ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Ιούλη 2021
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΤΟΪΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΣΤΗ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
Κλιμακώνεται η - «φανερή» και «αθέατη» - εμπλοκή της χώρας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς

USN UZ648

Δεν έχει τέλος η εμπλοκή της χώρας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, την ώρα που η αντιπαράθεση ΝΑΤΟ - Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα συντηρείται σταθερά σε υψηλά επίπεδα και «μυρίζει μπαρούτι» σε όλα τα πεδία αντιπαράθεσης από τα Βαλκάνια έως την Ανατολική Μεσόγειο και πέραν αυτής.

Την ίδια ώρα, όπως δείχνουν και μια σειρά από περιστατικά των τελευταίων μηνών, πέρα από όσα «φανερά» αποτελούν από μόνα τους λόγο ανησυχίας και επαγρύπνησης για τον λαό, παραπάνω από πολλά είναι και τα αναπάντητα και ανησυχητικά ερωτήματα για τις αποστολές και τους «αναβαθμισμένους» ρόλους που αναλαμβάνει η χώρα στον αμερικανοΝΑΤΟικό καταμερισμό αλλά και για το τι σηματοδοτεί η «ανανέωση» της κατάπτυστης συμφωνίας για τις αμερικάνικες βάσεις που βρίσκεται στα σκαριά.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα συμβαίνουν τις μέρες αυτές στη Μ. Θάλασσα, όπου προσωπικό των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων μετέχει στη γιγάντια πρόβα πολέμου «Sea Breeze», που συνδιοργανώνουν Αμερικανοί και Ουκρανοί στη Μαύρη Θάλασσα.

Πραγματοποιείται από τις 28 Ιούνη έως τις 10 Ιούλη στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου, περιλαμβάνει πολλαπλά σενάρια πολέμου, ενώ, όπως ανακοινώθηκε από τη διοίκηση του 6ου Στόλου των ΗΠΑ (επιχειρεί σε Ευρώπη και Αφρική), θα γίνει φέτος με τον μεγαλύτερο αριθμό συμμετεχουσών χωρών στην ιστορία της άσκησης. Συγκεκριμένα, 32 χώρες από 6 ηπείρους (!) παρέχουν 5.000 στελέχη, 32 πλοία, 40 αεροσκάφη και 18 ομάδες ειδικών επιχειρήσεων και κατάδυσης. Μια γιγαντιαία κινητοποίηση επί του πεδίου, λίγες μόνο μέρες μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, όπου, με τη σύμφωνη γνώμη και της ελληνικής κυβέρνησης, πάρθηκαν νέες επικίνδυνες αποφάσεις κόντρα σε Ρωσία και Κίνα.

Με «κορονίδα» τη Σούδα...

Την ίδια ώρα, οι προχτεσινές ρωσικές καταγγελίες για εμπλοκή σε επεισόδιο με βρετανικό πολεμικό πλοίο, αμερικανικού αεροπλάνου που απογειώθηκε από τη Σούδα, αναδεικνύουν και πάλι τις τεράστιες ευθύνες που αναλαμβάνουν η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα, μετατρέποντας τη χώρα σε αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο και στόχο των ανταγωνιστών των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ.

Θυμίζουμε πως όλο αυτό το διάστημα, τα ΝΑΤΟικά πλοία που απλώνονται στη Μ. Θάλασσα υποστηρίζονται κατ' αρχάς στη βάση των Αμερικανών στη Σούδα, ενώ λαμβάνουν αεροπορική υποστήριξη από αεροσκάφη πολλαπλών ναυτικών αποστολών (MMA) Ρ-8 «Poseidon», που απογειώνονται και από την αεροπορική βάση της, μεταξύ άλλων και για να καλύψουν τα όλο και πιο συχνά «περάσματα» των στρατηγικών βομβαρδιστικών των ΗΠΑ από την περιοχή. «Περάσματα» όπου η ελληνική Πολεμική Αεροπορία σηκώνει μαχητικά της σε ρόλο συνοδείας των γιγαντιαίων αμερικανικών αεροσκαφών.

Γενικά, άλλωστε, αεροσκάφη του ΝΑΤΟ «οργώνουν» το FIR Αθηνών κατευθυνόμενα προς και από τη Μ. Θάλασσα, όπως έγινε π.χ. και χτες, με αεροσκάφος της βρετανικής RAF που απογειώθηκε από το Ακρωτήρι της Κύπρου, πέρασε πάνω από Αιγαίο και Ανατολική Μακεδονία πριν αναπτυχθεί στο FIR Σόφιας, στο πλαίσιο της «Sea Breeze».

Προηγούμενα, στη Σούδα έδενε το υποβρύχιο των Αμερικανών «USS Montpelier», στο οποίο το προσωπικό της βάσης φόρτωσε εφόδια και οπλισμό, όπως ειδικές νάρκες τύπου MK 67, στόχος των οποίων είναι ακριβώς να εμποδίσουν τη διέλευση εχθρικών πλοίων από συγκεκριμένους διαύλους, στην εν εξελίξει αντιπαράθεση ακριβώς για τον έλεγχο θαλασσίων οδών στο κρίσιμο γεωστρατηγικά σταυροδρόμι της Ανατ. Μεσογείου. Σημειωτέον, στη Σούδα έδεσε και το πλοίο υποστήριξης των Αμερικανών «USNS Yuma», φέρνοντας στη βάση νέα εφόδια, ακριβώς για να εξυπηρετήσει τη συνέχιση των ανεφοδιασμών.

Ταυτόχρονα, άλλες δύο ΝΑΤΟικές φρεγάτες (η ιταλική «ITS Virginio Fasan» και η τουρκική «TCG Barbaros») πέρασαν τα Στενά και μπήκαν στη Μ. Θάλασσα για να συμμετάσχουν στην «Sea Breeze». Αμφότερες είναι ενταγμένες στη ΝΑΤΟική αρμάδα SNMG2, που ήδη από το 2016, επί ΣΥΡΙΖΑ, προσκλήθηκε στο Αιγαίο με πρόσχημα τη διαχείριση του Προσφυγικού, χρησιμοποιώντας το ως βάση έκτοτε, για εξορμήσεις πέρα από τα Δαρδανέλια, και για τον έλεγχο πάνω στον πλου των ρωσικών πολεμικών πλοίων έως τη Συρία.

...και «πάτημα» την Αλεξανδρούπολη οι πρόβες πολέμου

Αλλωστε, οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί έχουν προχωρήσει όλους αυτούς τους μήνες σε κινήσεις και χερσαίας περικύκλωσης της Ρωσίας, με μετακίνηση σημαντικού αριθμού δυνάμεων στο πλαίσιο της αλυσίδας ασκήσεων «Defender Europe 21», για τη διεκπεραίωση των οποίων προς Βουλγαρία και Ρουμανία χρησιμοποιείται συνεχώς τους τελευταίους μήνες το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο του Εβρου, με τους Αμερικανούς να παγιώνουν τη χρήση αυτού του διαδρόμου εναλλακτικά προς τα Δαρδανέλια. Το όλο σχέδιο για στρατιωτική χρήση της Αλεξανδρούπολης από τους Αμερικανούς έχει εξάλλου και την πτυχή του ελέγχου των Δαρδανελίων ως σημείου εισόδου - εξόδου του ρωσικού στόλου.

Ο ίδιος ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζ. Πάιατ, μιλώντας πριν από μερικές μέρες στο «STAR», τόνισε ότι από την αρχή της θητείας του στην Ελλάδα «συνεργάστηκε» με τις διοικήσεις των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων που επιχειρούν στην Ευρώπη, «για να εντοπίσω ευκαιρίες να αναπτύξω την Αλεξανδρούπολη ως κόμβο προβολής ισχύος και πόρων στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης μέχρι τη Βουλγαρία και τόσο μακριά όσο η Ρουμανία. Είμαι πολύ περήφανος για το πώς καταφέραμε να το θεσμοθετήσουμε τώρα», πρόσθεσε, παραπέμποντας στη νέα Συμφωνία για τις Βάσεις που διευρύνει το στρατιωτικό «αποτύπωμα» των Αμερικανών γενικά στην Ελλάδα και ειδικά στην Αλεξανδρούπολη. Αναγνώρισε, άλλωστε, και σε αυτήν του τη συνέντευξη «τον κρίσιμο ρόλο που έχει αναπτύξει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ως κόμβος εφοδιαστικής για τον στρατό των ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ», με αφορμή τη χρήση του λιμένα για τις ανάγκες της «Defender Europe 21».

Σε κάθε περίπτωση, και καθώς η «Sea Breeze», η «Defender» και η Αλεξανδρούπολη είναι κομμάτια του ευρύτερου σχεδιασμού, θυμίζουμε ότι ήδη από τη Σύνοδο Κορυφής του 2018, το ΝΑΤΟ έδωσε το «σήμα» για την παραπέρα συγκέντρωση δυνάμεων και στη Μαύρη Θάλασσα, μιλώντας για «ανάγκη ανανεωμένης εστίασης στη Μαύρη Θάλασσα».

Σε αυτό το πλαίσιο, το αυξανόμενο αμερικανοΝΑΤΟικό ενδιαφέρον για τη Μαύρη Θάλασσα καταγράφεται και στις μέρες που περνάνε τα ΝΑΤΟικά πλοία και που αυξάνονται συνεχώς (με σχεδόν 1,5 μήνα παραπάνω παρουσίας από το 2018 έως σήμερα), και τα πλοία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού να αυξάνουν στο πλαίσιο αυτό συνεχώς την παρουσία τους στις αποστολές αυτές.


Συγκέντρωση δυνάμεων και επικίνδυνη κλιμάκωση

«Μέτρα για την εγγύηση της ασφάλειάς της», δηλώνει ότι παίρνει η Ρωσία, που διεξάγει ασκήσεις και στη Μεσόγειο

Συνεχίζεται μέχρι τις 10 Ιούλη η στρατιωτική άσκηση του ΝΑΤΟ «Sea Breeze» στη Μαύρη Θάλασσα, που πραγματοποιείται με τη μεγαλύτερη συμμετοχή στην ιστορία της, σε μια περίοδο που οι εντάσεις Δύσης - Ρωσίας κλιμακώνονται ολόπλευρα.

Ενδεικτική είναι η διαρκής συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή, τα συχνά «περιστατικά» (όπως αυτό με τα ρωσικά προειδοποιητικά πυρά που δέχτηκε βρετανικό αντιτορπιλικό), αλλά και οι υψηλοί τόνοι σε μια σειρά από «μέτωπα» (όπως οι εξελίξεις σε Ουκρανία, Λευκορωσία κ.τ.λ.).

Χτες, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, επανέλαβε ότι «τα ΝΑΤΟικά οράματα του Κιέβου θα προσθέσουν αστάθεια σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο. Στην πραγματικότητα, θα διαταράξουν συνολικά την εξομάλυνση των σχέσεων Ρωσίας και Ουκρανίας και θα προσθέσουν μεγάλη ένταση σε όλη την περίμετρο των συνόρων μας». Πρόσθεσε ότι ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, είναι «πολύ πολύ ανήσυχος» και μίλησε για «μέτρα που λαμβάνονται για να εγγυηθούμε την ασφάλεια των συνόρων μας και για να διατηρηθεί ισότητα στην ευρωπαϊκή ήπειρο», για να καταλήξει: «Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει ότι ο Πούτιν αντιλαμβάνεται τις πιθανές απειλές που συνεπάγονται οι φιλοδοξίες της Ουκρανίας. Ο Πρόεδρος Πούτιν και γενικά η ρωσική ηγεσία παίρνουν εκ των προτέρων μέτρα για την αρχιτεκτονική ασφάλειάς (μας), που θα χρησιμεύσουν ως προφύλαξη σε περίπτωση που συνεχιστούν οι προκλητικές προθέσεις της Ουκρανίας».

Σε αυτές τις συνθήκες, το ρωσικό Κέντρο Ελέγχου Εθνικής Αμυνας ανακοίνωσε χτες ότι παρακολουθεί στενά και την πορεία της ιταλικής φρεγάτας «Virginio Fasan» που εισήλθε στη Μαύρη Θάλασσα.

«Συμφόρηση» και στη Μεσόγειο

Στο μεταξύ, ενδεικτικές είναι και οι ευρείες ασκήσεις που η Ρωσία διεξάγει από την περασμένη βδομάδα στην Ανατολική Μεσόγειο, με τη συμμετοχή και του καταδρομικού κατευθυνόμενων πυραύλων «Moskva», που θεωρείται «ναυαρχίδα» του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα. Συμμετέχουν ακόμα οι φρεγάτες «Adrmiral Essen» και «Admiral Makarov».

Τα πλοία συνοδεύουν, μεταξύ άλλων, υπερηχητικά αεροσκάφη «MiG-31K», με αφετηρία τους τη ρωσική αεροπορική βάση Χμέιμιμ στη Συρία, δύο υποβρύχια αλλά και βομβαρδιστικά μεγάλου βεληνεκούς «Tu-22M3», τα οποία - σύμφωνα με δημοσιεύματα - «αναπτύχθηκαν μόλις τον περασμένο μήνα στη Συρία σε μια ένδειξη του αυξανόμενου στρατιωτικού "αποτυπώματος" της Ρωσίας στη Μεσόγειο».

Τα ίδια δημοσιεύματα σχολιάζουν τις «συνεχείς περιπολίες» ρωσικών πολεμικών πλοίων στη Μεσόγειο, παραθέτοντας, μεταξύ άλλων, εκτιμήσεις δυτικών στρατιωτικών για το πόσο «περιπλέκεται» η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, εξαιτίας της μεγαλύτερης στρατιωτικής παρουσίας της Ρωσίας στη Συρία, που προκαλεί πιο συχνά «περιστατικά» με ρωσικά πολεμικά πλοία και αεροσκάφη. Μάλιστα, ο διοικητής του βρετανικού αεροπλανοφόρου «Queen Elizabeth» Στιβ Μουρχάουζ - που αφού έπλευσε στον Ειρηνικό αυτήν την περίοδο βρίσκεται στη Μεσόγειο και προχτές «έδεσε» στη Λεμεσό της Κύπρου - είπε στο «Αλ Τζαζίρα» ότι η Ανατολική Μεσόγειος αποκτά «συμφόρηση και αμφισβητήσεις», υποστηρίζοντας μάλιστα ότι ένα από τα πλοία που συμμετέχει στη ρωσική άσκηση στη Μεσόγειο πλησίασε το «Queen Elizabeth» σε απόσταση 10 ναυτικών μιλίων, χωρίς άλλες διευκρινίσεις.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ