ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Ιούλη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σε «δημόσια διαβούλευση» ο εκλογικός νόμος, συνεχίζονται τα παζάρια

Βαφτίζει «απλή αναλογική» τη διατήρηση του απαράδεκτου «πλαφόν» του 3% η κυβέρνηση...

Eurokinissi

Αναρτήθηκε χτες στη διαδικτυακή «δημόσια διαβούλευση» (το περιβόητο «opengov»), η κυβερνητική πρόταση για το νέο εκλογικό νόμο, με το Μέγαρο Μαξίμου να δίνει έτσι παράταση στα παζάρια που έστησε γύρω απ' αυτόν με τα άλλα κόμματα της αστικής διαχείρισης, αλλά και να συντηρεί τον αποπροσανατολιστικό για το λαό κουρνιαχτό, παρότι διαβεβαίωνε ότι μέχρι χτες θα κατέθετε το νόμο στη Βουλή.

Η πρόταση νόμου που αναρτήθηκε στη «διαβούλευση» αποτελείται από 4 άρθρα. Σε αυτά προβλέπονται η χορήγηση δικαιώματος ψήφου από το 17ο έτος (άρθρο 1), η κατάργηση του «μπόνους» των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα και η ρύθμιση της κατανομής των εδρών στα κόμματα που μπαίνουν στη Βουλή (άρθρο 2). Με το άρθρο 3 καταργούνται οι διατάξεις της ισχύουσας εκλογικής νομοθεσίας που είναι αντίθετες με τα παραπάνω, ενώ στο άρθρο 4 ορίζεται ότι τα άρθρα 2 και 3 θα εφαρμοστούν από τις αμέσως επόμενες βουλευτικές εκλογές «τηρουμένων των προϋποθέσεων της παραγράφου 1 του άρθρου 54 του Συντάγματος, ήτοι της υπερψήφισης του παρόντος άρθρου από την πλειοψηφία των δύο τρίτων του όλου αριθμού των βουλευτών».

Η κυβερνητική πρόταση, ωστόσο, διατηρεί ανέπαφο το απαράδεκτο πλαφόν του 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή, επιβεβαιώνοντας το γεγονός ότι η κυβέρνηση, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις, δεν φέρνει προς ψήφιση την απλή αναλογική, η οποία σημαίνει ό,τι ακριβώς ψηφίζουν οι ψηφοφόροι, αυτό ακριβώς να αποτυπώνεται και στη σύνθεση του Κοινοβουλίου.

Καθώς μάλιστα όλα δείχνουν ότι συνεχίζονται τα παζάρια της κυβέρνησης με τα άλλα αστικά κόμματα, μένει να φανεί, στο διάστημα έως ότου η πρόταση φτάσει στη Βουλή, αν θα παραμείνει ως έχει.

Σε κάθε περίπτωση, το ΚΚΕ έχει δηλώσει ότι επί της αρχής θα ψηφίσει μόνο ένα νόμο που θα καθιερώνει την απλή αναλογική, κάτι που σημαίνει κατάργηση κάθε είδους μπόνους και κάθε ορίου («πλαφόν») για την είσοδο στη Βουλή. Το ΚΚΕ έχει, επίσης, κάνει καθαρό ότι θα στηρίξει επιμέρους άρθρα με τα οποία ενδεχομένως συμφωνεί.

Δεν κρύβει τις πραγματικές της στοχεύσεις

Την ίδια ώρα, είναι χαρακτηριστικό ότι στην αιτιολογική έκθεση της πρότασής της, όπως και στη σχετική δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ παραδέχεται πως στόχος των αλλαγών είναι η συμβολή στην αποκατάσταση του κύρους του αστικού πολιτικού συστήματος.

Συγκεκριμένα, η αιτιολογική έκθεση σημειώνει ότι μέρος της κρίσης είναι «η απαξίωση της πολιτικής και των δημοκρατικών θεσμών και η ενίσχυση του πολιτικού κυνισμού και των αντικοινωνικών και αντιπολιτικών στάσεων και συμπεριφορών» και ότι «με το παρόν σχέδιο νόμου πραγματοποιούνται σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση ανάσχεσης της κρίσης αυτής και αποκατάστασης της σχέσης των Ελλήνων πολιτών με την πολιτική και τους δημοκρατικούς θεσμούς».

Επαναφέροντας, εξάλλου, τα συνθήματα της «περισσότερης δημοκρατίας», τα οποία αξιοποιούνταν για τη συσκότιση του ταξικού χαρακτήρα της αντιλαϊκής πολιτικής που και αυτή ακολουθεί, σημειώνει ότι «στο σημείο έξαρσης της εξίσου σημαντικής οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης, που μαστίζει την Ελλάδα (...) το κυρίαρχο αίτημα που διατυπώθηκε από χιλιάδες πολίτες (...) ήταν αυτό για "περισσότερη" και για "πραγματική δημοκρατία"»...

«Η, κατά το δυνατόν, μεγαλύτερη αντιστοίχηση της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης κάθε πολιτικού κόμματος και συνασπισμού προς την πραγματική εκλογική του δύναμη αποτελεί σημαντική προϋπόθεση για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους δημοκρατικούς θεσμούς και το πολιτικό σύστημα», δηλώνεται στην αιτιολογική έκθεση, παρότι βεβαίως διατηρείται το όριο εισόδου στο 3%, που σημαίνει εξ ορισμού ότι θα υπάρχουν τμήματα ψηφοφόρων των οποίων η επιλογή δε θα αντιπροσωπεύεται στο Κοινοβούλιο.

Η έγνοια τους για τη σταθερότητα, κυβερνητική και κοινοβουλευτική, που έχει ανάγκη το κεφάλαιο για να υλοποιούνται απρόσκοπτα οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, ομολογείται στο σημείο όπου αναφέρεται πως «είναι γεγονός ότι σε εθνικό και διεθνές επίπεδο διανύουμε μία περίοδο κατά την οποία οι θεσμοί της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας δοκιμάζονται, υπό το βάρος των πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών εξελίξεων, με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις να αμφισβητείται η ικανότητά τους να εκφράζουν γνησίως τα αιτήματα των πολιτών (...) Κρίνεται επιτακτική η ανάληψη πρωτοβουλιών που θα αποκαταστήσουν την αντιπροσωπευτικότητα του κοινοβουλίου και την εμπιστοσύνη των πολιτών σε αυτό».

Καθησυχάζουν, μάλιστα, τμήματα του κεφαλαίου που ανησυχούν για το ενδεχόμενο ένα «αναλογικότερο» εκλογικό σύστημα να προκαλέσει ακυβερνησία, γράφοντας: «Η πρόσφατη εμπειρία στη χώρα μας αποδεικνύει ότι η κυβερνητική σταθερότητα δεν στηρίζεται σε νομικές ρυθμίσεις ούτε μπορεί να προκύπτει αποκλειστικά ως απότοκος του όποιου εκλογικού συστήματος, αλλά προϋποθέτει την ανάληψη ουσιαστικών πολιτικών πρωτοβουλιών που θα εξασφαλίζουν την κοινωνική συνοχή και ειρήνη, ως προϋπόθεση της ομαλής ένταξης των πολιτών στο κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι»...

Αντιδράσεις άλλων αστικών κομμάτων για την κυβερνητική πρόταση

Στην ανακοίνωσή της για την κυβερνητική πρόταση για τον εκλογικό νόμο, η ΝΔ αποφεύγει να αναφερθεί συγκεκριμένα στο περιεχόμενό του (τις προηγούμενες μέρες «σήκωνε» το θέμα της «ακυβερνησίας»), επιλέγοντας να δείξει τάχα «ανησυχία» για τα νέα χτυπήματα σε μισθούς και συντάξεις: «Την ημέρα που σε εκατομμύρια Ελληνες πετσοκόβονται μισθοί και συντάξεις από την ανίκανη και ιδεοληπτική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αυτή δίνει στη δημοσιότητα τις παρεμβάσεις της για τη διαμόρφωση ενός εκλογικού νόμου - οπερέτα» αναφέρει και αποδίδει τις κινήσεις της κυβέρνησης σε «επιχείρηση πολιτικής σωτηρίας της».

Από το ΠΑΣΟΚ, η Φώφη Γεννηματά σε δήλωσή της κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι δημοσιοποίησε μια πρόταση «αποσπασματική, με επιμέρους ρυθμίσεις, ενώ ήταν γνωστή η θέση μας ότι εμείς εκλογικό νόμο σε δόσεις δεν πρόκειται να ψηφίσουμε. Είναι φανερό ότι η πρόταση αυτή δεν μπορεί να αποτελέσει τη βάση για τη διαμόρφωση μιας ευρείας κοινωνικής, πολιτικής και κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, αλλά αντιθέτως αναγορεύει σε κρίσιμο ρυθμιστικό παράγοντα για κρίσιμα πολιτικά ζητήματα το φασιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής». Το ΠΑΣΟΚ, παίζοντας και αυτό με τις λέξεις, επιμένει για ένα δήθεν «σύστημα απλής αναλογικής» με: «Πλήρη κατάργηση του bonus με εξαίρεση στην περίπτωση που το 1ο κόμμα ή συνασπισμός κομμάτων λάβει το 42% των ψήφων και άνω, όπου θα προβλέπεται ένα μικρότερο bonus 25 - 30 εδρών. Διατήρηση του ορίου εισόδου στη Βουλή στο 3%. Κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών. Ψήφο στα 17. Ψήφος Ομογένειας και Ελλήνων κατοίκων εξωτερικού».

Τέλος, το Ποτάμι υποστηρίζει ότι «η κυβερνητική πρόταση, όπως κατατέθηκε στη διαβούλευση, συνιστά θεσμικό έγκλημα και η πλήρης κατάργηση του μπόνους θα οδηγήσει τον τόπο σε ακυβερνησία και πολιτική παραλυσία». Επαναφέρει την πρότασή του για «ένα αναλογικό λογικό μπόνους στο πρώτο κόμμα (1 έδρα για κάθε 2% που λαμβάνει)». Καλεί «όλη τη δημοκρατική αντιπολίτευση να μη συναινέσει στον τυχοδιωκτισμό των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Η χώρα χρειάζεται κυβερνήσεις που να βασίζονται σε ειλικρινείς συνεργασίες και όχι ευκαιριακές συμπράξεις για τον διαμερισμό της εξουσίας». Ακόμη, προτείνει ξανά να δοθεί δικαίωμα ψήφου σε όσους Ελληνες ζουν στο εξωτερικό και στους ομογενείς.

Εκδηλώσεις Κομματικών Οργανώσεων του ΚΚΕ
Στην Αττική

-- Την Τρίτη 5/7, στις 8 μ.μ. στο Ιλιον στην πλατεία Ρίμινι θα μιλήσει η Σταυρούλα Τσίτσου, Γραμματέας της ΤΕ Δυτικού Τομέα.

Στη Δυτική Ελλάδα

Σήμερα, Σάββατο

-- Η ΚΟΒ Κεντρικού Διαμερίσματος Πάτρας οργανώνει ομιλία στον Παμμικρασιατικό Σύνδεσμο (Φωκαίας 26), στις 8 μ.μ., με ομιλητή τον Ανδρέα Αθανασόπουλο, μέλος του ΤΓ Πάτρας και αντιδήμαρχο Πατρέων.

Αύριο, Κυριακή

-- Η ΚΟΒ Πόλης Αιγίου οργανώνει ομιλία στην Τέμενη, στο καφενείο «Παπουτσή», στις 11 π.μ., με ομιλήτρια την Ειρήνη Ακαρέπη, μέλος της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας.

Τη Δευτέρα 4/7

-- Η ΚΟΒ Εργαζομένων Δήμου Πάτρας οργανώνει ομιλία στη ΔΕΥΑΠ, στις 7 π.μ., με ομιλητή τον Τάκη Σκιαδά, στέλεχος του ΚΚΕ.

-- Η ΚΟΒ Πόλης Αιγίου οργανώνει ομιλία στο Αίγιο, στην πλατεία Δεξαμενής, στις 7.30 μ.μ., με ομιλήτρια την Ειρήνη Ακαρέπη, μέλος της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας.

-- Η ΚΟΒ Δυτικής Αχαΐας οργανώνει ομιλία στη Φώσταινα, στο καφενείο «Ζήση», στις 8.30 μ.μ., με ομιλητή τον Αλέκο Θανόπουλο, μέλος της ΤΕ Υπαίθρου Αχαΐας.

ΤΟ ΕΥΒΟΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΝΕ
Εργατικό Φεστιβάλ στη Χαλκίδα

Οι Τομεακές Οργανώσεις Εύβοιας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ διοργανώνουν Εργατικό Φεστιβάλ στη Χαλκίδα το Σάββατο 9/7, στις 8 μ.μ., στο Πάρκο Δέλτα, στη Νεάπολη.

Θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Το Φεστιβάλ περιλαμβάνει αφιέρωμα σε τραγούδια της δουλειάς από όλο τον κόσμο από το σχήμα «Πυξίδα», προβολή DVD, συριακά τραγούδια και χορευτικά από πρόσφυγες, λαϊκό γλέντι.

Στο χώρο του Φεστιβάλ θα λειτουργεί επίσης παιδότοπος, όπου θα παρουσιαστεί δρώμενο από μαθητές, με θέμα «Τραγουδάμε για την ειρήνη».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ