ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Ιούλη 2009
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
Αγωνιστικά διεκδικεί λύσεις στο οικονομικό πρόβλημα

Ετοιμάζει σειρά από αγωνιστικές πρωτοβουλίες και καλεί τους εργαζόμενους της πόλης σε θέση μάχης, συσπείρωσης και αντεπίθεσης

Από παλιότερη κινητοποίηση του Δήμου Νίκαιας στο υπουργείο Εσωτερικών
Από παλιότερη κινητοποίηση του Δήμου Νίκαιας στο υπουργείο Εσωτερικών
Στο δρόμο της διεκδίκησης και του αγώνα βγαίνει η αγωνιστική δημοτική αρχή του Δήμου Νίκαιας για να αντιμετωπίσει τα σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα που δημιουργούν σε βάρος του και συνολικά σε βάρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η αντιλαϊκή πολιτική των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ευρωπαϊκής Ενωσης, που μετατρέπουν τους δήμους σε μηχανισμούς για την επιβολή αντεργατικών, αντιλαϊκών μέτρων, για λογαριασμό του μεγάλου κεφαλαίου. Χτες, ο δήμαρχος Νίκαιας Στέλιος Μπενετάτος, αφού ξεκαθάρισε ότι «ο Δήμος Νίκαιας δε γίνεται συνένοχος στην αντιλαϊκή πολιτική», κάλεσε τους εργαζόμενους του δήμου και της πόλης σε θέση μάχης, συσπείρωσης και αντεπίθεσης και ήδη ετοιμάζει μια σειρά από αγωνιστικές πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις.

Από τα στοιχεία που παρουσίασε ο δήμαρχος, φάνηκε ολοκάθαρα ότι η κατάσταση έχει χτυπήσει «κόκκινο». Ο δήμος κινδυνεύει σήμερα να μην μπορεί να ανταποκριθεί ακόμα και στη μισθοδοσία των υπαλλήλων του. Αναφέρθηκε ενδεικτικά ότι για τη μισθοδοσία τα μηνιαία έξοδα φτάνουν τα 2 εκατ. ευρώ ενώ τα σταθερά μηνιαία έσοδα του δήμου από τους Κρατικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) και τα δημοτικά τέλη φτάνουν με το ζόρι τα 1,8 εκατ. ευρώ. Σημειώθηκε ότι ποτέ στα ταμεία του δήμου δεν φτάνει το 100% των ΚΑΠ διότι παρακρατούνται περίπου 400.000 ευρώ τοκοχρεολύσια από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Κάθε μήνα υπολείπονται από τα ταμεία του δήμου περίπου 600.000 ευρώ μόνο για τη μισθοδοσία, δηλαδή πάνω από 7,5 εκατ. ευρώ το χρόνο! Την ίδια ώρα, οι πόροι που παράνομα παρακρατούσαν από το δήμο οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, σε σημερινές τιμές ξεπερνούν τα 60 εκατομμύρια ευρώ!

«Ο Δήμος Νίκαιας δε γίνεται συνένοχος στην αντιλαϊκή πολιτική», ξεκαθάρισε ο δήμαρχος Στέλιος Μπενετάτος
«Ο Δήμος Νίκαιας δε γίνεται συνένοχος στην αντιλαϊκή πολιτική», ξεκαθάρισε ο δήμαρχος Στέλιος Μπενετάτος
Οπως ξεκαθαρίστηκε από το δήμαρχο, το οικονομικό πρόβλημα του δήμου δεν είναι καινούριο και εντάσσεται στο γενικότερο οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ΤΑ, για την οποία τεράστια είναι η ευθύνη και των ΚΕΔΚΕ και ΤΕΔΚΝΑ, οι οποίες με τις αποφάσεις των πλειοψηφιών τους, δηλαδή των παρατάξεων των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ/ ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο δέχονται, αλλά και υλοποιούν τις αντιδραστικές κατευθύνσεις.

Από το 2003 που η σημερινή δημοτική αρχή ανέλαβε το δήμο, ο οποίος είχε χαρακτηριστεί από τον τότε υπουργό Εσωτερικών του ΠΑΣΟΚ ως «πρωταθλητής χρεών», προσπαθεί να τα «βγάλει πέρα» αποσπώντας με μάχη έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις, περιοδικό «πάγωμα» τοκοχρεολυσίων και άλλα. Και γι' αυτό τώρα ο Δήμος Νίκαιας βγαίνει μπροστά, απαιτώντας μόνιμες και οριστικές λύσεις. Διεκδικεί απόδοση των παρακρατηθέντων πόρων στο δήμο και σε ολόκληρη την ΤΑ, στο σύνολό του και σε σημερινές τιμές. Πάγωμα των τοκοχρεολυσίων του δήμου με νομοθετική ρύθμιση για 3 χρόνια, νομοθετική ρύθμιση στη σταθερή μισθοδοσία από κρατικούς πόρους του προσωπικού που νομιμοποιήθηκε, αύξηση της χρηματοδότησης για τα σχολεία της πόλης, αύξηση των κονδυλίων για τις ενισχύσεις των αθλητικών σωματείων και πολιτιστικών συλλόγων της πόλης, νομοθετική ρύθμιση για εθελούσιες μετατάξεις διοικητικού προσωπικού σε άλλες υπηρεσίες του δημοσίου χωρίς οι εργαζόμενοι να χάνουν μισθολογικά και άλλα.

Οπως επισήμανε ο δήμαρχος, ο δήμος θα αναδείξει το πρόβλημα ώστε να γίνει υπόθεση του ίδιου του λαού της Νίκαιας. Παράλληλα, από την προηγούμενη βδομάδα έχει καλέσει τις ΚΕΔΚΕ, ΤΕΔΚΝΑ και την Ομοσπονδία των εργαζομένων ΠΟΕ-ΟΤΑ να πάρουν θέση με έκτακτες συνεδριάσεις τους.

Ο Δήμος Νίκαιας, έγινε σαφές ότι θα δώσει και αυτή τη μάχη με εφόδιο την ίδια του την πείρα. Τις μέχρι τώρα κατακτήσεις που έχει καταγράψει, με συμμάχους τους εργαζόμενους. Κατάκτηση όπως αυτή, να είναι ο μοναδικός δήμος σήμερα, και μάλιστα σε περίοδο κρίσης που παντού γίνονται χιλιάδες απολύσεις, ο οποίος κατάφερε με τους αγώνες του να νομιμοποιήσει τους 167 εργαζόμενους της Δημοτικής Επιχείρησης με αποτέλεσμα σχεδόν όλο το προσωπικό του δήμου να έχει μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας.


ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΟΙ ΧΩΡΟΙ
Χαράτσια και διαρκής ομηρία

Και χαράτσια 1.500 ευρώ τουλάχιστον (το 10% της αντικειμενικής αξίας των αυθαίρετων τετραγωνικών) θα υποχρεωθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες κλειστών ημιυπαίθριων χώρων και υπέργειων ή υπόγειων χώρων που άλλαξαν χρήση, αλλά και θα βρίσκονται εκτεθειμένοι σε μια διαρκή πολιτική ή δικαστική ομηρία, αφού οι χώροι αυτοί δε νομιμοποιούνται, αλλά ...«τακτοποιούνται»! Αυτό προβλέπει τροπολογία που παρουσίασε χτες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς και η οποία πρόκειται να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας που περιέχει και τα υπόλοιπα νέα φορομπηχτικά μέτρα.

Πρόκειται ουσιαστικά για έναν άθλιο εμπαιγμό για 1.500.000 και πλέον ιδιοκτήτες κλειστών ημιυπαίθριων χώρων, στους οποίους τους πούλησαν οι κατασκευαστές, αφού τους είχαν μετατρέψει σε κύριους χώρους, κερδοσκοπώντας ασύστολα, εκμεταλλευόμενοι και τα «παράθυρα» της πολεοδομικής νομοθεσίας, αλλά και την ανυπαρξία ελέγχου των αυθαιρεσιών από τις αρμόδιες υπηρεσίες, με ευθύνη βέβαια των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Πρόκειται, επίσης, για έναν ωμό κυβερνητικό εκβιασμό, αφού, όπως δήλωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, αν αυτοί δε δεχτούν να ενταχτούν από μόνοι τους στη ρύθμιση, τότε θα υποστούν μια ακόμη μεγαλύτερη οικονομική αφαίμαξη, αφού από το φθινόπωρο και μετά θα εξελιχτεί ένα μεγάλο «σαφάρι» από υπαλλήλους της πολεοδομίας και της εφορίας! Συγκεκριμένα, αν αποκαλυφθεί η παρανομία, τότε θα πληρώσουν εφάπαξ ως πρόστιμο ανέγερσης το 30% της αντικειμενικής αξίας των παράνομων τετραγωνικών και άλλο ένα 5% ως πρόστιμο διατήρησης, για κάθε χρόνο που οι ημιυπαίθριοι θα παραμένουν κλειστοί ή οι υπόγειοι χώροι με άλλη χρήση. Ουσιαστικά, αν πρόκειται για έναν παράνομα κλειστό ημιυπαίθριο χώρο σε μια πολυκατοικία 15ετίας, ο ιδιοκτήτης της θα κληθεί να τον ...ξαναπληρώσει!

Η διαδικασία

Σύμφωνα με όσα προβλέπει η τροπολογία, ο κάθε ιδιοκτήτης που θα θελήσει να ενταχθεί στη ρύθμιση της «τακτοποίησης», θα πρέπει να υποβάλει αίτηση στην πολεοδομία, μαζί με υπεύθυνη δήλωση και κάτοψη του ορόφου, μέσα σε ένα εξάμηνο από τη δημοσίευση του νόμου, καταβάλλοντας αμέσως και ένα παράβολο 250 ευρώ για κλειστό ημιυπαίθριο ή 350 ευρώ για χώρο που άλλαξε χρήση. Τα ποσά αυτά στο τέλος θα αφαιρεθούν από το συνολικό χαράτσι, που θα πρέπει να πληρωθεί σε τρεις άτοκες δόσεις, ή εφάπαξ με έκπτωση 10%.

Με δεδομένο ότι οι παράνομα κλειστοί ημιυπαίθριοι χώροι σε κάθε διαμέρισμα ανέρχονται σε 10 με 15 τ.μ. και με δεδομένο ότι κατά μέσο όρο οι αντικειμενικές αξίες κυμαίνονται γύρω στα 1.500 το τ.μ., το χαράτσι στην περίπτωση αυτή θα κυμαίνεται από 1.500 έως 2.250 ευρώ. Αρκετά μεγαλύτερο, όμως, θα είναι το ποσό αυτό για τα παράνομα υπόγεια...

Η αφαίμαξη, όμως, δεν σταματά εδώ. Οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώσουν και πρόσθετο φόρο μεταβίβασης, αλλά και μηχανικό που θα ετοιμάσει την κάτοψη του ορόφου, έστω και με το 20% της κατώτερης αμοιβής που προβλέπει η τροπολογία.

Κι όλα αυτά για μια αμφιλεγόμενη «τακτοποίηση» - και όχι νομιμοποίηση, όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ. Απλά για να πάρει ένα χαρτί που θα λέει ότι κρατά τη συγκεκριμένη χρήση, ενώ τα τετραγωνικά αυτά ούτε θα μπορούν να μεταβιβαστούν ως μέρος του διαμερίσματος, ούτε να έχουν δικαίωμα επί του οικοπέδου...

Η κυβέρνηση με τη ρύθμιση αυτή προσδοκά έσοδα 1,15 δισ. ευρώ για το 2009 και άλλα τόσα για το 2010.

Αλλαγές στο ΓΟΚ

Για να «χρυσώσει το χάπι» της φορομπηχτικής αυτής πολιτικής, η κυβέρνηση με τη συγκεκριμένη τροπολογία καταφεύγει σε ορισμένες αμφιλεγόμενες αλλαγές στον Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό, χωρίς βέβαια να απαντά στο ερώτημα πώς θα εξασφαλιστεί και η τήρησή τους. Ειδικότερα:

  • Στο εξής οι ημιυπαίθριοι χώροι μιας οικοδομής περιορίζονται στο 15% (από 20% σήμερα) του συντελεστή δόμησης και θα κατανέμονται αναλογικά σε όλους τους ορόφους. Επίσης, θα πρέπει να έχουν πλάτος τουλάχιστον 2,50 μ. και βάθος μικρότερο του 1,80 μ., ώστε να μη μετατρέπονται σε δωμάτια.
  • Ορίζεται ότι οι υπέργειοι κλειστοί χώροι στάθμευσης θα προσμετρώνται στο συντελεστή δόμησης, ώστε να μην μετατρέπονται σε καταστήματα.
  • Ορίζεται ότι η οροφή των εντός σχεδίου υπόγειων χώρων θα βρίσκεται το πολύ 80 πόντους από την επιφάνεια του εδάφους και όχι 1,50 μ. όπως ισχύει σήμερα, ώστε να μη μετατρέπονται σε διαμερίσματα και καταστήματα.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ