ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Ιούλη 2013
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις...

...και σε ετοιμότητα ο στρατός για επέμβαση

Η πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου πλημμύρισε από κόσμο
Η πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου πλημμύρισε από κόσμο
KAΪΡΟ.--

Σε άμεση παρέμβαση στα πολιτικά πράγματα της χώρας, με προφανή πρόθεση να «καρπωθεί» και να ελέγξει όσο γίνεται τη λαϊκή οργή, προχώρησε η ηγεσία του αιγυπτιακού στρατού, χτες, ενώ η κατάσταση είναι πλέον περισσότερο από έκρυθμη μετά τις ογκωδέστατες διαδηλώσεις προχτές και χτες σε σειρά πόλεων με βασικό αίτημα την αποχώρηση του Μούρσι και των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων» από την εξουσία. Η ηγεσία του στρατού, υπό τον αρχηγό ΓΕΣ και υπουργό Αμυνας, στρατηγό Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, χτες το απόγευμα, έδωσε τελεσίγραφο 48 ωρών «σε όλες τις πλευρές» να «προχωρήσουν σε ικανοποίηση των διεκδικήσεων του λαού» και ν' αναλάβουν τις τεράστιες ευθύνες με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωποι σε αυτές τις «ιστορικές συνθήκες». Στην ανακοίνωση, όπου οι διαδηλώσεις κατά του Μούρσι χαρακτηρίζονται «μεγαλειώδεις», τονίζεται ότι ο στρατός, «αν δεν υπάρξει συγκεκριμένη λύση εντός της προαναφερόμενης προθεσμίας, θα ανακοινώσει έναν οδικό χάρτη ικανοποίησης των λαϊκών διεκδικήσεων και θα τον εφαρμόσει».

Αργά το βράδυ, έγινε γνωστό ότι ο Πρόεδρος Μούρσι είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κχαντίλ και τον στρατηγό αλ Σίσι, χωρίς, όμως, να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες. Πριν γνωστοποιηθεί το τελεσίγραφο του στρατού, ανώτερα στελέχη των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων» και του κόμματός τους «Ελευθερίας και Δικαιοσύνης» απέρριπταν το ενδεχόμενο πραξικοπήματος και επαναλάμβαναν ότι ο Μούρσι είναι έτοιμος για διάλογο, ενώ προειδοποιούσαν ότι «δεν θα επιτρέψουν καταστάσεις αναρχίας και επιθέσεις εναντίον τους». Επίσης, το κίνημα «Ταμαρόντ» (Εξέγερση), που ηγείται της προσπάθειας συγκέντρωσης υπογραφών για την αποχώρηση του Μούρσι από την εξουσία (έχουν ήδη συγκεντρωθεί 22 εκατομμύρια) και διοργάνωσε τις διαδηλώσεις της Κυριακής, είχε δώσει τελεσίγραφο για σήμερα να εγκαταλείψουν οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» την εξουσία.

Η αναφορά αυτή σχετίζεται με την επίθεση που έγινε τα ξημερώματα χτες από εξοργισμένο πλήθος στην έδρα των «Αδελφών Μουσουλμάνων» στο Κάιρο. Κατά την επίθεση αλλά και σε συγκρούσεις μεταξύ οπαδών και υποστηρικτών του Μούρσι αλλά και διαδηλωτών με δυνάμεις ασφαλείας σε Κάιρο, Ασιούτ, Αλεξάνδρεια, και άλλες πόλεις, συνολικά σκοτώθηκαν 16 άνθρωποι και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 700.

Σε «αυτοσυγκράτηση» κάλεσε ο Αμερικανός Πρόεδρος καλώντας όλους να εγκαταλείψουν «τα μαξιμαλιστικά αιτήματα» και αποφεύγοντας να πάρει ξεκάθαρη θέση, λέγοντας ότι ο Μούρσι εκλέχτηκε δημοκρατικά αλλά πρέπει να κάνει περισσότερα «για να νιώθουν όλοι ότι ακούγεται η άποψή τους». Ο ΟΗΕ, από την άλλη, εξέφρασε ανησυχία σημειώνοντας ότι οι εξελίξεις στην Αίγυπτο «επηρεάζουν καταλυτικά ολόκληρη την περιοχή».

Είναι φανερό ότι οι εξελίξεις στην Αίγυπτο εκφράζουν και μια αντιπαράθεση μεταξύ αστικών πολιτικών δυνάμεων, που επιχειρούν να χειραγωγήσουν τα λαϊκά στρώματα που υποφέρουν. Σε αυτές τις στιγμές γίνεται εμφανέστατη η έλλειψη ενός ισχυρού επαναστατικού κινήματος και Κομμουνιστικού Κόμματος για να βαθύνει η ταξική πάλη και η σύγκρουση με τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης και να μην μπαίνουν οι εργάτες και τα άλλα εκμεταλλευόμενα στρώματα κάτω από τις σημαίες των αστών με όποιον μανδύα (κοσμικό ή θρησκευτικό).

ΣΥΡΙΑ
Κλιμακώνονται οι πιέσεις για εξοπλισμό αντικαθεστωτικών

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΑΝΑΜΑ.--

Ευρεία επιχείρηση ανακατάληψης της Χομς έχει εξαπολύσει ο συριακός στρατός, μετά από τις επιτυχίες που έχει σημειώσει, τις τελευταίες εβδομάδες στο πεδίο της μάχης, πυροδοτώντας διπλωματικό πυρετό μεταξύ των υποστηρικτών των αντικαθεστωτικών αλλά και σειρά απειλών κατά της συριακής ηγεσίας. Η αντικαθεστωτική «Εθνική Συριακή Συμμαχία» απεύθυνε έκκληση σε όλες τις χώρες που στηρίζουν τη δράση της να «παρέμβουν για να σταματήσουν τους πολιορκητές» ζητώντας να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων».

Ενώ στη Χομς σημειώνονται σκληρότατες μάχες από το Σάββατο, το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου -όπου συμμετέχουν έξι πετρελαιομοναρχίες (Σ. Αραβία, Κατάρ, Ομάν, Κουβέιτ, ΗΑΕ, Μπαχρέιν)- μετά από προγραμματισμένη συνεδρίαση από κοινού με την ΕΕ στην πρωτεύουσα του Μπαχρέιν, προχώρησε σε ξεχωριστή ανακοίνωση με την οποία καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ «να συνεδριάσει εκτάκτως» για να αποτρέψει μια «νέα σφαγή» στη Χομς. Οπως αναφέρει, την πόλη πολιορκούν, εκτός από το συριακό στρατό, «μαχητές της Χεζμπολάχ υπό το λάβαρο των (Ιρανών) Φρουρών της Επανάστασης».

Επίσης, στην ανακοίνωση καλείται η ΕΕ να υλοποιήσει τις υποσχέσεις για άμεσο εξοπλισμό των αντικαθεστωτικών. Για το συγκεκριμένο θέμα, η εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια, Κάθριν Αστον, που βρέθηκε στη Μανάμα, απέφυγε να κάνει δηλώσεις. Επίσης, δε σχολίασε τις νέες προκλητικές δηλώσεις του Σαουδάραβα υπουργού Εξωτερικών Σαούντ αλ Φαϊζάλ, ο οποίος επανέλαβε ότι οι αντικαθεστωτικοί στη Συρία «δεν πολεμούν μόνο ένα παράνομο καθεστώς αλλά και έναν ξένο κατακτητή», αναφερόμενος στους ενόπλους της λιβανικής σιιτικής Χεζμπολάχ αλλά και άλλους σιίτες πολιτοφύλακες που είναι πλέον επισήμως γνωστό ότι μάχονται στο πλευρό του συριακού στρατού.

Τις εξελίξεις στη Συρία αναμένεται να συζητήσουν σήμερα στο περιθώριο της συνόδου ASEAN στο Μπρούνεϊ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι και ο Ρώσος ομόλογός του, Σεργκέι Λαβρόφ.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Συνεχίζονται οι λαϊκές κινητοποιήσεις παρά την κρατική βία

ΑΓΚΥΡΑ.--

Συνεχίστηκαν όλο το Σαββατοκύριακο σε Κωνσταντινούπολη, Αγκυρα και άλλες μεγάλες πόλεις της Τουρκίας οι διαδηλώσεις και οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στην κρατική βία και καταστολή που έχει ως τώρα προκαλέσει το θάνατο τριών νεαρών διαδηλωτών και την απαγόρευση διαδηλώσεων σε κεντρικές πλατείες αστικών κέντρων της χώρας.

Μία από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης με τη συμμετοχή πολλών δεκάδων χιλιάδων, που βροντοφώναξαν συνθήματα υπέρ της κατάργησης της απαγόρευσης των διαδηλώσεων. Συνθήματα ακούστηκαν και στη μνήμη του 27χρονου εργάτη Ετχέμ Σαρισουλούκ που δολοφονήθηκε από αστυνομικό την περασμένη Παρασκευή από τα πυρά των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας στο Lice του Ντιγιαρμπακίρ.

Η δολοφονία επίσης Κούρδου διαδηλωτή την περασμένη Παρασκευή στο Ντιγιαρμπακίρ προκάλεσε συγκρούσεις Κούρδων διαδηλωτών με τις δυνάμεις ασφαλείας, ενώ σε άλλες πέντε τουρκικές πόλεις πραγματοποιήθηκαν κινητοποιήσεις σε μια προσπάθεια να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στην κυβέρνηση Ερντογάν, στην κατεύθυνση επίλυσης του Κουρδικού. Στην Αγκυρα η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού για να διαλύσει παρόμοια συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Μέσα σε αυτό το κλίμα έντονης λαϊκής δυσαρέσκειας έναντι της πολιτικής του κυβερνώντος κόμματος «Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης» του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου προτίμησε να ασχοληθεί με τις προοπτικές ένταξης της Αγκυρας στην ΕΕ λέγοντας στο γερμανικό περιοδικό «Φόκους» ότι η ενταξιακή διαδικασία για την Τουρκία είναι «αναπότρεπτη» γιατί η χώρα «διαθέτει τις απαραίτητες δομές όπως ένα κράτος δικαίου και συμμετοχική δημοκρατία».

Στα θετικά των εξελίξεων στην Τουρκία είναι οι μαζικές συσκέψεις που πραγματοποίησε το ΚΚ Τουρκίας το Σαββατοκύριακο σε Κωνσταντινούπολη και Αγκυρα - και έπονται σε άλλες πόλεις - με εκατοντάδες εργαζόμενους και νέους που έκαναν το βήμα στη διάρκεια των κινητοποιήσεων να ενταχθούν στο Κόμμα και να συνεχίσουν τον αγώνα με στόχο τη σοσιαλιστική Τουρκία.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Επαφές Κέρι

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Την Κυριακή το βράδυ ολοκλήρωσε, τελικά, τις επαφές του σε Ισραήλ και Παλαιστινιακά Εδάφη ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, ο οποίος έμεινε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν στην περιοχή, ακυρώνοντας και προγραμματισμένη επίσκεψή του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του, ο Κέρι είδε, διαδοχικά και εναλλάξ, τρεις φορές τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου και άλλες τόσες τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Αμπάς, δύο στο Αμμάν της Ιορδανίας και μία στη Ραμάλα.

Ολες οι συναντήσεις έγιναν κεκλεισμένων των θυρών και χωρίς καμία απολύτως ενημέρωση στον Τύπο. Ο Κέρι αρκέστηκε να δηλώσει ότι «έχει επιτευχθεί πρόοδος» αλλά ότι υπάρχει «πολλή δουλειά ακόμη να γίνει». Εξαιρετικά επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ, ο οποίος διευκρινίστηκε ότι «έγινε κάποια πρόοδος αλλά δεν είναι σημαντική». Ο Ερακάτ, όπως και άλλοι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι, επιμένουν ότι οι προσδοκίες είναι χαμηλές καθώς δε φαίνεται να υπάρχει διάθεση ούτε από την ισραηλινή ηγεσία ούτε από την αμερικανική διπλωματία να πιέσει για αποδοχή του όρου του «παγώματος του εποικισμού» που τίθεται ως απαραίτητος από την παλαιστινιακή πλευρά για να αναθερμανθεί ο όποιος διάλογος. Οι ΗΠΑ πάντως στο πλαίσιο της προώθησης των γεωστρατηγικών τους συμφερόντων θα συνεχίσουν τις πιέσεις προς τους Παλαιστινίους.

ΛΙΒΑΝΟΣ
Εργατικές κινητοποιήσεις και συγκρούσεις

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Επεισοδιακή συγκέντρωση έξω από το κτίριο της υπηρεσίας ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Ηλεκτρισμού του Λιβάνου. Οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε κινητοποιήσεις εδώ και ένα χρόνο ζητώντας να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου οι συμβάσεις των περισσότερων εξ αυτών, οι οποίες συχνά είναι ημερήσιες ή εβδομαδιαίες, προκειμένου να βελτιωθούν οι αποδοχές τους αλλά κυρίως οι συνθήκες εργασίας τους και ν' αποκτήσουν συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Η πρόβλεψη εγκρίθηκε από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή αλλά εμποδίζεται από βουλευτές των χριστιανικών κομμάτων, που εκτιμούν ότι με τον τρόπο αυτό θα γίνουν μειοψηφία και σε συνδικαλιστικό επίπεδο οι χριστιανοί εργαζόμενοι στην εταιρεία επειδή οι εργαζόμενοι με τις ημερήσιες ή εβδομαδιαίες συμβάσεις είναι κυρίως σιίτες. Κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας, ένας διαδηλωτής αυτοπυρπολήθηκε και μεταφέρθηκε σοβαρά τραυματισμένος στο νοσοκομείο.

Η εξέλιξη αυτή «βάρυνε» την ήδη τεταμένη ατμόσφαιρα που επικρατεί στο Λίβανο εξαιτίας της επίδρασης των συγκρούσεων της Συρίας στις θρησκευτικές κοινότητες της χώρας, που τείνουν να χωριστούν σε υποστηρικτές της συριακής κυβέρνησης και των αντικαθεστωτικών. Χτες, ο υπουργός Αμυνας, Φαγιάντ Γκχοσν, έσπευσε, για πολλοστή φορά, να υπεραμυνθεί της στάσης του στρατού τονίζοντας ότι «καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια να περιορίσει την επίδραση αυτή».

Διήμερη επίσκεψη στη χώρα πραγματοποίησε ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Ουίλιαμ Μπερνς, ο οποίος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Σουλεϊμάν, με τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Ναμπίχ Μπέρι, με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό, Νατζίμπ Μικάτι, και τον αρχηγό του λιβανικού ΓΕΣ, Ζαν Καχουάτζι, εκφράζοντάς τους, όπως ισχυρίστηκε, «την πλήρη υποστήριξη των ΗΠΑ στην εθνική ακεραιότητα, στην ανεξαρτησία και στην πολιτική σταθερότητα του Λιβάνου».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ