ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Ιούλη 2019
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΦΚΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
Επιβεβαιώνουν το διαρκές χτύπημα στους μισθούς και την αύξηση της «ευελιξίας»

Στο έδαφος του αντεργατικού οπλοστασίου που έχουν διαμορφώσει οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ

Την καθήλωση και παραπέρα μείωση των μισθών, καθώς και την τεράστια αύξηση της μερικής απασχόλησης έρχονται να επιβεβαιώσουν για έναν ακόμα μήνα τα επίσημα στοιχεία του ΕΦΚΑ για την απασχόληση και τους μισθούς, όπως αυτά αποτυπώνονται στις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) των κοινών επιχειρήσεων, τον τελευταίο μήνα του 2018.

Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία του ΕΦΚΑ, τον Δεκέμβρη του 2018, τρεις στους δέκα μισθωτούς εργάζονταν με μερική απασχόληση, με μισθούς - ψίχουλα, ενώ παραπέρα μείωση εμφανίζουν και οι μισθοί σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2017.

Διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης - οι οποίοι προβάλλονται ακόμα πιο έντονα προεκλογικά - για δήθεν βελτίωση της θέσης των εργαζομένων και ειδικά του εργατικού εισοδήματος, ακόμα και τα επίσημα στοιχεία επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι η εργοδοσία αξιοποιεί το τεράστιο αντεργατικό οπλοστάσιο που έχουν διαμορφώσει οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ για την κλιμάκωση της επίθεσης στους εργαζόμενους.

Τρεις στους δέκα μισθωτούς εργάζονται με μερική απασχόληση

Αναλυτικά, τον περασμένο Δεκέμβρη, σε σύνολο 2.191.622 μισθωτών στις κοινές επιχειρήσεις, το 29,9% εργάζονταν σε καθεστώς μερικής απασχόλησης (654.890 μισθωτοί) και ο μέσος μισθός τους ήταν μόλις 391,32 ευρώ μεικτά!

Σημειώνεται ότι τον ίδιο μήνα του 2017, με μερική απασχόληση εργάζονταν 646.079 μισθωτοί και ο μέσος μισθός ήταν 397,61 ευρώ. Επομένως, καταγράφεται νέα αύξηση στον αριθμό των εργαζομένων που αναγκάζονται να δουλεύουν με καθεστώς μερικής απασχόλησης, καθώς και νέα συμπίεση στους μισθούς - ψίχουλα που παίρνουν.

Καθήλωση και παραπέρα μείωση των μισθών

Ο μέσος μισθός του συνόλου των μισθωτών που εμφανίζονται στις ΑΠΔ, ήταν τον Δεκέμβρη του 2018 μόλις 932,02 ευρώ μεικτά, από 934,32 ευρώ τον ίδιο μήνα του 2017. Στους ήδη πετσοκομμένους μισθούς δηλαδή, καταγράφεται νέα μείωση κατά 0,25%.

Αντίστοιχα, όσον αφορά τους μισθωτούς με πλήρη απασχόληση (δηλαδή πλήρες ωράριο), ο μέσος μισθός εμφανίζεται και αυτός μειωμένος στα 1.160,91 ευρώ μεικτά, από 1.175,33 ευρώ μεικτά τον ίδιο μήνα του 2017, παρουσιάζοντας νέα μείωση κατά 14,42 ευρώ και σε ποσοστό κατά 1,23%.

SERVICE CENTER ΤΗΣ MSC
Απόλυση που εξυπηρετεί τα σχέδια για «εργασιακό κάτεργο»

Καταγγελία από την Επιτροπή Αγώνα Ναυτιλιακών - Τουριστικών Υπαλλήλων

Την απόλυση εργαζόμενου από το service center της MSC καταγγέλλει η Επιτροπή Αγώνα Ναυτιλιακών - Τουριστικών Υπαλλήλων, απαιτώντας την ανάκλησή της.

Οπως σημειώνει στην ανακοίνωσή της, η εταιρεία ανακοίνωσε την Παρασκευή 28/6 τη «λήξη της συνεργασίας» σε εργαζόμενο «που συμμετείχε στην απεργία της Πρωτομαγιάς μαζί με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ στον κλάδο και είχε πρωτοπόρα στάση στη δουλειά του καλώντας σε οργάνωση των εργαζομένων, διεκδικώντας την εφαρμογή της κλαδικής ΣΣΕ για όλους χωρίς διακρίσεις». Η απόλυση αυτή «έρχεται να επιβεβαιώσει ότι η εργοδοσία της MSC θέλει να εξασφαλίσει ένα σύγχρονο εργασιακό κάτεργο, που κανένας δεν θα σηκώνει κεφάλι απέναντι στην ακόμα χειρότερη επίθεση που μας ετοιμάζει, για να μπορεί να διασφαλίσει ακόμα περισσότερα κέρδη», σημειώνει.

Η Επιτροπή υπογραμμίζει πως η συγκεκριμένη απόλυση και άλλες στο παρελθόν «γκρεμίζουν όσα διαφημίζουν η εργοδοσία και τα στελέχη της για τις "αξίες της εταιρείας", για τις άριστες εργασιακές σχέσεις και τις ίσες ευκαιρίες για όλους», αφού «στερούν το δικαίωμα στη δουλειά σε όποιον εργαζόμενο αντιστέκεται» και διεκδικεί τα δικαιώματά του. Προσθέτει ακόμα πως η εταιρεία αξιοποιεί τους αντεργατικούς νόμους περί δοκιμαστικής περιόδου, «ώστε να μη δικαιούνται οι εργαζόμενοι ούτε την ελάχιστη αποζημίωση, αφού ο συνάδελφος απολύεται τρεις μόλις μέρες πριν συμπληρώσει ένα χρόνο εργασίας».

«Φτάνουν στο σημείο να μιλάνε για ''έλλειψη ενδιαφέροντος για τη δουλειά'', όταν εδώ και τρεις μήνες οι υπερωρίες είναι ο κανόνας και η εντατικοποίηση "χτυπάει κόκκινο", αλλά το μόνο που εισπράττουν οι εργαζόμενοι είναι παρατηρήσεις και απειλές! Μιλάνε για τις "αξίες της εταιρείας" αυτοί που πριν λίγες μέρες, σε αντάλλαγμα για την καλοκαιρινή άδεια που δικαιούμαστε, ζήτησαν προφορική εγγύηση από όλους τους εργαζόμενους για υπερωρίες δύο και τριών ωρών όταν μας ζητηθεί μέσα στο καλοκαίρι», σχολιάζει η Επιτροπή.

«Δεν μπορούμε άλλο να ανεχόμαστε την τρομοκρατία, την εξύβριση, τις προσβολές, που φτάνουν μέχρι και τις απολύσεις, για ένα μισθό των 580 ευρώ», τονίζει η Επιτροπή και καλεί τους εργαζόμενους να παλέψουν για: Εφαρμογή των κλαδικών ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους, με πρώτο κατώτερο μισθό 1.074,70 ευρώ. Υπογραφή Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στα 751 ευρώ. Κατάργηση των αντεργατικών - αντιλαϊκών νόμων και των 3 μνημονίων. Μόνιμη σταθερή εργασία για όλους. 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο. Αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας. Τήρηση του ωραρίου και των διαλειμμάτων. Χώροι υγιεινής και διαλείμματος. Κατάργηση της δοκιμαστικής περιόδου των 12 μηνών.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
Καταβάλλονται οι πετσοκομμένες επικουρικές συντάξεις

Πετσοκομμένες μέχρι και 40% αναμένεται να καταβληθούν σήμερα στους 16.000 περίπου συνταξιούχους του Λογαριασμού Επικούρησης Προσωπικού Εθνικής Τράπεζας (ΛΕΠΕΤΕ) και ΕΘΝΑΚ οι επικουρικές τους συντάξεις, μαζί με τα αναδρομικά ποσά από 1/1/2019. Χτες απορρίφθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας η αίτηση της τράπεζας για την έκδοση προσωρινής διαταγής ακύρωσης της απόφασης της κυβέρνησης, σε συνέχεια της σχετικής τροπολογίας που ψηφίστηκε πριν από τις ευρωεκλογές.

Υπενθυμίζεται ότι με την τροπολογία αυτή η κυβέρνηση απάλλαξε την Εθνική Τράπεζα από ένα μεγάλο μέρος των υποχρεώσεων που είχε απέναντι στον ΛΕΠΕΤΕ, μείωσε δραστικά τις συντάξεις των σημερινών συνταξιούχων του Ταμείου και φόρτωσε τα βάρη της τράπεζας στο ΕΤΕΑΕΠ, δηλαδή στις πλάτες όλων των ασφαλισμένων και συνταξιούχων του ενιαίου πλέον επικουρικού ταμείου.

Οπως σημείωνε και ο Σύλλογος Συνταξιούχων πρώην ΔΕΚΟ και Τραπεζών, σχολιάζοντας την τροπολογία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τον ΛΕΠΕΤΕ, «από την έναρξη ισχύος της παρούσας τροπολογίας η καταβολή της επικουρικής σύνταξης από τον ΕΤΕΑΕΠ θα γίνεται στη βάση του συστήματος "νοητής κεφαλοποίησης", που σημαίνει ότι "τόσα έχω... τόσα δίνω!"». Πρόσθετε μάλιστα πως πρόκειται για «μεθόδευση που αποσκοπεί, σε αγαστή συνεργασία με την ΕΤΕ, όχι μόνο στην απαλλαγή της ΕΤΕ από την υποχρέωσή της να καταβάλλει συνεχώς και από την 1/1/2018 στους ανωτέρω συνταξιούχους την επικουρική τους σύνταξη, αλλά και στον οικονομικό μαρασμό του ΕΤΕΑΕΠ, που στη συνέχεια θα δίνει στην κυριολεξία ψίχουλα σε όλους τους συνταξιούχους, ακόμη και στην κατάργησή της».

Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του ΕΤΕΑΕΠ, το οποίο αναλαμβάνει πλέον να πληρώνει τις συντάξεις του ΛΕΠΕΤΕ, η μέση σύνταξη καθορίζεται στα 364 ευρώ, οι επανυπολογισθείσες συντάξεις του ΛΕΠΕΤΕ (με βάση το αρχείο που παρέδωσε στο ΕΤΕΑΕΠ) έχουν κρατήσεις υπέρ ΑΚΑΓΕ και ΤΥΠΕΤ, όπως αυτές εφαρμόζονταν από τον ΛΕΠΕΤΕ, ενώ στις αναδρομικές καταβολές παρακρατείται φόρος 20%.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΤΕΧΝΟΣΤΥΛ» ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ
Κινητοποιήσεις για τα δεδουλευμένα

Στάσεις εργασίας σε όλες τις βάρδιες, στις τέσσερις τελευταίες ώρες κάθε βάρδιας, μέχρι να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους, αποφάσισε η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στην εργολαβική εταιρεία «ΤΕΧΝΟΣΤΥΛ ΕΠΕ», που δραστηριοποιείται στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα. Την περασμένη Παρασκευή, για τον ίδιο λόγο οι εργαζόμενοι είχαν κάνει κατάληψη των γραφείων της εργολαβικής εταιρείας.

Το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας, μπροστάρης στον αγώνα των εργολαβικών εργαζομένων, επισημαίνει ότι τα δεδουλευμένα που οφείλονται είναι εξόφληση Μάη, προκαταβολή και εξόφληση Ιούνη, επιδόματα κανονικών αδειών και καύσιμα.

«Ολα αυτά τα χρόνια», σημειώνει το Συνδικάτο, «η "ΤΕΧΝΟΣΤΥΛ" στη ΛΑΡΚΟ έχει κερδίσει εκατομμύρια ευρώ από τον ιδρώτα και το αίμα των εργαζομένων, χωρίς να έχει επενδύσει ούτε ένα ευρώ κεφάλαιο. Αναμένουμε από τη διοίκηση της ΛΑΡΚΟ να τηρήσει αυτά που είχε πει στο Συνδικάτο μας, σε συνάντηση τη Μεγάλη Πέμπτη: "Αν καθυστερήσει πληρωμή εργολάβος θα τον διώξω και θα ενσωματώσω όλους τους εργαζόμενους στην ίδια τη ΛΑΡΚΟ με σύμβαση αορίστου χρόνου". (...) Διεκδικούμε: Tην καταβολή των δεδουλευμένων (...). Ενσωμάτωση των εργαζομένων από τις εργολαβίες στην ίδια τη ΛΑΡΚΟ».

Απλήρωτοι συμβασιούχοι σε παιδικούς σταθμούς του Μετσόβου

Την απαράδεκτη πρακτική της δημοτικής αρχής του Μετσόβου, που αφήνει απλήρωτους για μήνες τους συμβασιούχους που εργάζονται στους παιδικούς σταθμούς της κοινωφελούς επιχείρησης μέσω ΕΣΠΑ, καταγγέλλει ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ ν. Ιωαννίνων.

«Δεν παραγνωρίζουμε ότι η υποχρηματοδότηση των δήμων είναι γενικευμένο φαινόμενο», σημειώνει ο Σύλλογος, υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζοντας το έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων, «δεν έκανε το παραμικρό για να αλλάξει αυτή την κατάσταση, ούτε και την ομηρία των χιλιάδων συμβασιούχων στους παιδικούς σταθμούς».

Επισημαίνει, παράλληλα, όμως, ότι με τα πενιχρά οικονομικά, «η δημοτική αρχή Μετσόβου επιλέγει να επιχορηγεί γιορτές κοτόπουλου και προβατίνας και να αφήνει τους συμβασιούχους στους παιδικούς απλήρωτους, να μην φροντίζει καν να είναι συνεπής απέναντι στα ασφαλιστικά ταμεία».

Εκτός από τις συστηματικές καθυστερήσεις στην καταβολή της μισθοδοσίας, οι εργαζόμενοι, που έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους, αντιμετωπίζουν τον εκβιασμό της δημοτικής αρχής πως θα προχωρήσει σε κλείσιμο των δομών.

Ο Σύλλογος καλεί τα νέα ζευγάρια του Μετσόβου «να βγάλουν συμπεράσματα από το γεγονός ότι η δημοτική αρχή κάνει λόγο για κλείσιμο των δομών, αφού πρώτα εξασφάλισε την επανεκλογή της για μια ακόμα θητεία», ενώ τονίζει την ανάγκη που υπάρχει για επιπλέον δομές και βρεφικά τμήματα προκειμένου να μη «στοιβάζονται σε ένα τμήμα 20 και πλέον βρέφη».

Στην κατεύθυνση αυτή διεκδικεί: Αναμόρφωση του προϋπολογισμού του δήμου ώστε να επιχορηγήσει την κοινωφελή επιχείρηση. Αμεση αποπληρωμή των δεδουλευμένων και εξασφάλιση της τακτικής πληρωμής των εργαζομένων. Μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου και προσλήψεις επιπλέον προσωπικού. Δημιουργία νέων βρεφικών τμημάτων. Τήρηση των αναλογιών παιδιών - παιδαγωγών.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ