ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Ιούλη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Επαφές και κινήσεις προς αναζήτηση κυβερνητικής λύσης

Αντ. Σαμαράς

Eurokinissi

Αντ. Σαμαράς
Συνεχίζει η ηγεσία της ΝΔ τις κινήσεις προς σύσταση ενός ευρύτερου «φιλοευρωπαϊκού μετώπου», που θα διασφαλίσει τη στρατηγική επιλογή του ντόπιου κεφαλαίου για παραμονή στην ΕΕ και στο ευρώ, δουλεύοντας και το σενάριο «εναλλακτικής» κυβερνητικής λύσης από την παρούσα Βουλή.

Σ' ένα τέτοιο πλαίσιο, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντ. Σαμαράς, συναντήθηκε χτες το μεσημέρι στη Βουλή με το νεοεκλεγέντα πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Θ. Θεοχαρόπουλο, κατόπιν αιτήματος του δεύτερου. Μετά την ημίωρη συνάντησή τους, ο πρόεδρος της ΝΔ απέφυγε τις δηλώσεις και περιορίστηκε να πει στους δημοσιογράφους ότι οι εξελίξεις είναι σοβαρές.

Αργότερα, πάντως, σχολιάζοντας ο Σαμαράς τις απογευματινές δηλώσεις Τσίπρα, επέμεινε ότι ο πρωθυπουργός «υπέγραψε το κλείσιμο των τραπεζών (...) υπέβαλε πρόταση λιτότητας, ίδια με εκείνη των δανειστών (...) προσυπέγραψε την ίδια την πρόταση των δανειστών». Οτι η κυβέρνηση «χρεοκόπησε τη χώρα», ότι «παρακαλάει για νέο μνημόνιο» και το προσυπογράφει «ο ίδιος ο πρωθυπουργός, με οκτώ δισεκατομμύρια λιτότητας». Εσπευσε, ωστόσο, να παρατηρήσει ότι κυβερνητικά στελέχη «δημόσια ζητούν από τον πρωθυπουργό να ανακαλέσει το δημοψήφισμα ή να υποστηρίξει το "ναι". Αυτοί τουλάχιστον άρχισαν να καταλαβαίνουν...».

Σε ό,τι αφορά τον Θεοχαρόπουλο της ΔΗΜΑΡ, υπερασπιζόμενος νωρίτερα την πορεία της χώρας στον ευρωμονόδρομο, δήλωσε ότι «είναι υπαρκτές οι διαφωνίες που υπάρχουν μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων της χώρας. Ομως, σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, χρειάζεται ο ελάχιστος κοινός πολιτικός τόπος (...) η πρωτοβουλία που έχουμε λάβει για εθνική συνεννόηση (σ.σ. όρος που πρωτοχρησιμοποίησε ο Σαμαράς) μακριά από στείρες κομματικές αντιπαραθέσεις, συνεχίζεται με όσους ανταποκρίνονται στη δημόσια πρόσκλησή μας».

«Συνεργάζεται ή φεύγει»

Στην ίδια κατεύθυνση, νέα παρέμβαση, τη δεύτερη μέσα σε διάστημα λίγων ημερών, έκανε ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ και πρ. πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης. Δήλωσε στο ΑΠΕ: «Οσοι, στην Ελλάδα ή στην Ευρώπη, στήριξαν ελπίδες στον Αλ. Τσίπρα, απογοητεύτηκαν οικτρά. Ο Αλ. Τσίπρας δεν μπόρεσε να ελέγξει ούτε το κόμμα του, ούτε την κυβέρνησή του. Ηρθε στην εξουσία υποσχόμενος πράγματα ανέφικτα και άρχισε μια ατέρμονη διαπραγμάτευση, η οποία στοίχισε ακριβά στον τόπο, χωρίς να καταλήξει σε τελικό αποτέλεσμα».

Πρόσθεσε, σχετικά με το σχεδιαζόμενο για την Κυριακή δημοψήφισμα, ότι αν επικρατήσει το «ναι», «η υποχρέωση του κ. Τσίπρα είναι να συνεργαστεί με τους Ευρωπαίους και τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, για να υπάρξει μια συμφωνία και η χώρα να αρχίσει να επιστρέφει στοιχειωδώς στην ομαλότητα. Αν αρνηθεί να το κάνει, τότε αναγκαστικά ο λαός θα δώσει και πάλι τη λύση. Στην περίπτωση αυτή, όλες οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις πρέπει να δώσουν μαζί τον αγώνα. Οφείλουμε να το πετύχουμε αυτό οι φιλοευρωπαϊστές, όποια πολιτική προέλευση κι αν έχουμε. Κι εμείς οι κεντροδεξιοί και οι κεντροαριστεροί και οι ανένταχτες δυνάμεις και οι συντηρητικοί πολίτες».

Ο βουλευτής της ΝΔ Ν. Δένδιας, μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Παραπολιτικά», είπε με αφορμή το δημοψήφισμα: «Το τι θα γίνει με την κυβέρνηση μετά από ένα "ναι" θα το δούμε. Αυτή η κυβέρνηση κανονικά δεν πρέπει να υπάρχει ούτε αύριο. Αλλά μετά τη Δευτέρα, εύχομαι να υπάρξει καλύτερη κυβέρνηση, που θα σώσει τη χώρα από τη χειρότερη κρίση στη μεταπολεμική της ιστορία».

Πρόσθεσε: «Δεν ξέρω αν προλαβαίνουμε να πάμε σε εκλογές. Αλλά ό,τι γίνει, πρέπει να γίνει υπό όρους εθνικής ενότητας και ομοψυχίας, γιατί η χώρα υπέστη τεράστια ζημιά».

Ψάχνουν και τις εφεδρείες

Το στέλεχος της ΝΔ Ευ. Αντώναρος, θεωρούμενος και ως άτυπος εκπρόσωπος του πρ. πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Αθήνα 9.84», είπε ερωτώμενος για το ενδεχόμενο κυβέρνησης «εθνικής ενότητας»:

«Κάθε πρόβλεψη αυτή τη στιγμή είναι διακινδυνευμένη. Προσωπικά, πιστεύω ότι η σημερινή κυβέρνηση - η οποία διαθέτει φρέσκια πλειοψηφία στη Βουλή, ας μην το ξεχνάμε, και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι διασπασμένα - πρέπει να πάρει τις τολμηρές αποφάσεις που χρειάζεται, όσον αφορά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος και την ουσιαστική επαφή με τους ξένους ηγέτες».

Ωστόσο, είπε επίσης ότι ««δεν είναι αυτή τη στιγμή η ώρα για διχαστικές διαφοροποιήσεις» και ότι «ο Κώστας Καραμανλής είναι ένας ενεργός πολιτικός και ταυτόχρονα μια σημαντική εφεδρεία για τον τόπο μας»...

ΠΟΤΑΜΙ
«Το Κοινοβούλιο μπορεί τη Δευτέρα να δώσει νέα κυβέρνηση»

«(...) Εχουμε μια επιτροπή οικονομολόγων, με τη συνεργασία των οποίων έχουμε διαμορφώσει μια συγκεκριμένη αντιπρόταση για τους "θεσμούς". Η χώρα δε θα μείνει ακυβέρνητη. Στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει κι ένα κομμάτι ευρωπαϊκό, με ανθρώπους που ανησυχούν όσο κι εμείς. Εχουμε επαφή μαζί τους (...) έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται ότι οι ευθύνες είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές ενός απλού κομματικού στελέχους». Αυτό τόνισε, αργά προχτές το βράδυ, στο MEGA, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, σκιαγραφώντας σενάρια που καταστρώνονται περί διαχείρισης, το επόμενο διάστημα της αστικής εξουσίας.

Ο Στ. Θεοδωράκης εξέφρασε απογοήτευση για τη στάση του Αλ. Τσίπρα απέναντι στον ίδιο: «Λυπάμαι προσωπικά για τον Αλ. Τσίπρα. Λυπάμαι γιατί όταν συναντήθηκα μαζί του και του είπα ''πάνω απ' όλα είναι η χώρα κι εμείς θα σε στηρίξουμε. Να υπολογίζεις σε 17 επιπλέον ψήφους, γιατί δεν έχουμε άλλο δρόμο", απάντησε "ωραία!" (...) και προχτές εμφανίστηκε και είπε πως ''κάποιοι βιάστηκαν να πουν πως θα με στηρίξουν, χωρίς να δουν την πρότασή μου''»...

Πρόσθεσε: «Εχουμε μεγάλη απόσταση με τον κ. Τσίπρα και την έχει δημιουργήσει εκείνος με τα λάθη που έχει κάνει. Εμείς προσπαθήσαμε να τον στηρίξουμε στην Ευρώπη. Νιώθουμε ότι μας πρόδωσε. Εκανε μια κακή διαπραγμάτευση και κατέληξε σ' ένα κακό αποτέλεσμα. Νομίζω όμως πως αν υπερισχύσει (σ.σ. στο δημοψήφισμα) το "ναι", θα φερθεί υπεύθυνα και δε θα βάλει τη χώρα σε νέες περιπέτειες. Δεν πιστεύω στα κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα και τις διασπάσεις. Πιστεύω ότι ένα δημοκρατικό Κοινοβούλιο μπορεί τη Δευτέρα να δώσει λύσεις προς όφελος της χώρας. Ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να απαντήσει αν θα είναι πρωθυπουργός την επόμενη μέρα».

Τόνισε, επίσης, ότι «η πρόταση Γιούνκερ και η πρόταση Τσίπρα έχουν ελάχιστες διαφορές. Δημοσιονομικά μιλάμε για το ίδιο πρόγραμμα. Για το ίδιο μνημόνιο. Δεν νομίζω πως ο πρωθυπουργός θα φερθεί επιπόλαια και θα πει "δέχομαι τα 8 δισ. που έχουμε προτείνει εμείς και όχι τα 8,3 δισ. που προτείνουν οι εταίροι"»...

ΠΑΣΟΚ
«Είμαστε εδώ να βοηθήσουμε στο βάρος της απόφασης»

«(...) το βάρος της ευθύνης είναι τόσο μεγάλο που δεν μπορεί να το σηκώσει ένα κόμμα μόνο του. Αυτή είναι η θέση του ΠΑΣΟΚ. Γι' αυτό είμαστε εδώ, γιατί δε μπορεί ν' αναλάβει την απόφαση, το βάρος της απόφασης. Αισθάνεται ότι θα συνθλιβεί ο ΣΥΡΙΖΑ». Αυτά είπε χτες η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φ. Γεννηματά, μιλώντας στο «Mega», σηματοδοτώντας την απόφαση του κόμματός της να στηρίξει την κυβέρνηση στην όποια συμφωνία φέρει με τους εταίρους τους. Συμπλήρωσε, άλλωστε, ότι «πρέπει να επανέλθουμε στο τραπέζι του διαλόγου με αυτές τις προϋποθέσεις, μεενωμένη, δυνατή, ισχυρή φωνή όλου του πολιτικού συστήματος».

Θέλοντας να δείξει ότι υπάρχει κοινή βάση κυβέρνησης και δανειστών, είπε: «Ποιο είναι αλήθεια το διακύβευμα; Ποια είναι η αντιπρόταση; Η αντιπρόταση είναι τα 8 δισ. της κυβέρνησης; Είναι τόσο μεγάλη η διαφορά ανάμεσα στην πρόταση των δανειστών; Και δεν έχουν ευθύνη που από εκεί που διαπραγματευόμασταν για 1 δισ. και οι εταίροι μας μιλούσαν για 1,7 φτάσαμε να υπογράφει ο πρωθυπουργός, σε πρόταση που κατέθεσε 8 δισ.; Ποιος διπλασίασε τη φορολόγηση των αγροτών; Ποιος έβαλε στη φορολογία τις επιδοτήσεις για πρώτη φορά; Η κυβέρνηση τα έκανε αυτά με την πρότασή της», θέλοντας να υπερασπίσει την αντιλαϊκή πολιτική που εφάρμοσε το ΠΑΣΟΚ ως συνεταίρος της ΝΔ στην προηγούμενη κυβέρνηση..

Τέλος, χαρακτηρίζοντας «αδιανόητο η Ελλάδα να επιλέξει να βρεθεί εκτός της ευρωπαϊκής προοπτικής» υπενθύμισε «την περίφημη ομιλία του Ανδρέα Παπανδρέου για το Μάαστριχτ, ήξερε πως ήταν ένας μεγάλος συμβιβασμός, αλλά ήξερε επίσης και το είχε πει δημόσια ότι ήταν η μοναδική προοπτική που υπήρχε για τη χώρα μας».

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Ζήτησε την στήριξη των ΗΠΑ

Εκκληση στις ΗΠΑ να ενισχύσουν την ελληνική αστική τάξη, ώστε να διασφαλίσει την πορεία της στον ευρωμονόδρομο, απηύθυνε χτες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος στη συνάντησή του με ομάδα Ελληνο-αμερικανών φοιτητών του Αmerican Ηellenic Ιnstitute (ΑΗΙ).

Οπως είπε, «σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, θέλω να διαβεβαιώσετε όλους ότι η πορεία της είναι στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη. Ηταν, είναι και θα παραμείνει. Και παρακαλούμε πολύ τις ΗΠΑ, το τονίζω, αυτή τη μεγάλη χώρα, να ενισχύσουν την Ελλάδα σ' αυτήν την κρίσιμη στιγμή, ώστε αυτή της η πορεία να διασφαλισθεί στο μέλλον. Είναι κάτι που αφορά το μέλλον του Ελληνικού Λαού, αλλά και της ίδιας της Ευρώπης. Γιατί βεβαίως, όπως είπα, δεν νοείται Ελλάδα έξω από την Ευρώπη. Αλλά πιστεύω ότι, με βάση και τις αρχές και τις αξίες της Ευρώπης, δεν νοείται και Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα. Αυτά τα μηνύματα είναι ανάγκη να τα μεταφέρετε στις ΗΠΑ. Η εκτίμηση στον αμερικανικό λαό ξέρετε πολύ καλά ότι παραμένει και ενισχύεται. Γιατί είναι, όπως τόνισα πριν, μία χώρα η οποία παίζει καταλυτικό ρόλο και στην οικονομία και στην παγκόσμια ειρήνη».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ