ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 2 Ιούλη 2017
Σελ. /32
Γυναίκα
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Το μέλλον των νέων γυναικών δεν είναι η ναρκωκουλτούρα

Παρέμβαση της ΟΓΕ με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών

«Το μέλλον των νέων γυναικών δεν ανήκει στη ναρκωκουλτούρα». Αυτό τονίζει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) σε ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών (26 Ιούνη) και καλεί σε αγώνα για μια κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά, για δημιουργική ζωή με δικαιώματα στην εργασία και τη μητρότητα.

Στην ανακοίνωσή της, η ΟΓΕ σημειώνει: «Η φετινή Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών μας βρίσκει μπροστά σε μια επικίνδυνη συζήτηση για τη νομιμοποίηση της κάνναβης, που θα αποτελέσει "σκαλοπάτι" για τη νομιμοποίηση όλων των ναρκωτικών.

Τη στιγμή που οι οικογένειές μας γονατίζουν από τα μέτρα τεσσάρων μνημονίων, από την εργασιακή ζούγκλα και τη ζωή - λάστιχο, από τις εμπορευματοποιημένες και ιδιωτικοποιημένες υπηρεσίες Υγείας, Πρόνοιας, από την ανασφάλεια, την ανεργία, η κυβέρνηση ανοίγει συζήτηση για τη νομιμοποίηση της κάνναβης, για να ενσωματώσει πλήρως τις κατευθύνσεις της ΕΕ και στη χώρα μας. (...)

Τα στοιχεία είναι αμείλικτα απέναντι σε όσους προβάλλουν με "προοδευτικό" μανδύα τη νομιμοποίηση της "αθώας" κάνναβης και το διαχωρισμό των ναρκωτικών σε "σκληρά" και "μαλακά", καθώς και τη νομιμοποίησή τους. Τώρα προσθέτουν και τη "θεραπευτική χρήση" της κάνναβης. Καλλιεργούν τη ναρκωκουλτούρα, σπρώχνουν στην ανοχή για τη χρήση και την εξάρτηση!

Αυτή η επικίνδυνη προσπάθεια έχει ήδη αρνητικές συνέπειεςστα σχολεία της χώρας μας, αφού η ανοχή και ο συμβιβασμός με τη χρήση ουσιών κερδίζει συνεχώς έδαφος στις συνειδήσεις των μαθητριών και των μαθητών στις εργατικές - λαϊκές γειτονιές».

Κάλπικη «ελευθερία»

«To μέλλον των νέων γυναικών δεν ανήκει στη ναρκωκουλτούρα!», υπογραμμίζει η ΟΓΕ. Απευθυνόμενη ιδιαίτερα στις φοιτήτριες, τις σπουδάστριες, τις μαθήτριες, τονίζει τα εξής: «Καταλαβαίνουμε την αγωνία σου για το μέλλον σου μετά τις σπουδές. Γνωρίζουμε ότι ασφυκτιάς στα πλαίσια ενός σχολείου, ενός πανεπιστημίου που σε εξοντώνει και δε σε μορφώνει. Ξέρουμε ότι αναζητάς τρόπους να αξιοποιήσεις τον ελεύθερο χρόνο σου δημιουργικά, αλλά ο πολιτισμός, ο αθλητισμός, οι διακοπές, η αναψυχή είναι ακριβοπληρωμένα εμπορεύματα.

Αυτοί που σου στερούν το δικαίωμα στη μόρφωση, στη δουλειά, στη ζωή με δικαιώματα, σου λένε ότι έχεις το δικαίωμα της ελευθερίας να κάνεις το σώμα σου ό,τι θέλεις.

Είναι μια κάλπικη ελευθερία, για να σπαταλάς τη δημιουργική σκέψη και δράση σου σε μονοπάτια αναζήτησης που είναι ανώδυνα για τη σάπια εκμεταλλευτική κοινωνία και επικίνδυνα για τα δικά σου όνειρα, τη δική σου ζωή. Τέτοιος είναι και ο δρόμος της δήθεν "ελεύθερης επιλογής" χρήσης ναρκωτικών.

Σκέψου: Ποιος καθορίζει ότι είναι συμφέρον η νέα γυναίκα, η νεολαία να είναι "ναρκωμένη", παραιτημένη στη μίζερη ζωή;

Το "κέρδος" κυβερνήσεων και επιχειρηματικών ομίλων!

  • Το εμπόριο ναρκωτικών, μαζί με την πορνεία και το εμπόριο όπλων, αποφέρει αμύθητα κέρδη.
  • Το "κέρδος" είναι ακόμα μεγαλύτερο όταν έχουν τη νεολαία θολωμένη, παραδομένη και συμβιβασμένη στη σημερινή βαρβαρότητα. Αφού η οργή, η αγανάκτηση, η όποια αγωνιστική διάθεση για συλλογική διεκδίκηση και δράση, εξοστρακίζονται από το "ναρκωμένο" μυαλό».
Πρόληψη σημαίνει ανυπότακτη στάση ζωής

Η ΟΓΕ καλεί τις γυναίκες να συζητήσουν για τις πραγματικές αιτίες που γεννούν, συντηρούν και διογκώνουν την τοξικομανία και να παλέψουν ενάντια στα ναρκωτικά: «Η τοξικομανία είναι πρόβλημα κοινωνικό και σαν τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται. Δεν αποδεχόμαστε την ιατρικοποίησή του, ούτε την εξήγησή του με όρους ψυχιατρικής.

Η πρόληψη δεν είναι απλά η ενημέρωση σχετικά με τις εξαρτήσεις, τις ουσίες και τις αρνητικές επιπτώσεις στο άτομο και την κοινωνία.

Σημαίνει: Διαμόρφωση εσωτερικών ατομικών και κοινωνικών αντιστάσεων μέσα από έναν άλλο τρόπο ζωής, κόντρα στον ατομισμό, το συμβιβασμό, την παθητική στάση που καλλιεργείται στην εκμεταλλευτική κοινωνία. Ενεργητική στάση για τη ζωή μέσα από τη γνώση της αντικειμενικής κοινωνικής πραγματικότητας.

Σημαίνει εξειδικευμένα προγράμματα πρόληψης στις γυναίκες:

-- Για την αντιμετώπιση της σχολικής διαρροής των κοριτσιών, που φροντίζουν μικρότερα αδέλφια και άρρωστους γονείς.

-- Για την αξιοποίηση του ελευθέρου χρόνου του νέου και της νέας, με ενίσχυση του μαζικού αθλητισμού και πολιτισμού.

-- Για το ρόλο του διαδικτύου, που τείνει να αντικαταστήσει τις διαπροσωπικές σχέσεις.

-- Για τη στήριξη των άνεργων γυναικών.

-- Για τη στήριξη των κακοποιημένων γυναικών και παιδιών, των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας.

-- Για τις εκδιδόμενες γυναίκες και τις γυναίκες στις φυλακές.

Ελα να παλέψουμε μαζί για αποκλειστικά δημόσιες, δωρεάν, σύγχρονες θεραπευτικές κοινότητες "στεγνών" προγραμμάτων σε όλη την επικράτεια ανάλογα με τις ανάγκες. Προγράμματα που στοχεύουν στην πλήρη απεξάρτηση και την ισότιμη κοινωνική επανένταξη, με εξειδίκευση στις ιδιαίτερες ανάγκες των γυναικών.

Ελα να παλέψουμε μαζί για μια κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά, παλεύοντας συγχρόνως για μια δημιουργική ζωή με δικαιώματα στην εργασία και τη μητρότητα.

Ελα να παλέψουμε μαζί ενάντια στην εκμετάλλευση και την καταπίεση, ενάντια στην εξάρτηση και την υποταγή, για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας. Μέσα από αυτόν το δρόμο θα είναι αποτελεσματικός και ο αγώνας ενάντια στα ναρκωτικά».


Πολλαπλάσιες οι δυσκολίες για τις γυναίκες

Σε παγκόσμιο επίπεδο αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών, κυρίως των νεαρών σε ηλικία, που εμπλέκονται με τη χρήση ναρκωτικών ουσιών και την ίδια ώρα βρίσκονται αντιμέτωπες με πολλαπλάσιες δυσκολίες: Στιγματίζονται πολύ περισσότερο σε σχέση με τους άνδρες, συχνά εξοστρακίζονται από τις οικογένειες και τις κοινότητές τους. Εξωθούνται στην πορνεία προκειμένου να συντηρήσουν τον εθισμό τους ή τον εθισμό του συντρόφου τους. Για τη συντριπτική πλειοψηφία των τοξικοεξαρτημένων γυναικών, φαίνεται ότι η ζωή στη χρήση σε μεγάλο βαθμό συνυφαίνεται με εμπειρίες βίας και κακοποίησης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ετήσιας Εκθεσης για το 2016 της Διεθνούς Επιτροπής του ΟΗΕ για τον Ελεγχο των Ναρκωτικών:

  • Σε παγκόσμιο επίπεδο σχεδόν το 1/3 των χρηστών είναι γυναίκες.
  • Μόλις το 1/5 των συμμετεχόντων σε προγράμματα απεξάρτησης είναι γυναίκες. Την πρόσβαση των γυναικών στη θεραπεία περιορίζουν: Η έλλειψη υπηρεσιών φροντίδας και φύλαξης των παιδιών κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Ο φόβος των γυναικών ότι, αν αναζητήσουν θεραπεία, μπορεί να χάσουν την επιμέλεια του παιδιού τους. Η υπεραντιπροσώπευση των ανδρών στα θεραπευτικά προγράμματα και η δυσκολία των προγραμμάτων να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες των γυναικών.
  • Υπολογίζεται ότι 1 στις 3 γυναίκες σε όλο τον κόσμο έχει βιώσει σωματική ή σεξουαλική βία. Ωστόσο, για τις γυναίκες που είναι χρήστριες, τα ποσοστά βίας είναι μεγαλύτερα και ιδίως εάν οι εξαρτημένες γυναίκες είναι έγκυες ή εκδίδονται.
  • Εχει αυξηθεί ο αριθμός των γυναικών που συλλαμβάνονται για εγκλήματα σχετιζόμενα με τα ναρκωτικά. Τα τελευταία 15 χρόνια, ο αριθμός των έγκλειστων γυναικών έχει αυξηθεί κατά 50%. Το 2015, οι γυναίκες κρατούμενες, είτε υπόδικες είτε καταδικασμένες, ήταν περισσότερες από 700.000. Σε αρκετές χώρες τα παιδιά υποχρεώνονται να ακολουθήσουν τη μητέρα τους στον εγκλεισμό, είτε να μείνουν άστεγα.
  • Οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να τους συνταγογραφηθούν φάρμακα με ναρκωτική δράση ή κατά του άγχους, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιθανότητες για κατάχρηση αυτών των ουσιών.
  • Η χρήση ουσιών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο τοκετό, λιποβαρή μωρά και επιλόχεια αιμορραγία, ενώ συνδέεται και με υψηλότερα ποσοστά βρεφικής θνησιμότητας. Τα παιδιά που εκτίθενται σε περιβάλλον χρήσης ουσιών διατρέχουν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο σωματικής και ψυχολογικής κακοποίησης, όπως και παραμέλησης.
  • Η διπλή διάγνωση, η συνύπαρξη, δηλαδή, εξάρτησης και ψυχιατρικής διαταραχής, κατάσταση που διαγιγνώσκεται και θεραπεύεται δυσκολότερα, είναι περισσότερο συνηθισμένη στις γυναίκες παρά στους άνδρες.Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org