ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Ιούλη 2019
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
Τοπικές εκλογές με αποχή - ρεκόρ

Εντάσεις στο Κοσσυφοπέδιο

Από τους ελάχιστους Αλβανούς που ψήφισαν στις εκλογές

Copyright 2019 The Associated

Από τους ελάχιστους Αλβανούς που ψήφισαν στις εκλογές
Σε τεταμένη ατμόσφαιρα, με μποϊκοτάζ από την αντιπολίτευση, αλλά χωρίς τα επεισόδια των προηγούμενων ημερών, έγιναν την Κυριακή οι τοπικές εκλογές στην Αλβανία, με αρνητικό ρεκόρ συμμετοχής. Η ενδοαστική αντιπαράθεση του σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού Εντι Ράμα με τον φιλελεύθερο ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος Λουλζίμ Μπασά και τον σοσιαλδημοκράτη Πρόεδρο Ιλίρ Μέτα, που με διάταγμά του είχε ζητήσει εκλογές τον Οκτώβρη, επί της ουσίας είναι για το ποιος θα είναι «χαλίφης στη θέση του χαλίφη», αφού στα στρατηγικά ζητήματα - καπιταλιστική ανάπτυξη, ένταξη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ - υπάρχει ομοφωνία.

Η συμμετοχή κατά την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή κυμάνθηκε στο 21% και κατά την αντιπολίτευση στο 15%. Η τελευταία υπέβαλε ενστάσεις για παρατυπίες σε τουλάχιστον επτά δήμους, όπου - χαρακτηριστικά - οι σοσιαλδημοκράτες υποψήφιοι του Ράμα φαίνεται να παίρνουν περισσότερες ψήφους και από τους λιγοστούς ψηφίσαντες. Το κυβερνητικό κόμμα μίλησε για «ιστορική μέρα», η δε αντιπολίτευση θεώρησε νίκη την απόρριψη του καλέσματος Ράμα με τη χαμηλή συμμετοχή.

Ο Πρόεδρος Ιλίρ Μέτα, που προέρχεται από το λεγόμενο Σοσιαλιστικό Κίνημα για την Ενταξη (του οποίου ηγείται η σύζυγός του, Μ. Κριεμάδι), τη μέρα των εκλογών πήγε και φωτογραφήθηκε στην παραλία, έδωσε συγχαρητήρια στον αλβανικό λαό γιατί δεν χρησιμοποίησε βία, και με ειρωνικό τρόπο σημείωσε ότι στον πρωθυπουργό «θα πρέπει να απονεμηθεί παράσημο ήρωα σοσιαλιστικών ψήφων». Ο Ράμα εξέφρασε τις ευχαριστίες του ονομαστικά στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στον ΟΑΣΕ, πάντως οι παρατηρητές του τελευταίου στην έκθεσή τους εκφράζουν έντονες ενστάσεις για τη διαδικασία των εκλογών, τη σύνθεση της Εφορευτικής Επιτροπής και τη «μη δυνατότητα επιλογής από τους πολίτες», σημειώνοντας ότι στους 31 από 61 δήμους οι υποψήφιοι του κυβερνώντος κόμματος δεν είχαν αντίπαλο. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν προγραμματίσει χτες έκτακτη συνάντηση για να εξετάσουν τα επόμενα βήματά τους στην αντιπαράθεση με την κυβέρνηση.

Προειδοποιήσεις του Ρώσου πρέσβη στη Σερβία

Παράλληλα, συντηρείται η αντιπαράθεση για το Κοσσυφοπέδιο. Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του νεοδιορισθέντος πρέσβη της Ρωσίας στη Σερβία, Αλεξάντερ Μπόκαν - Χαρτσένκο, ο οποίος σημείωσε ότι ΗΠΑ και ΕΕ στηρίζουν την κοσοβάρικη ηγεσία στο να διατηρεί την ένταση στην περιοχή και πιέζουν τη Σερβία στη διαδικασία προενταξιακής διαπραγμάτευσης με την ΕΕ. Τόνισε με έμφαση: «Ελπίζω ειλικρινά πως η Ευρώπη θα αντιληφθεί ότι η κατάσταση γίνεται επικίνδυνη και ότι θα μπορούσε να ξεφύγει από τον έλεγχο, οδηγώντας σε πιο σοβαρές συγκρούσεις εάν αγνοηθεί η κατάσταση». Ο Ρώσος αξιωματούχος αναφέρθηκε επίσης στην πρόσφατη επίθεση Κοσοβάρων Αλβανών σε Ρώσο υπάλληλο του ΟΗΕ και ζήτησε να γίνει πλήρης έρευνα για να λογοδοτήσουν οι δράστες.

ΣΥΝΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Επενδύσεις και άλλα παζάρια στο επίκεντρό της

Η 5η Σύνοδος Κορυφής την Παρασκευή στην Πολωνία

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Την επίλυση της «διένεξης για την ονομασία της Βόρειας Μακεδονίας» ανέδειξε η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ ως «θετικό παράδειγμα» επίλυσης διαφορών, ενόψει της Συνόδου Κορυφής για τα Δυτικά Βαλκάνια, στο Πόζναν της Πολωνίας την ερχόμενη Παρασκευή. Ο δρόμος «είναι ακόμη δύσβατος», είπε, αλλά υπάρχουν και θετικά παραδείγματα, όπως «του Βορειομακεδόνα πρωθυπουργού, Ζόραν Ζάεφ, όσο και του Ελληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα», ώστε «τώρα να υπάρχει η προοπτική έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων και να μπορεί ήδη να γίνει η ένταξη στο ΝΑΤΟ». «Αυτό το θετικό παράδειγμα πρέπει να μας ενθαρρύνει προκειμένου να επιλύσουμε τα προβλήματα και στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη και μεταξύ Σερβίας - Κοσόβου», πρόσθεσε.

«Οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων είναι γείτονές μας και έχουν προοπτική ένταξης στην ΕΕ, όταν υλοποιήσουν όλες τις προϋποθέσεις», δήλωσε η Μέρκελ αναφερόμενη έμμεσα στην επιρροή άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων και προειδοποιώντας ότι η κατάσταση στην περιοχή είναι σήμερα ειρηνική, αλλά «υπάρχουν κάποιες εντάσεις που πρέπει να υπερβούμε και πρέπει να υλοποιηθεί ακόμη ένας αριθμός υποχρεώσεων προκειμένου όλες οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να πληρούν τις προϋποθέσεις για ένταξη στην ΕΕ».

Σχετικά με την ατζέντα της Συνόδου, που πραγματοποιείται για πέμπτη συνεχή χρονιά, η καγκελάριος σημείωσε την κατασκευή έργων υποδομής, για την οποία, όπως είπε, η ΕΕ έχει διαθέσει σημαντικούς πόρους. «Θα πρέπει να στηρίξουμε τη διαδικασία της κατασκευής οδών και σιδηροδρομικών γραμμών διασύνδεσης», είπε την ώρα που κινεζικά, τουρκικά και άλλα κεφάλαια διεισδύουν στην περιοχή.

Στη σύνοδο θα συμμετάσχουν ηγέτες των χωρών της περιοχής, άλλων χωρών της ΕΕ και εκπροσώπων των ευρωπαϊκών θεσμών. Το πρωί της Παρασκευής θα συζητηθούν θέματα έργων υποδομής και οικονομικής πολιτικής, ενώ το απόγευμα η Αγκ. Μέρκελ θα παραχωρήσει κοινή συνέντευξη Τύπου με τους πρωθυπουργούς της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι, της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, και της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ.

ΕΕ - ΒΙΕΤΝΑΜ
Υπογράφτηκε μεγάλη εμπορική συμφωνία

Η Ευρωπαϊκή Ενωση και το Βιετνάμ υπέγραψαν την Κυριακή στο Ανόι συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, που όπως λέγεται θα επιτρέψει την κατάργηση σχεδόν όλων των τελωνειακών δασμών σε αγαθά μεταξύ των δύο πλευρών. Η συμφωνία συνιστά «σημαντική καμπή», σχολίασε η Ευρωπαία επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρεμ κατά τη διάρκεια της υπογραφής. «Είναι η πιο φιλόδοξη εμπορική συμφωνία που υπογράφει η ΕΕ με μια αναπτυσσόμενη χώρα».

Η συμφωνία περιλαμβάνει κανόνες για τις συνθήκες εργασίας, τον σεβασμό του περιβάλλοντος και την πνευματική ιδιοκτησία σε αυτήν τη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας όπου δραστηριοποιούνται μονοπωλιακοί όμιλοι της Δύσης.

Η συμφωνία με το Βιετνάμ υπογράφηκε δύο μέρες μετά την ανακοίνωση μιας μεγάλης συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της ΕΕ και των χωρών της Mercosur (Βραζιλία, Αργεντινή, Ουρουγουάη και Παραγουάη).

Το Βιετνάμ έχει ενταχθεί και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, επιβεβαιώνοντας την ισχυροποίηση των καπιταλιστικών σχέσεων και σε αυτήν τη χώρα, που το 2018 είχε ανάπτυξη 7% και συμμετέχει στην Ενωση Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN).

Η συμφωνία με το Βιετνάμ - μια αγορά με 95 εκατομμύρια ανθρώπους - της οποίας οι διαπραγματεύσεις ολοκληρώθηκαν τον Δεκέμβρη του 2015, εγκρίθηκε από όλα τα κράτη - μέλη, αλλά μένει να ψηφιστεί από το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να τεθεί σε ισχύ. Οι δύο πλευρές έχουν ετήσιες εμπορικές συναλλαγές ύψους περίπου 50 δισεκατομμυρίων ευρώ σε αγαθά και 4 δισεκατομμυρίων σε υπηρεσίες. Το Βιετνάμ εξάγει κυρίως υφάσματα, υποδήματα και ηλεκτρονικά προϊόντα όπως τα smartphones και ανταλλακτικά ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Η απόφαση των ΗΠΑ τον Γενάρη του 2017 να αποσυρθούν από τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου του Ειρηνικού (ΤΡΡ) εκτιμάται ότι οδήγησε το Βιετνάμ στο να στραφεί τόσο προς την ΕΕ όσο και προς τους σχεδιασμούς της Κίνας.


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΡΩΜΗ.-- Να αρθεί ο κατ' οίκον περιορισμός της Καρόλα Ρακέτε ζήτησε από το δικαστήριο χτες Ιταλός εισαγγελέας, ενώ συνεχίζεται η δίκη της. Η Γερμανίδα πλοίαρχος της ΜΚΟ «Sea Watch» είχε συλληφθεί πριν λίγες μέρες στο ιταλικό νησί Λαμπεντούζα, επειδή ελλιμένισε πλοίο με διασωθέντες μετανάστες παρά την απαγόρευση από την ιταλική κυβέρνηση. Το περιστατικό προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από στελέχη της γερμανικής κυβέρνησης.

ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ.-- Μετά από παρέμβαση των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας του Χονγκ Κονγκ, η τοπική κυβέρνηση ανέκτησε τον έλεγχο του Κοινοβουλίου, όπου νωρίτερα είχαν εισβάλει αντικυβερνητικοί διαδηλωτές, καθώς συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την έκδοση υπόπτων στην ηπειρωτική Κίνα. Οι διαδηλωτές ζητούν παραίτηση της κυβέρνησης, με φόντο τις ανησυχίες για την περαιτέρω ενίσχυση του ρόλου που έχει το Πεκίνο στο Χονγκ Κονγκ.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Πάνω από 100 άνθρωποι (ανάμεσά τους 51 παιδιά) τραυματίστηκαν μετά από την εισβολή δυνάμεων των «Ταλιμπάν» σε κτίριο κοντά στο υπουργείο Αμυνας, στην Καμπούλ. Ακολούθησε ανταλλαγή πυροβολισμών περίπου για 7 ώρες. Σύμφωνα με τους «Ταλιμπάν», «στόχος της επίθεσης ήταν οι τεχνικές εγκαταστάσεις του υπουργείου Αμυνας».

ΜΟΣΧΑ.-- Τουλάχιστον δώδεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, εννέα αγνοούνται και περίπου 750 έχουν τραυματιστεί από τις σαρωτικές πλημμύρες στην περιοχή Ιρκούτσκ, κοντά στη λίμνη Βαϊκάλη, ανακοίνωσαν χτες οι ρωσικές αρχές. Η ασταμάτητη βροχή είχε ως αποτέλεσμα να υπερχειλίσουν η λίμνη και ο μεγαλύτερος ποταμός της περιοχής, ο Ανγκάρα. Σύμφωνα με τις υπηρεσίες εκτάκτων αναγκών, που επικαλείται το πρακτορείο «Ria Novosti», 6.700 κατοικίες, όπου διέμεναν περίπου 32.700 άνθρωποι, πλημμύρισαν.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Θάνατος κρατούμενου αξιωματικού προκαλεί ένταση

Ο θάνατος του υποπλοίαρχου Ραφαέλ Ακόστα Αρεβάλο, που κρατούνταν στη Βενεζουέλα και ανακρινόταν για συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα της 30ής Απρίλη κατά του Προέδρου της χώρας, έχει προκαλέσει νέα αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση του σοσιαλδημοκρατικού Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος και την αντιπολίτευση, που έχει τη στήριξη των ΗΠΑ και ΕΕ. Αν και ο Πρόεδρος της χώρας Νικολάς Μαδούρο, από το Σάββατο που έγινε γνωστός ο θάνατος, διέταξε ενδελεχή έρευνα των συνθηκών θανάτου, οι δικηγόροι του Ακόστα και σύσσωμη η αντιπολίτευση κατήγγειλαν ότι ο θάνατος προήλθε από βασανιστήρια από άνδρες της Γενικής Διεύθυνσης Στρατιωτικής Αντικατασκοπείας (Dgcim) και κάνουν λόγο ήδη για δύο συλλήψεις.

Αμεση ήταν και η παρέμβαση των ΗΠΑ, μέσω του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας Τζον Μπόλτον, που μίλησε για «βάρβαρη πράξη των φονιάδων του Μαδούρο», όπως και των συμμάχων τους της Ομάδας της Λίμα (των αντιδραστικών κυβερνήσεων της Λατινικής Αμερικής). Από την πλευρά της, η ΕΕ ζήτησε «ανεξάρτητη και βαθιά έρευνα» για να βρεθούν οι υπαίτιοι του θανάτου του αξιωματικού. Την ίδια θέση εκφράζει και η επικεφαλής της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, Μισέλ Μπατσελέτ (σοσιαλδημοκράτης πολιτικός πρώην Πρόεδρος της Χιλής), που βρέθηκε πρόσφατα στη Βενεζουέλα. Επίσης, ο σοσιαλδημοκράτης Πρόεδρος του Μεξικού Αντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, έσπευσε να καταδικάσει τη «δολοφονία από βασανιστήρια», όπως είπε.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org