ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Ιούλη 2009
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΗΣ ΑΛΕΚΑΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΣΕ ΗΛΕΙΑ - ΑΧΑΪΑ

Τους Νομούς Ηλείας και Αχαΐας επισκέφτηκε χτες η Αλέκα Παπαρήγα. Η περιοδεία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ξεκίνησε από τη Λάππα Αχαΐας, αφού όμως νωρίτερα είχε συνάντηση με τους 37 μουσικούς της μπάντας του Δήμου Πάτρας οι οποίοι απολύθηκαν πρόσφατα από τη δημοτική αρχή, εκφράζοντάς τους τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στον αγώνα για την επαναπρόσληψή τους.

Η Αλ. Παπαρήγα περιόδευσε μετά σε χωριά της Ηλείας, σε χώρους δουλειάς και συγκέντρωσης μεταναστών εργατών, όπου διαπίστωσε τις άθλιες συνθήκες κάτω απ' τις οποίες «ζουν» και υπογράμμισε για μια ακόμα φορά την απόφαση του ΚΚΕ να κάνει ό,τι περνά απ' το χέρι του για να εμποδίσει την αντιπαράθεση ανάμεσα σε Ελληνες και μετανάστες εργάτες, που σκόπιμα υποδαυλίζεται. Η Αλ. Παπαρήγα τους ενημέρωσε για τις θέσεις και προτάσεις του ΚΚΕ μεταξύ άλλων για νομιμοποίησή τους, για δημιουργία χώρων υποδοχής και κατοικίας όπου θα διαμένουν αξιοπρεπώς, για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και κέντρα στήριξής τους που θα συμβάλουν και στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας.

Τα ζητήματα αυτά ανέπτυξε αργότερα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Βάρδα Ηλείας. Η περιοδεία της ολοκληρώθηκε το βράδυ με ομιλία σε συγκέντρωση στην πλατεία Δημοκρατίας στην Αμαλιάδα.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ
Κοινός αγώνας για Ελληνες και ξένους εργάτες
  • Την ανησυχία του ΚΚΕ για τις μεθοδεύσεις σε βάρος των μεταναστών μετέφερε η Αλέκα Παπαρήγα
  • Πρέπει να συνειδητοποιηθεί και από τους μετανάστες και από τους Ελληνες ότι το μεταναστευτικό είναι πρόβλημα που έχει σχέση με την εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης

Οι θέσεις του ΚΚΕ για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες, τα αίτια που προκαλούν τα μεταναστευτικά κύματα, αλλά και ζητήματα της τρέχουσας επικαιρότητας βρέθηκαν στο επίκεντρο της εισηγητικής παρέμβασης της Αλέκας Παπαρήγα στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε, κατά τη διάρκεια της περιοδείας της, στη Βάρδα Ηλείας. Στην εισηγητική της ομιλία η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε:

«Η σημερινή μας περιοδεία είναι αφιερωμένη στα προβλήματα των Ελλήνων εργατών και εργατριών και των μεταναστών και στην αναγκαιότητα κοινής δράσης μεταξύ τους.

Αμέσως μετά τις εκλογές κάναμε αυτό που υποσχεθήκαμε. Τo ένα ραντεβού είναι στις κάλπες αλλά τα μεγάλα ραντεβού του Κόμματος γίνονται πρώτα στους τόπους δουλειάς, στους χώρους εργασίας, στα εργοστάσια, στα γραφεία, στα χωράφια, στους δρόμους που είναι γεμάτοι μικρομάγαζα, φτωχούς επαγγελματίες. Εκεί που ζει και εργάζεται η εργατική τάξη, η φτωχή αγροτιά και οι φτωχοί αυτοαπασχολούμενοι.

Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι για το τι σκέφτεται και, κυρίως, τι κάνει η κυβέρνηση, για το τι σκέφτεται, και κυρίως τι κάνει, η αξιωματική αντιπολίτευση, το ΠΑΣΟΚ, απέναντι στο θέμα των μεταναστών. Οπως ξέρουμε, εδώ και 20 χρόνια κατά βάση φούντωσε το μεταναστευτικό ρεύμα, σε όλο τον κόσμο, στην Ελλάδα. Αυτό το φούντωμα οφείλεται στο γεγονός ότι ο σοσιαλισμός έπαψε να υπάρχει στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Ανατράπηκε προς όφελος του καπιταλισμού, άρα οι εργαζόμενοι σε αυτές τις χώρες, οι οποίοι είχαν μάθει να ζουν σε συνθήκες ασφάλειας και με βεβαιωμένα τα δικαιώματά τους, κακήν κακώς αναγκάστηκαν να φεύγουν από τις χώρες τους και να αναζητούν κάτι καλύτερο σε άλλες χώρες. Και μάλιστα τότε καλλιεργήθηκε πάρα πολύ - από τις τότε ελληνικές κυβερνήσεις - ότι η Ελλάδα είναι ένας δυτικός παράδεισος, όπως παράδεισος ήταν ολόκληρη η Δυτική Ευρώπη. Και είναι φυσικό οι άνθρωποι, αρχικά, να πίστεψαν σε αυτόν τον παράδεισο.

Υπάρχει εξήγηση

Αποψη από την αίθουσα όπου δόθηκε η συνέντευξη Τύπου
Αποψη από την αίθουσα όπου δόθηκε η συνέντευξη Τύπου
Εκτός από τους κατοίκους των πρώην σοσιαλιστικών χωρών τεράστια προβλήματα ακόμα μεγαλύτερης φτώχειας, που υπήρχαν από παλιά και οξύνθηκαν, έχουν οι περιοχές της Μέσης Ανατολής, η Αφρική, η Νοτιοανατολική Ασία. Η κοιτίδα, εάν θέλετε, του μεταναστευτικού είναι οι χώρες αυτές, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, που δέχτηκαν τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο ή είναι σε συνθήκες υποκινούμενου απ' τον ιμπεριαλισμό εμφύλιου πολέμου, κάτω από φασιστικά, δικτατορικά καθεστώτα.

Επομένως, το κύμα της μετανάστευσης έχει εξήγηση. Δεν είναι σωστό ότι όλοι οι μετανάστες έρχονται στην Ευρώπη. Το μεγαλύτερο μέρος, το 80%, του μεταναστευτικού ρεύματος πηγαίνει στις γειτονικές χώρες. Εμφανίζουν ότι 200 εκατ. μετανάστες σκοπεύουν να μεταναστεύσουν στην Ευρώπη. Ενα 20% φτάνει στην Ευρώπη. Βεβαίως είναι αριθμός, αλλά δεν είναι αυτός που εμφανίζουν.

Ποια είναι η δική μας θέση; Εμείς ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι η Ευρώπη ούτε θα διώξει όλους τους μετανάστες, αλλά ούτε και θα τους νομιμοποιήσει. Κατά περιόδους θα ανοίγει τις πόρτες να μπαίνουν οι μετανάστες και κατά περιόδους θα στήνει τείχη, φρούρια, φυλακές, κολαστήρια. Ενδεχομένως και να τους πετάει απέξω. Ποιο είναι αυτό το κριτήριο που κάνει την ΕΕ να ανοιγοκλείνει τις πόρτες; Είναι ανάλογα με το πόση ανάγκη έχει από φτηνά εργατικά χέρια. Οι μετανάστες προσφέρονται σα μια δύναμη που τους εκβιάζουν, σα μια δύναμη πειθαρχίας. Επομένως, ούτε θα τους διώξουν όλους, ούτε και θα τους νομιμοποιήσουν όλους. Και το λέω αυτό γιατί δεν υπάρχουν μέτρα τα οποία ριζικά να αντιμετωπίζουν το ζήτημα. Η ριζική αντιμετώπιση του ζητήματος πια έχει να κάνει με μια πολιτική ανατροπής του καπιταλιστικού συστήματος, μια πολιτική εναντίον του ιμπεριαλισμού. Ριζική λύση και ιδανική λύση του προβλήματος στις σημερινές συνθήκες και για τους μετανάστες που έρχονται και για τις χώρες που υποδέχονται μετανάστες δεν υπάρχει. Τι μπορεί να υπάρξει;

Πρώτον. Να συνειδητοποιηθεί και από τους μετανάστες και από τους Ελληνες ότι το μεταναστευτικό είναι πρόβλημα που έχει σχέση με την εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης, με τον ιμπεριαλισμό. Αρα, με την ταξική και λαϊκή αλληλεγγύη μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα.

Δεύτερον. Δεν ευθύνονται οι μετανάστες ούτε για την ανεργία, ούτε για την εγκληματικότητα. Το πρόβλημα της ανεργίας είναι σύμφυτο με τον καπιταλισμό και το μοίρασμα μιας θέσης σε τέσσερις το έχουν και χώρες που έχουν μετανάστες και χώρες που δεν έχουν. Αλλωστε, η εμπειρία εδώ δείχνει ότι οι μετανάστες χρησιμοποιούνται σε δουλειές που δεν υπήρχαν ελληνικά εργατικά χέρια. Είναι ψέμα, λοιπόν, ότι ενοχοποιούνται οι μετανάστες για την ανεργία ή για την εγκληματικότητα. Ενοχοποιούνται, σε εισαγωγικά, γιατί μεγαλώνει η εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης και υπάρχει η πίεση για φθηνά μεροκάματα, αλλά αυτό ισχύει και για τους Ελληνες εργαζόμενους. Οταν οι Ελληνες εργαζόμενοι, για παράδειγμα, βάζουν υπογραφή σε λευκά χαρτιά και συμφωνούν να βάλει ο εργοδότης ό,τι τιμή θέλει, όταν παραιτούνται απ' τα δικαιώματα, στην ουσία αυτοί οι Ελληνες δεν βοηθούν να γενικεύονται οι ελαστικές μορφές απασχόλησης, είτε η μαύρη εργασία;

Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα

Επομένως, εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι Ελληνες και ξένοι εργάτες δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα. Ενωμένοι να παλέψουμε για ίση μεταχείριση, ενωμένοι να παλέψουμε - για να μιλήσουμε εδώ για την περιοχή - για νομιμοποίηση όσων θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα και προσφέρουν, για χορήγηση ταξιδιωτικών χαρτιών για όσους θέλουν να πάνε σε άλλες χώρες, αδιαφορώντας για τη Συνθήκη Σένγκεν, για τις αποφάσεις της ΕΕ. Για όσο διάστημα μένουν στην Ελλάδα πρέπει να μένουν σε σύγχρονους χώρους υποδοχής. Αυτοί που μένουν στην Ελλάδα και κάνουν ίσως εποχιακές δουλειές πρέπει να μένουν σε κανονικούς χώρους και όχι αυτά που είδαμε με τους τσίγκους, με τα πρόχειρα κτίσματα, χωρίς υποδομή, που είναι και εστία μόλυνσης και για τους ίδιους, αλλά και για τους κατοίκους.

Θεωρούμε ότι πρέπει να παίρνουν άδεια παραμονής όσοι θέλουν. Η ανανέωση της άδειας παραμονής να είναι σύντομη, να έχουνε δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, είτε δουλεύουν είτε όχι. Αυτοί που δουλεύουν, επομένως, να ασφαλίζονται. Εκεί που ζουν μαζικά οι μετανάστες πρέπει να υπάρχουν παραρτήματα του Κέντρου Υγείας, σε περιοχές που είναι κοντινές οι αποστάσεις να υπάρχουν κινητές μονάδες, για εμβόλια, εξετάσεις κτλ., διότι οι συνθήκες είναι πάρα πολύ άσχημες.

Θεωρούμε ότι δεν πρέπει να περάσουν αυτά τα μέτρα που ψήφισε τώρα η κυβέρνηση, όπου όταν ένας μετανάστης είναι ύποπτος για ένα ποινικό αδίκημα, ακόμα και για ένα απλό, απελαύνεται. Αυτό θα ανοίξει το δρόμο, να το πούμε καθαρά, είτε σε εργοδότες, είτε σε άλλους ανθρώπους, οι οποίοι δεν μπορούν να εκτιμήσουν το ρόλο των μεταναστών, να τους οργανώνουν προβοκάτσια.

Είναι άλλο πράγμα το ποινικό αδίκημα. Τότε πρέπει να υποστεί τις συνέπειες του ποινικού αδικήματος, εφόσον αποδειχθεί.

Ηδη έχουμε μια σειρά προτάσεις τέτοιες που αποβλέπουν σε αυτό που λέμε νομιμοποίηση, ένταξη στη ζωή, μεταφορά τους σε άλλη χώρα, εάν το θέλουν και όχι την απέλαση με την πρώτη ευκαιρία.

Το κυριότερο, όμως, είναι να υπάρχουν αυτό που λέμε συναδελφοσύνη, να υπάρχει εργατική αλληλεγγύη ανάμεσα στους Ελληνες και τους μετανάστες. Εδώ μπορεί να υπάρχει, για παράδειγμα, στα όρια του δήμου. Στα χωράφια τα πράγματα είναι πιο δύσκολα. Εμείς καλούμε τους αγρότες τα σπασμένα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) της ΕΕ να μην τα φορτώνουν να τα πληρώσουν οι εργάτες. Ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι οι μικροϊδιοκτήτες δυσκολεύονται με την ΚΑΠ, είναι θύματα. Δε μιλάω για τους μεγάλους. Ο,τι χάνουν απ' την ΚΑΠ, απ' την πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να προσπαθούν να το επωφεληθούν καταπατώντας τα στοιχειώδη δικαιώματα των μεταναστών. Διότι, θα σας πω καθαρά, είναι φαύλος κύκλος.

Θεωρούμε ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ στα λόγια είναι κοσμοπολίτες, στην πράξη, όμως, θέλουν να μεταχειριστούν τους ξένους εργάτες ως άλλοθι για τα προβλήματα που γεννάει η πολιτική τους. Εμείς πιστεύουμε ότι ο ΛΑ.Ο.Σ. είναι το μεσιτικό γραφείο του εθνικισμού και του ρατσισμού, και δουλεύει για λογαριασμό της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Είναι και μεσιτικό γραφείο αντικομμουνισμού για τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Με αυτή την έννοια δε θα τα ρίξουμε όλα τα βάρη στο μεσίτη. Ο Καρατζαφέρης καλά είναι, βγάζει το ποσοστό κέρδους. Σημασία έχει η πολιτική των δύο μεγάλων κομμάτων, τα οποία μάλιστα θέλουν να κυβερνούν εναλλάξ.

Για την εκλογολογία

Το ΚΚΕ μόλις έκλεισαν οι κάλπες υλοποίησε την υπόσχεσή του να βρίσκεται στους χώρους δουλειάς. Δεν το λέω επειδή είμαι εγώ εδώ. Ανεξαρτήτως το πού πάω εγώ, όλα τα στελέχη του Κόμματος, η τοπική Οργάνωση, οι βουλευτές, οι πάντες πρέπει να είμαστε μέσα στους χώρους που υποφέρει ο λαός και να παλεύουμε.

Δυστυχώς, όλα τα άλλα κόμματα βλέπουν την κάλπη των εθνικών εκλογών και τίποτα άλλο. Δε σνομπάρουμε τις εθνικές εκλογές, τις θεωρούμε μία πολύ μεγάλη ευκαιρία να γίνει αυτό που δυστυχώς εν μέρει έγινε στις ευρωεκλογές. Τα δύο κόμματα - διά της συμμετοχής και όχι με την αποχή, και με την ενίσχυση του ΚΚΕ - πρέπει να υποστούν μία ουσιαστική ήττα. Δε διορθώνονται με την αποχή, ίσα ίσα προτιμούν τον κόσμο στα σπίτια και να μην ψηφίζει καθόλου από το να τους καταψηφίζει. Εμείς σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε την ταξική πάλη, τον ταξικό αγώνα, την πολιτική αντεπίθεσης στο όνομα της προετοιμασίας της κάλπης. Αλλωστε, εμείς μέσα από τους αγώνες πιστεύουμε ότι ο λαός μπορεί να βγάλει συμπεράσματα και να ψηφίζει και σωστά.

Δεν πρέπει ο λαός να παρασυρθεί από την εκλογολογία. Δεν πρέπει να παρασυρθεί από τρομοκρατικά διλήμματα ότι αν δεν έρθει πρώτη η ΝΔ με διαφορά ή το ΠΑΣΟΚ με διαφορά δε θα έχουμε κυβέρνηση, θα έχουμε ακυβερνησία. Ακόμα και με ακυβερνησία το μεγάλο κεφάλαιο έχει τους νόμους της αγοράς και θα μπορεί να περπατάει. Δε θα έχουμε ακυβερνησία. Μακάρι όμως να έχουμε μια πολύ αδύναμη κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που μοιάζει να μην μπορεί να κυβερνήσει, γιατί τότε αυτό το κενό θα το καλύψει το λαϊκό κίνημα, θα ασκήσει πίεση. Ο λαός πρέπει να βάλει αυτόν τον πολιτικό στόχο, μια αδύναμη κυβέρνηση, αφού δεν μπορεί να βγάλει μια λαϊκή κυβέρνηση άμεσα από τις εκλογές, ισχυρό κίνημα, ισχυρό ΚΚΕ, το εννοούμε. Ολες οι άλλες οι επιλογές θα φέρουν τα πράγματα σε πολύ χειρότερη φάση, γιατί βρισκόμαστε σε μία φάση, όπου θα έρθει καταιγίδα μέτρων με ένα σκοπό: Οχι μόνο να ξεπεράσει την κρίση το κεφάλαιο, αλλά ακριβώς να εξασφαλίσει ηττημένο το εργατικό κίνημα, την εργατική τάξη στην περίοδο της ανάκαμψης. Από τώρα δουλεύουν όχι μόνο για την κρίση, αλλά για την περίοδο που θα υπάρχει ανάκαμψη. Και είναι βέβαιο ότι όταν έρθει και η ανάκαμψη οι εργατοϋπάλληλοι και η φτωχή αγροτιά θα είναι σε πολύ χειρότερη θέση. Οχι, λοιπόν, στον εθνικισμό και το ρατσισμό. Ταξική πάλη, αγώνας, καταδίκη και των δύο κομμάτων, άρα καταδίκη της πλουτοκρατίας. Αδύναμη κυβέρνηση από τις επόμενες εκλογές για να μπορούμε να μιλάμε για κάποια αποτελέσματα, διαφορετικά έρχονται πολύ χειρότερες μέρες. Εμείς πάντως είμαστε αισιόδοξοι».

ΕΡΓΑΤΕΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΤΗΡΙΟΥ
Αντίπαλός μας το κεφάλαιο

Τους Ελληνες και μετανάστες εργάτες στο συσκευαστήριο του Βασίλη Πανταζή στα Λεχαινά επισκέφτηκε το πρωί η Αλ. Παπαρήγα. Κατά τη συνάντησή της με τους εργαζόμενους, Ελληνες και ξένους, οι τελευταίοι έκαναν λόγο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τη μη ανανέωση της άδειας παραμονής, τη χρονοβόρα αλλά και κοστοβόρα διαδικασία, τη στιγμή που βρίσκονται χρόνια στην Ελλάδα και μένουν μάλιστα και με τις οικογένειές τους.

Στη σύντομη ομιλία της η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε πως το ΚΚΕ ενδιαφέρεται για τις συνθήκες δουλειάς των μεταναστών και βεβαίως και των Ελλήνων. Μας ενδιαφέρει επίσης, πρόσθεσε, ανάμεσα στους Ελληνες εργάτες και τους μετανάστες συναδέλφους τους, να υπάρχει αδελφοσύνη, φιλία και αλληλεγγύη. Στη συζήτηση που ακολούθησε αναφέρθηκε στις θέσεις του Κόμματος για τους μετανάστες, για τη νομιμοποίηση όσων ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα, για την παροχή ταξιδιωτικών εγγράφων σε όσους επιθυμούν να ταξιδέψουν σε άλλες χώρες κ.ά. Οπως είπε χαρακτηριστικά, κανείς δε μεταναστεύει για πλάκα αλλά έρχεται στην Ελλάδα ή όπου αλλού είτε γιατί η χώρα του πλήγηκε από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τα αποτελέσματά τους είτε λόγω των παρεμβάσεων και της καταλήστευσης του πλούτου τους από μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις.

Νωρίτερα είχε συνάντηση και με τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης, ο οποίος αφού την ενημέρωσε πως το 90% των αγροτικών προϊόντων του συσκευαστηρίου προορίζεται για εξαγωγή, έκανε ιδιαίτερη αναφορά για το πώς λειτουργεί η εσωτερική αγορά και οι συναλλαγές με τα μεγάλα σούπερ μάρκετ. Ανέφερε χαρακτηριστικά πως στην προσπάθειά τους τα σούπερ μάρκετ να αποκομίσουν μεγαλύτερα κέρδη - πέρα από το γεγονός ότι δεν πληρώνουν άμεσα - κάνουν την εξής λαθροχειρία: Ενώ αγοράζουν, για παράδειγμα, ένα προϊόν με 75 λεπτά, στο τιμολόγιο προκειμένου να γίνει η αγορά αναγράφεται υποχρεωτικά τιμή ενός ευρώ. Στη συνέχεια, προσθέτουν πάνω σε αυτή την τιμή επιπλέον 30% που είναι το ποσοστό κέρδους, με αποτέλεσμα το προϊόν να πωλείται ακόμη πιο ακριβά προς τους καταναλωτές. Τα 25 λεπτά που μένουν δικαιολογούνται ως έξοδα προώθησης, διαφήμισης κλπ. με συνέπεια να είναι «καλυμμένοι» απέναντι σε οποιαδήποτε Επιτροπή Ανταγωνισμού ή ελεγκτικού μηχανισμού.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ