ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Ιούνη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ
Το Σάββατο η συγκέντρωση - συναυλία διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα

Από την κινητοποίηση στις 12 Μάη
Από την κινητοποίηση στις 12 Μάη
Συγκέντρωση - συναυλία στο Σύνταγμα διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Φορέων ενάντια στη χωματερή της Φυλής το Σάββατο 5 Ιούνη, Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος, στις 7 μ.μ., κλιμακώνοντας τον αγώνα κόντρα στην πολιτική της κυβέρνησης και της Περιφέρειας, που διαιωνίζουν το έγκλημα σε βάρος του λαού της Δυτικής Αττικής και συνολικά όλου του λεκανοπεδίου.

Η Επιτροπή καλεί τους εργαζόμενους να μπουν εμπόδιο στους νέους σχεδιασμούς για επέκταση της χωματερής. Επίσης δηλώνει ότι παλεύει από κοινού με τους εργαζόμενους της Ανατολικής Αττικής, που διεκδικούν να μη γίνει η χωματερή - υγειονομική βόμβα στο Γραμματικό, δίπλα στα σπίτια τους, με τους εργαζόμενους του Περάματος, του Κερατσινίου, της Δραπετσώνας ενάντια στη χωματερή στο Σχιστό, με τους πυρόπληκτους στο Μάτι, στην Κινέτα και το Αλεποχώρι, με τους κατοίκους του Βόλου και της Δυτικής Θεσσαλονίκης, που ζουν ήδη το έγκλημα της καρκινογόνας καύσης απορριμμάτων για τα συμφέροντα λίγων!

Σε σχετική ανακοίνωση σημειώνει ανάμεσα σε άλλα:

«Η διοίκηση Πατούλη (ΝΔ) συνεχίζει το έγκλημα από εκεί που το άφησε η προηγούμενη διοίκηση, της Δούρου (ΣΥΡΙΖΑ), που λίγο πριν παραδώσει ψήφισε τη δημιουργία 3ου ΧΥΤΑ στη Φυλή. Πατούλης, Δούρου και Τζήμερος λίγους μήνες μετά επικύρωσαν αυτήν την απόφαση στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Για το έγκλημα έχουν σοβαρές ευθύνες και οι δημοτικές αρχές της Δυτικής Αττικής, και ιδιαίτερα της Φυλής και του Ασπροπύργου, που παίζουν στα ζάρια των αντισταθμιστικών μέτρων την υγεία και τη ζωή των εργαζομένων και των κατοίκων».

Η Επιτροπή απαιτεί το κλείσιμο της χωματερής της Φυλής και διεκδικεί επίσης: Να μπει τέρμα στην ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων. Με αξιοποίηση όλων των σύγχρονων δυνατοτήτων, να δοθεί απόλυτη προτεραιότητα στην ανακύκλωση και στη διαλογή στην πηγή. Να καθοριστούν κριτήρια καταλληλότητας για την κατανομή των εγκαταστάσεων επεξεργασίας και των χώρων τελικής διάθεσης των απορριμμάτων, με βάση τις σημερινές επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες, την ικανότητα της κάθε υποψήφιας περιοχής, με προτεραιότητα την προστασία της υγείας των κατοίκων και του περιβάλλοντος.

Στη συγκέντρωση - συναυλία στο Σύνταγμα καλεί και η Συντονιστική των Σωματείων και Φορέων Κερατσινίου - Δραπετσώνας και Περάματος ενάντια στη χωματερή στο Σχιστό.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Αγωνιστικές πρωτοβουλίες ενάντια στην καταστροφή του περιβάλλοντος

Μπροστά στην Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος (στις 5 Ιούνη), εργατικά σωματεία και άλλοι μαζικοί φορείς παίρνουν μια σειρά από αγωνιστικές πρωτοβουλίες ενάντια στην καταστροφή του περιβάλλοντος για τα κέρδη των μονοπωλίων και στην παράδοση του φυσικού και ενεργειακού πλούτου στα μονοπώλια.

Συλλαλητήριο για τα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα στη Δυτική Θεσσαλονίκη οργανώνει η Πρωτοβουλία Συλλόγων, Σωματείων και Φορέων κατά της καύσης απορριμμάτων RDF/SRF στην «ΤΙΤΑΝ» στην Ευκαρπία, το Σάββατο 5 Ιούνη στις 11 π.μ., στην πλατεία Ελευθερίας (Ανω Ηλιούπολη) του δήμου Παύλου Μελά.

Στο συλλαλητήριο θα συμμετάσχει και η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Φορέων ενάντια στη δυσοσμία - ρύπανση από τα ΕΛΠΕ, η οποία καλεί σε προσυγκέντρωση στις 10 π.μ. στο πάρκο στη Μουσών στον Εύοσμο (πίσω από τη ΔΕΗ), προκειμένου να πραγματοποιήσει αυτοκινητοπορεία στους δρόμους του Κορδελιού και του Ευόσμου, κατευθυνόμενη προς τον χώρο του συλλαλητηρίου.

Στη Θεσσαλία

Νέες συμμετοχές συλλόγων και σωματείων προστίθενται καθημερινά στην πρωτοβουλία που πήραν εργατικά σωματεία και άλλοι μαζικοί φορείς της Θεσσαλίας για την οργάνωση κινητοποιήσεων στις 5 Ιούνη, ενάντια στην καταστροφή του περιβάλλοντος για τα κέρδη των μονοπωλίων και στην παράδοση του φυσικού και ενεργειακού πλούτου στα μονοπώλια.

Το Σάββατο, Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος, θα γίνουν συγκεντρώσεις στην παραλία του Βόλου και στην κεντρική πλατεία Καρδίτσας στις 7 μ.μ. Στη Λάρισα, μαζικές εξορμήσεις θα γίνουν σε χωριά του δήμου Τεμπών, ενάντια στην εγκατάσταση ιδιωτικής μονάδας φωτοβολταϊκών στον λόφο Γκεντίκι, σε δασική έκταση.

Το Συντονιστικό Αγώνα για τα Αγραφα καλεί στη συγκέντρωση του Σαββάτου στην Καρδίτσα, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «Η επίκληση της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής δεν μπορεί να αποκρύψει το πολλαπλό αρνητικό αποτύπωμα της υλοποίησης της "πράσινης μετάβασης" στο περιβάλλον. Σε ολόκληρη τη χώρα, κάθε βουνό είναι πλέον χώρος τοποθέτησης αιολικών πάρκων, με τεράστιες αρνητικές συνέπειες για τους κατοίκους, την τοπική οικονομία και το ίδιο το περιβάλλον. Οι πεδινές καλλιεργήσιμες εκτάσεις καταστρέφονται από την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων. Χιλιόμετρα νέων δρόμων σε κάθε βουνό καταστρέφουν δάση και δασικά οικοσυστήματα ακόμη και σε περιοχές Natura, χωρίς υποστηρικτικά αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά μέτρα. Προωθούν την καρκινογόνο καύση των απορριμμάτων στη βιομηχανία. Διοχετεύουν πακτωλούς χρηματοδοτήσεων στις επενδύσεις της "πράσινης" οικονομίας, επιβαρύνουν τον λαό με το πανάκριβο "πράσινο" ρεύμα, τους πράσινους φόρους, την αγορά νέων "οικολογικών αυτοκινήτων". Κλείνουν τα μάτια μπροστά στην έκρηξη της ανεργίας, στην αύξηση της ενεργειακής εξάρτησης και στη σπατάλη Ενέργειας απ' την αύξηση της ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο, με τη γρήγορη εφαρμογή του σχεδίου απολιγνιτοποίησης της χώρας. Κι όλα αυτά αγνοώντας προκλητικά τις διαμαρτυρίες των τοπικών κοινωνιών και αντιμετωπίζοντάς τις με οξυμένη καταστολή και διώξεις. Αντίθετα, για όλες εκείνες τις ανθρώπινες παρεμβάσεις που είναι απαραίτητες για την αειφορία και την προστασία του περιβάλλοντος δεν γίνεται καν λόγος, αφού τέτοιες παρεμβάσεις δεν είναι ανταποδοτικές για το κεφάλαιο. Η δασοπροστασία έχει από χρόνια εγκαταλειφθεί και κάθε χρονιά η χώρα μας μετράει χιλιάδες στρέμματα καμένων δασών, η αντιπλημμυρική προστασία είναι ανύπαρκτη με επιφανειακές παρεμβάσεις, χωρίς κεντρικό σχεδιασμό και τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής τα έζησε με δραματικό τρόπο κι ο νομός μας την περασμένη χρονιά. Ας αναρωτηθεί κανείς για το μέγεθος της καταστροφής αν οι σχεδιασμοί εγκατάστασης των αιολικών πάρκων στα Αγραφα πάρουν σάρκα και οστά».

ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εξορμήσεις για την Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος

Πικετοφορίες και μαζικές ενημερωτικές εξορμήσεις προγραμματίζει την Κυριακή 6 Ιούνη η ΤΟ Ανατολικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος, προβάλλοντας την πρόταση του ΚΚΕ.

Συγκεκριμένα, η ΤΟ Ανατολικής Θεσσαλονίκης προγραμματίζει την Κυριακή 6/6 στις 11 π.μ.:

Πικετοφορία από το πρώην Νοσοκομείο «Παναγία» στην Καλαμαριά, μέχρι το πρώην Στρατόπεδο «Κόδρα», με επικεφαλής τον Γ. Δελή, βουλευτή του ΚΚΕ.

Εξόρμηση - ενημέρωση στο Φράγμα της Θέρμης, με επικεφαλής τους εκλεγμένους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Θ. Ιγνατιάδη (περιφερειακό σύμβουλο) και Φ. Καρκατζούνη (δημοτικό σύμβουλο).

Εξόρμηση - ενημέρωση στο Χορτιάτη (στις κεραίες στο δρόμο για το καταφύγιο), με επικεφαλής τον Οδ. Μαάιτα, δημοτικό σύμβουλο Πυλαίας - Χορτιάτη με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Πικετοφορία από το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής στην παραλιακή ζώνη Περαίας - Νέων Επιβατών, με επικεφαλής τον Λ. Στολτίδη, βουλευτή του ΚΚΕ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ