ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Ιούλη 2019
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ G20
Με τα γνωστά ευχολόγια και τις βαθιές αντιθέσεις

Από τις συνομιλίες ΗΠΑ - Κίνας που έγιναν στην Ιαπωνία

Copyright 2019 The Associated

Από τις συνομιλίες ΗΠΑ - Κίνας που έγιναν στην Ιαπωνία
Με μία επί της ουσίας επανάληψη του ευχολογίου της περσινής Συνόδου Κορυφής του G20 (των 20 πιο ανεπτυγμένων καπιταλιστικών χωρών του πλανήτη δηλαδή: ΗΠΑ, Κίνας, Ρωσίας, Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Βρετανίας, Καναδά, Αυστραλίας, Ιαπωνίας, Βραζιλίας, Αργεντινής, Μεξικού, Ινδίας, Νότιας Αφρικής, Ινδονησίας, Νότιας Κορέας, Σαουδικής Αραβίας, Τουρκίας και της ΕΕ ως συνόλου) ολοκληρώθηκε το περασμένο Σάββατο στην Οσάκα της Ιαπωνίας η φετινή Σύνοδος. Φέτος πέρα από εκπροσώπους των διαφόρων ιμπεριαλιστικών οργανισμών (ΔΝΤ, Παγκόσμια Τράπεζα κ.λπ.) είχαν προσκληθεί και οι επικεφαλής χωρών όπως η Ολλανδία, η Σιγκαπούρη, η Ισπανία και το Βιετνάμ.

Στην τελική διακήρυξη της Οσάκα αποτυπώνεται η μάταιη προσπάθεια να συγκεραστούν τα αντιτιθέμενα συμφέροντα αστικών τάξεων και μονοπωλιακών ομίλων ώστε να παραμυθιάζονται οι λαοί ότι οι ηγέτες πασχίζουν για την ευημερία τους, κι ας έχουν αιματοκυλίσει τον πλανήτη. Πάντως, στο σημείο 4 της διακήρυξης επισημαίνεται ο ακόμα χαμηλός ρυθμός καπιταλιστικής ανάπτυξης, που εμπεριέχει ρίσκα (δηλαδή νέα ύφεση και κρίση), ενώ ιδιαίτερο βάρος δίνεται στο δήθεν «δίκαιο, ελεύθερο, χωρίς διακρίσεις, διαφανές διεθνές εμπόριο», σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν αναφορές σε αντίθεση στον προστατευτισμό, κάτι που θα ήταν «κόκκινο πανί» για τις ΗΠΑ και τον Πρόεδρο Ντ. Τραμπ. Κατά τ' άλλα, στην «έκθεση ιδεών» γίνεται λόγος για έναν «ενάρετο κύκλο της οικονομικής ανάπτυξης που θα καταπολεμά τις ανισότητες» (κάτι μας θυμίζει από τις φανφάρες των Τσίπρα, Τσακαλώτου στη χώρα μας) και η οποία αξιοποιώντας την καινοτομία, την ψηφιοποίηση και την τεχνητή νοημοσύνη, με διατήρηση της «ευελιξίας» και της δουλειάς μέχρι τα βαθιά γεράματα, θα προωθεί δήθεν την «εξασφάλιση του δικαιώματος σε καλά αμειβόμενη εργασία». Λόγος γίνεται και για την «κατάργηση των διακρίσεων κατά των γυναικών στην εργασία» ή των ατόμων με αναπηρίες.

Πολλά είναι τα βαρύγδουπα της διακήρυξης για έναν «δίκαιο και ισορροπημένο κόσμο», ενώ στο ζήτημα της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και της περιβόητης Συμφωνίας του Παρισιού, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια οι 19 διακηρύσσουν τη συμφωνία τους και οι ΗΠΑ τη διαφοροποίησή τους, γιατί, όπως εξηγείται με ξεχωριστή παράγραφο, οι «δεσμεύσεις» της Συμφωνίας «δεν είναι συμφέρουσες για τους Αμερικανούς εργαζόμενους και φορολογούμενους». Επί της ουσίας πρόκειται για ένα πεδίο σφοδρού ανταγωνισμού που επηρεάζει την καπιταλιστική οικονομία και η κάθε αστική τάξη εκτιμά τι τη συμφέρει καλύτερα, ενώ κρατούν αυτή τη στάση γιατί βλέπουν να απειλείται η πρωτοκαθεδρία τους από την ανερχόμενη καπιταλιστική Κίνα.

Χωρίς αμφιβολία το πιο σημαντικό στοιχείο της Συνόδου ήταν οι διμερείς συναντήσεις των ηγετών και ιδιαίτερα αυτές του Τραμπ με τους ομολόγους του της Ρωσίας και της Κίνας. «Καλή και ρεαλιστική» χαρακτήρισε τη συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο την περασμένη Παρασκευή ο Βλαντιμίρ Πούτιν, προσθέτοντας πως «πιστεύω ότι και οι δύο κατανοούμε ότι χρειάζεται κάπως να επιλυθεί η τρέχουσα κατάσταση» και πως ανέθεσαν «στους υπουργούς Εξωτερικών να αρχίσουν διαβουλεύσεις» για πιθανή παράταση της συνθήκης για τον έλεγχο των στρατηγικών πυρηνικών εξοπλισμών (new START), η οποία λήγει το 2020.

Επίσης δήλωσε ότι συζήτησαν με τον Τραμπ και για την κατάσταση στη Βενεζουέλα, ενώ ο Πούτιν τον ενημέρωσε για τις ενέργειες της Ρωσίας στη Συρία, προσθέτοντας ότι οι δύο χώρες βρίσκονται σε επαφή σχετικά με το εν λόγω μέτωπο.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο Τραμπ πρότεινε να επιταχυνθεί ο διάλογος των δύο ηγετών. Συζήτησαν επίσης το ζήτημα των Ουκρανών ναυτών που συνέλαβε η Ρωσία στα τέλη του 2018 στα Στενά Κερτς, πρόσθεσε ο Πεσκόφ.

Σε σχέση με τον περιβόητο «εμπορικό πόλεμο» ΗΠΑ - Κίνας, μετά τη συνάντηση με τον Σι Τζινπίνγκ ο Τραμπ σημείωσε: «Κινούμαστε προς μια αμοιβαία, δίκαιη εμπορική συμφωνία. Θα δούμε πού θα καταλήξουμε, αλλά υπήρχε μια πολύ καλή αίσθηση μεταξύ μας (...) Θα συνεχίσουμε να διαπραγματευόμαστε (...) Δεν θα άρουμε τους δασμούς προς την Κίνα, αλλά υποσχέθηκα ότι τουλάχιστον για την ώρα δεν θα προσθέσουμε μία ακόμα τεράστια ποσότητα δασμών». Σύμφωνα με τον Τραμπ, η Κίνα πρόκειται άμεσα - «ακόμη και κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων» - να αρχίσει να αγοράζει «τεράστια ποσότητα τροφίμων και γεωργικών προϊόντων» και «θα τους δώσουμε λίστες με πράγματα που θα θέλαμε να αγοράσουν».

ΗΠΑ - ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Στα σύνορα Βόρειας και Νότιας Κορέας συναντήθηκαν Τραμπ και Κιμ

Σε μια προσπάθεια των ΗΠΑ να δηλώσουν αποφασιστικό «παρών» στη στρατηγικής σημασίας περιοχή

Από τη συνάντηση στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη στα σύνορα Βόρειας και Νότιας Κορέας

KCNA via KNS

Από τη συνάντηση στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη στα σύνορα Βόρειας και Νότιας Κορέας
ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΣΕΟΥΛ.--

Σύντομη συνάντηση στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη (DMZ) στα σύνορα Βόρειας και Νότιας Κορέας έγινε την Κυριακή μεταξύ του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, και του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, ενώ τους συνόδευε και ο Νοτιοκορεάτης Πρόεδρος, Μουν Τζε - ιν. Η αιφνιδιαστική - όπως παρουσιάστηκε από τους δυο ηγέτες - συνάντηση σηματοδότησε την πρώτη επίσκεψη Αμερικανού Προέδρου σε έδαφος της Βόρειας Κορέας, καθώς και την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να δηλώσουν εμφατικά «παρών» σε μια περιοχή και μια χρονική στιγμή, όπου άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις (Κίνα, Ρωσία κ.ά.) διεκδικούν αντίστοιχα αναβαθμισμένο ρόλο στη λεγόμενη «διευθέτηση της Κορεατικής Χερσονήσου».

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, που από το Σάββατο το βράδυ πραγματοποιούσε προγραμματισμένη επίσκεψη στη Νότια Κορέα, κάλεσε με ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης τον Βορειοκορεάτη ηγέτη να βρεθούν στα σύνορα των δυο κρατών και μέσα σε λίγες ώρες - πάντα σύμφωνα με δηλώσεις των δύο ηγετών - οργανώθηκε η συνάντηση.

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας δήλωσε ότι θέλει να χρησιμοποιήσει «αυτήν την ισχυρή σχέση για να προκύψουν περισσότερα καλά μηνύματα, τα οποία κανείς δεν περιμένει, αλλά και να προωθήσω τις καλές σχέσεις μεταξύ των χωρών μας». «Εχουμε αναπτύξει μια σπουδαία σχέση», είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος, ασκώντας κριτική στη διοίκηση του Μπ. Ομπάμα. «Πριν δυόμισι χρόνια, πριν γίνω Πρόεδρος, ήταν μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση για τη Νότια Κορέα, τη Βόρεια Κορέα, για τον κόσμο», είπε απευθυνόμενος στον Κιμ.

Οπως δήλωσε ο Ντ. Τραμπ, οι δυο πλευρές θα ορίσουν δυο ομάδες εργασίας που «θα προσπαθήσουν να επεξεργαστούν κάποιες λεπτομέρειες» και οι συναντήσεις τους «θα αρχίσουν τις επόμενες δύο - τρεις βδομάδες».

Νωρίτερα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Μουν Τζε - ιν στη Νότια Κορέα, ο Ντ. Τραμπ είχε υπογραμμίσει πως ΗΠΑ και Βόρεια Κορέα «έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε. Αλλά δεν βιάζομαι. Οι κυρώσεις (σ.σ. στη Β. Κορέα) είναι εδώ και δεν βιάζομαι. Δεν βιάζομαι (ούτε) με το Ιράν. Δεν είμαι ποτέ βιαστικός». Μάλιστα, αναφερόμενος στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής Βόρειας Κορέας - ΗΠΑ στο Βιετνάμ, που είχε λήξει απότομα, είπε: «Είχαμε μια σπουδαία συνάντηση στο Βιετνάμ. Οι άνθρωποι δεν το συνειδητοποιούν. Ολα είναι μέρος της όλης διαπραγμάτευσης. Νομίζω, ειλικρινά, ότι η συνάντηση στο Βιετνάμ, από τη σκοπιά μιας συμφωνίας, ήταν πιο σημαντική από (την προηγούμενη) στη Σιγκαπούρη».

Ο Νοτιοκορεάτης Πρόεδρος Μουν χαρακτήρισε «ορόσημο» την προχτεσινή συνάντηση στα σύνορα και εξέφρασε την «ελπίδα» ότι «ο Τραμπ θα μείνει στην ιστορία ως ο Πρόεδρος που πέτυχε την ειρήνη στην Κορεατική Χερσόνησο», υπογραμμίζοντας ότι «η περιοχή Ασίας - Ειρηνικού αποτελεί πυρήνα της ειρήνης και της ευημερίας». Εκτίμησε δε ότι η «Νέα Νότια Πολιτική» της Νότιας Κορέας και η στρατηγική Ινδικού - Ειρηνικού των ΗΠΑ «μπορούν να βρουν κοινό έδαφος».

ΙΡΑΝ
Φουντώνει το παζάρι με τους Ευρωπαίους

Ανακοίνωσε ότι ξεπέρασε το όριο των αποθεμάτων σε εμπλουτισμένο ουράνιο που έθετε η Συμφωνία

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Ο υπουργός Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) του Ιράν Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ δήλωσε χτες ότι η χώρα του ξεπέρασε το όριο των 300 κιλών εξαφθοριούχου ουρανίου (UF6) που έθετε ως όριο η Διεθνής Συμφωνία του 2015 και πρόσθεσε ότι «το επόμενο βήμα θα είναι να εμπλουτίσουμε (νέο) ουράνιο πέραν του 3,67% που επιτρέπεται βάσει της Συμφωνίας». Είπε ακόμα ότι «οι Ευρωπαίοι απέτυχαν να εκπληρώσουν τις υποσχέσεις τους για προστασία των συμφερόντων του Ιράν βάσει της Συμφωνίας», επαναλαμβάνοντας τη δυσαρέσκεια που την Παρασκευή είχε εκφράσει και ο Ιρανός υφυπουργός Εξωτερικών, Αμπάς Αραχτσί, ότι δεν υπάρχει αρκετή πρόοδος στην «αντιμετώπιση» των επιπτώσεων που έχει για το Ιράν η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία και επιβολή κυρώσεων. Οι δηλώσεις Αραχτσί έγιναν μετά τη συνάντηση που είχε στη Βιέννη με τους εκπροσώπους Κίνας, Ρωσίας, Γερμανίας, Βρετανίας, Γαλλίας και ΕΕ ως συνόλου. Πάντως, η Τεχεράνη έχει ξεκαθαρίσει ότι αν υπάρξουν «μέτρα» που θα ισοσκελίζουν επαρκώς τη «χασούρα» από την αποχώρηση των ΗΠΑ - πρωτίστως η αγορά ιρανικού πετρελαίου - θα σεβαστούν πλήρως τη Συμφωνία.

Πάντως, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αμπάς Μουσαβί είπε πως τα βήματα του Ιράν για τη μείωση των δεσμεύσεών του βάσει της πυρηνικής συμφωνίας είναι «αναστρέψιμα», αρκεί να γίνουν βήματα από την άλλη πλευρά.

Ανακοίνωση της ΕΕ για τη συνάντηση επανέλαβε ότι «η διατήρηση της Συμφωνίας συνεχίζει να είναι ουσιώδης για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια» και ότι οι συμμετέχοντες ζήτησαν ξανά «την άρση των κυρώσεων (σ.σ. των ΗΠΑ που πλήττουν και συμφέροντα δικών τους μονοπωλιακών ομίλων)». Ακόμα, ως προς τις προσπάθειες να μετριαστεί ο αρνητικός αντίκτυπος της αποχώρησης και των κυρώσεων των ΗΠΑ, οι συμμετέχοντες επιβεβαίωσαν ότι ο εμπορικός μηχανισμός Instex για την παράκαμψη των αμερικανικών κυρώσεων έχει τεθεί σε λειτουργία και «είναι διαθέσιμος σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ», ενώ «ορισμένα είναι στη διαδικασία να ενταχθούν». Μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση αναφέρει ότι συμφωνήθηκε «η Συμφωνία του 2015 να βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση», ενώ σύντομα θα γίνει νέα συνάντηση όσων έχουν απομείνει στη Συμφωνία.

Ο Βρετανός ΥΠΕΞ Τζέρεμι Χαντ χαρακτήρισε «βαθύτατα ανησυχητικές» τις χτεσινές ανακοινώσεις του Ιράν και πρόσθεσε ότι το Λονδίνο «παραμένει αποφασισμένο να φροντίσει ώστε η Συμφωνία να λειτουργεί και να χρησιμοποιήσει όλα τα διπλωματικά εργαλεία για να κατευναστούν οι περιφερειακές εντάσεις». Από τη μεριά του Ισραήλ, ο υπουργός Ενέργειας Γιουβάλ Στάνιτς κατηγόρησε το Ιράν για «πυρηνικό εκβιασμό».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ