ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Ιούλη 2010
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Ολοήμερες επιχειρήσεις με άγρια χαράτσια

Εγκρίθηκε απ' το Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο για την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων

Στη μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε επιχειρήσεις και τη λειτουργία τους, πρωτίστως, ως ικανών εισπρακτικών μηχανισμών προχωρά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την έγκριση χτες απ' το Υπουργικό Συμβούλιο του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας για την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων. Πρόκειται για μια επιλογή που ενισχύει τη μετατροπή της Υγείας σε χρυσοφόρο επενδυτικό πεδίο για τους επιχειρηματίες. Επιβάλλει επιπλέον χαράτσια για τους ασφαλισμένους είτε άμεσα είτε μέσω των ασφαλιστικών ταμείων είτε μέσω της εξώθησης στην ιδιωτική ασφάλιση, καθώς πλέον κατοχυρώνεται ο ενεργός ρόλος τους στην κάλυψη, μέσω πακέτων, των υπηρεσιών Υγείας απ' τα δημόσια νοσοκομεία.

Ετσι τα δημόσια νοσοκομεία από μονάδες παροχής - όπως θα έπρεπε - σύγχρονων και υψηλών προδιαγραφών υπηρεσιών Υγείας προς τα λαϊκά στρώματα μετατρέπονται σε εισπράκτορες εσόδων, για να καλυφθούν οι «μαύρες τρύπες» των ελλειμμάτων που προκάλεσαν στα δημόσια νοσοκομεία οι πολιτικές λιτότητας των κυβερνήσεων του δικομματισμού σε συνδυασμό με την πρόσδεση των νοσοκομείων στο άρμα της ασύδοτης επιχειρηματικής δράσης στο χώρο της Υγείας. Μάλιστα, όπως είπε μετά το Υπουργικό Συμβούλιο στη συνάντησή της με τους υγειονομικούς συντάκτες η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, θεωρήθηκε εντυπωσιακό στο υπουργικό συμβούλιο το γεγονός ότι πέντε εκατομμύρια ασθενείς (σε σύνολο 18,5 εκ. που αναζητούν πρωτοβάθμια φροντίδα) προσέρχονται στα Κέντρα Υγείας, όπου δεν ισχύει το εξέταστρο των τριών ευρώ. Δηλαδή η κυβέρνηση «κλαίει» που έχει ανασταλεί παλιότερη απόφαση του ΠΑΣΟΚ για τα τρία ευρώ στα Κέντρα Υγείας, ώστε να έχει εισπράξεις 15 εκ. ευρώ το χρόνο, από γέροντες αγρότες - γιατί κυρίως αυτοί ζουν στην επαρχία - και έχουν συντάξεις 300 και 400 ευρώ. Ηδη η κυβέρνηση βρίσκεται στην αναζήτηση φόρμουλας που θα ενεργοποιήσει την παλιότερη υπουργική απόφαση για το εξέταστρο των τριών ευρώ στα Κέντρα Υγείας, στο όνομα της είσπραξης εξέταστρων από ασθενείς τουρίστες στη διάρκεια των διακοπών!

Αυτοχρηματοδοτούμενες μονάδες

Το νομοσχέδιο, με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και λοιπές διατάξεις του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης», έχει 31 άρθρα και, μεταξύ άλλων προβλέπει:

Με απόφαση του Διοικητή της Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) - μετά την τετράωρη τουλάχιστον παρουσία στα τακτικά ιατρεία - οι ειδικευμένοι γιατροί μπορούν να πάρουν μέρος στην ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων, την οποία σχεδιάζουν οι Διοικητικές των ΥΠΕ. Πρόκειται για μια ρύθμιση που παραπέμπει στην Καλλικρατική δομή της χώρας όπου θα υπαχθούν οι ΥΠΕ. Μάλιστα, σε πρωτοβάθμιο επίπεδο, με βάση την Καλλικρατική δομή παραπέμπει και η δημιουργία «Περιφερειακών Συμβουλίων Προγραμματισμού Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας» (άρθρο 10).

Η ολοήμερη λειτουργία, όπως είπε η υπουργός Υγείας, θα ξεκινήσει από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τα Πανεπιστημιακά και θα συνεχιστεί σταδιακά και η πρώτη σύμβαση θα γίνει με τον ΟΠΑΔ.

Ποσοστό από αυτές τις εισπράξεις της ολοήμερης λειτουργίας θα διατίθεται στην Υγειονομική Περιφέρεια «για την αμοιβή επικουρικού προσωπικού των υγειονομικών μονάδων του ΕΣΥ και για την κάλυψη των λειτουργικών τους αναγκών, συμπεριλαμβανομένης της υπερωριακής απασχόλησης του προσωπικού για την πέραν του τακτικού ωραρίου λειτουργία και της αμοιβής πλέον των αρχικά προβλεπόμενων εφημεριών». Δηλαδή τα νοσοκομεία πρέπει να λειτουργήσουν ως αυτοχρηματοδοτούμενες μονάδες που με τα δικά τους έσοδα θα καλύψουν τις επιπλέον εφημερίες που θα χρειαστούν, εκτός από εκείνες που καλύπτει η κυβέρνηση με το «επίδομα εφημέρευσης» για εφτά εφημερίες το μήνα. Επίσης, προβλέπει κάποια κίνητρα για την κατάληψη θέσης γιατρών στην επαρχία.

Ακόμα το νομοσχέδιο προβλέπει (άρθρο 20) την έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων για την ίδρυση νοσοκομείων ή τη συγχώνευσή τους, τη μετατροπή τους και την ολική ή μερική κατάργησή τους. Με το άρθρο 13 προβλέπει την ενοποίηση των δημοσίων φορέων πρόνοιας και με το άρθρο 8 τη μετατροπή του μοναδικού κέντρου αποκατάστασης (ΕΙΑΑ) σε νοσοκομείο του ΕΣΥ.

Τέλος, εισάγεται ως βασικός πυλώνας της παροχής υπηρεσιών υγείας ο εθελοντισμός.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ - ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Εγκλημα και αναχρονισμός σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων

Ολοκληρώθηκε η συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή. Την Τρίτη η συζήτηση συνεχίζεται στην Ολομέλεια

Από την απεργία της περασμένης Τρίτης
Από την απεργία της περασμένης Τρίτης
Ψηφίστηκε χτες και επί των άρθρων από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή το αντιασφαλιστικό τερατούργημα της κυβέρνησης και την ερχόμενη Τρίτη μπαίνει για συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής με προγραμματισμό να ψηφιστεί μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη.

Στην τοποθέτησή του, ο εισηγητής του ΚΚΕ Γ. Μαυρίκος επανέλαβε ότι το κυβερνητικό νομοσχέδιο συνιστά έγκλημα ενάντια σε πολύχρονες κατακτήσεις των εργαζομένων που ήταν αποτέλεσμα σκληρών αγώνων και θυσιών, τονίζοντας ότι το ΚΚΕ είναι περήφανο για αυτούς τους αγώνες και υπενθυμίζοντας ότι ήταν το πρώτο κόμμα που έκανε λόγο για κοινωνική ασφάλιση, σύνταξη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κατακτήσεων που σήμερα η κυβέρνηση επιχειρεί να ανατρέψει. Για εμάς, συνέχισε, είναι αναχρονισμός να αυξάνονται τα όρια ηλικίας σήμερα με αυτόν τον ορυμαγδό της τεχνολογικής προόδου ή να μειώνονται συντάξεις και να καταργούνται βαρέα και ανθυγιεινά και να παρουσιάζεται ως ισοτιμία η προς τα πάνω αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης για τις γυναίκες.

Σχολιάζοντας τα όσα ισχυρίζονται οι κυβερνώντες για την δήθεν σωτηρία του ασφαλιστικού συστήματος υπενθύμισε ότι το 1992-93 το ίδιο ακούγαμε από την ΝΔ, αργότερα επί Γιαννίτση, μετά από τον Δ. Ρέππα και ύστερα από τη Φ. Πετραλιά και όλα αυτά θυμίζουν το παραμύθι με το λύκο και τα πρόβατα και για αυτό δίκαια βγαίνουν οι εργαζόμενοι στους δρόμους.

Εμείς είπε ο Γ. Μαυρίκος έχουμε καταθέσει δύο προτάσεις νόμου για τα εργασιακά και το ασφαλιστικό που απορρίφθηκαν από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ και στη συζήτηση στην Ολομέλεια θα τις καταθέσουμε και πάλι.

Αναφερόμενος στα εργασιακά ζητήματα έκανε λόγο για σαφή αντεργατική κατεύθυνση της κυβέρνησης και είναι χαρακτηριστικό είπε ότι ο ΣΕΒ κατά την ακρόαση του προέδρου του στην Επιτροπή της Βουλής έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για τα εργασιακά τα οποία αποτελούν τη βάση για να καρπώνονται οι βιομήχανοι την υπεραξία των εργαζομένων. Η κυβέρνηση, είπε αυξάνει το όριο απολύσεων και μειώνει τις αποζημιώσεις λειτουργώντας υπέρ του κεφαλαίου και σε βάρος των στοιχειωδών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Επίσης, συνέχισε, καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και στέλνει παιδιά των 15 έως 25 ετών να δουλεύουν με αμοιβές κάτω από τις συμβάσεις.

Το ΚΚΕ, κατέληξε, εκτιμά ότι η παραγωγικότητα και η τεχνολογική πρόοδος δίνουν τη δυνατότητα για πλήρη και σταθερή εργασία, για 35ωρο τη βδομάδα, για πενθήμερο και εφτάωρο.

Κατά τη χτεσινή συνεδρίαση, οι βουλευτές της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ. δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν κάποια από τα άρθρα του νομοσχεδίου, αλλά δεν ανακοίνωσαν ποια είναι αυτά, λέγοντας ότι θα τοποθετηθούν αναλυτικά στη συζήτηση που θα γίνει στην Ολομέλεια της Βουλής.

Στο μεταξύ, χτες το υπουργείο Εργασίας κατέθεσε σωρεία τροπολογιών στο σχέδιο νόμου με τις οποίες όμως στο παραμικρό δεν αλλάζει ο πυρήνας του νομοσχεδίου. Οι τροπολογίες αυτές αφορούν κυρίως διατάξεις για τη μεταβατικότητα στην αύξηση των ορίων ηλικίας για ορισμένες κατηγορίες ασφαλισμένων, που έτσι και αλλιώς όμως οδηγούν στα 40 χρόνια εργασίας και στο 65ο έτος ως γενικό όριο ηλικίας.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΝΙΚΑΙΑΣ
Καλούν σε κινητοποίηση την Τρίτη

Συλλαλητήριο στην είσοδο του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας θα πραγματοποιήσουν την ερχόμενη Τρίτη 6 Ιούλη στη μία το μεσημέρι οι εργαζόμενοι στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας, σύμφωνα με απόφαση που πήρε η χτεσινή Γενική Συνέλευση μετά από πρόταση των ταξικών δυνάμεων. Οι εργαζόμενοι καλούν στο πλευρό τους τα σωματεία και τους μαζικούς φορείς της ευρύτερης περιοχής καθώς, όπως τονίστηκε στη συνέλευση, το θέμα της Υγείας αφορά όλους τους εργαζόμενους και όχι μόνο τους εργαζόμενους στον κλάδο. Για το λόγο αυτό από σήμερα ξεκινούν εξορμήσεις ενημέρωσης του κόσμου στην περιοχή.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ