ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Ιούλη 2015
Σελ. /24
Τα ναρκωτικά είναι στο μυαλό καταστολή

Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα κατά των Ναρκωτικών, στο Φεστιβάλ των ΤΕΙ Αττικής της ΚΝΕ, έγινε την πρώτη μέρα συζήτηση αφιερωμένη στην πάλη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, με τίτλο «Δεν είναι ελευθερία να ψάχνεις τη φυγή, τα ναρκωτικά είναι στο μυαλό καταστολή».

Μιλώντας, ο Παναγιώτης Κατηφές, μέλος του Τμήματος κατά των Ναρκωτικών της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας του ΕΣΥΝ, επισήμανε ότι το ΚΚΕ είναι το μοναδικό πολιτικό Κόμμα, που με σταθερό και αταλάντευτο τρόπο, έχει ιδεολογικό, πολιτικό και επιστημονικά τεκμηριωμένο μέτωπο απέναντι σε όλα τα ναρκωτικά. «Τα τελευταία χρόνια, έχει ενταθεί η προσπάθεια από αστούς πολιτικούς και κονδυλοφόρους, από κεντροαριστερούς και οπορτουνιστές, από διάφορους "ελευθεριακούς" δημοσιολόγους, μιας εκστρατείας που στοχεύει να δημιουργήσει μια κοινωνική ανοχή στο φαινόμενο των ναρκωτικών (...). Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι σε περίοδο που η ένταση της καπιταλιστικής κρίσης, που οξύνει ακόμα περισσότερο τη μεγάλη αντίθεση του καπιταλισμού, δηλαδή την αντίθεση κοινωνικοποίησης της παραγωγής και ατομικής ιδιοποίησης του παραγόμενου πλούτου, που το αστικό πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να διαχειριστεί τις συνέπειες της κρίσης, που για να μπορέσει να κερδοφορήσει το κεφάλαιο, απαιτείται μαζική καταστροφή κεφαλαίων και παραγωγικών δυνάμεων, με εξέχον στοιχείο τη μαζική ανεργία, αυτή την περίοδο ανοίγει συντονισμένα από ΜΚΟ, από ολλανδικές και ισπανικές εταιρείες πώλησης ναρκωτικών, "ευαγή ιδρύματα" με χρηματοδότη τον Σόρος και μαέστρο αυτής της συγχορδίας τη Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, η κουβέντα για νομιμοποίηση των ναρκωτικών».

Ο Π. Κατηφές στο Φεστιβάλ ΤΕΙ της ΚΝΕ
Ο Π. Κατηφές στο Φεστιβάλ ΤΕΙ της ΚΝΕ
«Η νέα κυβέρνηση συνεχίζει ακριβώς ό,τι και η προηγούμενη στον τομέα των ναρκωτικών (...). Η πολιτική αυτή πατάει στη στρατηγική της ΕΕ για την καταπολέμηση των ναρκωτικών, που από τη συνθήκη του Μάαστριχτ μέχρι σήμερα, η ΕΕ εντάσσει το ζήτημα ως σοβαρό θέμα υγείας, έχει αλλάξει 8 στρατηγικά σχέδια και πάντα βάζει το ζήτημα από τη σκοπιά της μείωσης των συνεπειών από το φαινόμενο και όχι στην ουσία του, δηλαδή στην καταπολέμηση των αιτιών που γεννούν και αναπαράγουν το φαινόμενο (...).

Λένε ότι το "δικαίωμα" στη χρήση είναι ζήτημα "αυτοπροσβολής", δηλαδή ζήτημα ατομικής ευθύνης και ατομικής επιλογής. Ακριβώς το ίδιο ισχύει για παράδειγμα και για την αυτοκτονία, άρα αν κάποιος θέλει να αυτοκτονήσει, να μην τον εμποδίσουμε, να μην τον πείσουμε για την ανάγκη να ζει και συλλογικά, ως κοινωνικό ον, να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες της ζωής. Αφού είναι θέμα ατομικής επιλογής του η αυτοκτονία, πρέπει να το σεβαστούμε. Αυτό είναι και το πιο φαιδρό επιχείρημα, που δείχνει ακριβώς τη στόχευσή τους, δηλαδή τη νεολαία στο περιθώριο, τον άνθρωπο έξω από κάθε κοινωνική έννοια, την προβολή του ατομισμού».


Μαζική συνάντηση φοιτητών και σπουδαστών στα Γιάννενα

Στιγμιότυπο από τη βιβλιοπαρουσίαση για «Τα πέτρινα πανεπιστήμια»
Στιγμιότυπο από τη βιβλιοπαρουσίαση για «Τα πέτρινα πανεπιστήμια»
Την Παρασκευή 26 Ιούνη έγινε το Φεστιβάλ των Οργανώσεων ΑΕΙ - ΤΕΙ Ιωαννίνων της ΚΝΕ στο πάρκο Λιθαρίτσια στο κέντρο της πόλης, όπου πλήθος νέων έδωσαν το αγωνιστικό «παρών».

Η εκδήλωση ξεκίνησε αμέσως μετά την πορεία που διοργάνωσε η Τομεακή Οργάνωση Ιωαννίνων - Θεσπρωτίας του ΚΚΕ ενάντια στη νέα συμφωνία. Το Φεστιβάλ μετατράπηκε σε μια νεανική απάντηση, με τη συμμετοχή εκατοντάδων νεολαίων, κόντρα στα σχέδια της κυβέρνησης, για την ανάγκη να απορριφθούν τόσο η πρόταση της κυβέρνησης όσο και η πρόταση ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ.

Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυνε ο Θάνος Μπίμπας, μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με βιβλιοπαρουσίαση του βιβλίου «Τα πέτρινα πανεπιστήμια» από τη συγγραφέα του, Κυριακή Καμαρινού. Παρουσιάστηκε η συστηματική εκπαιδευτική δουλειά των κομμουνιστών κρατούμενων στους τόπους εξορίας και τις φυλακές, που έγιναν τόποι μόρφωσης και Παιδείας, ένα είδος πρότυπων λαϊκών πανεπιστημίων. Αυτό έγινε γιατί οι κομμουνιστές, που βρίσκονταν στην πρωτοπορία των αγώνων για να αλλάξουν τον κόσμο, ένιωθαν περισσότερο την ανάγκη να πλουτίζουν τις γνώσεις τους όχι για το ατομικό όφελος, αλλά για το κοινωνικό σύνολο. Και όπως σημείωσε η συγγραφέας, αυτός είναι ο δρόμος που πρέπει να βαδίζουμε και σήμερα, που είναι ακόμη πιο επιτακτική η ανάγκη της μόρφωσης: «Σήμερα, που η επιστήμη επαναστατικοποιεί την παραγωγή, η παραγωγή δίνει νέες εντολές στην επιστήμη, τη στιγμή που συνδέονται απόλυτα αυτά, ο καινούργιος άνθρωπος, της νέας εποχής, της δικής μας εποχής, είναι ολοκληρωμένος άνθρωπος που τα έχει συνδέσει όλα μέσα στο μυαλό του, το καθετί βρίσκει τη θέση του μέσα σε ένα παζλ για τη δημιουργία της κοσμοαντίληψης, για να μάθει πώς λειτουργεί ο κόσμος και επομένως πώς θα μπορεί να ζει σε αυτόν αλλάζοντάς τον».

Στη συνέχεια έπαιξαν μουσική ερασιτεχνικά συγκροτήματα της πόλης των Ιωαννίνων καθώς και φοιτητές τμημάτων του Πανεπιστημίου. Ακολούθησε μεγάλη συναυλία με τον Μίλτο Πασχαλίδη και το πρόγραμμα έκλεισε με λαϊκό συγκρότημα από φοιτητές του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ