ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Ιούλη 2013
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
22ο ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΚΝΕ
Από την Παρασκευή στα Χανιά

Στα Χανιά ταξιδεύει από την Παρασκευή 5 Ιούλη τo αντιιμπεριαλιστικό πανελλαδικό διήμερο της ΚΝΕ.

Οι προετοιμασίες έχουν μπει στην τελική ευθεία προκειμένου να είναι όλα έτοιμα για τους χιλιάδες νέους και νέες που θα κατασκηνώσουν στους Αγίους Αποστόλους Χανίων, θα ενώσουν τη φωνή τους και θα διαδηλώσουν ενάντια στην αμερικανονατοϊκή βάση της Σούδας, θα συμμετάσχουν σε μία σειρά πολιτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες. Αναλυτικά το πρόγραμμα του διημέρου έχει ως εξής:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5 ΙΟΥΛΗ

17:00 - 18:30: Ιστορικός Περίπατος στο Ιτζεδίν και ξενάγηση με την παρουσία εξόριστων κομμουνιστών της περιόδου.

19:00 Επιστροφή στο χώρο.

20:00 - 21:30 Εκδήλωση - συζήτηση με τη Νεολαία του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας και την ΕΔΟΝ Κύπρου.

21:30 - 23:30 Κρητικό γλέντι με τους Σκευάκη - Μυλωνάκη.

23:30 - 01:00 Λαϊκό ρεμπέτικο γλέντι με το συγκρότημα «εντέχνως λαϊκοί».

ΣΑΒΒΑΤΟ 6 ΙΟΥΛΗ

Κινητοποίηση στη βάση της Σούδας.

20:00 Ομιλία από το ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στο χώρο του διημέρου

21:30 - 22:30: Παρουσίαση κρητικών παραδοσιακών χορών από τοπικούς χορευτικούς συλλόγους.

22:30 - 01:00 Λαϊκό ρεμπέτικο γλέντι από το συγκρότημα της ΚΝΕ.

Πετυχημένες φεστιβαλικές εκδηλώσεις

Θεσσαλονίκη

MotionTeam

Θεσσαλονίκη
Την πρόταση του ΚΚΕ για την έξοδο από την κρίση, με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα στην εξουσία, συζήτησαν οι νέοι εργαζόμενοι και οι νέοι των σχολών μαθητείας, που την Παρασκευή και το Σάββατο συμμετείχαν στις διήμερες εκδηλώσεις του 4ου Εργατικού Φεστιβάλ των κλαδικών Οργανώσεων της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη. Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ έγιναν στο Γεντί Κουλέ, εκεί που φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν και εκτελέστηκαν εκατοντάδες κομμουνιστές και άλλοι αγωνιστές.

Το Φεστιβάλ αποτέλεσε την κορύφωση της πολύμορφης παρέμβασης της ΚΝΕ στους χώρους δουλειάς, όπου η νέα γενιά βιώνει τη βαρβαρότητα, στις σχολές μαθητείας και κατάρτισης, όπου η νέα γενιά προετοιμάζεται για να αυγατίσει τα κέρδη των επιχειρηματιών, δουλεύοντας ως σύγχρονος δούλος.

Χαιρετίζοντας τις εκδηλώσεις του διημέρου, στελέχη του ΠΑΜΕ από τους κλάδους του Μετάλλου και του βιομηχανικού επισιτισμού αναφέρθηκαν στην πείρα από τους χώρους τους. Ανέδειξαν ότι ο αγώνας για την απόκρουση της επίθεσης που εκδηλώνεται σήμερα στους χώρους δουλειάς, στις κοινωνικές κατακτήσεις, παντού, για να έχει αποτέλεσμα πρέπει να ανοίγει το δρόμο, να συγκεντρώνει δυνάμεις στην προοπτική της ρήξης και της ανατροπής του εκμεταλλευτικού συστήματος.

Στο πλαίσιο του καλλιτεχνικού προγράμματος παρουσιάστηκε μουσικοθεατρικό αφιέρωμα με τίτλο «Ούτε στα ξερονήσια ούτε στις φυλακές ποτέ τους δεν λυγίσανε οι κομμουνιστές», όπου σε πρώτο πλάνο βρέθηκαν οι γυναίκες αγωνίστριες, που βασανίστηκαν, φυλακίσθηκαν και εξορίστηκαν, στάθηκαν μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα αψηφώντας το θάνατο. Ενα από αυτά τα κολαστήρια ήταν και οι φυλακές του Γεντί Κουλέ. Οι επισκέπτες του Φεστιβάλ είχαν τη δυνατότητα να μάθουν περισσότερα για την ιστορία του κολαστηρίου μέσα από την ειδική έντυπη έκδοση της Οργάνωσης Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ με τίτλο «Η Ιστορία του Γεντί Κουλέ, Ιστορία της τάξης μας, Ιστορία της πόλης μας». Εξάλλου, τα πρωινά της Παρασκευής και του Σαββάτου, πραγματοποιήθηκαν ξεναγήσεις στο χώρο των φυλακών, όπου οι νέοι περπάτησαν στα χνάρια των ηρώων της ταξικής πάλης. Εμαθαν για τον ηρωισμό τους, που τροφοδοτήθηκε από την πίστη τους στο δίκιο της εργατικής τάξης και την ανάγκη οριστικής απαλλαγής της από τα δεσμά της εκμετάλλευσης.

Θήβα
Θήβα
Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με ομιλία από τον Θανάση Χρηστίδη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Στο Ηράκλειο

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το βράδυ η προφεστιβαλική εκδήλωση του Εργατικού Τομέα Ηρακλείου της ΚΝΕ, στην κεντρική πλατεία της Αλικαρνασσού, μιας εργατογειτονιάς του Ηρακλείου, όπου ζουν εκατοντάδες εργάτες, άνεργοι οικοδόμοι, φτωχοί αυτοαπασχολούμενοι και η λαϊκή οικογένεια βιώνει με τον πιο έκδηλο τρόπο την ανεργία, την εξαθλίωση, την απλήρωτη εργασία και την αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων του κεφαλαίου. Στην εκδήλωση μίλησε ο Γιώργος Στεφανάκης, Γραμματέας του Εργατικού Τομέα Ηρακλείου του ΚΚΕ, που αναφέρθηκε στο μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας και συνολικά στις συνέπειες της οικονομικής κρίσης στη ζωή των εργατικών - λαϊκών οικογενειών. Κάλεσε τους εργαζόμενους σε συμπόρευση με τους κομμουνιστές να δυναμώσουν τη λαϊκή συμμαχία και τον καθημερινό αγώνα για τα άμεσα προβλήματα, ανοίγοντας παράλληλα το δρόμο για την εργατική - λαϊκή εξουσία. Η βραδιά συνεχίστηκε με λαϊκό γλέντι από συγκρότημα της ΚΝΕ, ενώ παράλληλα γινόταν συλλογή τροφίμων και ρούχων για οικογένειες που έχουν ανάγκη.

Πετυχημένες φεστιβαλικές εκδηλώσεις της ΚΝΕ έγιναν τις προηγούμενες μέρες επίσης στη Θήβα, στη Χαλκίδα και την Κοζάνη.

Κοζάνη
Κοζάνη
Διήμερο εκδηλώσεων των οργανώσεων εξωτερικού της ΚΝΕ

5-7 Ιούλη, Ντίσελντορφ Γερμανία

Στην πόλη Κρέφελντ δίπλα στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας διοργανώνεται φέτος το διήμερο εκδηλώσεων των οργανώσεων Γερμανίας, Γαλλίας, Βελγίου και Ολλανδίας της ΚΝΕ, με σύνθημα «Από τον πόλεμο των εκμεταλλευτών, στην κατάργηση της εκμετάλλευσης!».

Αφορμή για το διήμερο είναι ότι φέτος συμπληρώνονται 95 χρόνια από την επανάσταση του Νοέμβρη του 1918 στην Γερμανία. 95 χρόνια από τότε που οι ναύτες στο γερμανικό στόλο του Κίελου αρνήθηκαν να συνεχίσουν να χύνουν το αίμα τους για να χωρίζουν τις διαφορές τους οι εκμεταλλευτές τους.

Παρά τη νίκη της αντεπανάστασης η γερμανική επανάσταση αποτελεί μια από τις κορυφαίες στιγμές της ταξικής πάλης στη Γερμανία, παρακαταθήκη για τους αγώνες της εργατικής τάξης και του λαού της Γερμανίας.

Η περιοχή της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας που θα διεξαχθεί το διήμερο αποτέλεσε όλη την περίοδο πριν αλλά και μετά από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο σημείο όξυνσης των αντιθέσεων ανάμεσα στα καπιταλιστικά κράτη της Ευρώπης, για τον έλεγχο και των πλούσιων κοιτασμάτων της περιοχής αλλά και των μεταφορών μέσω των ποταμών του Ρήνου και του Ρουρ. Στην περιοχή όμως αυτή εξελίχθηκαν και σπουδαίοι αγώνες της εργατικής τάξης ενάντια στους αστούς κύρια στις αρχές του 20ού αιώνα, με μπροστάρηδες τους προλετάριους στα ανθρακωρυχεία, στον κλάδο του μετάλλου και στην πολεμική βιομηχανία.

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων έχει ως εξής:

Παρασκευή 5 Ιούλη, στις 9 μ.μ., Προβολή ταινίας «Ερνστ Τέλμαν, γιος της τάξης του».

Σάββατο 6 Ιούλη, στις 11.30 π.μ., βιβλιοπαρουσίαση «Β.Ι. Λένιν: κείμενα για τον πόλεμο και την σοσιαλιστική επανάσταση». Στις 7 μ.μ., τραγούδια και ποιήματα του Μπέρτολντ Μπρεχτ, ομιλία του Κώστα Γκουτζηγιάννη, γραμματέα της ΤΕ Γερμανίας του ΚΚΕ και λαϊκό γλέντι.

Κυριακή 7 Ιούλη, στις 11 π.μ., ιστορικός περίπατος στις συνοικίες της Κολωνίας που το προλεταριάτο της πόλης αναμετρήθηκε την περίοδο της γερμανικής επανάστασης με τους εκμεταλλευτές του.


Για τους αναγνώστες του «Ριζοσπάστη»

Εάν δεν βρίσκετε τον «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» στο περίπτερο τηλεφωνήστε μας στο 210.3320.816

Αύριο η ομιλία του Δ. Κουτσούμπα στη Νίκαια

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας θα μιλήσει σε συγκέντρωση που διοργανώνουν οι Κομματικές Οργανώσεις Πειραιά του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, αύριο Τετάρτη, στις 8 το βράδυ, στη Νίκαια, στην πλατεία Κουμπάκη (πρώην Σπάθα), με θέμα: «Η πρόταση του ΚΚΕ για την ανεργία και την προστασία των ανέργων».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ