ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Ιούλη 2013
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
«Παγώνει» η κατάσχεση σπιτιού μεταλλεργάτη

Μετά από παρέμβαση συνδικάτων και Λαϊκών Επιτροπών στην Εφορία

Το πάγωμα της διαδικασίας αναγκαστικής κατάσχεσης που είχε ξεκινήσει το Δημόσιο για το σπίτι άνεργου μεταλλεργάτη της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, επέβαλαν χτες τα κλαδικά Συνδικάτα Μετάλλου και Ναυπηγοεπισκευής, άνεργοι της Ζώνης, οι Επιτροπές Ανέργων και οι Λαϊκές Επιτροπές της περιοχής του Πειραιά, με δυναμική παρέμβαση στην Εφορία Πειραιά.

Στον επί τρία χρόνια άνεργο μεταλλεργάτη της Ζώνης, πατέρα δύο ανήλικων παιδιών, όπως αποκάλυψε την περασμένη Παρασκευή ο «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ», το Δημόσιο επέβαλε ποινή να χάσει το σπίτι του με διαδικασία αναγκαστικής κατάσχεσης επειδή οφείλει στην εφορία 1.677,95 ευρώ, ποσό που με τις προσαυξήσεις φτάνει τα 2.173,81 ευρώ! Η Δ' ΔΟΥ στον Πειραιά, με την πράξη καθορισμού χρεών που έγινε στις 25 Ιούνη, ορίζει ως «πρώτη προσφορά» το ποσό των 70.000 ευρώ, προφανώς σαν τιμή εκκίνησης για πιθανή μελλοντική πράξη πλειστηριασμού του σπιτιού του ανέργου. Η διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης της κατάσχεσης του σπιτιού ξεκίνησε για χρέη όπως: Πρόστιμο Τροχαίας 44,02 ευρώ (προσαυξήσεις ύψους 132,06). Φόρος εισοδήματος 2005, 63,44 ευρώ (προσαυξήσεις 45,68). Φόρος εισοδήματος 2006, 123,2 ευρώ (προσαυξήσεις 87,47). Φόρος εισοδήματος 2007, 182,99 ευρώ (προσαυξήσεις 133,58). Φόρος εισοδήματος 2011, 156,66 ευρώ (προσαυξήσεις 26,63). Φόρος εισοδήματος και Εισφορά αλληλεγγύης 2012, 752,64 ευρώ (προσαυξήσεις 52,69 ευρώ). Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων 2011, 355 ευρώ (προσαύξηση 17,75 ευρώ).

Σωματεία και Επιτροπές και μαζί τους άνεργοι της Ζώνης που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των σωματείων, αφού προσυγκεντρώθηκαν στην πλατεία του Ηλεκτρικού Σταθμού, με πορεία έφτασαν στον Εφορία Πειραιά και έκαναν δυναμική, αποφασιστική παρέμβαση στον προϊστάμενό της, ο οποίος είχε δώσει και τη γραπτή παραγγελία στο δικαστικό επιμελητή για να ξεκινήσει τη διαδικασία της αναγκαστικής κατάσχεσης. Από τους συγκεντρωμένους απαιτήθηκε να σταματήσει τώρα κάθε διαδικασία κατάσχεσης για το σπίτι του άνεργου μεταλλεργάτη, αλλά και για κάθε άνεργο. Μάλιστα όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, Σ. Πουλικόγιαννης, «υπάρχουν δεκάδες συνάδελφοι από τη Ζώνη, που τους έχει πάει το πρώτο χαρτί, αυτό που προειδοποιεί ότι το επόμενο βήμα θα είναι η εκκίνηση της αναγκαστικής κατάσχεσης. Αυτό το αίσχος να σταματήσει τώρα. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να κατασχεθεί σπίτι ανέργου».

Ο προϊστάμενος δεσμεύτηκε ότι η διαδικασία θα «παγώσει». Από τους συγκεντρωμένους έγινε ξεκάθαρο ότι θα βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα. Ενώ σήμερα στις 12 το μεσημέρι από τα σωματεία, τις Επιτροπές Ανέργων και τις Λαϊκές Επιτροπές θα γίνει παρέμβαση στον πρόεδρο της ΔΕΗ, για τα κομμένα ρεύματα στα σπίτια των ανέργων, όπως του μεταλλεργάτη, που είναι 7 μήνες χωρίς ρεύμα. Εχει προγραμματιστεί προσυγκέντρωση στις 11.30 το πρωί στην Ομόνοια.

ΤΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να γίνει πράξη το «ένας για όλους και όλοι για έναν»

Μεγάλη εξόρμηση για την οργάνωση των ανέργων

Δυναμικά, αποφασιστικά και με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται το μεγάλο πολιτικό άνοιγμα, με αιχμή την ανεργία, από τις Τομεακές Οργανώσεις Πειραιά, Μεταφορών και Μετάλλου του ΚΚΕ, τις Κομματικές Οργανώσεις Υγείας, ΟΤΑ, Εκπαιδευτικών, Οικοδόμων, σε όλους τους τόπους δουλειάς και τις εργατοσυνοικίες της περιφέρειας του Πειραιά.

Με σκοπό την οργάνωση των ανέργων και των οικογενειών τους στις Επιτροπές Ανέργων, στις Λαϊκές Επιτροπές, στα σωματεία τους. Για να γίνει στόχος πάλης το διεκδικητικό πλαίσιο για την ουσιαστική προστασία των ανέργων που προτείνει το ΚΚΕ και ταυτόχρονα να ανοίξει η συζήτηση για την πρόταση διεξόδου, το δρόμο που φωτίζει το ΚΚΕ και που οδηγεί στη λαϊκή ευημερία. Στο πλαίσιο αυτού του ανοίγματος γίνεται και η συγκέντρωση αύριο, Τετάρτη, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στις 8 το βράδυ στη Νίκαια, στην πλατεία Κουμπάκη (πρώην Σπάθα).

«Ο στόχος δεν είναι μία ακόμα πολιτική συγκέντρωση του ΚΚΕ, αλλά μία συγκέντρωση διεκδίκησης, για την ουσιαστική προστασία των ανέργων και των οικογενειών τους», ανέφερε μιλώντας στον «Ρ» για τη σημαντική αυτή πρωτοβουλία των Κομματικών Οργανώσεων ο Βαγγέλης Μάλαμας, μέλος του Γραφείου της Τομεακής Οργάνωσης Πειραιά της ΚΟΑ του ΚΚΕ.

«Εχουμε σαρώσει δύο και τρεις φορές κάθε μαζικό χώρο που υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά. Η ανεργία είναι ένα θέμα που καίει τις εργατοσυνοικίες. Σε περιοχές όπως της Δραπετσώνας ή του Περάματος δεν υπάρχει σπίτι που να μην έχει άνεργο. Πήγαμε σε σπίτια που δεν δούλευε κανείς στην οικογένεια. Ακόμα σε σπίτια που δεν είναι πια το θέμα αν έχουν ρεύμα ή νερό, αλλά αν μπορούν να εξασφαλίσουν ένα πιάτο φαΐ τη μέρα. Σε λίγο θα αρχίσουν να έρχονται οι κατασχέσεις σπιτιών όπως του μεταλλεργάτη από τα Καμίνια που αποκάλυψε ο "Ριζοσπάστης". Επομένως, είναι άμεση και επιτακτική ανάγκη η οργάνωση των ανέργων και των οικογενειών τους, η ταξική αλληλεγγύη, να γίνει πράξη το "ένας για όλους και όλοι για έναν", να διεκδικήσουμε μέτρα για την προστασία των ανέργων τώρα. Ταυτόχρονα να συζητήσουμε με τους ανέργους την πρόταση του ΚΚΕ που δίνει και την οριστική διέξοδο από αυτό τον εφιάλτη».

Οπως ανέφερε ο Β. Μάλαμας, το πολιτικό άνοιγμα γίνεται παράλληλα στους εργασιακούς χώρους, πόρτα πόρτα στις γειτονιές, αλλά και με συσκέψεις σε σπίτια και στα γραφεία των Κομματικών Οργανώσεων. «Είναι ένα από τα μεγαλύτερα πολιτικά ανοίγματα - επισήμανε - που έχει γίνει από τις Κομματικές δυνάμεις. Γίνεται μεθοδικά, σχεδιασμένα, οργανωμένα, με χαρτί και μολύβι, και υπάρχουν μέχρι τώρα θετικά δείγματα ότι θα αποδώσει καρπούς. Καταρχήν, η ανακοίνωση, η αφίσα, το κάλεσμα του Κόμματος έχουν φτάσει σε κάθε γωνιά των περιοχών του Πειραιά. Αντιμετωπίσαμε σε εργασιακούς χώρους, όπως ο ΛΟΥΛΗΣ, την τρομοκρατία, που όπως μας είπαν οι εργαζόμενοι συνδικαλισμός και απεργία ισοδυναμεί με απόλυση. Ωστόσο γίνεται συζήτηση. Δεν υπάρχει χώρος δουλειάς ή σπίτι που να μην κουβεντιάσαμε. Υπάρχουν μοιρολατρία, απογοήτευση, ορισμένοι λένε ότι αυτά που λέει το ΚΚΕ είναι καλά, όμως δεν γίνονται. Δηλαδή εργαζόμενοι που έχουν ρίξει τον πήχη. Απαντάμε αποφασιστικά, δίνοντας κουράγιο, να σηκώσουν κεφάλι. Εχουμε κάνει μαζικές Κομματικές συσκέψεις, που αρκετοί από αυτούς συμμετείχαν για πρώτη φορά και όμως ανέλαβαν δουλειά, να φέρουν άλλους όχι μόνο στη συγκέντρωση, αλλά στις Επιτροπές Ανέργων, στα σωματεία. Και αυτό είναι η επιδίωξη αυτού του ανοίγματος, η διεκδίκηση και η οργάνωση. Κανένας μόνος του απέναντι στην κρίση».

ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ
Χωρίς βαπόρια το βόρειο Αιγαίο

Απλήρωτοι ναυτεργάτες που δουλεύουν μέχρις εξάντλησης, πλοία υποσυντήρητα με ασταμάτητα δρομολόγια, με ό,τι σημαίνει αυτό για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, ταλαιπωρία επιβατών και λαϊκών οικογενειών των νησιών με τον ανεπαρκή ακτοπλοϊκό στόλο, είναι - όπως έδειξαν και τα όσα διαδραματίστηκαν το Σαββατοκύριακο με το πλοίο «ΑΡΙΑΔΝΗ» - τα στοιχεία που συνθέτουν την εικόνα της ακτοπλοΐας. Στοιχεία που δείχνουν ότι οι εφοπλιστές, με τη βάρβαρη πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ να φουσκώνει τα πανιά τους, εντείνουν την επίθεσή τους σε ναυτεργάτες, νησιώτες, συνολικά στους εργαζόμενους για την εξασφάλιση της κερδοφορίας τους.

Το Σάββατο το απόγευμα ο καταπέλτης επιβατών του ακτοπλοϊκού πλοίου «ΑΡΙΑΔΝΗ» βρέθηκε στη θάλασσα, επειδή έσπασε το συρματόσχοινο που τον συγκρατούσε. Το περιστατικό έγινε τη στιγμή του κατάπλου του πλοίου στο λιμάνι. Το πλοίο απέπλευσε με τρεις ώρες καθυστέρηση για Χίο, Μυτιλήνη, ενώ στο γυρισμό για Πειραιά, χτες, παρουσίασε νέο πρόβλημα, αυτή τη φορά, σύμφωνα με δελτίο Τύπου του υπουργείου Ναυτιλίας (ΥΝΑ), μηχανική βλάβη στη δεξιά κύρια μηχανή! Κατέπλευσε στον Πειραιά με 4 ώρες καθυστέρηση ταλαιπωρώντας 964 επιβάτες.

Το πλοίο «ΑΡΙΑΔΝΗ» με έτος κατασκευής το 1996 έχει δρομολογηθεί από την HSW για να καλύψει το κενό του «ΝΗΣΟΣ ΜΥΚΟΝΟΣ», στο οποίο πριν τρεις βδομάδες στο πρώτο του δρομολόγιο για τη θερινή περίοδο και ενώ υποτίθεται ότι είχε περάσει από ετήσια συντήρηση, πήρε φωτιά η τσιμινιέρα και κινδύνεψαν ζωές. Το «ΑΡΙΑΔΝΗ» εκτελεί ασταμάτητα δρομολόγια, με το πλήρωμα να είναι συνέχεια στο πόδι. Στην ταλαιπωρία των νησιωτών του Β. Αιγαίου, με τη Λήμνο να είναι μερικώς απομονωμένη, συμβάλλει και η εταιρεία ΝΕΛ. Εχει το πλοίο «ΘΕΟΦΙΛΟΣ», το οποίο θα έπρεπε να ξεκινήσει δρομολόγια από τις 22 Ιούνη, ακινητοποιημένο στο μόλο Δραπετσώνας και τους ναυτεργάτες του πληρώματος απλήρωτους.

Απλήρωτοι επί μήνες παραμένουν και οι ναυτεργάτες του πλοίου «ΠΗΝΕΛΟΠΗ Α» της ναυτιλιακής εταιρείας FLANMARE SHIPPING, οι οποίοι από σήμερα, σύμφωνα με καταγγελία των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ξεκινούν επίσχεση εργασίας.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κινητοποίηση για το νερό

Κινητοποίηση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού οργανώνουν οι Λαϊκές Επιτροπές της Θεσσαλονίκης την Πέμπτη 4 Ιούλη στις 7.30 μ.μ., έξω από το κτίριο της ΕΥΑΘ. Καλούν τα σωματεία, τους εργαζόμενους, όλο το λαό να συμμετέχει μαζικά.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ