ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Ιούλη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Τα συσσωρευμένα και οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός στην πρόληψη, στην προστασία και την αποκατάστασης της υγείας του, έφερε χτες στη Βουλή το ΚΚΕ, με Επίκαιρη Επερώτηση που κατέθεσε σύσσωμη η Κοινοβουλευτική του Ομάδα, προς τον υπουργό Υγείας. Με την Επίκαιρη Επερώτηση, το ΚΚΕ ανέδειξε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, συνεχίζοντας στην ίδια ρότα με αυτή των προηγούμενων κυβερνήσεων, διαμορφώνει την πολιτική της στην Υγεία με κριτήριο την πιο αποτελεσματική υλοποίηση της στρατηγικής της ΕΕ για την ενίσχυση της «επιχειρηματικότητας», δηλαδή της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Απαίτησε από το κράτος να εξασφαλίσει δωρεάν, πλήρη και απρόσκοπτη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και νοσηλεία για όλους, πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση όλων των δημόσιων δομών Υγείας και μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Εθεσε, ταυτόχρονα, το γενικότερο ζήτημα για το πώς μπορεί να εξασφαλιστεί ένα σύστημα Υγείας που θα μπορεί να ικανοποιεί πλήρως τις λαϊκές ανάγκες, σύμφωνα με την αντίληψη του ΚΚΕ για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, με ριζικές αλλαγές στις σχέσεις ιδιοκτησίας και παραγωγής. Στη συζήτηση μίλησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, και τοποθετήθηκαν βουλευτές του Κόμματος και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των άλλων κομμάτων. Από την πλευρά της κυβέρνησης, απάντησαν ο υπουργός Υγείας, Αν. Ξανθός, και ο αναπληρωτής υπουργός, Π. Πολάκης, οι οποίοι, παρά τις διαπιστώσεις και τα ευχολόγια, υπερασπίστηκαν την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική, που αναπαράγει και οξύνει τα προβλήματα για υγειονομικούς και ασθενείς.

Η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών δεν συμβιβάζεται με την υποταγή της Υγείας στα επιχειρηματικά συμφέροντα

Αποσπάσματα από τις ομιλίες του εισηγητή του ΚΚΕ, Γ. Λαμπρούλη, και των βουλευτών του Κόμματος

Ο εισηγητής της Επίκαιρης Επερώτησης του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, επισήμανε ότι η τραγική εικόνα που επικρατεί στις δημόσιες υγειονομικές μονάδες, νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, όπως και η ραγδαία υποβάθμιση της δημόσιας υγείας του λαού, είναι αποτέλεσμα της ίδιας πολιτικής που γεννά την ανεργία, την εργασιακή ζούγκλα, τη φτώχεια και την ανέχεια, που θυσιάζει συνολικά τις λαϊκές ανάγκες, ακόμα και την ίδια την υγεία και τη ζωή, για να ενισχυθούν η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία του κεφαλαίου.

«Πρόκειται για μια πολιτική - πρόσθεσε - που γεννάει και αναπαράγει τις συνθήκες και τους παράγοντες που οδηγούν άμεσα και μακροπρόθεσμα στην πρόωρη φθορά της υγείας του λαού και στην επιδείνωση του βιοτικού του επιπέδου». Οπως τόνισε, αυτή είναι και η αφετηρία με την οποία το ΚΚΕ ασκεί κριτική στην κυβέρνηση, δηλαδή η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, σε αντίθεση με τα άλλα κόμματα, «που κατηγορούν την κυβέρνηση για έλλειψη σχεδιασμού, ανικανότητα ή προχειρότητα», προκειμένου να σκιάσουν ότι όλοι μαζί έχουν κοινή στρατηγική την υπεράσπιση των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων.

Απαντώντας στην κυβερνητική προπαγάνδα ότι θα βρεθούν τάχα κονδύλια από την πάταξη της διαφθοράς, της πολυφαρμακίας, τον εξορθολογισμό των δαπανών, σημείωσε ότι ακόμα «και αν θεωρητικά δεχθεί κάποιος ότι αντιμετωπίζεται η σπατάλη ή η διαφθορά, πράγμα αδύνατο στον καπιταλισμό, γιατί ο ίδιος είναι που τα γεννάει, αυτό δεν σημαίνει ταυτόχρονα πλήρη και δωρεάν παροχή από το κράτος σύγχρονης ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης καθολικά στο λαό». Επισήμανε δε ότι όλα τα μέτρα που πάρθηκαν και συνεχίζει η σημερινή κυβέρνηση, στηρίχθηκαν στις λεγόμενες «παθογένειες» και στην προπαγάνδα γύρω από αυτές.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ, Γ. Λαμπρούλης

Eurokinissi

Ο εισηγητής του ΚΚΕ, Γ. Λαμπρούλης
Κάλεσε, τέλος, το λαό να δημιουργήσει εκείνους τους πολιτικούς και κοινωνικούς όρους για έναν δρόμο ανάπτυξης της παραγωγής και της οικονομίας, όπου στο επίκεντρο θα είναι η ικανοποίηση των συνεχώς διευρυνόμενων λαϊκών αναγκών και στην Υγεία, και όχι το καπιταλιστικό κέρδος, στο οποίο υποτάσσεται και ο τομέας της Υγείας.

Πεδίο επενδύσεων και κερδοφορίας η Υγεία

Στη διαχρονική αντιμετώπιση της Υγείας, στο πλαίσιο αυτού του συστήματος, ως ενός «μεγάλου φιλέτου» για την κερδοφορία του κεφαλαίου, επικέντρωσε την ομιλία της η Αλέκα Παπαρήγα, επισημαίνοντας ότι αυτόν ακριβώς το δρόμο ακολουθεί και η σημερινή κυβέρνηση.

Οπως σημείωσε, απόδειξη γι' αυτό ήταν η ομιλία του υπουργού Υγείας προς τους επιχειρηματίες στο συνέδριο του «Economist», με θέμα τις επενδύσεις στην Ελλάδα. Αλλά και η συζήτηση που έγινε στην προτελευταία Σύνοδο του Νταβός, με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, όπου επισημάνθηκε ότι «ο τομέας της Υγείας είναι ένας τομέας επενδύσεων και συνδέθηκε με την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, με την παραγωγικότητα, με την ανταγωνιστικότητα».

Παρά το γεγονός - όπως σημείωσε - ότι «η βιομηχανική παραγωγή των εργαλείων, των φαρμάκων κ.λπ., δημιουργεί αντικειμενικά τις προϋποθέσεις να μεγαλώσει το προσδόκιμο ζωής, να υπάρχει πρόληψη, να γεννηθούν πιο γερά παιδιά κ.λπ.», ωστόσο η δημόσια Υγεία, «από τη στιγμή που έχουμε την καπιταλιστική οικονομική κρίση, έχουμε τα μνημόνια και γενικά όλες τις προδιαγραφές και τις κατευθύνσεις της ΕΕ, έχει μπει σε αυτόματο πιλότο φτωχοποίησης. Ακόμα και ο οικογενειακός γιατρός, που καθιερώνετε εσείς στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, θα λειτουργεί ως αυτόματος κόφτης».

Οι έρευνες, τόνισε, γίνονται με κριτήριο τι συμφέρει τους επιχειρηματικούς ομίλους, με αποτέλεσμα να μη γίνεται καμία έρευνα για τις επαγγελματικές ασθένειες, τα αυτοάνοσα νοσήματα. Ενώ καθαρά «για λόγους περιορισμού των κρατικών δαπανών» καταργήθηκαν τα ΒΑΕ, περιορίστηκαν δραστικά και μια σειρά από προληπτικές εξετάσεις, όπως μαστογραφίες, προγεννητικές, μεταγεννητικές κ.ά.

«Παραλάβατε - επισήμανε - ένα σύστημα φτωχοποιημένο και θα το φτωχοποιήσετε πολύ περισσότερο. Παραλάβατε ένα σύστημα που παρήγε κέρδη και όσο παράγει κέρδη αυτό το σύστημα, τόσο ο λαός θα έχει λιγότερες κοινωνικές παροχές».

Ασθενείς στερούνται θεραπείες και φάρμακα

Στους κινδύνους που προκύπτουν για την υγεία του λαού από την αντιμετώπιση του φαρμάκου ως εμπορεύματος αναφέρθηκε η Διαμάντω Μανωλάκου. Οπως είπε, «το φάρμακο είναι βασικό για την αντιμετώπιση προβλημάτων και για την αποκατάσταση της υγείας και ο καθένας πρέπει, χωρίς κανένα εμπόδιο, να έχει πλήρη και δωρεάν φαρμακευτική περίθαλψη. Ακριβώς επειδή είναι εμπόρευμα στον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής, δεν μπορεί να ικανοποιηθεί αυτή η βασική ανάγκη».

Το αποτέλεσμα από τις υπέρογκες αυξήσεις στα φάρμακα είναι «το 60% των ασθενών να μη λαμβάνει σωστά τη θεραπεία του», είπε η Διαμάντω Μανωλάκου, και σε άλλο σημείο τόνισε: «Με το μηχανισμό αυστηρού ελέγχου και επιτήρησης των νοσοκομειακών φαρμάκων, μειώνεται η συνολική νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη για το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ προκαλούνται κίνδυνοι έλλειψης φαρμάκων». Αποτέλεσμα είναι «το 28% των καρκινοπαθών να μην έχει πρόσβαση στα φάρμακά του, το 60% των χρόνιων ασθενών να μην παίρνει τη θεραπεία του».

Προειδοποίησε, επίσης, ότι η κατάσταση θα γίνει δραματικότερη από την κατάργηση του ΕΚΑΣ και κατέληξε λέγοντας, ανάμεσα σε άλλα: «Πρέπει να σημάνει συναγερμός, για να γίνει η Υγεία του λαού υπόθεση κάθε πρωτοβάθμιου σωματείου, Ομοσπονδίας, Εργατικού Κέντρου. Οι ταξικές επιλογές της κυβέρνησης και της ΕΕ ανατρέπονται μόνο με ταξικό αγώνα, κόντρα και σε ρήξη με τους καπιταλιστές και την εξουσία τους».

Το κράτος ευθύνεται για τις τεράστιες ελλείψεις

«Η πολιτική σας συνοψίζεται στη φράση "το ελάχιστο πακέτο Υγείας για όλους" και από εκεί και πέρα όποιος έχει λεφτά και μπορεί, αυτός θα έχει ένα καλύτερο επίπεδο υπηρεσιών», είπε ο Γιάννης Δελής, αναφέροντας στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ βαθαίνει την αντιλαϊκή πολιτική στην Υγεία. Οπως σημείωσε, «χρηματοδοτείτε την Υγεία με μόλις 1,4 δισ. ευρώ, "παγωμένο" και αυτό μέχρι το 2018 και εφόσον γλιτώσει και αυτό το ποσό από τον "κόφτη"».

Πρόσθεσε ότι «τα νοσοκομεία επιχορηγούνται από το κράτος κατά 60% λιγότερο το 2016 σε σχέση με το 2009, φορτώνοντάς τα επιπλέον και με το κόστος ακριβών φαρμάκων, που μέχρι πέρσι κάλυπτε ο ΕΟΠΥΥ. Για να μη θυμηθούμε και την αφαίρεση των ταμειακών τους διαθέσιμων πέρσι». Σημείωσε ακόμα ότι «στις ΜΕΘ μένουν κλειστές 220 κλίνες, δηλαδή το 1/3», και ότι «στα νοσοκομεία υπάρχουν πλέον 30.000 ελλείψεις προσωπικού», ενώ είναι «περικυκλωμένα από εργολάβους που απολύουν όποτε θέλουν».

Τέλος, μιλώντας για τις τεράστιες ελλείψεις, ανέφερε ενδεικτικά ότι «σε 23 νομούς της χώρας δεν υπάρχει παιδίατρος στο ΠΕΔΥ, ούτε καν συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ, όπως και ιατροί άλλων ειδικοτήτων. Οι γιατροί στο ΠΕΔΥ είναι κατά 50% τουλάχιστον λιγότεροι σε σχέση με το 2014».

Υποτυπώδης η «προστασία των ανασφάλιστων»

Απάντηση στα περί «προστασίας των ανασφάλιστων», που διατυμπανίζει η κυβέρνηση, έδωσε στην ομιλία του ο Χρήστος Κατσώτης. Αφού ξεκαθάρισε ότι ακόμα και κάποια υποτυπώδη μέτρα που έχουν ληφθεί είναι αποτέλεσμα των συνεχών παρεμβάσεων του εργατικού - λαϊκού κινήματος, σημείωσε ότι «μόνο όσοι έχουν ατομικό μηνιαίο εισόδημα έως 200 ευρώ δεν θα πληρώνουν συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη, δηλαδή ένα μικρό μέρος των εξαθλιωμένων ανθρώπων», και ότι επιπρόσθετα η «δαπάνη φορτώνεται στον ΕΟΠΥΥ, δηλαδή στα ασφαλιστικά ταμεία, δηλαδή στους εργαζόμενους».

Οι υπόλοιποι άνεργοι, είπε, καλούνται να πληρώσουν συμμετοχές, χαράτσια, εξετάσεις, φάρμακα, θεραπείες. Ακόμα, αυτοί που έχουν βιβλιάριο υγείας στις περισσότερες περιπτώσεις δεν γίνονται δεκτοί στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία «επειδή δεν χρηματοδοτούνται από το κράτος».

«Οι ανασφάλιστοι χρονίως πάσχοντες, με αναγκαία τη συστηματική μηνιαία φαρμακευτική αγωγή, με συχνές εξετάσεις και θεραπείες, καθώς και υλικά, πώς θα πληρώνουν τη συμμετοχή τους;», αναρωτήθηκε ρητορικά, και απάντησε ο ίδιος ότι «αρκετοί θα εξαναγκάζονται να μην εφαρμόζουν ολοκληρωμένα ή και καθόλου τη θεραπεία τους».

Επιχειρηματίες και ΜΚΟ στην ψυχική Υγεία

Στην ψυχική Υγεία αναφέρθηκε ο Μανώλης Συντυχάκης, σημειώνοντας ότι το υπό διαβούλευση σχετικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης είναι κομμένο και ραμμένο στην ανταγωνιστικότητα, στην προώθηση των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων του ΟΟΣΑ.

Οπως εξήγησε, «η κυβέρνηση υλοποιεί την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, του κλεισίματος των δημόσιων ειδικών ψυχιατρικών νοσοκομείων και του κατακερματισμού των δομών ψυχικής Υγείας, όπως έκαναν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με τον Ν. 2716/99 για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, οδηγώντας στον αποκλεισμό των πασχόντων από την πρόληψη, τη θεραπεία και την αποκατάσταση».

Ακόμα, «κατοχυρώνει τον διοικητικό, θεσμικό ρόλο των επιχειρηματιών και των ΜΚΟ, ιδιαίτερα στις παιδοψυχιατρικές υπηρεσίες. Ενισχύει την ιδιωτική επιχειρηματική δράση και τον ανταποδοτικό χαρακτήρα των υπηρεσιών αυτών». «Για το ΚΚΕ οι δομές της ψυχικής Υγείας πρέπει να αποτελούν στοιχεία ενός ενιαίου, δωρεάν κρατικού συστήματος Υγείας και Πρόνοιας, χρηματοδοτούμενου από τον κρατικό προϋπολογισμό», κατέληξε.

Δραματική κατάσταση και στα νησιά

Ο Σταύρος Τάσσος, αναδεικνύοντας τα προβλήματα σε ό,τι αφορά στην Υγεία στα νησιά, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και του ΕΟΠΥΥ, η μείωση του ιατρικού προσωπικού στο Βόρειο Αιγαίο μεταξύ 2013 και 2014 έφθασε στο 20,9%, δύο έως τρεις φορές μεγαλύτερη από οποιαδήποτε άλλη περιοχή της χώρας. Αντίστοιχα, το ήδη ελλιπές νοσηλευτικό προσωπικό μειώθηκε κατά 1,5% στο Βόρειο Αιγαίο και κατά 7,2% στο Νότιο Αιγαίο, ενώ το λοιπό προσωπικό μειώθηκε κατά 10,2% και 6,3%. Μόλις χτες απολύθηκαν από το Γενικό Νοσοκομείο Λέσβου, λόγω λήξης της σύμβασής τους, ένας ψυχίατρος, ένας παθολόγος, ένας πνευμονολόγος και επίκειται η απόλυση, για τον ίδιο λόγο, ενός καρδιολόγου».

«Πώς απαντά η κυβέρνηση στις ελλείψεις σε προσωπικό και κρατική χρηματοδότηση; Με την τηλεϊατρική», παρατήρησε, και σημείωσε ότι αυτό που απαιτείται είναι «να αξιοποιούνται με σχεδιασμένο τρόπο όλα τα σύγχρονα επιστημονικά και τεχνικά μέσα, η συσσωρευμένη γνώση, το υγειονομικό και άλλο προσωπικό, με κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Στο πλαίσιο αυτό αξιοποιούμε και την τηλεϊατρική με τρόπο που να λειτουργεί συμπληρωματικά στην παροχή υπηρεσιών Υγείας, έχοντας θετικά αποτελέσματα για τους ασθενείς και όχι ως υποκατάστατο των ελλείψεων».

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Ο λαός να μην παγιδευτεί στη λογική των μειωμένων απαιτήσεων

Στις «θεωρίες» της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ απαντάει στον υπουργό Υγείας

Eurokinissi

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ απαντάει στον υπουργό Υγείας
Η ταξική πολιτική της κυβέρνησης, όπως εκφράζεται και στον τομέα της Υγείας, αποτυπώθηκε στην απάντηση που έδωσαν στην Επίκαιρη Επερώτηση του ΚΚΕ τόσο ο υπουργός Υγείας, Αν. Ξανθός, όσο και ο αναπληρωτής υπουργός, Π. Πολάκης, οι οποίοι διεμήνυσαν ότι θα πρέπει ο λαός να προσαρμόσει τις απαιτήσεις του στα μέτρα της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Ο υπουργός Υγείας, αφού χαρακτήρισε «εν πολλοίς ανέφικτη» τη θέση του ΚΚΕ για δημόσια δωρεάν Υγεία χωρίς καμία επιχειρηματική δράση, που να καλύπτει πλήρως τις λαϊκές ανάγκες, σημείωσε ότι «θα πρέπει να προσγειωθούμε στην πραγματικότητα» και ότι «μπορούμε σε αυτό το πλαίσιο» της ΕΕ και των σκληρών δημοσιονομικών στόχων «να προσβλέπουμε σε σταδιακή έστω βελτίωση κατάστασης». Ανέφερε, δε, ότι αυτό μπορεί να το κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ «και βεβαίως γι' αυτό είμαστε σε αυτές τις θέσεις»!

Δείχνοντας, ωστόσο, τι εννοεί «βελτίωση» της κατάστασης, εκθείασε «το μοντέλο λειτουργίας» του νοσοκομείου της Σαντορίνης, το οποίο είναι Ανώνυμη Εταιρεία και λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Συνεχίζοντας, χαρακτήρισε «ουτοπικό» το αίτημα του ΚΚΕ για μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα, γιατί «αυτό δεν μπορεί να συμβεί με δεδομένους τους δημοσιονομικούς στόχους από τη συμφωνία». Ωστόσο, πρόσθεσε ότι παρ' όλες τις «δυσκολίες», το «κοινωνικό πρόσημο» και η «προοδευτική αριστερή πολιτική της κυβέρνησης» φαίνονται από τη «σημαντική τομή με τους ανασφάλιστους». Σύμφωνα με τον υπουργό, «αυτό έχει ισχυρό ιδεολογικό συμβολισμό και υλοποιείται για πρώτη φορά η αντίληψη ότι η Υγεία είναι κοινωνικό αγαθό»!

Στο ίδιο μοτίβο, ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι «έχεις περιθώριο και σε αυτό το σύστημα» για κοινωνική πολιτική. Την προσπάθεια της κυβέρνησης να ξεφύγει από την ουσία των ζητημάτων που έθετε η Επερώτηση του ΚΚΕ, συνέδραμαν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των άλλων αστικών κομμάτων της αντιπολίτευσης, οι οποίοι αναλώθηκαν σε διαπιστώσεις και κατηγόρησαν την κυβέρνηση για «ανικανότητα» στη διαχείριση.

«Αναδιανομή» από τους φτωχούς στους φτωχότερους

Παίρνοντας το λόγο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, επισήμανε ότι ο χαρακτηρισμός των θέσεων του ΚΚΕ ως «εξωπραγματικές» από την κυβέρνηση σημαίνει ότι «λέτε στο λαό να προσαρμόσει τις ανάγκες του στις απαιτήσεις του κεφαλαίου. Δηλαδή, λέτε στο λαό να αυτοπαγιδευτεί, να αιχμαλωτιστεί και να μη διεκδικεί, να μην απαιτεί κάλυψη και ικανοποίηση των αναγκών στον τομέα της Υγείας, με βάση τις δυνατότητες που υπάρχουν, τις αντικειμενικές δυνατότητες που τις καθορίζει η επιστήμη».

Για το θέμα της κάλυψης των ανασφάλιστων, αφού αναφέρθηκε στις προϋποθέσεις και τους ελάχιστους που αφορά, σημείωσε ότι «το μεγάλο κατόρθωμα που λέτε ότι σας διαχωρίζει από τα υπόλοιπα κόμματα του ευρωμονόδρομου, ποιος το πληρώνει; Το πληρώνει ο κρατικός προϋπολογισμός; Οχι, από τον ΕΟΠΥΥ. Δηλαδή, οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι δίνουν τα χρήματα με τις ασφαλιστικές εισφορές για να καλύπτονται και οι ανάγκες των ανασφάλιστων».

Συμπλήρωσε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση ότι «δεν βάλατε καμία έκτακτη εισφορά στο μεγάλο κεφάλαιο, στους βιομήχανους, τραπεζίτες, εφοπλιστές, ώστε να καλύψουν αυτό το "κόστος". Κάνατε, δηλαδή, αναδιανομή ανάμεσα στα λιγότερα φτωχά στρώματα σε σχέση με τα πιο φτωχά». Αρα, η «αναδιανομή που λέτε είναι μια τρύπα στο νερό. Είναι αναδιανομή της φτώχειας».

«Μπορεί - συνέχισε - να βελτιωθεί η κατάσταση στο χώρο της Υγείας στο δεδομένο πλαίσιο που καθορίζει το τρίτο μνημόνιο, η δημοσιονομική πολιτική και στόχοι; Οχι, δεν μπορεί. Οταν επιδεινώνεται το βιοτικό επίπεδο του λαού, θα έχει καλύτερες συνθήκες υγείας; Σας λέμε, λοιπόν, ότι θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο. Και οι όποιες μικρομεταβολές κάνετε, είναι πάντοτε υπό τη δαμόκλειο σπάθη της επιτυχίας των δημοσιονομικών στόχων, αλλιώς θα ενεργοποιείται ο δημοσιονομικός κόφτης. Διότι οι δαπάνες υγείας δεν εξαιρέθηκαν από το δημοσιονομικό κόφτη, ενώ εξαιρέθηκαν οι δημόσιες δαπάνες, τα επενδυτικά σχέδια, τα αναπτυξιακά προγράμματα, αυτά που αφορούν το κεφάλαιο».

Ενα ακόμα ζήτημα που ανέδειξε, είναι ότι στο όνομα της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους, η κυβέρνηση αυξάνει την άμεσα ιδιωτική χρηματοδότηση. «Τη στιγμή που η δημόσια δαπάνη τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί πάνω από 35%, έχει αυξηθεί και έχει φτάσει στο 40% η ιδιωτική δαπάνη για την υγεία» είπε, σημειώνοντας ότι η Υγεία «είναι εμπόρευμα και θα εμπορευματοποιηθεί ακόμα περισσότερο, γιατί με την πολιτική σας, δεν αμφισβητείτε την ευρωενωσιακή πολιτική στον τομέα της Υγείας».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Και στον τομέα της Υγείας φαίνεται η φιλολαϊκή κοινωνική, πολιτική, οικονομική πρόταση του ΚΚΕ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο βήμα

Eurokinissi

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο βήμα
Παίρνοντας το λόγο στη συζήτηση, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, επισήμανε αρχικά ότι «αυτά τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα που φέρνει σήμερα η Επερώτηση του ΚΚΕ για την Υγεία έπρεπε να συζητάμε» και όχι να αναλώνονται τα κόμματα σε «ατέρμονες συζητήσεις για εκλογικούς νόμους και συνταγματικές αναθεωρήσεις».

Παρατήρησε ότι «ο τομέας της Υγείας στενάζει. Οι εργαζόμενοι σε αυτόν έχουν ξεπεράσει τα όριά τους», λόγω των οξυμένων προβλημάτων στις κρατικές δομές και της εμπορευματοποίησης της Υγείας, αποδίδοντας αυτή την κατάσταση τόσο στις προηγούμενες όσο και στη σημερινή κυβέρνηση, που ασκούν πολιτική «στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων, της κερδοφορίας τους».

Ο Δ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στην αντίφαση που υπάρχει ανάμεσα στην πρόοδο που έχει γίνει στην επιστήμη, στην ιατρική, στην έρευνα, στη φαρμακευτική, την ίδια στιγμή που «χιλιάδες άνθρωποι εξακολουθούν να πεθαίνουν από αρρώστιες που η επιστήμη μπορεί να θέσει υπό έλεγχο ή τις έχουν ήδη θέσει σε ανεπτυγμένα κράτη» και «εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο στερούνται ακόμα και στοιχειώδεις υπηρεσίες Υγείας και Φαρμάκου», επειδή η Ερευνα, η Υγεία, η Επιστήμη, το Φάρμακο «υποτάσσονται στο στόχο της κατάκτησης εκ μέρους των μεγάλων συμφερόντων, των μονοπωλίων, μεγαλύτερου πρόσθετου κέρδους».

Αναπτύσσοντας την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ, είπε ότι «η διαφωνία μας, εκτός από τα επιμέρους, εδράζεται στη συνολικά διαμορφωμένη ριζικά διαφορετική μας αντίληψη ως ΚΚΕ, για το πώς πρέπει να λειτουργεί η Υγεία υπέρ του λαού», επικαλούμενος και την πείρα από το σοσιαλισμό που γνωρίσαμε στον 20ό αιώνα, τα επιτεύγματα του οποίου τουλάχιστον σε αυτόν τον τομέα δεν αμφισβητούνται από κανέναν.

Καταλήγοντας, σημείωσε ότι «και στον τομέα της Υγείας φαίνεται η φιλολαϊκή κοινωνική, πολιτική, οικονομική πρόταση του ΚΚΕ. Η θέση ότι για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και στην Υγεία και στο Φάρμακο, για την ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας σε όφελος του λαού, απαιτούνται ριζικά διαφορετικές σχέσεις ιδιοκτησίας και παραγωγής, δηλαδή σχέσεις κοινωνικής ιδιοκτησίας, επιστημονικού κεντρικού σχεδιασμού, με αποκλειστικό οδηγό την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών».

  • Η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη συζήτηση της Επίκαιρης Επερώτησης του Κόμματος για την Υγεία θα δημοσιευτεί ολόκληρη στον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη».
Ρίχνουν την μπάλα στην εξέδρα

Βολεύει την κυβέρνηση «να ρίχνει την μπάλα στην εξέδρα», δηλαδή να λέει ότι το ΚΚΕ ζητάει σήμερα από την κυβέρνηση να κάνει ένα σύστημα Υγείας που θα μπορεί να λειτουργεί με κοινωνικοποιημένα μέσα παραγωγής, με σοσιαλιστικές σχέσεις εργασίας, με κεντρικό, επιστημονικό, πανεθνικό σχεδιασμό, που θα οργανώνει η Λαϊκή Εξουσία. Κατ' αρχήν, ποιος του το ζήτησε; Είναι δυνατόν να ζητάει το ΚΚΕ από το πολιτικό προσωπικό των επιχειρηματικών ομίλων να τους καταργήσει; Αυτό είναι άλλων δουλειά - της εργατικής τάξης και των συμμάχων της - και σ' αυτούς απευθύνεται το ΚΚΕ. Ολα αυτά, όμως, τα επικαλείται η κυβέρνηση επειδή δεν μπορεί, λόγω των πολιτικών της δεσμεύσεων, να απαντήσει σε σειρά αιτημάτων - προβλημάτων που μπορούν και πρέπει να λυθούν άμεσα. Οπως π.χ. να υπάρχει παιδίατρος σε όλους τους νομούς της χώρας, να παρέχονται δωρεάν κρίσιμες προληπτικές εξετάσεις για να εξασφαλίζεται η γέννηση υγιών παιδιών, οι καρκινοπαθείς και οι χρόνιοι πάσχοντες των λαϊκών οικογενειών να μην πληρώνουν συμμετοχή στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, εξετάσεις κ.λπ. Ζητήματα, δηλαδή, που δε χρειάζεται καμιά επανάσταση για να λυθούν, είναι φλέγοντα και δεν είμαστε της άποψης ότι μέχρι το σοσιαλισμό οι άνθρωποι δεν πρέπει να έχουν αναβαθμισμένες δωρεάν δημόσιες υπηρεσίες Υγείας, για να προλαμβάνουν τις ασθένειες και να θεραπεύονται όταν αρρωσταίνουν...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ