ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Ιούλη 2013
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΚΕ
Νέα παρέμβαση στη Βουλή για τους παιδικούς σταθμούς

Σε επανακατάθεση Επίκαιρης Ερώτησης προς τον υπουργό Εσωτερικών με θέμα τις εγγραφές στους δημοτικούς Παιδικούς και Βρεφικούς Σταθμούς προχώρησε το ΚΚΕ (την Ερώτηση υπογράφει ο βουλευτής του Κόμματος Σπύρος Χαλβατζής). Το κείμενο έχει ως εξής:

«Σε εξέλιξη βρίσκεται η κατάθεση αιτήσεων στους δημοτικούς Παιδικούς και Βρεφικούς Σταθμούς για τη νέα περίοδο και δυστυχώς με βάση και την πείρα των τελευταίων χρόνων και τη συνεχιζόμενη πολιτική υποβάθμισης, συρρίκνωσης και κατάργησης των δημόσιων δομών και υπηρεσιών, τις απολύσεις προσωπικού, αλλά και των δραστικών περικοπών των κρατικών προϋπολογισμών, για άλλη μια χρονιά θα είναι εκατοντάδες χιλιάδες τα παιδιά εκείνα που θα μείνουν εκτός των Δημοτικών Παιδικών και Βρεφικών Σταθμών.

Η αντιλαϊκή αυτή πολιτική στηριζόμενη από την κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, αλλά και από τους αιρετούς που στηρίζουν στην Τοπική Διοίκηση, πλήττει με ιδιαίτερη σφοδρότητα την οικογένεια των νέων ζευγαριών από τα λαϊκά στρώματα.

Αντί να δοθεί ουσιαστική λύση για το πρόβλημα με γενναία κρατική χρηματοδότηση προς τους Δήμους, αλλά και με αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων, για μια ακόμη χρονιά δίνεται προσωρινή λύση μέσω του προγράμματος "Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής για φορείς/δομές και ωφελούμενες μητέρες", δίνονταν το ποσό των 150 εκατ. ευρώ, το οποίο αρκεί για να καλύψει μόνο 60.000 περίπου αιτήσεις, τη στιγμή που αναμένεται οι αιτήσεις να ξεπεράσουν τις 120.000. Παράλληλα ενισχύει τους ιδιωτικούς σταθμούς αφού οι μισές και πλέον θέσεις θα πάνε εκεί. Να σημειώσουμε ότι επιπλέον πολλές χιλιάδες οικογένειες δεν κάνουν αίτηση γιατί δεν καλύπτουν τα απαράδεκτα κριτήρια της επιλογής που συναποφασίζονται και υλοποιούνται μέσα από την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Συν τοις άλλοις, συνεχίζεται να προωθείται και ο στόχος της Κυβέρνησης και των Δήμων για φτηνούς και μερικά απασχολούμενους εργαζόμενους, με ένταση της εκμετάλλευσής τους και σε αντίθεση με την ανάγκη των παιδιών για σωστή διαπαιδαγώγηση η οποία απαιτεί στελέχωση με σταθερό και μόνιμο προσωπικό, άρτια εκπαιδευμένο και διαρκώς επιμορφούμενο.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει η Κυβέρνηση ώστε μέσω της Κρατικής χρηματοδότησης αλλά και της αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων:

-- Να εξασφαλιστεί η ένταξη στους δημόσιους παιδικούς σταθμούς σε όλη τη χώρα όλων των παιδιών που θα κάνουν αίτηση οι γονείς τους, χωρίς διακρίσεις και προϋποθέσεις, με κατάργηση όλων των τροφείων και εξασφάλιση πλήρους και ποιοτικής σίτισης για όλα τα παιδιά.

-- Να μην κλείσει κανένας παιδικός σταθμός. Να αναπτυχθεί πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων για την κατασκευή νέων, σύγχρονων δημόσιων βρεφονηπιακών σταθμών. Αμεσα να αξιοποιηθούν κατάλληλα δημόσια και δημοτικά κτίρια για να λειτουργήσουν νέοι παιδικοί σταθμοί και να ανανεωθούν οι συμβάσεις των εργαζομένων, να δρομολογηθεί η μονιμοποίησή τους και να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό για την πλήρη κάλυψη των αναγκών».

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΑΟΥΣΑΣ
Πανελλήνιο αντάμωμα των πολιτικών προσφύγων

Με μαζική συμμετοχή των αγωνιστών της εθνικής αντίστασης και του ΔΣΕ, των απογόνων τους, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στον Αγιο Νικόλαο της Νάουσας η 25η Πανελλήνια Συνάντηση των Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων, που διοργάνωσε η κεντρική διοίκηση της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και το παράρτημα Νάουσας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ. Στην εκδήλωση μίλησε η Θεανώ Καπέτη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Από την κεντρική διοίκηση της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ χαιρέτισε ο γραμματέας της Γρηγόρης Φώτου και από το τοπικό παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ ο Ζαχαρίας Ταχυδρομίδης. Χαιρετισμό απηύθυνε και εκπρόσωπος του Δήμου Νάουσας.

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε καλλιτεχνικά από το πολυμελές χορωδιακό συγκρότημα από την Ουγγαρία «Καρυάτιδες», από το συγκρότημα του ΠΑΜΕ Θεσσαλονίκης, ενώ ποιήματα για τον Κώστα Καβάφη απήγγειλε ο Ηλίας Τσέχος.

Στην ομιλία της, η Θεανώ Καπέτη, αναφέρθηκε - ανάμεσα σε άλλα - στα επιτεύγματα και τις κατακτήσεις του σοσιαλισμού που όπως είπε, «ούτε στο όνειρό τους δεν τα έχουν δει οι υποστηρικτές και οι θιασώτες του καπιταλισμού». Σημείωσε πως όσοι έζησαν στις σοσιαλιστικές χώρες ως πολιτικοί πρόσφυγες γνωρίζουν «τι σημαίνει να είναι στο επίκεντρο της κοινωνίας ο άνθρωπος και οι ανάγκες του. Τι σημαίνει να έχει καταργηθεί η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο». Και τόνισε: «Εχετε χρέος, έχουμε χρέος ως Κομμουνιστικό Κόμμα, να πρωτοστατήσουμε ενάντια στην παραχάραξη της Ιστορίας που εκτυλίσσεται σε όλες τις χώρες της πρώην ανατολικής Ευρώπης. Κομμουνιστικά κόμματα βρίσκονται στην παρανομία, υπερασπιστές του μαρξισμού - λενινισμού και του σοσιαλισμού κυνηγιούνται και εξοντώνονται, η εξίσωση φασισμού - κομμουνισμού έχει γίνει επίσημη κρατική πολιτική, η ιστορία ξαναγράφεται από την αρχή για να συκοφαντηθεί η κομμουνιστική ιδεολογία και η πρώτη απόπειρα εφαρμογής της στη ζωή. Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση να απαντάμε στον αντικομμουνισμό αξιοποιώντας την ίδια την πραγματικότητα, τις κατακτήσεις, υπερασπίζοντας την ιστορική αλήθεια και διαδίδοντάς την ιδιαίτερα στις νέες γενιές που είναι έρμαια από τη μια του κοσμοπολιτισμού και από την άλλη του εθνικισμού».

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΑΤΡΑ: Σε 14 συλλήψεις προχώρησε η Αστυνομία, για επεισόδια που σημειώθηκαν το βράδυ του περασμένου Σαββάτου στο κέντρο της Πάτρας, όταν ομάδες αυτοαποκαλούμενων αντιεξουσιαστών επιχείρησαν να προσεγγίσουν ξενοδοχείο, όπου διεξαγόταν προγραμματισμένη εκδήλωση της Χρυσής Αυγής και συνεπλάκησαν με αστυνομική δύναμη, που φύλαγε το χώρο. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι συλληφθέντες κατηγορούνται, κατά περίπτωση, για διακεκριμένες περιπτώσεις φθοράς, διατάραξη κοινής ειρήνης κ.ά. Οι 12 συλληφθέντες (οι δύο ήταν ανήλικοι και αφέθηκαν ελεύθεροι) οδηγήθηκαν χτες στο Αυτόφωρο αλλά πήραν αναβολή και η δίκη τους θα εκδικαστεί αύριο, Τετάρτη. Στη συνέχεια οι 11 από τους 12 αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ συνεχίζεται η κράτηση ενός αλλοδαπού, ο οποίος δεν είχε στην κατοχή του τα απαραίτητα έγγραφα παραμονής.

ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ αυτόφωρης διαδικασίας σχηματίστηκε από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας σε βάρος αρχιφύλακα ηλικίας 55 χρόνων, ο οποίος υπηρετεί σε υπηρεσία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, για τα αδικήματα της πλαστογραφίας, κλοπής και παράβασης καθήκοντος.

Γιορτή για παιδιά και γονείς

Γιορτή για παιδιά και γονείς διοργανώνουν η Ομάδα Γυναικών Κολωνού - Σεπολίων της ΟΓΕ και ο Σύλλογος Γονέων στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Αθήνας, την Παρασκευή 5 Ιούλη, στις 6.30 το απόγευμα, στο χώρο μπροστά από τον 3ο Παιδικό Σταθμό (Λεάνδρου και Ιφιγενείας 54).

Η εκδήλωση περιλαμβάνει συζήτηση με τους γονείς με θέμα «Το παιδί μου μεγαλώνει...» ενώ παράλληλα στο χώρο θα οργανωθούν δραστηριότητες για τα μικρά παιδιά και έκθεση παιδικού βιβλίου.

ΚΟΡΙΝΘΟΣ
Φασιστοειδή τραυμάτισαν σοβαρά δύο άτομα

Επίθεση, με αλυσίδες και σιδερογροθιές, εξαπέλυσε, σύμφωνα με καταγγελία, ομάδα 10 χρυσαυγιτών εναντίον δύο πολιτών το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, στην Κόρινθο, παρουσία αρκετού κόσμου. Οπως καταγγέλλει η αντιρατσιστική οργάνωση, οι δύο νέοι δέχθηκαν σοβαρά χτυπήματα και νοσηλεύθηκαν το Σαββατοκύριακο στο νοσοκομείο, ωστόσο οι δράστες της επίθεσης παραμένουν ασύλληπτοι, παρά το γεγονός ότι μπροστά στο επεισόδιο υπήρχαν δεκάδες μάρτυρες.

Σύμφωνα με την καταγγελία, στο κέντρο της Κορίνθου και παρουσία δεκάδων ανθρώπων, 10 άτομα που κάποιοι από αυτούς φορούσαν μπλούζες της Χρυσής Αυγής επιτέθηκαν με αλυσίδες και σιδερογροθιές σε δύο νέους που δραστηριοποιούνται σε αντιφασιστική οργάνωση. Οι δύο νέοι δέχτηκαν σοβαρά χτυπήματα με αποτέλεσμα να νοσηλευτούν στο νοσοκομείο (ο ένας για μία μέρα, ενώ ο άλλος, που χτυπήθηκε πιο σοβαρά, για δύο).

Πυρκαγιές στην Κρήτη

Πυρκαγιές σε 3 περιοχές κλήθηκαν να σβήσουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστική στην Κρήτη. Σε εξέλιξη βρίσκονταν φωτιά στην περιοχή της Φοινικιάς, η οποία ξέσπασε λίγο πριν από τις 12 το μεσημέρι. Η πυρκαγιά που ξέσπασε σε αγροτική περιοχή έκαψε ελιές και λάστιχα, χωρίς ωστόσο να απειληθούν κατοικίες. Στο σημείο παρέμειναν τρία πυροσβεστικά οχήματα με 9 άνδρες.

Νωρίτερα, περίπου στις 11.30 το πρωί, στην περιοχή Αποπηγάδι του δήμου Πλατανιά Χανίων, εκδηλώθηκε φωτιά σε περιοχή με χαμηλή βλάστηση. Στο σημείο δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, ενώ παρέμειναν δύο πυροσβεστικά οχήματα με πέντε άνδρες. Τέλος, στις 10 το πρωί ξέσπασε φωτιά στην περιοχή Ρούσσα Εκκλησία του Δήμου Σητείας. Η πυρκαγιά ξέσπασε σε χορτολιβαδική έκταση, σε βουνό και ήταν το μεσημέρι σε εξέλιξη. Στο σημείο επιχειρούσαν τέσσερα οχήματα με δέκα άνδρες.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ