ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Ιούλη 2020
Σελ. /24
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ
Αμεση αγωνιστική απάντηση στις απολύσεις εργολαβικών συναδέλφων τους

Οι προωθούμενες απολύσεις συνδέονται άμεσα με το διαλυτικό σχέδιο που «τρέχει» η κυβέρνηση

Από τη συμβολική κατάληψη στα γραφεία της διοίκησης στο εργοστάσιο της Λάρυμνας
Από τη συμβολική κατάληψη στα γραφεία της διοίκησης στο εργοστάσιο της Λάρυμνας
Σε τρίωρη συμβολική κατάληψη των γραφείων της διοίκησης της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα προχώρησαν, χτες το πρωί, δεκάδες εργαζόμενοι στο εργοστάσιο, απαιτώντας την ανάκληση της απόλυσης τριών συναδέλφων τους από την εργολαβία της ΤΕΧΝΟΣΤΥΛ, ενώ προειδοποίησαν με νέες δυναμικές κινητοποιήσεις αν οι απολύσεις δεν ανακληθούν μέχρι σήμερα το μεσημέρι.

«Την ώρα που η κυβέρνηση προετοιμάζεται για την ψήφιση της ουσιαστικής κατάργησης των διαδηλώσεων, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ στο εργοστάσιο της Λάρυμνας, έχοντας μπροστά το Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ και το Συνδικάτο μας, μια γροθιά μόνιμοι και εργολαβικοί, προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη διαμαρτυρίας στο χώρο των γραφείων, απαιτώντας την ανάκληση των τριών απολύσεων», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας. Οι απολύσεις, προσθέτει, αφορούν εργαζόμενους των 650 ευρώ από την εργολαβική εταιρεία ΤΕΧΝΟΣΤΥΛ, που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του εργοστασίου.

Προκλητικότητα και θράσος από την κυβέρνηση

Οπως σημειώνει χαρακτηριστικά το κλαδικό Συνδικάτο, «το επιχείρημα του "δουλέμπορου" εργολάβου, που με σθένος υπερασπίστηκε η ειδική διαχείριση των διορισμένων από την κυβέρνηση της ΝΔ, ήταν ότι "τους απολύουμε επειδή κλείνουν ένα χρόνο εργασίας και θα αποκτήσουν δικαιώματα"»...

Αναδεικνύοντας τη σύνδεση των απολύσεων με τη συνολικότερη διαλυτική πολιτική της κυβέρνησης σε βάρος της ΛΑΡΚΟ, το Συνδικάτο τονίζει: «Οι απολύσεις είναι συνέχεια της προκλητικότητας που έδειξε εκνευρισμένος από την αγωνιστικότητα έξι μηνών ο υπουργός Οικονομικών, κ. Σταϊκούρας, στην τελευταία συνάντηση που πραγματοποίησε με εκπροσώπους των εργαζομένων, όπου ξεδιάντροπα είπε ότι "οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ (που μέσα στη φωτιά των καμινιών του εργοστασίου και στα άγρια βουνά των μεταλλείων μετρούν 80 νεκρούς εν ώρα εργασίας, εκατοντάδες θανάτους από ασθένειες και εκατοντάδες σακατεμένους) χρωστάνε το μεροκάματο σε μένα και στον κ. Χατζηδάκη"! Οτι "τους πληρώνει ο ελληνικός λαός", είπε με περίσσιο θράσος για μια επιχείρηση που έχει 300 εκατομμύρια ευρώ τζίρο ετησίως και δυνατότητες που δεν έχουν αναπτυχθεί με πολιτική ευθύνη, που αν τις είχαν αναπτύξει αυτά θα ήταν δισεκατομμύρια κάθε χρόνο».

Οι εν λόγω απολύσεις και η επιχειρηματολογία ότι η ΛΑΡΚΟ λειτουργεί τάχα σε βάρος του λαού αποτελούν, όπως επισημαίνει το Συνδικάτο, «λαγό» για το σχέδιο «εθελούσιων εξόδων και μετατάξεων» που προανήγγειλε η κυβέρνηση, στοχεύοντας στο να αμβλύνει το πολιτικό κόστος που έχουν προκαλέσει οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων και να κρύψει το καταστροφικό αποτέλεσμα των πολιτικών που προωθεί.

«Οι εργαζόμενοι δεν θα κάνουν πίσω»

«Τα σωματεία και οι εργαζόμενοι απορρίπτουν αυτά τα σχέδια, απαιτούν τη συνέχιση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, τον εκσυγχρονισμό της και την παραπέρα ανάπτυξή της, την επαναφορά όλων των κεκτημένων, τη διασφάλιση ότι αυτή η τεράστια, ανεκτίμητη περιουσία ανήκει και πρέπει να την καρπώνεται ο ελληνικός λαός», τονίζει το Συνδικάτο.

Υπενθυμίζοντας για μια ακόμα φορά τις τεράστιες δυνατότητες της ΛΑΡΚΟ, τις ευθύνες για τη μη αξιοποίησή τους και τις πολιτικές που εφάρμοσαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις οδηγώντας στην απαξίωσή της, το Συνδικάτο τονίζει ότι και η σημερινή κυβέρνηση προχωρά στη διάλυση της εταιρείας απαξιώνοντάς την παραπέρα, συκοφαντώντας και πετσοκόβοντας τις αμοιβές και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

«Οι εργαζόμενοι δεν θα κάνουν πίσω», ξεκαθαρίζει το κλαδικό Συνδικάτο, αλλά «μέσα από το συντονιστικό που πραγματοποιήθηκε, τα σωματεία προτείνουν συνέχιση των κινητοποιήσεων. Αμεσα θα προβούμε σε Γενικές Συνελεύσεις και θα κλιμακώσουμε με διάφορες μορφές».

Νέα πρωτοβουλία από το ΚΚΕ στη Βουλή

Στηρίζοντας σταθερά τον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, μέσα και έξω από τη Βουλή, το ΚΚΕ - μετά την τροπολογία που κατέθεσε, η οποία απορρίφθηκε χωρίς συζήτηση από την κυβέρνηση και με την εκκωφαντική σιωπή των υπόλοιπων κομμάτων - κατέθεσε χτες στη Βουλή, ως Αναφορά, το υπόμνημα που είχαν υποβάλει τα Σωματεία Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ σε όλα τα κόμματα κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου στην Αθήνα στις 13 Ιούνη.

Το υπόμνημα των σωματείων προσδιορίζει με σαφήνεια τις πραγματικές παραγωγικές δυνατότητες της ΛΑΡΚΟ, την αξία της για το λαό και τη χώρα, τις ολέθριες συνέπειες της ειδικής εκκαθάρισης και της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση οδηγώντας στη διάλυση της εταιρείας και εξυπηρετώντας την παράδοση του ορυκτού πλούτου της χώρας σε μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Πέρα από το ΚΚΕ που το κατέθεσε ως Αναφορά, το συγκεκριμένο υπόμνημα, αν και κατατέθηκε στη γραμματεία της Βουλής και προς όλα τα κόμματα, αντιμετωπίστηκε από αυτά με την ίδια εκκωφαντική σιωπή που έτυχε και η τροπολογία την οποία είχε καταθέσει το ΚΚΕ το προηγούμενο διάστημα.


ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΚΩ
Απαίτησαν ουσιαστικά μέτρα θωράκισης των δημόσιων μονάδων Υγείας

Από τη χτεσινή πορεία στους δρόμους του νησιού
Από τη χτεσινή πορεία στους δρόμους του νησιού
Την ίδια ώρα που, με αφορμή το χτεσινό άνοιγμα του αεροδρομίου της Κω σε διεθνείς πτήσεις, η ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού και άλλα κυβερνητικά επιτελεία επιχειρούσαν να πείσουν κατοίκους και ταξιδιώτες ότι «παρέχουν ασφάλεια», σωματεία, εργαζόμενοι και κάτοικοι του νησιού πραγματοποίησαν κινητοποίηση για την Υγεία, αναδεικνύοντας τις σοβαρές ελλείψεις και διεκδικώντας μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, όπως και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων στις δομές Υγείας στην Κω.

Η κινητοποίηση οργανώθηκε με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζόμενων Νοσοκομείου Κω, ενώ στο πλευρό του στάθηκαν το Εργατικό Κέντρο Βόρειου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, τα Σωματεία Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, η Β' ΕΛΜΕ, Αγροτικοί Σύλλογοι, συνταξιούχοι, ο Σύλλογος Γυναικών.

Ψηφίσματα συμπαράστασης απέστειλαν επίσης τα Σωματεία Εργαζομένων στα Νοσοκομεία Σάμου, Ρόδου και Καλύμνου.

Εργαζόμενοι, σωματεία και φορείς κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς και η Κως - οι δομές Υγείας της οποίας εξυπηρετούν και άλλα, μικρότερα νησιά - είναι αθωράκιστη μπροστά στις τρέχουσες ανάγκες, πολύ περισσότερο στις έκτακτες: Στο νοσοκομείο του νησιού πνευμονολόγος δεν υπάρχει, ούτε κρεβάτι ΜΕΘ. Η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας λειτουργεί μόνο για μια βάρδια, γιατί το προσωπικό δεν φτάνει για τις υπόλοιπες. Οι περισσότερες ειδικότητες είναι μονήρεις, όπως η παιδίατρος. Το Κέντρο Υγείας Αντιμάχειας, δίπλα στο αεροδρόμιο, ενώ διαθέτει πλήρη εξοπλισμό και εγκαινιάστηκε πανηγυρικά πριν από 15 χρόνια, σαπίζει, αφού προσωπικό δεν προσλήφθηκε ποτέ, παρά μόνο ένας γιατρός, συμβασιούχος, για συνταγογραφήσεις. Κυκλοφορεί δε μόνο ένα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στη βάρδια, καθώς δεν επαρκεί το πλήρωμα.

«Δεν συμβιβαζόμαστε με τις ελλείψεις στο νοσοκομείο, στην ΠΦΥ και στο ΕΚΑΒ», σημείωσε η Γαρυφαλιά Καρανάσιου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Κω.«Στο διάστημα που πέρασε αναδείχθηκε περισσότερο από κάθε άλλη φορά η αξία ενός αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας, σύγχρονου και πλήρως εξοπλισμένου, ικανού να προστατεύσει εμάς και τις οικογένειές μας. Για να μπορούμε να αντεπεξερχόμαστε στις επικίνδυνες και ανθυγιεινές συνθήκες στη δουλειά μας. Για να μην ταξιδεύουν σε άλλα μέρη οι κάτοικοι των νησιών για τις θεραπείες τους. Την ατομική μας ευθύνη την πήραμε. Να αναλάβει το κράτος τις δικές του».

Η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Ιωάννα Λάμπρου, ανέδειξε το γεγονός ότι το χτεσινό «άνοιγμα» της τουριστικής περιόδου γίνεται με όρους στήριξης της κερδοφορίας των λίγων, όχι με κριτήριο την προστασία της υγείας των εργαζομένων, των κατοίκων και των ταξιδιωτών. «Τα μέσα πρόληψης και έγκαιρης αντιμετώπισης παραμένουν από ανεπαρκή έως ανύπαρκτα», πρόσθεσε, «όπως και οι τραγικές ελλείψεις στο νοσοκομείο και στο Κέντρο Υγείας Αντιμάχειας, χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη για τη στελέχωση και τον εξοπλισμό τους ώστε να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες της περιόδου».

«Δίπλα στα αιτήματά μας για το δικαίωμα στο εισόδημα, στην εργασία, στη δημόσια και δωρεάν Παιδεία», τόνισε, «εντάσσουμε και βάζουμε ψηλά το αίτημα: Θωρακίστε τώρα το δημόσιο σύστημα Υγείας. Ικανοποιήστε τα δίκαια και επιτακτικά αιτήματα των υγειονομικών. Πάρτε μέτρα προστασίας σε κάθε χώρο δουλειάς».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ