ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Ιούλη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΗΣ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Στη Θεσσαλονίκη περιόδευσε χτες το πρωί η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, συνοδευόμενη από πολυμελές κλιμάκιο μελών του ΠΓ, της ΚΕ και της ΚΟΘ του ΚΚΕ. Επισκέφθηκε το εργοστάσιο συντήρησης βαγονιών του ΟΣΕ και μίλησε στους εργαζόμενους, συναντήθηκε με εργαζόμενους της εφημερίδας «Μακεδονία», που βρίσκονται αντιμέτωποι με τα σχέδια της κυβέρνησης να προχωρήσει σε εκ περιτροπής εργασία και περικοπή των μισθών τους κατά 8% ετησίως. Το μεσημέρι παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στα Γραφεία της ΕΣΗΕΜ-Θ, το απόγευμα μίλησε σε σύσκεψη με βιομηχανικούς εργάτες και το βράδυ σε ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση στη Σταυρούπολη.


ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Δεν υπάρχει ημερομηνία λήξης στα βάρβαρα μέτρα

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη Τύπου της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη

Από τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα της ΕΣΗΕΜΘ

Motion Team

Από τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα της ΕΣΗΕΜΘ
Στην εισηγητική της τοποθέτηση, κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Μάλλον σήμερα είναι αποφράς ημέρα, καθότι όπως ξέρουμε πηγαίνοντας να ψωνίσουμε στα μαγαζιά διάφορα είδη, λιγότερα από πριν βεβαίως, αλλά πάντως θα πάμε να ψωνίσουμε αναγκαστικά, θα αρχίσουμε να νιώθουμε τι σημαίνει αύξηση του ΦΠΑ σε όλα τα είδη και σε όλες τις κατηγορίες των προϊόντων. Και βεβαίως δε μιλάμε γι' αυτά τα είδη πολυτελείας που η μεγάλη πλειοψηφία του λαού δεν τα έπαιρνε, δεν τα αγόραζε και πριν. Μιλάμε για είδη καθημερινά, είτε αναφερόμαστε στα τρόφιμα, είτε στην κίνηση. Βεβαίως αυτά έρχονται να προστεθούν σε όσα μέτρα έχουν παρθεί 20 χρόνια τώρα και ιδιαίτερα από το μνημόνιο και μετά.

Ξεκαθαρίζουμε το εξής πράγμα: Οτι δεν υπάρχει ημερομηνία λήξης στη λήψη βάρβαρων αντεργατικών αντιλαϊκών μέτρων που εμείς δεν θα διστάσουμε να πούμε, ότι μετατρέπουν τη ζωή ενός μεγάλου μέρους του λαού σε Νταχάου. Η ημερομηνία λήξης δεν σταματάει με την εκπνοή του μνημονίου. Μετά θα έχουμε άλλο κι άλλο μνημόνιο, μια και όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι το χρέος δεν πρόκειται να μειωθεί.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει αναλάβει πάνω από το μισό του χρέους. Θα πληρώνονται οι τόκοι, το χρέος θα παραμένει, ανατοκισμοί, ξανά και ξανά. Ολη η φιλοσοφία είναι, όχι τόσο το ίδιο το χρέος, όσο πέρα από το χρέος, να εξασφαλιστεί ότι εάν έρθει περίοδος ανάκαμψης στην Ελλάδα και στην Ευρωζώνη - κάποια στιγμή θα έρθει - να εξασφαλιστεί πριν έρθει η ανάκαμψη, ότι ο ελληνικός λαός, οι λαοί της Ευρώπης θα έχουν φτάσει κυριολεκτικά στον πυθμένα του βαρελιού και όχι μόνο.

Για να κάνουν επενδύσεις οι επιχειρηματίες θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον εξασφαλίσει ότι δεν έχει μείνει τίποτε από αυτά που πότε με βήμα σημειωτόν πότε με βήμα ταχύτερο, κατακτούσαν οι εργαζόμενοι, από το τέλος του 19ου αιώνα μέχρι σήμερα. Γιατί αν θέλετε οι πρώτες χειροπιαστές κατακτήσεις που είχαν οι εργαζόμενοι ξεκίνησαν από το τέλος του 19ου αιώνα στις ΗΠΑ. Δεν είναι τυχαίο πότε καθιερώθηκε η Πρωτομαγιά, πότε καθιερώθηκε η διεθνής μέρα των γυναικών κλπ. Θα φτάσουμε σε σημείο να αναιρεθούν κι αυτές οι κατακτήσεις. Να βρεθούμε δηλαδή 1,5 αιώνα πίσω.

Μέτωπο με δυο πτυχές

Από την άποψη αυτή δεν έχει κανένα νόημα να ελπίζει κανείς ότι ως εδώ, δεν θα έχουμε και παρέκει. Με αυτή την έννοια το ΚΚΕ δραστηριοποιείται σε ένα ενιαίο μέτωπο που έχει δύο πτυχές.

Η μία είναι η πάλη για τα καθημερινά προβλήματα των εργαζομένων που ξεκινάει από την προσπάθεια, τον αμυντικό αγώνα που πια έχει χάσει τη σημασία του καθώς ψηφίζονται συνεχώς επιθετικά μέτρα, τον αγώνα για να δυσκολεύουμε την εφαρμογή του μνημονίου. Αυτή είναι μια βασική πτυχή, για να υπάρξουν αν είναι δυνατόν έστω και κάποιες ισχνές προσωρινές κατακτήσεις. Δεν τις σνομπάρουμε καθόλου, αλλά ταυτόχρονα καταλαβαίνουμε ότι το βασικό πεδίο του μετώπου πάλης πρέπει να είναι η πάλη για να υπάρχουν ρήγματα στο κοινωνικό, οικονομικό, πολιτικό σύστημα, για να υπάρξει αλλαγή στο επίπεδο της εξουσίας.

Γι' αυτό η πρότασή μας, η θέση μας για τα καθημερινά προβλήματα των εργαζομένων και η θέση μας πάλης για τη λαϊκή οικονομία και εξουσία είναι ένα ενιαίο πεδίο. Αν αποκόψεις το σημερινό αγώνα από την προοπτική δεν έχεις ελπίδα και αν βεβαίως στρέψεις την προσοχή σου μόνο στην προοπτική χωρίς να διαμορφώνεις καθημερινά μέτωπα πάλης, πάλι ο αγώνας δεν θα έχει αποτελεσματικότητα.

Αμεσα έχουμε μπροστά μας ακόμα και την ονομαστική μείωση των πραγματικών αποδοχών. Δραματική. Μόνο 30% μειώνεται το εισόδημα από την αύξηση του ΦΠΑ. Αυτά είναι επίσημα στοιχεία. Μπορεί να είναι και παραπάνω. Και ανάκαμψη να γίνει θα έχουμε αύξηση της ανεργίας και άνοδο των τιμών.

Καταλαβαίνετε λοιπόν τι κατάσταση θα υπάρχει για το λαό. Το πρόβλημα της ανεργίας είναι κρίσιμο και θα πάρει πολλές μορφές, και της ανοιχτής μαζικής ανεργίας και της συγκαλυμμένης (ευκαιριακές δουλειές, δουλειές του ποδαριού). Εδώ έχουμε επιχειρήσεις που μειώνουν τις θέσεις εργασίας και απολύουν γιατί τους ενδιαφέρει να κάνουν επενδύσεις στο εξωτερικό.

Η συμφωνία Παπανδρέου - Ερντογάν, τα είπαμε και προχθές στη Βουλή, ανοίγει το δρόμο σε δυναμικές ελληνικές επιχειρήσεις να μειώσουν τις θέσεις εργασίας και να βγάλουν κεφάλαια για να κάνουν επενδύσεις στην Τουρκία. Εχεις λοιπόν επιχειρήσεις που από την πολλή κερδοφορία και ακριβώς επειδή είναι δυνατές, ανεβάζουν το ποσοστό της ανεργίας και έχεις επιχειρήσεις ισχυρές καπιταλιστικές που όμως τις τρώει η πιο μεγάλη καπιταλιστική, ο ανταγωνισμός του κλάδου και που πραγματικά αυτές δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα, χάνουν μερίδια στην αγορά και κάνουν απολύσεις, γιατί ο καπιταλιστής δεν μπορεί να κρατήσει μια επιχείρηση άμα δεν έχει να πληρώσει.

Αυτοί βεβαίως οι καπιταλιστές, ακόμα και όταν κάνουν απολύσεις έχουν εξασφαλίσει τα παιδιά τους, τα εγγόνια τους και αν καταφέρουν να κλείσουν την επιχείρηση πριν χρεοκοπήσει οριστικά, δεν θα πεινάσουν. Αλλά ο εργαζόμενος, είτε δουλεύει σε δυνατή επιχείρηση, είτε σε χρεοκοπημένη καπιταλιστική, θα πεινάσει.

Τεράστιο το θέμα της ανεργίας

Υπάρχουν μεσαίες επιχειρήσεις που δεν θα αντέξουν τον ανταγωνισμό και εδώ αγκαλιάζει όλους τους χώρους. Λίγο πριν μου έδωσαν οι εργαζόμενοι στην εφημερίδα "Μακεδονία", ένα υπόμνημά τους. "Εργασιακό ασφαλιστικό τσουνάμι". Περικόπτει ο επιχειρηματίας τις ετήσιες αποδοχές κατά 8% στους εργαζόμενους και πάει λέγοντας.

Από ό,τι μου είπαν οι εργαζόμενοι, την ίδια ώρα διευρύνει τις δραστηριότητες στον εκδοτικό τομέα. Γιατί υπάρχει και αυτό, τα εκδοτικά συγκροτήματα, όπως και οι κατασκευαστές με εκδοτικά συγκροτήματα, παίρνουν τα κεφάλαιά τους και τα πάνε σε άλλους τομείς, στις Ανανεώσιμες Πηγές ενέργειας κλπ. Δεν είναι δηλαδή πάντα ότι έχουν πραγματικό πρόβλημα. Εχουν πρόβλημα στον τομέα που επιδίδονται, αλλά έχουν τη δυνατότητα και κεφάλαια να πάνε σε άλλο τομέα.

Με αυτή την έννοια το θέμα της ανεργίας είναι τεράστιο, αλλά πρέπει να σας ομολογήσω ότι είναι από τα θέματα εκείνα τα οποία εμείς τα παλεύουμε και ματαιώνοντας τις απολύσεις σε επιχειρήσεις που μειώνουν το προσωπικό καθαρά γιατί θέλουν να κάνουν αλλού επενδύσεις ή γιατί θέλουν να αντικαταστήσουν το προσωπικό με άλλο πιο χαμηλόμισθο. Και εκεί που κλείνουν οι επιχειρήσεις, επειδή δεν μπορούν να σταθούν, αλλά εμείς θα υπερασπιστούμε τους άνεργους.

Παλεύουμε λοιπόν για υψηλά επιδόματα ανεργίας και υψηλές παροχές ανεργίας. Δεν μας αρέσει ως κύρια πολιτική η επιδότηση της ανεργίας, αλλά από τη στιγμή που ζούμε σε συνθήκες καπιταλισμού, δεν μπορούμε σαν άμεσο αίτημα να έχουμε άλλο. Και άλλα αιτήματα επίσης πολύ σύντομα θα επεξεργαστούμε και για τους άνεργους και για τους φτωχούς και ταλαιπωρημένους που έχουν σχέση με τα χρέη στις τράπεζες, με τη ΔΕΗ, με τον ΟΤΕ, με μια σειρά πράγματα. Είμαστε αποφασισμένοι σε αυτό.

Ενιαίο πεδίο πάλης για όλους

Ταυτόχρονα, ανοίγουμε αυτό που λέμε, το δημιουργικό μέτωπο πάλης για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, την πάλη για τη λαϊκή εξουσία, λαϊκή οικονομία, όπου είναι αδιανόητο να μιλάς για ανάπτυξη και να μην μηδενιστεί η ανεργία. Μιλάμε για μηδέν ανεργία, δεν παλεύουμε τα ποσοστά ανεργίας. Ανεργος θα είναι αυτός που δεν ζητάει δουλειά, που είναι τεμπέλης και πάλι δεν θα μείνει στο έλεος, να μην έχει ασφάλιση, περίθαλψη κλπ. Μηδενική ανεργία.

Αυτή την ανάπτυξη προτείνουμε. Είναι θέμα αρχής. Από εκεί και πέρα όλα τα άλλα καθορίζονται βεβαίως από το ρόλο του λαού, από το πώς θα οργανώσεις την ανάπτυξη, από την ικανότητα να την οργανώσεις, ή πώς θα αντιμετωπίσεις τον αρνητικό διεθνή συσχετισμό. Αυτό που λέμε, ανάπτυξη όλων των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας και του τομέα των κοινωνικών υπηρεσιών, της Παιδείας, της Υγείας, του πολιτισμού, είναι κι αυτοί σημαντικοί τομείς που δημιουργούν επίσης και θέσεις εργασίας, αλλά ανεργία μηδέν. Αυτό θα πει φιλολαϊκή πολιτική.

Από αυτή την άποψη εμείς θα συμπαρασταθούμε σε όλους τους ανέργους και τους υποψήφιους ανέργους. Χρειάζεται ιδιαίτερη οργάνωση των ανέργων, μαζί με τους άλλους εργαζόμενους, γιατί το καπιταλιστικό σύστημα πια δεν μπορεί να κάνει ούτε εκείνη τη ρουσφετολογία που έκανε, ούτε εκείνους τους ελιγμούς που έκανε. Τώρα χαλάει και τις συμμαχίες που είχε με ορισμένα τμήματα των μεσαίων στρωμάτων και την εργατική τάξη, ορισμένες συμμαχίες θεμελιωμένες στη ρουσφετολογία, επιδοματικές πολιτικές, κλπ. Τώρα αυτά δεν τα έχει ανάγκη. Βάζει στο χέρι όλο το λαό. Αρα το πεδίο πάλης είναι ενιαίο για όλους».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ