ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Ιούλη 2019
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Συγκλονιστική η συναυλία του Θ. Μικρούτσικου στο Ηρώδειο

Στο κατάμεστο Ηρώδειο, το βράδυ του Σαββάτου, πραγματοποιήθηκε η μοναδική συναυλία του Θάνου Μικρούτσικου για το φετινό καλοκαίρι, που περιελάμβανε την ολοκληρωμένη του δουλειά πάνω στην ποίηση του Νίκου Καββαδία («Σταυρός του Νότου» - «Γραμμές των Οριζόντων»).

Τη συναυλία παρακολούθησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος έγινε δεκτός με χειροκροτήματα από τον κόσμο που ήταν ήδη στο Ηρώδειο. Παρευρέθηκαν ακόμα οι Νίκος Σοφιανός και Μάκης Παπαδόπουλος, μέλη του ΠΓ, Θανάσης Παφίλης και Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλη της ΚΕ του Κόμματος. Στο τέλος της συναυλίας βρέθηκαν στα παρασκήνια, όπου συνεχάρησαν θερμά τον Θ. Μικρούτσικο και όλους τους συντελεστές της συναυλίας, με τους οποίους είχαν σύντομες συνομιλίες.

Στο Ηρώδειο βρέθηκαν άνθρωποι τριών γενεών, που έχουν αγαπήσει, τραγουδήσει και δεθεί με την ποίηση του Νίκου Καββαδία μέσα από τη μουσική του μοναδικού Θ. Μικρούτσικου. Ανθρωποι που μέσα από τη μελοποίηση του συνθέτη κατανόησαν την παρακίνηση του ποιητή, να χορέψουμε «πάνω στο φτερό του καρχαρία». Και όπως ανέφερε στον σύντομο χαιρετισμό του ο συνθέτης, πριν από τη συναυλία, είναι ιδιαίτερα χαρούμενος πού η μελοποίησή του βοήθησε στο να βγουν τα «κρυμμένα» του Καββαδία, που δεν είναι άλλα από το κάλεσμα του ποιητή, ιδίως στον νέο άνθρωπο, να ξεπερνά τα όριά του, άρα να κατακτά το αδύνατο.

Μαζί με τον Θ. Μικρούτσικο βρέθηκαν στη σκηνή οι μουσικοί Θοδωρής Οικονόμου και Μάξιμος Δράκος στο πιάνο, Θύμιος Παπαδόπουλος στα πνευστά, και οι Ρίτα Αντωνοπούλου, Κώστας Θωμαΐδης και Χρήστος Θηβαίος στην ερμηνεία. Συνεργάτες του για χρόνια, άνθρωποι δικοί του, αγαπημένοι, γεγονός που αποτυπωνόταν και στη συναυλία. Ολοι αυτοί μας παρουσίασαν την τελευταία προσέγγιση του συνθέτη πάνω στον Καββαδία (3 πιάνα, 3 φωνές και πνευστά), γιατί όπως είπε και ο Θ. Μικρούτσικος, «αυτή η μουσική μεταβάλλεται μέσα στο χρόνο αβίαστα... Ο ρυθμός, η αρμονία, προστέθηκαν αυτοσχεδιασμοί...». Και πράγματι, ήταν μια συναυλία που τα περιείχε όλα... Μοναδικές ερμηνείες, ιδιαίτερα δυνατές στιγμές, εξαιρετικούς αυτοσχεδιασμούς, «εξομολογήσεις», χιούμορ και συγκίνηση... Η πιο δυνατή στιγμή της βραδιάς ήταν μία. Και δικαιωματικά ανήκε στον Θ. Μικρούτσικο. Ολοι αποχωρούν από τη σκηνή και μένει μόνος του με το πιάνο του, όπου έπαιξε το δικό του τραγούδι. Για άλλη μια φορά, με μια ξεχωριστή και πανέμορφη εισαγωγή, αλλά και με έναν φανταστικό διάλογο με το πλήρωμα, τους «7 νάνους στο s/s Cyrenia». Μόνος του και μαζί του όλοι εμείς...

Και μετά από σχεδόν δύο ώρες, όλοι μας να χειροκροτούμε θερμά και ασταμάτητα, όρθιοι, τον μεγάλο συνθέτη, αλλά και όλους τους μουσικούς και ερμηνευτές. Και ο Θ. Μικρούτσικος να ευχαριστεί όλους για αυτή την αγάπη, γιατί όπως είπε και στην αρχή, «είστε η βασική αιτία που μπορώ να είμαι εδώ...».

Με βραδιά φλαμένκο ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις του Στεκιού

Ολοκληρώθηκαν για φέτος οι εκδηλώσεις του Στεκιού Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ, με μια υπέροχη βραδιά φλαμένκο το περασμένο Σάββατο.

Η αυλή γέμισε ασφυκτικά με κόσμο, ακόμα και στη σκάλα και τους εξώστες, που ήρθε να παρακολουθήσει τον ιδιαίτερο αυτό χορό από την παράδοση της Ισπανίας. Το φλαμένκο έχει αναφορές στην τσιγγάνικη, στην ανδαλουσιανή και στην αραβική κουλτούρα. Κυρίως περιγράφει τις δυσκολίες του λαού, αλλά και τις χαρές, τις λύπες του, συνοδεύει όλες τις εκδηλώσεις της ζωής του, τον έρωτα, το θάνατο. Λειτουργεί με τον αυτοσχεδιασμό, τα ρυθμικά μέρη που χτίζονται με τα παλαμάκια, τα χτυπήματα του τακουνιού, τις κλακέτες και τον ζωντανό «διάλογο» της κιθάρας με τη φωνή και το χορό.

Στην αρχή το κοινό παρακολούθησε χορογραφία από την ομάδα φλαμένκο του Στεκιού, που ξεκίνησε τη φετινή χρονιά μαθήματα και δούλεψε με δασκάλα την Βάσια Κατσιγιάννη. Ακολούθησε παράσταση από επαγγελματίες χορευτές, που μάγεψαν και παρέσυραν το κοινό.

Στην κιθάρα ήταν ο Γιώργος Ντινάκος και στη φωνή η Μαρία Βασιλοπούλου. Χόρεψαν οι Λία Ντινάκου, Κωνσταντίνα Συμιανάκη, Χριστίνα Γκαϊνά και Βάσια Κατσιγιάννη.

Το Στέκι θα παραμείνει ανοιχτό τον Ιούλη για πρόβες, συναντήσεις κ.λπ. Η οργανωμένη του δραστηριότητα θα ξεκινήσει ξανά μετά το καλοκαίρι, με νέα μαθήματα, εκδηλώσεις και συναυλίες. Οποιος ενδιαφέρεται για πληροφορίες, πρόβες και δηλώσεις συμμετοχής στα μαθήματα να απευθύνεται στο τηλέφωνο 210 8823 674.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΛΥΡΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Ο δρόμος της κατάκτησης των δικαιωμάτων μας περνάει από την οργάνωση της πάλης σε σύγκρουση με την κυρίαρχη πολιτική»

Σε ανακοίνωσή της η Κομματική Οργάνωση Λυρικής της ΤΟ Καλλιτεχνών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ καταγγέλλει τη διοίκηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος - Ακροάματος, που σε σύσκεψη που κάλεσε με τα σωματεία της Λυρικής για υπογραφή ΣΣΕ, αποδέχτηκε πλήρως «το δεδομένο» του ενιαίου μισθολογίου για το σύνολο των εργαζομένων, ως τη μόνη ρεαλιστική λύση.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται επίσης, ανάμεσα σε άλλα:

«Να αναρωτηθούμε τι είναι ρεαλιστικό σήμερα. Να περνάμε όλη μας τη μέρα στη Λυρική, για πρόβες πρωί και απόγευμα και να ελπίζουμε σε μερικά ψίχουλα με τη μορφή διατακτικών ή να διεκδικήσουμε ΣΣΕ για το σύνολο των εργαζομένων στη Λυρική με βάση τη σύμβαση του 2008; Με ενιαία δικαιώματα για τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα αν είναι μόνιμοι ή συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου. Με διεκδικήσεις για τη μονιμοποίησή τους και για κάλυψη όλων των αναγκαίων θέσεων με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Να αναρωτηθούμε. Είναι ρεαλιστικό σήμερα να ακολουθήσουμε τις προτάσεις μιας ξοφλημένης διοίκησης στην ΠΟΘΑ που καλεί σε ταύτιση με τις απόψεις του ΣΕΒ και του προέδρου της ΝΔ για εφαρμογή των μνημονίων σε όλα τα επίπεδα; Να παλέψουμε με τις δυνάμεις αυτές που καλούν σε υποταγή και τη βαφτίζουν "επαναστατική πράξη", προτού έρθει ο μπαμπούλας της ΝΔ; (...)

Ο δρόμος της κατάκτησης των δικαιωμάτων μας περνάει από την οργάνωση της πάλης σε σύγκρουση με την κυρίαρχη πολιτική, σε σύγκρουση με την εργοδοσία, σε σύγκρουση με όσους μας καλούν σε υποταγή στο όνομα του ρεαλισμού. Οι κομμουνιστές, τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ στη Λυρική, καλούμε όλους τους εργαζόμενους να καταδικάσουν την πολιτική των αστικών κομμάτων μέσα και έξω από τη Βουλή. Για έναν αγώνα που δίνουμε με αξιοπρέπεια, για την ανάκτηση των απωλειών μας, για έναν αγώνα κόντρα στο ρεύμα της υποταγής, για να είμαστε πιο δυνατοί και πιο έτοιμοι να αντιπαλέψουμε και την επόμενη κυβέρνηση.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να συμπορευτούν μαζί μας σε αυτόν τον αγώνα και με την ψήφο τους στις 7 Ιούλη. Η μόνη ψήφος που την επόμενη μέρα θα κατατεθεί στους αγώνες μας».

«Τραβιάτα» η δεύτερη καλοκαιρινή παραγωγή της Λυρικής

Στις 27, 28, 30 και 31 Ιούλη στο Ηρώδειο θα παρουσιαστεί η δεύτερη καλοκαιρινή παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, η «Τραβιάτα» του Τζουζέπε Βέρντι, σε μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού και σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ρήγου.

Η όπερα περιγράφει τον έρωτα μίας εταίρας με γόνο καλής οικογένειας του Παρισιού. Η σχέση προκαλεί την αντίδραση της οικογένειας του νέου, το ζευγάρι χωρίζει και ξανασυναντιέται λίγο πριν από το θάνατο της κοπέλας.

Η πρεμιέρα της «Τραβιάτας» στις 6/3/1853 στο «Τεάτρο Φενίτσε» της Βενετίας αναφέρεται συχνά ως μία από τις μεγαλύτερες αποτυχίες στην ιστορία της όπερας. «Η "Τραβιάτα" ήταν ένα φιάσκο, μην ψάχνεις να βρεις δικαιολογία, απλώς έτσι είναι», έγραφε την επομένη κιόλας, στις 7/6/1853, ο Βέρντι στον εκδότη του, Τίτο Ρικόρντι. Ενάμιση αιώνα αργότερα, το αριστούργημα του Βέρντι αναγνωρίζεται ως ένα από τα πιο δημοφιλή έργα του ρεπερτορίου, με εκατοντάδες παραστάσεις κάθε χρόνο στις όπερες όλου του κόσμου και με χιλιάδες θεατών να τις παρακολουθούν.

Για τη νέα μεγάλη παραγωγή της «Τραβιάτας», η Εθνική Λυρική Σκηνή έχει εξασφαλίσει καταξιωμένους Ελληνες και ξένους πρωταγωνιστές. Συμμετέχει η Ορχήστρα, η Χορωδία και το Μπαλέτο της ΕΛΣ.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org