ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Ιούλη 2010
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ
Βαρβαρότητα απέναντι στο λαϊκό εισόδημα

Μαζικές ανατιμήσεις σε ολόκληρη την γκάμα των εμπορευμάτων μετά και τη δεύτερη για το 2010 αύξηση του ΦΠΑ

Αντιμέτωπα με το νέο σαρωτικό κύμα ακρίβειας βρίσκονται από χτες τα λαϊκά νοικοκυριά μετά και την εφαρμογή της δεύτερης δόσης από τις ανατιμήσεις πάνω στους συντελεστές του ΦΠΑ. Ολόκληρη η γκάμα των εμπορευμάτων μαζικής κατανάλωσης, τρόφιμα, φάρμακο, μεταφορές, οι λογαριασμοί των πρώην ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ύδρευση), όλες οι στοιχειώδεις ανάγκες της ζωής και της καθημερινότητας γίνονται πηγή πλουτισμού για το κράτος και την κεφαλαιοκρατία, ένα ακόμη μέσο για την αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος, όπως δηλαδή έχουν συναποφασίσει η κυβέρνηση με την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με το μνημόνιό τους και μόνο για την αύξηση ΦΠΑ που ισχύει από χτες, θα μαζεύουν παραπανίσια έσοδα ύψους 1 δισ. ευρώ για κάθε χρόνο, χώρια τα ποσά που προέρχονται από την ανατίμηση του Μάρτη, χώρια και από τους άλλους φόρους κατανάλωσης που πρόσθεσαν σε ειδικές κατηγορίες εμπορευμάτων. Οι τρανταχτές αυξήσεις σηματοδοτούν και νέο κύκλο ανατιμήσεων, διευκολύνουν βιομηχάνους και μεγαλεμπόρους να φορτώσουν τα παραγόμενα εμπορεύματα με φανερές και κρυφές ανατιμήσεις, να μαζέψουν ακόμη περισσότερα κέρδη από το λαϊκό μόχθο. Αδιάψευστος μάρτυρας είναι η εκτίναξη του επισήμου πληθωρισμού που ακολούθησε την πρώτη από τις δόσεις του ΦΠΑ (15 Μάρτη του 2010). Με βάση και τα επίσημα στοιχεία έσπασε το «ρεκόρ» από το 1997, δηλαδή για τα τελευταία 13 χρόνια.

Η οικονομική επίθεση απέναντι στο λαό παίρνει πολύπλευρες διαστάσεις. Ετσι, για παράδειγμα, από την κατακρεούργηση της 13ης και 14ης σύνταξης «εξοικονομούν», λένε, και μόνο για φέτος, ακόμη 1,5 δισ. ευρώ κ.ο.κ.

Δεν πρόκειται να σταματήσουν σε αυτά. Κυβέρνηση και «καλοθελητές» λένε προκλητικά ψέματα, όταν ισχυρίζονται, τάχα, ότι δε σκέφτονται και άλλα «πακέτα». Ηδη τα έχουν ετοιμάσει, δρομολογώντας για το επόμενο διάστημα και χρόνια ανηλεή επίθεση απέναντι στο λαό με φόρους, περικοπές, μέτρα. Απόλυτα κατατοπιστικό για τις προθέσεις και γι' αυτά που ήδη έχουν αποφασίσει είναι το ίδιο μνημόνιο. Ρητά και κατηγορηματικά έχουν συμφωνήσει να πάρουν (από το 2012 μέχρι το 2014) και «μη καθοριζόμενα μέτρα», όπως για την ώρα τα ονομάζουν, που όμως ποσοτικά τα προσδιορίζουν με μεγάλη ακρίβεια στο αστρονομικό ύψος των 10,85 δισ. ευρώ! Τα «μη καθοριζόμενα μέτρα», αυτά δηλαδή που για απόλυτα ευνόητους λόγους δε θέλουν να ξεφουρνίσουν από τώρα, ξεπερνούν το ένα τρίτο των συνολικών μέτρων του μνημονίου τους! Ολοφάνερο είναι το γεγονός ότι μέσα στα νέα πακέτα έχουν βάλει και νέους βάρβαρους φόρους, τέτοιους που να ικανοποιούν την πλουτοκρατία και από την άλλη δημιουργούν συνθήκες μαζικής φτώχειας για το λαό. Μέσα στις προθέσεις τους είναι μέχρι και η εκτίναξη του ειδικού φόρου για το πετρέλαιο θέρμανσης των λαϊκών νοικοκυριών!

ΕΒΕΑ
Εκβιάζουν με «μετανάστευση» 2 στις 10 επιχειρήσεις

Το 20% των εμποροβιομηχανικών επιχειρήσεων (οι μεγαλύτερες εκ των πραγμάτων) εκβιάζουν για περισσότερα και νέα ευνοϊκά φορολογικά μέτρα, προκειμένου να μη μεταφερθούν σε χώρες με χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές, σύμφωνα με έρευνα του ίδιου του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΕΒΕΑ). Παράλληλα, η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης σε βάρος των εργαζομένων και των μικρών επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων επιδρά αρνητικά στις μικρότερες επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα 1 στις 2 να εκτιμά ότι θα κλείσει εάν δε βελτιωθούν οι οικονομικές της επιδόσεις μέσα στον επόμενο χρόνο.

Η έρευνα του ΕΒΕΑ έγινε τον Ιούνη μέσω διαδικτύου και στο ερωτηματολόγιό του απάντησαν 1.592 επιχειρήσεις. Εκτός των παραπάνω στοιχείων, προκύπτει ότι: 9 στις 10 θεωρούν ότι η φορολογική πολιτική της κυβέρνησης επιβαρύνει τις επιδόσεις τους. Οι 8 στις 10 εμφανίζουν μείωση τζίρου τη συγκεκριμένη περίοδο. Η μεγάλη μείωση της κερδοφορίας αφορά το 44,7% των επιχειρήσεων του δείγματος. Η μεγάλη επιβάρυνση από τη φορολογική πολιτική (δε διευκρινίζεται εάν προκύπτει από τη μείωση της αγοραστικής δύναμης) αφορά το 51% των επιχειρήσεων. Το ενδεχόμενο λουκέτου εξετάζεται πολύ σοβαρά από το 23% και αρκετά από το 29%. Η μεταφορά σε χώρες του εξωτερικού απασχολεί πολύ το 10,5% των επιχειρήσεων και αρκετά το 12%.

Το ΕΒΕΑ κάνει λόγο για «φορολογικό διωγμό» και επαναφέρει την κριτική του για τη μεγάλη ...φορολόγηση στις επιχειρήσεις, την ίδια ώρα που οι «δυνάμεις της αγοράς», μεγαλοβιομήχανοι, μεγαλέμποροι, μεγαλοεισαγωγείς και όλοι οι υπόλοιποι ανάλογων μεγεθών κρίνουν ως αναπόφευκτη και επιβεβλημένη τη φορολογική αφαίμαξη των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΑΓΩΓΟΣ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ - ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο εγκατάστασης

Εγκρίθηκε χτες από το Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο για τη διαδρομή και τους όρους εγκατάστασης του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη. Ο αγωγός των πολυεθνικών θεωρείται έργο «εθνικής σημασίας». Χτες, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτης προανήγγειλε διπλωματικές πρωτοβουλίες προς τη Βουλγαρία, που επανεξετάζει τη συμμετοχή της στο έργο.

Στις βασικές διατάξεις περιλαμβάνονται: Παραχώρηση δικαιωμάτων χρήσης αιγιαλού, παραλίας, πυθμένα, με «εύλογη» αποζημίωση, όπως και τμημάτων του λιμανιού Αλεξανδρούπολης, με αντάλλαγμα και για όσο ισχύει η συμφωνία διέλευσης. Υποχρεωτικές εργασίες υπέρ του αγωγού σε ιδιωτική γη. Αποζημίωση 25% εμπορικής αξίας για τμήματα απ' όπου περνάει. Χρήση δημοτικών εκτάσεων με αποζημίωση. Αναγκαστικές απαλλοτριώσεις κάθε έκτασης αναγκαίας για το έργο, υπέρ του Δημοσίου, με δαπάνη της εταιρείας και με δικαίωμα για αίτηση ακύρωσης.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ
Δάνειο 2 δισ. ευρώ για έργα που θέλει η ΕΕ

Σε... επικοινωνιακό γεγονός μετέτρεψε χτες η κυβέρνηση την υπογραφή της σύμβασης δανειοδότησης του ελληνικού δημοσίου με 2 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για τη χρηματοδότηση της εθνικής συμμετοχής (συνολικού ύψους 4,5 δισ. ευρώ) στο ΕΣΠΑ 2007 - 2013. Πρόκειται για στοχευμένο δάνειο χρηματοδότησης συγκεκριμένων έργων μέσω του ΕΣΠΑ, προκειμένου η κυβέρνηση να ανταποκριθεί με συνέπεια στις δεσμεύσεις της για τσάμπα χρήμα στο μεγάλο ντόπιο και ξένο κεφάλαιο. Στην τελετή υπογραφής, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου έσπευσε να «μεταφράσει» τη σύναψη του δανείου σε «ψήφο εμπιστοσύνης» στην ελληνική οικονομία και στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης. Μια ψήφος που δίνουν οι αγορές, προφανώς για το επιτυχημένο και καίριο χτύπημα της κυβέρνησης στα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων.

Η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λ. Κατσέλη επισήμανε ότι για τη χορήγηση του δανείου «αποτυπώθηκε το σύνολο των παρεμβάσεων του ΕΣΠΑ». Ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ Πλ. Σακελλάρης, σημείωσε ότι το δάνειο προορίζεται για επενδύσεις που η Ελλάδα τις «έχει ορίσει ως καθοριστικής σημασίας για τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξή της και ανταποκρίνονται στη στρατηγική της ΕΕ για το 2020».

Είναι ενδεικτικό, ότι το μισό δάνειο, 1 δισ. ευρώ, προορίζεται για τη συμμετοχή του δημοσίου στο έργο αναβάθμισης του σιδηροδρομικού άξονα ΠΑΘΕ (Πάτρα έως Προμαχώνα), το οποίο συμπεριλαμβάνει και τη σύνδεση εμπορευματικού κέντρου του Θριασίου με το Ικόνιο, στη βάση των σχεδιασμών που έχει εγκρίνει η ΕΕ. Καθόλου «τυχαία», χτες δημοσιοποιήθηκε και η εμπλοκή των Γάλλων στους ελληνικούς σιδηρόδρομους. Το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ, θα διοχετευθεί σε έργα σχετικά με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ύδρευση, απόβλητα, έρευνα και τεχνολογία, τουρισμό, πολιτισμό.

Το δάνειο θα εκταμιευθεί τμηματικά και η χορήγησή του συνεπάγεται ακόμη μεγαλύτερη εμπλοκή της ΕΤΕπ στη διαδικασία έγκρισης, παρακολούθησης και ελέγχου των έργων, γεγονός που εκθείασε η Λ. Κατσέλη, λέγοντας ότι η «παρακολούθηση θα γίνεται ακόμη πιο αποτελεσματική». Η αποπληρωμή θα γίνει σε 25 χρόνια. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι το τελικό επιτόκιο θα κυμανθεί από 2- 4%, καθώς θα μπορεί να είναι σταθερό ή κυμαινόμενο ανά δόση.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Φτωχαίνουν το λαό

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Για τις ανατιμήσεις στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με σχόλιό του επισημαίνει:

«Οι εργαζόμενοι οδηγούνται στη μαζική φτώχεια για να στηριχθεί η κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου. Από τη μία μεριά δραστική συρρίκνωση του λαϊκού εισοδήματος και από την άλλη νέες αυξήσεις των τιμών σε όλα τα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, εξαιτίας της αύξησης του ΦΠΑ. Αυτά είναι τα έργα της κυβέρνησης. Τα ψέματά της έχουν κοντά ποδάρια. Η πολιτική της φτωχαίνει το λαό για χάρη της πλουτοκρατίας».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ