ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Ιούλη 2024
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας στα προγράμματα για πρόσφυγες

Eurokinissi

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ σχετικά με τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας στα προγράμματα «Philos II» και «Ιπποκράτης» συζητήθηκε την Παρασκευή στην Ολομέλεια της Βουλής. Οπως είπε η βουλευτής του Κόμματος Μαρία Κομνηνάκα, το ΚΚΕ έχει αναδείξει διαχρονικά την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο ζήτημα της προστασίας της υγείας, της ψυχικής υποστήριξης και της υγειονομικής περίθαλψης των μεταναστών και προσφύγων συνολικά, και ιδιαίτερα μέσα στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης και στις δομές προσφύγων.

Το - χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ - σχετικό πρόγραμμα «Philos» I και II αποδείχθηκε ένα καθεστώς μόνιμης ανασφάλειας και ομηρίας για χιλιάδες συμβασιούχους, πρόσθεσε, ενώ ταυτόχρονα οι όποιες στοιχειώδεις υπηρεσίες Υγείας και υποστήριξης στους ευάλωτους πληθυσμούς των δομών προσφύγων ήταν τουλάχιστον ανεπαρκείς, αποσπασματικές και συχνά ανύπαρκτες. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη δομή της Σάμου, που διαφημίζεται ως «πρότυπο» από την κυβέρνηση της ΝΔ, για μήνες δεν υπήρχε γιατρός.

Στη συνέχεια η Μ. Κομνηνάκα επεσήμανε ότι το υπουργείο Υγείας δεν είχε απαντήσει, το υπουργείο Εργασίας είχε δηλώσει αναρμόδιο και το υπουργείο Μετανάστευσης είχε απαντήσει ότι «επίκειται η έναρξη του νέου προγράμματος "Ιπποκράτης - Παροχή υπηρεσιών Υγείας προς τους διαμένοντες στις δομές φιλοξενίας αρμοδιότητας Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης" με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από την ΕΕ», σε προηγούμενη Ερώτηση του ΚΚΕ με θέμα «Για την ένταξη των εργαζομένων του προγράμματος "Philos ΙΙ - Ολοκληρωμένη επείγουσα παρέμβαση Υγείας για την προσφυγική κρίση" σε αναγκαίες κρατικές δομές υπηρεσιών δημόσιας Υγείας, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα».

Η βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ακόμα ότι εκατοντάδες εργαζόμενοι, με πολύτιμη πείρα, πολλοί από τους οποίους καλύπτουν κενά στο διαλυμένο δημόσιο σύστημα Υγείας, σε νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και ΕΚΑΒ, είναι διαχρονικά αντιμέτωποι με ένα καθεστώς ομηρίας, ανασφάλειας και εμπαιγμού, ενώ οι εργαζόμενοι του προγράμματος «Philos II» καταγγέλλουν ότι ανακοινώθηκε η λύση των συμβάσεών τους στις 30 Ιούνη, χωρίς να έχει διασφαλιστεί στοιχειωδώς η όποια συνέχεια για την προστασία των προσφύγων.

Στάθηκε επίσης στο γεγονός ότι το νέο χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ πρόγραμμα «Ιπποκράτης - Παροχή υπηρεσιών Υγείας προς τους διαμένοντες στις δομές φιλοξενίας αρμοδιότητας Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης» φέρεται να έχει ανατεθεί στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, ο οποίος με τη σειρά του φέρεται να το έχει αναθέσει σε μεγάλο επιχειρηματικό όμιλο της ιδιωτικής Υγείας, σε συνεργασία με ΜΚΟ.

«Ηδη στελέχη της επιχείρησης έχουν επισκεφτεί τις δομές προσφύγων για σχετική ενημέρωση, υποσχόμενοι την απορρόφηση ορισμένων από τους εργαζόμενους του προγράμματος "Philos II", σε απροσδιόριστο χρόνο. Οι διερμηνείς και οι διοικητικοί υπάλληλοι είναι βέβαιο ότι δεν θα συμπεριληφθούν. Κανένας, ωστόσο, δεν γνωρίζει ούτε τις διαδικασίες και τα κριτήρια ανάθεσης στον επιχειρηματικό όμιλο, ούτε τους όρους πρόσληψης και εργασίας του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και συνολικά των εργαζομένων», συμπλήρωσε.

Τέλος, έθεσε το ερώτημα τι σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση με τους περίπου 400 εργαζόμενους του υπάρχοντος προγράμματος «Philos ΙΙ», ώστε να διασφαλιστεί η ένταξή τους σε αναγκαίες κρατικές δομές υπηρεσιών δημόσιας Υγείας με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, αλλά και προκειμένου να εξασφαλιστούν η ουσιαστική προστασία και η υγειονομική φροντίδα των προσφύγων και μεταναστών με ευθύνη του κράτους, χωρίς την εμπλοκή επιχειρηματικών ομίλων και ΜΚΟ, και ποιο είναι το κυβερνητικό σχέδιο για το νέο «Ιπποκράτης».

Απαντώντας στην Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη επιδόθηκε για άλλη μια φορά στο γνωστό παιχνίδι με το μπαλάκι της ευθύνης, καθώς επανέλαβε αρκετές φορές ότι το υπουργείο Υγείας είναι αναρμόδιο να απαντήσει για τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του προγράμματος «Philos».

Προσπάθησε παράλληλα να πείσει ότι δεν υφίσταται κάτι μεμπτό σε σχέση με την ανάθεση σε μεγάλο επιχειρηματικό όμιλο ιδιωτικής Υγείας, σε συνεργασία με ΜΚΟ, σημειώνοντας σε όλους τους τόνους ότι πρόκειται για μια «σύννομη, ανοιχτή διαδικασία», για να ισχυριστεί στο τέλος πως σε ό,τι αφορά την κάλυψη των αναγκών έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Από την πλευρά της η Μ. Κομνηνάκα επεσήμανε ότι η Ερώτηση έγινε προς το υπουργείο Υγείας διότι πρόκειται για ένα ζήτημα που αφορά την προστασία της Υγείας, ανεξάρτητα από το σε ποιον απευθύνεται, και ως εκ τούτου την ευθύνη έχει πρωτίστως το αρμόδιο υπουργείο και όχι αυτό της Μετανάστευσης, «που λειτουργεί τελικά ως ντίλερ των ιδιωτικών επιχειρηματικών συμφερόντων». Πιο συγκεκριμένα, ανέδειξε ότι το υπουργείο Υγείας πρέπει να προβληματίζεται αν θα παρέχεται Υγεία στον λαό δωρεάν και δημόσια, ή με όρους κέρδους από ομίλους Υγείας και ΜΚΟ.

Εθεσε μια σειρά από ερωτήματα στην αναπληρώτρια υπουργό ως προς το τι μέλλει γενέσθαι με την παροχή Υγείας σε αυτόν τον ευάλωτο πληθυσμό κατά το επόμενο δίμηνο, Ιούλη - Αύγουστο, με δεδομένο ότι έχει ξεκαθαριστεί πως το πρόγραμμα «Ιπποκράτης» δεν είναι ακόμα έτοιμο να λειτουργήσει. Επίσης, τι θα συμβεί με τα δικαιώματα των εργαζομένων του «Philos» που «βρίσκονται εδώ και χρόνια υπό καθεστώς ομηρίας», επισημαίνοντας πως δεν εξασφαλίζονται η μόνιμη εργασία τους και η ασφάλισή τους στο «Ιπποκράτης», για το οποίο καλούνται εκ νέου σε συνεντεύξεις.

Κλείνοντας έκανε ειδική αναφορά στους διερμηνείς, οι οποίοι δεν προβλέπονται στο πρόγραμμα «Ιπποκράτης» ενώ είναι απαραίτητη η παρουσία τους, για παράδειγμα σε συνεδρίες με ψυχολόγους, με την Μ. Κομνηνάκα να αναρωτιέται μάλιστα αν την απουσία τους θα την καλύψει το Google Translate και να επαναλαμβάνει ότι όλοι αυτοί οι πολύτιμοι εργαζόμενοι του προγράμματος είναι αναγκαίοι σε κρατικές δομές δημόσιας Υγείας, σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, και γι' αυτό χρειάζεται να εξασφαλιστεί η ένταξή τους με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, κάτι για το οποίο δεν έχει δοθεί απάντηση.


ΙΩΑΝΝΙΝΑ
Από τύχη δεν υπήρξε τραυματισμός από αποκόλληση πάνελ του στεγάστρου του κολυμβητηρίου

Πλατύ κάλεσμα της ΚΟ Ιωαννίνων του ΚΚΕ για διεκδίκηση αθλητικών εγκαταστάσεων στο ύψος των πραγματικών αναγκών

Από τύχη δεν υπήρξε τραυματισμός μετά την αποκόλληση μεταλλικού πάνελ από το στέγαστρο του κολυμβητηρίου των Ιωαννίνων, την ώρα που η πισίνα ήταν γεμάτη από αθλούμενους κάθε ηλικίας, ενώ ταυτόχρονα προσέρχονταν για την καθημερινή τους προπόνηση οι αθλητές των κολυμβητικών σωματείων.

Συγκεκριμένα, ένα από τα μεταλλικά πάνελ της στέγης του κολυμβητηρίου αποκολλήθηκε και άρχισε να αιωρείται κυριολεκτικά πάνω από τα κεφάλια των κολυμβητών, σε ύψος τουλάχιστον 20 μέτρων, με κίνδυνο να πέσει ανά πάσα στιγμή στο κεφάλι κάποιου την ώρα που κολυμπούσε. Σημειώνεται ότι το στέγαστρο του κολυμβητηρίου Ιωαννίνων κατασκευάστηκε το 1987 και έκτοτε δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία ουσιαστική συντήρηση.

Η Επιτροπή Διοίκησης του Πανηπειρωτικού Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Ιωαννίνων προχώρησε στη διακοπή λειτουργίας του Κολυμβητηρίου, ωστόσο την Πέμπτη, χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες αποκατάστασης, πραγματοποιήθηκαν κανονικά οι διαδικασίες για τους υποψήφιους των ΤΕΦΑΑ στις διαδρομές 1 και 2. Ο πρόεδρος της ΕΔ του ΠΕΑΚΙ, Παναγιώτης Δαβής, σχετικά με το γεγονός σημείωσε ότι «εδώ και αρκετό καιρό καταβάλλονται προσπάθειες, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, για αποκατάσταση, συντήρηση και βελτίωση των εγκαταστάσεων του ΠΕΑΚΙ».

Με αφορμή αυτή την κατάσταση, κάλεσμα διεκδίκησης αθλητικών εγκαταστάσεων στο ύψος των πραγματικών αναγκών απηύθυναν την περασμένη Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο κλιμάκια του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Ολυ Τσουμάνη, μέλος της ΕΠ Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας και δημοτική σύμβουλο Ιωαννιτών της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Τα κλιμάκια του ΚΚΕ συζήτησαν με εκατοντάδες γονείς των παιδιών που συμμετείχαν στην 1η Φάση του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Αγωνιστικών Κατηγοριών, καθώς και στους Θερινούς Αγώνες Προαγωνιστικών και Μίνι Κατηγοριών (8 - 9 ετών) στην κολύμβηση, διακινώντας παράλληλα την ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής Ιωαννίνων του ΚΚΕ σχετικά με την αποκόλληση του πάνελ.

Τα μέλη του Κόμματος υπογράμμισαν την ανάγκη να μην υπάρξει κανένας συμβιβασμός με τη λογική της διοίκησης του ΠΕΑΚΙ, τονίζοντας ότι από τύχη δεν υπήρξε τραυματισμός από αποκόλληση πάνελ του στεγάστρου του κολυμβητηρίου, διερωτώντας «ποιο είναι ακριβώς το "μέτρο" αν το πάνελ έπεφτε την ώρα που τα παιδιά κολυμπούσαν; Θα μας λέγανε, αυτές τις δυνατότητες είχαμε;».

Αντίστοιχα στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι με αυτό το «μέτρο» οι μεταλλικές κατασκευές του κολυμβητηρίου έχουν γεμίσει σκουριά, ο πυθμένας της πισίνας έχει να καθαριστεί χρόνια, οι αθλητικές εγκαταστάσεις δεν λειτουργούν τις αργίες, αγνοούνται διαρκώς αιτήματα προπονητών και αθλητών, το σκοτάδι «βασιλεύει» στο Πανηπειρωτικό Στάδιο, ενώ εικόνες εγκατάλειψης κυριαρχούν στις αθλητικές υποδομές του.

«Η κυβέρνηση, ο δήμος, η Περιφέρεια δεν μπορεί να παριστάνουν τους "Πόντιους Πιλάτους". Αγνοούν επιδεικτικά τις προηγούμενες καταγγελίες της "Λαϊκής Συσπείρωσης", των αθλούμενων, των προπονητών, των ομάδων. Εχουν καταντήσει τους αθλητικούς χώρους απροσπέλαστους και επικίνδυνους για τους κατοίκους», καταλήγει η Τομεακή Επιτροπή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ