ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Ιούλη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΗΠΑ - ΔΝΤ
Κόντρες και παζάρια κάτω από τις «σημαίες» των μονοπωλίων

«Αυτό που μας χωρίζει με τους θεσμούς είναι μόνο η βιωσιμότητα του χρέους», τόνισε χαρακτηριστικά ο Γ. Βαρουφάκης

«Παγώνει» για μετά το δημοψήφισμα η εξέταση του αιτήματος του Αλ. Τσίπρα για νέα δανειακή σύμβαση - νέο μνημόνιο

Eurokinissi

«Παγώνει» για μετά το δημοψήφισμα η εξέταση του αιτήματος του Αλ. Τσίπρα για νέα δανειακή σύμβαση - νέο μνημόνιο
Με σημαδεμένα χαρτιά από τα ιμπεριαλιστικά κέντρα, τα μονοπώλια και τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης και τη συμμετοχή της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, συνεχίζονται τα εγκληματικά παζάρια πάνω στις πλάτες του λαού και της περαιτέρω άγριας χρεοκοπίας του. Την ίδια ώρα, και ενώ καταγράφεται πλήρης σύμπτωση απόψεων ως προς το εύρος των νέων αντιλαϊκών μέτρων και της «δημοσιονομικής προσαρμογής», με τη μια ή άλλη αφορμή και πρόσχημα, έρχονται στο προσκήνιο οι οξυμένοι μονοπωλιακοί ανταγωνισμοί, οι οποίοι και βρίσκονται στον πυρήνα των παζαριών.

Σε αυτό το μαύρο φόντο, διενεργήθηκε χτες η νέα τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (συμβούλιο Γιούρογκρουπ), που αποφάσισε τη διακοπή κάθε διαβούλευσης, μέχρι την ανακοίνωση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος.

Συνοψίζοντας, ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, δήλωσε: «Δεδομένης της πολιτικής κατάστασης στην Ελλάδα, της απόφασης για δημοψήφισμα και της αρνητικής εισήγησης της ελληνικής κυβέρνησης, η βασική μας απόφαση ήταν ότι δεν υπάρχει έδαφος για συνέχιση των συνομιλιών». Παράλληλα, διευκρίνισε ότι μέχρι την Κυριακή «δε θα πραγματοποιηθούν συνομιλίες σε κανένα επίπεδο, ούτε σε επίπεδο υπουργών, ούτε μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών, για περαιτέρω προτάσεις και οικονομικές διευθετήσεις».

Παράλληλα, «παγώνει» για μετά το δημοψήφισμα και η εξέταση του αιτήματος που υπέβαλε ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, για τη νέα διετή δανειακή σύμβαση, ύψους 29,1 δισ. ευρώ. Στην απαντητική επιστολή προς τον Αλ. Τσίπρα, ο Γ. Ντάισελμπλουμ σημειώνει πως το αίτημα της Ελλάδας για νέα στήριξη από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) θα εξεταστεί στη βάση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος.

Στο μεταξύ, εισήγηση στα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης να μην κάνουν χρήση, αλλά να επιφυλαχθούν των δικαιωμάτων τους απέναντι στην Ελλάδα μετά την αθέτηση των δανειακών της υποχρεώσεων προς το ΔΝΤ, έκανε χτες και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), Κλ. Ρέγκλινγκ. Μάλιστα, πρότεινε να μην ασκήσουν το «δικαίωμα» της άμεσης εξόφλησης των διακρατικών δανείων προς την Ελλάδα, αλλά να ενεργήσουν σε επόμενη φάση...

Εναρμονισμένο με αυτή την απόφαση, το ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κατά τη χτεσινή συνεδρίασή του, αποφάσισε να αφήσει αμετάβλητο το πιστωτικό όριο της «έκτακτης χρηματοδότησης», που διαμορφώνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στα 89 δισ. ευρώ. Παράλληλα, δεν προχώρησε σε απομείωση της αξίας των εγγυήσεων που καταθέτουν οι ελληνικοί τραπεζικοί όμιλοι, στη βάση των οποίων αντλούν τη ρευστότητα.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με πληροφορίες, εκδηλώνονται έντονες αντιθέσεις σε κεντρικό επίπεδο και στην ΕΚΤ. Στο τραπέζι μπαίνει ακόμη και θέμα μείωσης των πιστωτικών ορίων και «κουρέματος» των εγγυήσεων, ζητήματα που αποτελούν αντικείμενο μονοπωλιακών ανταγωνισμών, μορφές καταστροφής υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων, που ταυτόχρονα προαναγγέλλουν τις μαζικές αναδιαρθρώσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Την ίδια ώρα, τα λαϊκά νοικοκυριά πληρώνουν τα «σπασμένα». Σε κάθε περίπτωση, το χρηματοπιστωτικό σύστημα θα έχει «κατεβασμένα ρολά» και το επόμενο διάστημα, ενώ άδηλος είναι και ο χρόνος της αποκατάστασης στις προηγούμενες συνθήκες.

Νέα παρέμβαση από ΗΠΑ

Είναι χαρακτηριστικό ότι η πρώτη επίσημη ανακοίνωση μετά την ολοκλήρωση του χτεσινού Γιούρογκρουπ εκδόθηκε από την πλευρά των ΗΠΑ: «Ολες οι πλευρές που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις για την ελληνική κρίση θέλουν η χώρα να παραμείνει στο ευρώ», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Ερνεστ, μιλώντας δηλαδή εξ ονόματος και των «εταίρων» της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν όλες τις πλευρές να αναγνωρίσουν το αμοιβαίο όφελος που έχουν στην επίλυση της κατάστασης.

Μνημόνιο με δημοψήφισμα

Είναι χαρακτηριστική και η τοποθέτηση του Γ. Βαρουφάκη, ο οποίος καλώντας σε υπερψήφιση των κυβερνητικών θέσεων στο δημοψήφισμα της Κυριακής, εστιάζει στα παρακάτω:

-- «Το ΔΝΤ, η κυβέρνηση των ΗΠΑ, πολλές άλλες κυβερνήσεις, καθώς και η συντριπτική πλειοψηφία των οικονομολόγων θεωρούν - όπως κι εμείς - ότι το χρέος πρέπει να αναδιαρθρωθεί».

-- «Από τη στιγμή που ανακοινώσαμε το δημοψήφισμα, η επίσημη Ευρώπη έχει σηματοδοτήσει εμπιστευτικά πως είναι έτοιμη να συζητήσει την αναδιάρθρωση του χρέους. Αυτό καταδεικνύει πως ακόμα και η επίσημη Ευρώπη θα καταψήφιζε την... δική της "τελική" πρόταση».

-- «Οι διαπραγματεύσεις δεν κατέληξαν σε συμφωνία επειδή οι δανειστές αρνήθηκαν να αναδιαρθρώσουν το μη βιώσιμο χρέος και επέμειναν ότι το χρέος πρέπει να το πληρώνουν οι ασθενέστεροι των πολιτών, τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους».

Παράλληλα, ο Γ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι «αυτό που μας χωρίζει με τους θεσμούς είναι μόνον η βιωσιμότητα του χρέους».

Στο ίδιο μήκος κύματος, το Μέγαρο Μαξίμου λέει ότι «το δημοψήφισμα αποτελεί μέρος των διαπραγματεύσεων». Στην πραγματικότητα, καλούν το λαό να πάρει θέση κάτω από ξένες σημαίες, να επιλέξει το σφαγέα του και, ακόμη, να υπερψηφίσει το τρίτο στη σειρά μνημόνιο, είτε με το «ναι» είτε με την εκδοχή του «όχι».

Αποκαλυπτική για τα παιχνίδια που παίζονται γύρω από επιχειρηματικά συμφέροντα είναι και η δήλωση του μεγαλοεπιχειρηματία φαρμακοβιομήχανου Δ. Γιαννακόπουλου. Τασσόμενος υπέρ του «όχι», σημείωσε πως οι δανειστές «προκάλεσαν το κλείσιμο των τραπεζών, για να εκβιάσουν έναν ολόκληρο λαό, που τόλμησε να πει "όχι" στη σκληρή λιτότητα»...

Στο φόντο τέτοιων αντιθέσεων, έρχεται και η εκτίμηση του Συμβουλίου της Ευρώπης ότι «οι συνθήκες διεξαγωγής του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα δεν πληρούν τις διεθνείς προδιαγραφές».

Το ΔΝΤ

Το ΔΝΤ επιβεβαίωσε χτες ότι η κυβέρνηση της Ελλάδας δεν προχώρησε στην πληρωμή της δόσης (ύψους 1,6 δισ. ευρώ), κάτι που σημαίνει ότι είναι η πρώτη ανεπτυγμένη οικονομία που προχωρά σε αθέτηση πληρωμής προς το Ταμείο.

Το ποσό, η πληρωμή του οποίου «αθετήθηκε», είναι το υψηλότερο στην ιστορία του, σύμφωνα με ανακοίνωση. Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζ. Ράις, δήλωσε ότι η Ελλάδα μπορεί πλέον να λάβει επιπρόσθετη χρηματοδότηση μόνο όταν επιλυθεί το ζήτημα της «καθυστερούμενης οφειλής της».

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΣΕ ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ
Επίσημο αίτημα για το «μνημόνιο 3»

Δεύτερο αίτημα για την πλήρη αποδοχή του τρίτου μνημονίου και μάλιστα με την εκδοχή που το παρουσιάζουν οι ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ υπέβαλε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, ταυτόχρονα και σε συνδυασμό με το αίτημα για τη νέα δανειακή σύμβαση με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Την ίδια ώρα, τα επιτελεία των ιμπεριαλιστικών κέντρων και των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης ανεβάζουν ακόμη περισσότερο τον πήχη των αντιλαϊκών μέτρων, στο πλαίσιο μιας διαπραγμάτευσης με χαρτιά σημαδεμένα από τις κόντρες των μονοπωλίων και των ισχυρών καπιταλιστικών κέντρων.

Η επιστολή του Αλ. Τσίπρα απευθύνεται στους επικεφαλής της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι και του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τους οποίους και ενημερώνει για την αποδοχή των προαπαιτούμενων αντιλαϊκών μέτρων, όπως αυτά καταγράφονται στην τελευταία επίσημη πρότασή τους, τη λεγόμενη «πρόταση Γιούνκερ».

Ανεβαίνει συνεχώς ο πήχης των αντιλαϊκών μέτρων

Σ' αυτό το πλαίσιο, η συγκυβέρνηση έρχεται να ενισχύσει την προηγούμενη πρότασή της και με τα παρακάτω νέας κοπής αντιλαϊκά μέτρα:

ΦΠΑ: Προστίθεται η αύξηση του συντελεστή και στον κλάδο της εστίασης στο 23% (από 13% σήμερα). Παράλληλα, γίνεται λόγος για διατήρηση του «μειωμένου» συντελεστή στα νησιά του Αιγαίου, μέτρο που λέγεται ότι είχε αποσυρθεί και από την πρόταση των «θεσμών».

  • Αγρότες: Εξάλειψη της «προνομιακής φορολόγησης των αγροτών» έως το τέλος του 2017. Αυτό σημαίνει την απογείωση της φοροληστείας με συντελεστή 26% (από 13% σήμερα) και μάλιστα από το πρώτο ευρώ εισοδήματος! Η προηγούμενη πρόταση της συγκυβέρνησης προέβλεπε την παραμονή του στα σημερινά επίπεδα. Επιπλέον, προβλέπεται η κατάργηση του μειωμένου ειδικού φόρου για πετρέλαιο των αγροτών, καθώς και η επιβολή φόρου 26% και στα ποσά των αγροτικών επιδοτήσεων και ενισχύσεων.
  • Συντάξεις: Σταδιακή αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια για όλους, μέχρι το 2022. Αύξηση εισφορών Υγείας (κύριες συντάξεις) στο 6%, από 5% στην προηγούμενη κυβερνητική πρόταση και 4% σήμερα. Καθιέρωση εισφορών Υγείας στις επικουρικές συντάξεις στο 6%, από 5% στην προηγούμενη πρόταση κι ενώ σήμερα δεν υπάρχει αντίστοιχο χαράτσι.
  • Σταδιακή αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 100% για τις ατομικές επιχειρήσεις (από 55% σήμερα), σε μια εξέλιξη που έρχεται να συνθλίψει περισσότερο και τους αυτοαπασχολούμενους.
  • ΕΚΑΣ: Σταδιακή κατάργηση μέχρι το 2019, αλλά «χωρίς άμεσες ενέργειες έναντι του κορυφαίου 20% των δικαιούχων».
  • Φόροι υπέρ τρίτων: Σταδιακή κατάργηση μέχρι το 2017, με αρχή το φθινόπωρο του 2015.
  • Κατώτατος μισθός: Διαμόρφωση με βάση το μνημονιακό νόμο 4172/2013.
  • ΑΔΜΗΕ: Θα διαχωριστεί από τη ΔΕΗ, προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης, αλλά με «πλειοψηφικό πακέτο» στο κράτος.

Επίσης στο πλαίσιο προβλέπεται η μείωση των στρατιωτικών δαπανών (200 εκατ. ευρώ το 2016 και 400 εκατ. ευρώ το 2017). Οι εξοικονομήσεις θα γίνουν μέσω μιας «στοχευμένης ομάδας δράσεων» και τη μείωση των υπαλλήλων και των προμηθειών.

Αποκαλυπτικές είναι και οι δεσμεύσεις της συγκυβέρνησης σε ό,τι αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Σ' αυτό το πλαίσιο, προβλέπει την άμεση εφαρμογή της «εργαλειοθήκης 1» του ΟΟΣΑ (τουριστικές μισθώσεις, τουριστικά λεωφορεία, άδειες φορτηγών, κώδικας δεοντολογίας για παραδοσιακά τρόφιμα, ευρωκώδικες για τα δομικά υλικά). Παράλληλα, δρομολογούνται περαιτέρω απελευθερώσεις επαγγελμάτων (συμβολαιογράφοι, αναλογιστές, δικαστικοί επιμελητές, γυμναστήρια).

Με βάση και τον οδικό χάρτη του ΟΟΣΑ και τις μελέτες που ήταν παραγγελία της προηγούμενης κυβέρνησης, προχωρούν σε παρεμβάσεις σε κλάδους όπως κατασκευές, χονδρεμπόριο, αγροτικά προϊόντα, μέσα ενημέρωσης κ.ά.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ λέμε «ΟΧΙ» στα μνημόνια, «ΝΑΙ» στην αντίσταση

Δήλωση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, έκανε χτες την ακόλουθη δήλωση:

«Η νέα πρόταση Τσίπρα προς την τρόικα είναι ακόμα χειρότερο μνημόνιο με αντιλαϊκά μέτρα.

Κοροϊδεύουν αισχρά τον ελληνικό λαό. Αποδεικνύεται ότι τα ΟΧΙ τους είναι ΝΑΙ σε νέες δανειακές συμβάσεις - αντιλαϊκές συμφωνίες - ΝΑΙ στις λυκοσυμμαχίες τους.

Με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ τα ακυρώνουμε όλα αυτά. Λέμε: ΟΧΙ στα μνημόνια, ΝΑΙ στην αντίσταση».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ