ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Ιούλη 2022 - Κυριακή 3 Ιούλη 2022
Σελ. /40
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Αποφάσεις - δόγμα πολέμου απέναντι σε Ρωσία και Κίνα

Με αποφάσεις - φωτιά για τους λαούς, στην αντιπαράθεση με Ρωσία και Κίνα, ολοκληρώθηκε την Πέμπτη η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, εντείνοντας περαιτέρω την ιμπεριαλιστική κόντρα για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές, τις αγορές και τους διαύλους. Ολα με την υπογραφή και της ελληνικής κυβέρνησης, προσδένοντας τη χώρα όλο και πιο στενά στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, μετατρέποντάς την σε πολεμικό ορμητήριο και ταυτόχρονα βάζοντας τον λαό μας στο στόχαστρο των ανταγωνισμών.

Συγκεκριμένα, οι ηγέτες των 30 κρατών - μελών συμφώνησαν στη νέα Στρατηγική Αντίληψη, κείμενο - δόγμα του ΝΑΤΟ, το δεύτερο σημαντικότερο για τη λυκοσυμμαχία μετά την ιδρυτική της Συνθήκη, που περιγράφει το ανεπίστρεπτο πέρασμα στους ανταγωνισμούς σε νέα, ακόμα πιο οξυμένη φάση.

Για παράδειγμα, στην προηγούμενη, που υιοθετήθηκε το 2010 στη Λισαβόνα, η Ρωσία χαρακτηριζόταν «Στρατηγικός Εταίρος», ενώ δεν υπήρχε ούτε λέξη αναφοράς στην Κίνα. Σήμερα, ουσιαστικά προαναγγέλλεται η σύγκρουση με το υπό διαμόρφωση ευρασιατικό ιμπεριαλιστικό μπλοκ: «Η εμβάθυνση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ της ΛΔ Κίνας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας και οι αμοιβαία ενισχυόμενες προσπάθειές τους να υπονομεύσουν τη βασισμένη σε κανόνες διεθνή τάξη αντίκεινται στις αξίες και τα συμφέροντά μας».

Υπογραμμίζεται: «Η Ρωσική Ομοσπονδία είναι η πιο σημαντική και άμεση απειλή για την ασφάλεια των Συμμάχων και για την ειρήνη και τη σταθερότητα στον ευρωατλαντικό χώρο. Επιδιώκει να δημιουργήσει σφαίρες επιρροής και άμεσου ελέγχου μέσω του εξαναγκασμού, της ανατροπής, της επιθετικότητας και της προσάρτησης». «Στοχεύει στην αποσταθεροποίηση χωρών στα ανατολικά και στα νότιά μας. Στον Βορρά, η ικανότητά της να διαταράξει τις ενισχύσεις των Συμμάχων και την ελευθερία ναυσιπλοΐας στον Βόρειο Ατλαντικό είναι μια στρατηγική πρόκληση για τη Συμμαχία. Η στρατιωτική συσσώρευση της Μόσχας, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών της Βαλτικής, της Μαύρης και της Μεσογείου Θάλασσας, μαζί με τη στρατιωτική της αλληλεπίδραση με τη Λευκορωσία, αμφισβητούν την ασφάλεια και τα συμφέροντά μας». Στο πλαίσιο αυτό προαναγγέλλεται επιτάχυνση των ΝΑΤΟικών επιθετικών σχεδιασμών.

Για την Κίνα αντίστοιχα το «πολεμικό ανακοινωθέν» του ΝΑΤΟ σημειώνει: «Οι δεδηλωμένες φιλοδοξίες και οι πολιτικές καταναγκασμού της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (ΛΔΚ) αμφισβητούν τα συμφέροντα, την ασφάλεια και τις αξίες μας. Η ΛΔΚ χρησιμοποιεί ένα ευρύ φάσμα πολιτικών, οικονομικών και στρατιωτικών εργαλείων για να αυξήσει το παγκόσμιό της αποτύπωμα και την προβολή ισχύος της, ενώ παραμένει αδιαφανής ως προς τη στρατηγική, τις προθέσεις και τη στρατιωτική της συσσώρευση. Οι κακόβουλες υβριδικές και κυβερνοεπιχειρήσεις της ΛΔΚ και η συγκρουσιακή ρητορική και η παραπληροφόρησή της στοχεύουν τους Συμμάχους και βλάπτουν την ασφάλεια της Συμμαχίας. Η ΛΔΚ επιδιώκει να ελέγξει βασικούς τεχνολογικούς και βιομηχανικούς τομείς, υποδομές ζωτικής σημασίας και στρατηγικά υλικά και αλυσίδες εφοδιασμού. Χρησιμοποιεί την οικονομική της μόχλευση για να δημιουργήσει στρατηγικές εξαρτήσεις και να ενισχύσει την επιρροή της. Προσπαθεί να ανατρέψει τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες, μεταξύ άλλων στον τομέα του Διαστήματος, του κυβερνοχώρου και της θάλασσας».

Σε αυτό το πλαίσιο το δόγμα τονίζει ότι «θα εργαστούμε μαζί υπεύθυνα, ως Σύμμαχοι, για να αντιμετωπίσουμε τις συστημικές προκλήσεις που θέτει η ΛΔΚ στην ευρωατλαντική ασφάλεια και να διασφαλίσουμε τη διαρκή ικανότητα του ΝΑΤΟ να εγγυάται την άμυνα και την ασφάλεια των Συμμάχων (...) Θα ενισχύσουμε την ανθεκτικότητα και την ετοιμότητά μας και θα προστατεύσουμε από τις καταναγκαστικές τακτικές και τις προσπάθειες της ΛΔΚ να διχάσει τη Συμμαχία. Θα υπερασπιστούμε τις κοινές μας αξίες και τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας ναυσιπλοΐας».

Από την Ουκρανία ως το Σαχέλ και τον Ειρηνικό...

Στη Στρατηγική Αντίληψη αναφέρεται επίσης ότι «η σύγκρουση, η ευθραυστότητα και η αστάθεια στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή επηρεάζουν άμεσα την ασφάλειά μας και την ασφάλεια των εταίρων μας. Η νότια γειτονιά του ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα η Μέση Ανατολή, η Βόρεια Αφρική και οι περιοχές του Σαχέλ, αντιμετωπίζει αλληλένδετες προκλήσεις ασφάλειας, δημογραφικές, οικονομικές και πολιτικές (...) Αυτή η κατάσταση (...) επιτρέπει επίσης την αποσταθεροποιητική και καταναγκαστική παρέμβαση από στρατηγικούς ανταγωνιστές».

Αλλωστε, στη Σύνοδο έγινε ειδική συνεδρία των ηγετών με θέμα τις «προκλήσεις στη νότια γειτονιά μας και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας», όπου συμφώνησαν σε ένα «πακέτο ανάπτυξης αμυντικών ικανοτήτων» για τη Μαυριτανία, συμφώνησαν επίσης για «επιπλέον υποστήριξη για την ανάπτυξη ικανοτήτων για την Τυνησία και συνέχιση της στήριξης στην Ιορδανία».

«Εξετάσαμε επίσης πώς η Ρωσία και η Κίνα συνεχίζουν να επιδιώκουν πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά κέρδη στη νότια γειτονιά μας. Τόσο η Μόσχα όσο και το Πεκίνο χρησιμοποιούν οικονομική μόχλευση, καταναγκασμό και υβριδικές προσεγγίσεις για να προωθήσουν τα συμφέροντά τους στην περιοχή. Ετσι, σήμερα, συζητήσαμε πώς να αντιμετωπίσουμε αυτήν την αυξανόμενη πρόκληση», είπε χαρακτηριστικά σε δημοσιογράφους ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ.

Η Στρατηγική Αντίληψη παραπέμπει επίσης στον παραπέρα συντονισμό ΝΑΤΟ και ΕΕ, σημειώνοντας ότι «διαδραματίζουν συμπληρωματικούς, συνεκτικούς και αμοιβαία ενισχυόμενους ρόλους (...) Με βάση τη μακροχρόνια συνεργασία μας, θα ενισχύσουμε τη στρατηγική εταιρική σχέση ΝΑΤΟ - ΕΕ».

Εχουν άλλωστε πεδία να αναπτύξουν αυτήν τη συνεργασία και παραπέρα: «Τα Δυτικά Βαλκάνια και η περιοχή της Μαύρης Θάλασσας έχουν στρατηγική σημασία για τη Συμμαχία. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τις ευρωατλαντικές φιλοδοξίες των ενδιαφερόμενων χωρών σε αυτές τις περιοχές», ενώ λέγεται ότι η ιμπεριαλιστική συμμαχία θα εργαστεί «με εταίρους για την αντιμετώπιση κοινών απειλών (...) σε περιοχές στρατηγικού ενδιαφέροντος για τη Συμμαχία, συμπεριλαμβανομένων της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας Αφρικής και του Σαχέλ. Ο Ινδο-Ειρηνικός είναι σημαντικός για το ΝΑΤΟ, δεδομένου ότι οι εξελίξεις σε αυτήν την περιοχή μπορούν να επηρεάσουν άμεσα την ευρωατλαντική ασφάλεια. Θα ενισχύσουμε τον διάλογο και τη συνεργασία με νέους και υπάρχοντες εταίρους...».

Στη Σύνοδο άλλωστε έγινε και το επόμενο βήμα στη «διεύρυνση» του ΝΑΤΟ, το οποίο, μετά τη συμφωνία Τουρκίας, Σουηδίας και Φινλανδίας, απηύθυνε «πρόσκληση» στις δύο χώρες να ενταχθούν στους κόλπους του, παραπέμποντας πλέον στη διαδικασία επικυρώσεων που θα ξεκινήσει στα 30 εθνικά Κοινοβούλια.

...προετοιμασίες για «πόλεμο πλήρους κλίμακας»

Εξάλλου, μπροστά στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία οι ΝΑΤΟικές αποφάσεις ρίχνουν κι άλλο λάδι στη φωτιά.

Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ συμφώνησαν σε ένα ενισχυμένο Ολοκληρωμένο Πακέτο Βοήθειας (Comprehensive Assistance Package) για το Κίεβο, με «υποστήριξη» σε τομείς όπως οι ασφαλείς επικοινωνίες, τα συστήματα κατά των drones και τα καύσιμα.

Αλλωστε, και στη Διακήρυξη της Συνόδου Κορυφής της Μαδρίτης τονίζεται ότι «θα συνεχίσουμε και θα εντείνουμε περαιτέρω την πολιτική και πρακτική υποστήριξη προς τον στενό μας εταίρο Ουκρανία».

Επίσης, στη Διακήρυξη υπογραμμίζεται ότι «οι Σύμμαχοι έχουν δεσμευτεί να αναπτύξουν επιπλέον ισχυρές και ετοιμοπόλεμες δυνάμεις στην ανατολική μας πτέρυγα, που θα κλιμακωθούν από τους υπάρχοντες Σχηματισμούς Μάχης (σ.σ. δύναμη ενισχυμένου τάγματος σήμερα) σε μονάδες μεγέθους ταξιαρχίας όπου και όταν απαιτείται, υποστηριζόμενες από αξιόπιστες ταχέως διαθέσιμες ενισχύσεις, προ-τοποθετημένο εξοπλισμό και ενισχυμένη διοίκηση και έλεγχο», σε κομβικά σημεία στην Ανατ. Ευρώπη προς διευκόλυνση των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων.

Πρόκειται για μια «θεμελιώδη αλλαγή στην αποτροπή και άμυνα» του ΝΑΤΟ, όπως τόνισε ο Στόλτενμπεργκ, ο οποίος επανέλαβε ότι η Δύναμη Ταχείας Ανάπτυξης θα γιγαντωθεί με αύξηση του προσωπικού της σε πάνω από 300.000 άτομα.

Σημειωτέον, στη Σύνοδο παρουσιάστηκαν συγκεκριμένα στοιχεία για την παράταξη του ΝΑΤΟ στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, όπου διπλασίασε τους παραταγμένους Σχηματισμούς Μάχης από 4 σε 8 (σε Βουλγαρία, Εσθονία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Ρουμανία και Σλοβακία). Σύμφωνα με τους ΝΑΤΟικούς, αυτά τα «Battlegroups» είναι «έτοιμα για μάχη, επιδεικνύοντας τη δύναμη του διατλαντικού δεσμού», αποτελούν εξάλλου «μέρος της μεγαλύτερης ενίσχυσης της συλλογικής άμυνας του ΝΑΤΟ εδώ και μια γενιά».

Οσο για το πού οδηγούν όλα αυτά, χαρακτηριστική είναι η αποστροφή Στόλτενμπεργκ, ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η σύγκρουση στην Ουκρανία «να επιδεινωθεί», φτάνοντας ακόμα και σε «έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ» με «βάσανα, ζημιές, θάνατο, καταστροφή σε κλίμακα που είναι πολύ, πολύ χειρότερη από ό,τι βλέπουμε στην Ουκρανία σήμερα».

Και δαπάνες - ρεκόρ

Επειδή όλα αυτά απαιτούν επιπλέον χρήμα, στη Σύνοδο συμφώνησαν να πάνε για υπερκάλυψη της καθορισμένης ήδη από το 2014 ΝΑΤΟικής νόρμας κάθε κράτος - μέλος να δίνει ετησίως το 2% του ΑΕΠ του για στρατιωτικές δαπάνες προσανατολισμένες όπως είναι στις ανάγκες του ΝΑΤΟ.

Ο Στόλτενμπεργκ μάλιστα είπε ότι αυτό το 2% είναι πια «όροφος και όχι ταβάνι», ενώ το 2022 τα 30 κράτη - μέλη αναμένεται να δαπανήσουν το αστρονομικό ποσό των 1,051 τρισ. δολαρίων για τέτοιες δαπάνες. Θυμίζουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΝΑΤΟ, δαπανά σε εξοπλισμούς το 3,76% του ΑΕΠ, κοντά 7,5 δισ. ευρώ, καταγράφοντας τη μια πρωτιά μετά την άλλη στο σύνολο των 30 κρατών - μελών του ΝΑΤΟ, πάνω και από τις ΗΠΑ.

Αλλωστε, οι ηγέτες των 30 κρατών - μελών υπέγραψαν Επιστολή Δέσμευσης για το νεοσύστατο Ταμείο Καινοτομίας του ΝΑΤΟ. Οπως έλεγε ο Στόλτενμπεργκ, θα «επενδύσει» 1 δισ. ευρώ σε start-ups και άλλες εταιρείες σε έρευνες και τεχνολογικές καινοτομίες που θα αξιοποιηθούν για τη «διατλαντική ασφάλεια», και προκειμένου η λυκοσυμμαχία να διατηρήσει το τεχνολογικό της πλεονέκτημα, καθώς, όπως είπε ο γγ του ΝΑΤΟ, Ρωσία και Κίνα «αμφισβητούν αυτό το προβάδισμα. Σε οτιδήποτε, από την Τεχνητή Νοημοσύνη έως τις διαστημικές τεχνολογίες».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ