ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Ιούλη 2016
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στις 143.000 οι συνταξιούχοι που χάνουν φέτος το ΕΚΑΣ

Ο αριθμός τους είναι διπλάσιος από αυτόν που προβλεπόταν αρχικά, για να καλύψει η κυβέρνηση τη «χασούρα» από τη μη αναδρομική ισχύ του νόμου!

Από παλιότερη κινητοποίηση των συνταξιούχων
Από παλιότερη κινητοποίηση των συνταξιούχων
Στις 143.000 φτάνει ο αριθμός των χαμηλοσυνταξιούχων που χάνουν ανεπιστρεπτί από φέτος το ΕΚΑΣ, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, ενώ σε αρκετές ακόμα χιλιάδες εκτιμάται ο αριθμός αυτών που επιβαρύνονται με μειώσεις στο ΕΚΑΣ, καθώς με τα νέα εισοδηματικά κριτήρια «πέφτουν» σε χαμηλότερη κλίμακα, μέχρι να έρθει η σειρά τους να το χάσουν οριστικά.

Επιπλέον, οι χαμηλοσυνταξιούχοι που έχασαν ήδη το ΕΚΑΣ, θα υποχρεωθούν και σε πρόσθετη παρακράτηση επί της σύνταξης που τους απομένει, καθώς θα επιστρέψουν μέχρι το τέλος του χρόνου το επίδομα του Ιούνη, που είχαν ήδη λάβει (η κατάργηση του ΕΚΑΣ ισχύει από τη σύνταξη του Ιούνη). Σε κάθε περίπτωση, ο αριθμός αυτών που χάνουν το επίδομα το 2016 επί του συνόλου των μέχρι τώρα δικαιούχων, υπολογίζεται στο 40% περίπου και όχι στο 20%, όπως αρχικά προβλεπόταν με το 3ο μνημόνιο.

Αντίστοιχα, το κονδύλι που αφαιρείται κάθε μήνα ανέρχεται στο ποσό των 23 εκατομμυρίων και συνολικά μέσα στο 2016 θα ξεπεράσει τα 160 εκατ. ευρώ! Το μέσο μηνιαίο ποσό της απώλειας για τους δικαιούχους που έχασαν σε πρώτη φάση το ΕΚΑΣ, ανέρχεται στα 160 ευρώ. Πρόκειται για σοβαρή απώλεια, που έρχεται να προστεθεί στην περσινή, με την αύξηση στην παρακράτηση των εισφορών για τον κλάδο Υγείας για κύρια και επικουρική σύνταξη, πέραν βέβαια των άλλων ασφαλιστικών ανατροπών σε παλιούς και νέους συνταξιούχους και ειδικά αυτών που θα διαπιστώσουν οι συνταξιούχοι στις επικουρικές τους συντάξεις την ερχόμενη Δευτέρα.

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά, σύμφωνα με το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό, η κατάργηση του ΕΚΑΣ προβλεπόταν να γίνει αναδρομικά από την αρχή του έτους, γεγονός που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Με δεδομένο ότι ο νόμος ψηφίστηκε στις αρχές Μάη, οι χαμηλοσυνταξιούχοι που έχασαν το επίδομα θα υποχρεώνονταν να επιστρέψουν και τα αναδρομικά έξι ολόκληρων μηνών. Κάτω από την κατακραυγή, η κυβέρνηση αναδιπλώθηκε και μετέθεσε την εφαρμογή του νόμου για 1η Ιούνη, «κομπάζοντας» ότι γλίτωσε τους συνταξιούχους από τα αναδρομικά!

Τώρα, για να «πιάσει» τα ποσά που προβλέπει ο νόμος για το 2016 χωρίς τα αναδρομικά, η κυβέρνηση διεύρυνε σχεδόν στο διπλάσιο τον αριθμό των συνταξιούχων που το χάνουν μέσα στο χρόνο! Δηλαδή, φόρτωσε τη «χασούρα» από τη μη αναδρομική ισχύ του νόμου ξανά στους συνταξιούχους.

Οργισμένες αντιδράσεις

Τέτοιο είναι το μέγεθος της εξαπάτησης που επιχειρείται σε βάρος των συνταξιούχων, προκαλώντας την αντίδραση των συνδικαλιστικών τους οργανώσεων. Οπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ, δείχνοντας το μέγεθος της σφαγής, «με τα νέα κριτήρια, όποιος έχει πάνω από 664 ευρώ μεικτή σύνταξη δεν θα παίρνει ΕΚΑΣ, ενώ πριν το όριο ήταν στα 776 ευρώ».

Η Ομοσπονδία θυμίζει ότι έρχονται και νέες μειώσεις με την καταβολή των επικουρικών, η οποία μετατέθηκε για τις αρχές κάθε μήνα. Καλεί τους συνταξιούχους «να καταδικάσουν αυτές τις ενέργειες της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, να μην πιστεύουν στις υποσχέσεις των διάφορων καλοθελητών της κυβέρνησης ότι κάτι μπορεί να γίνει» και να πάρουν μέρος στην παράσταση διαμαρτυρίας που οργανώνεται με πρωτοβουλία Ομοσπονδιών και σωματείων τη Δευτέρα στο υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29).

Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνταξιούχων του ΟΑΕΕ. Από την πρώτη «φουρνιά» των δικαιούχων του ΕΚΑΣ που έχασαν το επίδομα, οι 34.000 είναι χαμηλοσυνταξιούχοι του ΟΑΕΕ. Δηλαδή, από την αρχή κιόλας της εφαρμογής του νόμου, το 35,2% των δικαιούχων στον ΟΑΕΕ χάνουν το ΕΚΑΣ, ενώ σε άλλους 7.500 δικαιούχους θα γίνει επανέλεγχος των δικαιολογητικών τους. Συνολικά, το επίδομα δικαιούνται 96.572 συνταξιούχοι ελευθεροεπαγγελματίες, οι οποίοι θα το χάσουν σταδιακά έως και το 2019.

Στην ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία αναφέρει ότι «μαζί με τις Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις και το αγωνιστικό κομμάτι της κοινωνίας, θα παλέψουν για την ανατροπή αυτής της βάρβαρης πολιτικής, που κατακρεουργεί τις συντάξεις μας και ετοιμάζει για τα παιδιά και τα εγγόνια συνθήκες δουλείας σε γαλέρες και με μισθούς πείνας».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Πληρωμένη απάντηση στις ψευτιές της κυβέρνησης

Ανακοίνωση για την επίθεση του υφυπουργού Εργασίας στους οικοδόμους ότι «προτιμούσαν» να βγαίνουν νωρίς στη σύνταξη για να παίρνουν το ΕΚΑΣ

«Δε φτάνει που η κυβέρνηση με τον πρόσφατο νόμο - λαιμητόμο τσάκισε τις συντάξεις, μιλάει και προκλητικά για "αποκατάσταση των αδικιών". Δε φτάνει που κόβει το ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους, μιλάει και για "προστασία των χαμηλών συντάξεων"». Αυτά σημειώνει, ανάμεσα σε άλλα, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, σχολιάζοντας τα όσα είπε προχτές στη Βουλή ο υφυπουργός Εργασίας, Αν. Πετρόπουλος.

«Οι εργαζόμενοι, οι οικοδόμοι, οι συνταξιούχοι δεν νομιμοποιούμε τέτοια μέτρα, δεν τα αποδεχόμαστε! Ούτε μπορούμε ούτε μας αξίζει να ζούμε με ψίχουλα», σημειώνει το Συνδικάτο ενώ σε άλλο σημείο τονίζει: «Εκεί, όμως, που ο υφυπουργός Πετρόπουλος ξεπέρασε κάθε όριο πρόκλησης και θράσους, είναι όταν μίλησε για τον κλάδο των οικοδόμων. Είπε επί λέξει ότι για να πάρει κάποιος το ΕΚΑΣ "προτιμούσε να είναι μόνο δεκαπέντε χρόνια ασφαλισμένος. Ξέρετε πολύ καλά πού γινόταν αυτό. Γινόταν στον κλάδο των οικοδόμων"!

Δε φτάνει που οι οικοδόμοι έχουμε τσακιστεί από την ανεργία, από την ανασφάλιστη και απλήρωτη εργασία, από τα θανατηφόρα ατυχήματα στα εργοτάξια, μας κοροϊδεύει κατάμουτρα κιόλας. Ο κλάδος μας έχει υποστεί πολύ μεγάλο πλήγμα από την ανεργία, ενώ το κλέψιμο στην Ασφάλιση έχει γίνει ακόμα πιο έντονο τα τελευταία χρόνια και με τις ευλογίες του κράτους, ιδιαίτερα του υπουργείου Εργασίας. Δεν είναι λίγες οι φορές που, ενώ καλέσαμε το ΣΕΠΕ να παρέμβει για ζητήματα που είχαν να κάνουν με ανασφάλιστη εργασία, οι εργοδότες ειδοποιούνταν πριν από τον έλεγχο.

Ποιος οικοδόμος έχει πάρει πλήρη σύνταξη; Εδώ και τα 4.500 ένσημα που είναι το όριο, πάλι δύσκολα τα έφτανε ένας οικοδόμος και οι περισσότεροι που έβγαιναν στη σύνταξη έπαιρναν σύνταξη πείνας. Και τώρα μας λένε ότι "προτιμούσαμε" να δουλεύουμε ανασφάλιστοι για να πάρουμε το ψευτοεπίδομα αργότερα. Δηλαδή, όχι μόνο να αποδεχτούμε την αντιλαϊκή βαρβαρότητα, αλλά να γίνουμε και συνένοχοι.

Οι οικοδόμοι δούλευαν και δουλεύουν ανασφάλιστοι γιατί τους εκβιάζουν οι κατασκευαστές. Αν δεν το γνωρίζει αυτό ο κ. Πετρόπουλος, ας ρωτήσει τους συναδέλφους του υπουργούς, που πολλοί ήταν κατασκευαστές. Οι οικοδόμοι αναγκάζονται να πάρουν το ΕΚΑΣ και συντάξεις πείνας γιατί ενώ από τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, το ΙΚΑ είχε τόσα έσοδα, αντί να διανεμηθούν στους οικοδόμους με τα "υπέρ αγνώστων" ένσημα, αυτοί τα έδωσαν για να σώσουν το κεφάλαιο. Ακριβώς γιατί αυτούς υπηρετούν, τους κατασκευαστές, βιομηχάνους, τραπεζίτες, εφοπλιστές».

Το Συνδικάτο καλεί τους οικοδόμους να δυναμώσουν τη συνδικαλιστική τους οργάνωση, «να συμμετέχουν στον αγώνα, να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Να κάνουν την κυβέρνηση να μετανιώσει για την αλαζονεία της και να το ξανασκεφτεί πριν πιάσει στο στόμα της τους οικοδόμους». Σ' αυτήν την κατεύθυνση, απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής στην παράσταση διαμαρτυρίας που θα γίνει τη Δευτέρα στο υπουργείο Εργασίας.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Ολοι τη Δευτέρα έξω από το υπουργείο Εργασίας

Παράσταση διαμαρτυρίας για τα Εργασιακά και τις Συλλογικές Συμβάσεις, στις 12 μ.

Υπό το φως των εξελίξεων, με την εφαρμογή των περικοπών στις συντάξεις και την προκλητική στάση της κυβέρνησης, η κινητοποίηση που καλούν Ομοσπονδίες και Συνδικάτα της Αττικής, τη Δευτέρα, στις 12 μ. στο υπουργείο Εργασίας για τα Εργασιακά και τις Συλλογικές Συμβάσεις, αποκτά ξεχωριστή σημασία.

Επιβεβαιώνεται η ανάγκη να πάρει απάντηση η προκλητικότητα και η επιθετικότητα της κυβέρνησης και των εργοδοτών, που, από τη μια, πετσοκόβουν συντάξεις και, από την άλλη, εμφανίζονται αδιάλλακτοι στις διαπραγματεύσεις για τις κλαδικές Συμβάσεις, στρώνοντας το έδαφος για τις ανατροπές που σχεδιάζουν να νομοθετήσουν από Σεπτέμβρη. Την πρωτοβουλία για την οργάνωση της κινητοποίησης πήραν οι Ομοσπονδίες Οικοδόμων, Γάλακτος - Τροφίμων και Ποτών, Φαρμάκου, Τύπου - Χάρτου, Λογιστών και τα Συνδικάτα Οικοδόμων και Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ).

Η ανταπόκριση από σωματεία, Επιτροπές Αγώνα και συνταξιουχικές Ομοσπονδίες είναι μεγάλη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής και επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου, που θα συμμετέχουν στην κινητοποίηση της Δευτέρας με στάση εργασίας (10 π.μ. - 4.30 μ.μ.). Πρόκειται για δέκα σωματεία από τα ξενοδοχεία «Athens Ledra», «Metropolitan», «Intercontinental», «Royal Olympic», «Novotel», «S.G. Lycabetus», «Zafolia», «Crowne Plaza», «Stanley» και «Grand Resort Lagonisi».

Τα σωματεία καλούν σε συγκέντρωση στις 10.30 π.μ., στο ξενοδοχείο «Athens Ledra», προκειμένου να ξεκινήσουν από εκεί πορεία, η οποία θα καταλήξει στο υπουργείο Εργασίας. Στη διαδρομή, ενδιάμεσοι σταθμοί της κινητοποίησης θα γίνουν τα γραφεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και το υπουργείο Τουρισμού. Καλούν όλους τους εργαζόμενους του κλάδου να ενώσουν τη φωνή τους με τους εργαζόμενους του «Athens Ledra» στον αγώνα ενάντια στην απληρωσιά, στις απολύσεις και τα νέα μέτρα της κυβέρνησης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ