωριό και έστησαν μπλόκα.

Αποκλεισμένες ένα μήνα 60 σερβικες οικογένειες

Στο Κίγιεβο παραμένουν αποκλεισμένες εδώ και ένα μήνα από τους αντάρτες του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου περίπου 60 σερβικές οικογένειες. Ο Αμερικανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ το χαρακτήρισε ως "το πιο επικίνδυνο μέρος στην Ευρώπη".

"Είναι απολύτως αναγκαίο να άρουμε τον αποκλεισμό στο Κίγιεβο όπου ο σερβικός πληθυσμός και οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν περικυκλωθεί, με αποτέλεσμα να μη διαθέτουν φάρμακα και τρόφιμα", είπε ο Σέρβος νομάρχης, χωρίς πάντως να ορίσει χρονοδιάγραμμα.

Χτες δεν αναφέρθηκαν συγκρούσεις στην περιοχή του Κίγιεβο. Ο KLA επιτέθηκε στο σερβικό χωριό Ντρσνικ, σκοτώνοντας έναν 26χρονο κάτοικό του, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων "Τανγιούνγκ". Μάχες με σποραδικά πυρά διεξάγονταν για ώρες πριν οι δυνάμεις του "Απελευθερωτικού Στρατού" αποσυρθούν, μετέδωσε το πρακτορείο.

Εκατοντάδες, κυρίως Αλβανοί, έχουν σκοτωθεί στο Κόσσοβο από την έναρξη των επιχειρήσεων των Σέρβων για να καμφθεί το αποσχιστικό κίνημα, την 28η του Φλεβάρη.

Στη Γερμανία την Τετάρτη, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Κλάους Κίνκελ διαμήνυσε προς τους Κοσσοβάρους Αλβανούς πως δε θα πρέπει να περιμένουν άμεση εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην κρίση. Δε διαφαίνεται, εξήγησε, εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας για μια τέτοια επέμβαση, αφού τα μέλη του - Ρωσία και Κίνα - αντιτίθενται σ' αυτήν.

Ο Κίνκελ πρόσθεσε πως αν οι Δυτικοί επέμβουν στο Κόσσοβο χωρίς τουλάχιστον να εξασφαλίσουν την υποστήριξη της Ρωσίας, αυτό θα προκαλούσε ανάσχεση στις ρωσικές προσπάθειες μεσολάβησης μεταξύ των εμπλεκόμενων στη σύγκρουση μερών.

"Ετσι, δε θα πρέπει κάποιος να εγείρει απατηλές προσδοκίες στους Κοσσοβάρους Αλβανούς ότι το ΝΑΤΟ θα επέμβει αύριο", δήλωσε στο ραδιόφωνο "Deutschlandfunk". Και κατέληξε αρνούμενος να πει αν η επέμβαση είναι "ζήτημα βδομάδων ή μηνών"...

ΙΡΑΝ - ΕΕ
"Σημαντικό βήμα προς τη Δύση" η επίσκεψη Πρόντι

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

"Σημαντικότατο βήμα στην κατεύθυνση της εξόδου του Ιράν από τη διεθνή απομόνωση στην οποία έχει περιέλθει", χαρακτήρισε την επίσκεψή του στην ιρακινή πρωτεύουσα ο Ιταλός πρωθυπουργός Ρομάνο Πρόντι, ο οποίος έφθασε στην Τεχεράνη την Τρίτη το βράδυ.

Ο Πρόντι συναντήθηκε τόσο με τον Ιρανό Πρόεδρο Μοχάμεντ Κχαταμί, όσο και με τον αντιπρόεδρο Χασάν Χαμπίμπι. Μετά το τέλος των συναντήσεών του, ο Πρόντι εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι σχέσεις του Ιράν με την ΕΕ θα βελτιωθούν εντυπωσιακά, ενώ τόνισε ότι η επίσκεψή του δεν ωφελεί, μόνο, τις σχέσεις του Ιράν με την Ιταλία, αλλά και τις σχέσεις του με όλη τη Δύση. Μάλιστα, ο Ιταλός πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι πριν μεταβεί στην Τεχεράνη συνομίλησε με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον, "για να ανταλλάξουν απόψεις", χωρίς, όμως, να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικές με τη συνομιλία αυτή.

"Σημαντικότατη και για την Ιταλία και για το Ιράν" χαρακτήρισε την επίσκεψη Πρόντι ο Ιρανός αντιπρόεδρος Χαμπίμπι. Από την πλευρά του, ο Ιρανός Πρόεδρος Κχαταμί, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι σχέσεις του Ιράν με την ΕΕ θα βελτιωθούν σύντομα. Σχετικά με τις ΗΠΑ, τόνισε ότι η στάση της Ουάσιγκτον παρουσιάζει κάποιες αλλαγές, αλλά υπογράμμισε ότι είναι ανάγκη να υπάρξουν και απτές αποδείξεις των καλών προθέσεων.

Ο Ρομάνο Πρόντι αναμένεται να αναχωρήσει για την Ιταλία σήμερα το βράδυ, όπως ανακοινώθηκε από την ιταλική πρεσβεία, παρά το γεγονός ότι η επίσκεψή του είχε προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί την Παρασκευή. Για την επίσπευση αυτή δε δόθηκε καμία εξήγηση. Ο Ιταλός πρωθυπουργός είναι ο πρώτος αρχηγός κράτους - μέλους της ΕΕ που μεταβαίνει στο Ιράν από το 1992, οπότε είχε επισκεφθεί την Τεχεράνη ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Οι σχέσεις της ΕΕ με το Ιράν είχαν διακοπεί τον Απρίλιο του 1997, όταν γερμανικό δικαστήριο κατέληξε ότι το καθεστώς της Τεχεράνης είχε ανάμειξη στη δολοφονία 4 Ιρανών Κούρδων στο Βερολίνο το 1992. Από το Μάρτη του 1998 οι σχέσεις ΕΕ και Ιράν έχουν παρουσιάσει βελτίωση.

ΗΠΑ - ΙΡΑΚ
Χαμηλώνουν οι τόνοι

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Χαμηλώνουν οι τόνοι στην αντιπαράθεση Ιράκ - Ηνωμένων Πολιτειών μία μέρα μετά την πυραυλική επίθεση κατά ιρακινού αντιαεροπορικού συστήματος που εξαπολύθηκε από αμερικανικό "F-16" με πρόσχημα τις ενδείξεις για "εγκλωβισμό" από τα ιρακινά ραντάρ των 4 βρετανικών "Τορνέιντος", που εκτελούσαν έλεγχο στη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στο νότιο Ιράκ.

"Το μήνυμα είναι απλό: θα προστατεύσουμε τους εαυτούς μας", δήλωσε κατηγορηματικά σε ομιλία του στο αμερικανικό Πεντάγωνο ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ουίλιαμ Κοέν, ο οποίος, όμως, εξέφρασε την ελπίδα ότι το συμβάν είναι μεμονωμένο και δεν πρόκειται να δοθεί καμία συνέχεια. Εντούτοις, ο Κοέν υπογράμμισε ότι "αν κάτι παρόμοιο επαναληφθεί, τότε η απάντηση των συμμαχικών δυνάμεων θα είναι σκληρή". Ιδιαίτερα χαμηλούς τόνους τήρησε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Αλ Γκορ, ο οποίος κατά τη διάρκεια δηλώσεών του από τον Λευκό Οίκο, τόνισε ότι "δεν πρέπει να βγουν βιαστικά συμπεράσματα σχετικά με το γεγονός, καθώς μπορεί κάλλιστα να μην υπήρξε πρόθεση από πλευράς των Ιρακινών". Πάντως, όπως ανακοινώθηκε από το αμερικανικό Πεντάγωνο, δεν εξετάζεται καθόλου το ενδεχόμενο ενίσχυσης των αμερικανικών δυνάμεων στον Περσικό Κόλπο, οι οποίες είχαν μειωθεί στις αρχές Ιουνίου από 37.000 άνδρες σε 20.200.

Από την πλευρά της, η Βαγδάτη επιμένει ότι ουδέποτε "κλείδωσε" τα βρετανικά "Τορνέιντος" καθώς δε λειτουργούσαν, καν, τα ραντάρ της. Πάντως, ο Ιρακινός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Εθνη, Νιζάρ Χαμντούμ, υπογράμμισε ότι τα γεγονότα στη Βασόρα δεν πρόκειται να επηρεάσουν τις σχέσεις του Ιράκ με τον ΟΗΕ.

Ο Σεμντίν Σακίκ (αριστερά) και ο αδελφός του Αρίφ (δεξιά) στο εδώλιο των κατηγορουμένων στο δικαστήριο κρατικής ασφαλείας του Ντιάρμπακιρ, στην απαρχή της δίκης τους (Τρίτη). Αξιοποιώντας και τις πληροφορίες του στρατιωτικού ηγέτη του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (ΡΚΚ) ο τουρκικός στρατός σκότωσε χθες 41 αντάρτες στα νοτιοανατολικά της χώρας, κοντά στη μεθόριο με το Ιράκ και το Ιράν...

"Οχι άλλο αίμα στα Βαλκάνια"

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) συμμετέχει στην εκδήλωση διαμαρτυρίας που οργανώνει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) σήμερα, στις 7.30 μ.μ., έξω από το υπουργείο Εξωτερικών, κατά της κυβερνητικής απόφασης συμμετοχής στη σχεδιαζόμενη ΝΑΤΟική επέμβαση στο Κοσσυφοπέδιο και καλεί τους φίλους και τις Επιτροπές Ειρήνης του Λεκανοπεδίου να πάρουν μαζικά μέρος για να διαδηλώσουν:

"Να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια", "Οχι άλλο αίμα στην περιοχή", "Οχι στη συμμετοχή της χώρας μας στα ΝΑΤΟικά σχέδια", "Ειρήνη και φιλία στα Βαλκάνια".

Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση - κάλεσμα, η ΕΕΔΥΕ επανειλημμένα έχει εκφράσει την ανησυχία της για τις αρνητικές εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο, που απειλούν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή των Βαλκανίων. Κύριοι υπεύθυνοι της έντασης στο Κοσσυφοπέδιο, τονίζεται, είναι οι ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, οι οποίοι με πρόσχημα τα ανθρώπινα δικαιώματα ετοιμάζονται για μια ακόμα φορά να αιματοκυλήσουν και να διαμελίσουν τη Νέα Γιουγκοσλαβία, γιατί αυτό υπαγορεύεται από τα συμφέροντά τους στην περιοχή.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ