ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Ιούνη 2018 - Κυριακή 3 Ιούνη 2018
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Κορυφώνεται η προεκλογική αντιπαράθεση

ΑΓΚΥΡΑ.--

Εντείνονται οι προεκλογικές δραστηριότητες των κομμάτων στην Τουρκία, καθώς στις 24 Ιούνη θα στηθούν διπλές κάλπες, προεδρικών και βουλευτικών εκλογών, σε μια περίοδο γοργών εξελίξεων σε όλη την περιοχή της Μέσης Ανατολής και με δεδομένο ότι τα παζάρια και οι συμμαχίες του τουρκικού κεφαλαίου διατηρούν ειδικό βάρος, εξαιτίας της οικονομικής, στρατιωτικής και συνολικότερης δύναμης της σημερινής καπιταλιστικής Τουρκίας των 80 εκατομμυρίων κατοίκων. Η Τουρκία είναι ένα από τα σημαντικότερα μέλη του ΝΑΤΟ, ωστόσο ενισχύονται οι αντιπαραθέσεις ειδικά μετά την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλη του 2016 και την αναβάθμιση της συνεργασίας της με τη Ρωσία.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι εξελίξεις στην τουρκική καπιταλιστική οικονομία εντείνουν την ανησυχία των αστών για την πορεία της (με τη διαρκή πτώση της τουρκικής λίρας, την αύξηση του ελλείμματος κ.τ.λ.). Φαίνεται ότι δεν είναι τυχαίες οι παρεμβάσεις της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, η οποία αύξησε τα επιτόκια δανεισμού, ενώ ο πρόεδρος του ΑΚΡ, της χώρας και εκ νέου υποψήφιος για την Προεδρία, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ξεκαθάρισε ότι «η Τουρκία είναι μια χώρα που εφαρμόζει τους κανόνες της οικονομίας του ελεύθερου εμπορίου με όλους της τους νόμους και τους θεσμούς. Θα συνεχίσουμε να τηρούμε τις αρχές της παγκόσμιας διακυβέρνησης στις νομισματικές πολιτικές και με το νέο σύστημα διακυβέρνησης». Αλλωστε, πριν από μερικές μέρες, ο υπουργός Οικονομίας, Μεχμέτ Σιμσέκ είχε - μαζί με τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Μουράτ Τσετίνκαγια - επαφές με πολλούς επιχειρηματίες, στην Κωνσταντινούπολη αλλά και στο Λονδίνο, προκειμένου, όπως εξήγησε, να προσφέρει διαβεβαιώσεις στους επενδυτές. Μεταξύ άλλων δήλωσε: «Ενισχύσαμε το πολιτικό μας πλαίσιο. Μια περίοδος εξισορρόπησης στην οικονομία ξεκίνησε πάλι (...) Οι σημαντικότερες προτεραιότητες είναι ο πληθωρισμός και το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών». Σε συνέντευξή του ο Σιμσέκ ανέφερε ότι «κατανοούμε τις ανησυχίες της αγοράς, τους προβληματισμούς που οι επενδυτές ίσως έχουν (...) Θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα...». Τέτοιες βέβαια επισημάνσεις συνοδεύονται από σειρά νέων εξαγγελιών υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου, όπως φοροαπαλλαγές, «αναπτυξιακά κίνητρα», επιδοτήσεις για μπίζνες σε τομείς που εκτιμώνται πιο κερδοφόροι κ.τ.λ.

Την ίδια στιγμή, ενδεικτικές είναι οι συναντήσεις που «τρέχουν» ή προγραμματίζονται, στο φόντο μιας μεγάλης συζήτησης που φουντώνει εδώ και πολύ καιρό για τις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας. Τη Δευτέρα, ο ΥΠΕΞ, Μ. Τσαβούσογλου, πρόκειται να συναντήσει στην Ουάσιγκτον τον Αμερικανό ομόλογό του, Μ. Πομπέο, με πολλά ζητήματα ανοιχτά, ειδικότερα τις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις, γενικότερα τις σχέσεις της Τουρκίας με τη Δύση. Πάντως, ενδεικτική των διαύλων που μένουν ανοιχτοί είναι η πρόσκληση που η Γερμανία ετοιμάζεται ήδη να απευθύνει στον Ερντογάν για επίσημη επίσκεψη στο Βερολίνο, αμέσως μετά τις εκλογές, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα υποστήριξε ο Τσαβούσογλου και δεν διέψευσαν αξιωματούχοι της γερμανικής κυβέρνησης.

Τέλος, δεν πέρασε απαρατήρητη η άδεια που έδωσαν οι τοπικές αρχές στην Κολωνία για να γίνει στην πόλη προεκλογική συγκέντρωση του σοσιαλδημοκρατικού (φιλοκουρδικού) κόμματος HDP, αν και η ομοσπονδιακή γερμανική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει πως δεν θα επιτρέψει οποιαδήποτε προεκλογική συγκέντρωση για τις εκλογές στην Τουρκία (στη Γερμανία μένουν πολλοί μετανάστες Τούρκοι με δικαιώματα ψήφου).


Α. Μ.


ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΗΣ ΚΟΛΟΜΒΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΝΑΤΟ
Νέα απειλή για τους λαούς και την ειρήνη

Από τη συνάντηση του Προέδρου της Κολομβίας, Μ. Σάντος, με τον γγ του ΝΑΤΟ, την Πέμπτη στις Βρυξέλλες

NATO

Από τη συνάντηση του Προέδρου της Κολομβίας, Μ. Σάντος, με τον γγ του ΝΑΤΟ, την Πέμπτη στις Βρυξέλλες
Η επισημοποίηση από την κυβέρνηση της Κολομβίας και τον απερχόμενο Πρόεδρο της χώρας Μανουέλ Σάντος, ο οποίος βρέθηκε στις Βρυξέλλες την Πέμπτη 31/5, ότι πλέον η χώρα θα έχει το καθεστώς του «παγκόσμιου εταίρου» του ΝΑΤΟ, ενισχύει ακόμα περισσότερο την επιθετικότητα της λυκοσυμμαχίας του κεφαλαίου σε όλο τον πλανήτη. Το ίδιο διάστημα βρίσκεται σε εξέλιξη η προεκλογική καμπάνια για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Κολομβία, στις 17 Ιούνη, με υποψήφιους τον Ιβάν Ντούκε από το «Δημοκρατικό Κέντρο», του γνωστού αντιδραστικού - φιλοπόλεμου πρώην Προέδρου Αλβαρο Ουρίμπε, και τον σοσιαλδημοκράτη Γκουστάβο Πέτρο, ο οποίος υπόσχεται έναν πιο «δημοκρατικό και ανθρώπινο καπιταλισμό». Σε εξέλιξη υποτίθεται ότι βρίσκεται και η λεγόμενη ειρηνευτική συμφωνία με τις Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις Κολομβίας - Στρατός του Λαού (FARC - EP), μετά από 50 χρόνια ένοπλης σύγκρουσης, την οποία στην πραγματικότητα δεν εφαρμόζει η αστική κυβέρνηση, ενώ οι παραστρατιωτικές οργανώσεις συνεχίζουν να δολοφονούν αγωνιστές του λαϊκού κινήματος.

Σε αυτό το φόντο, γίνεται φανερό ότι η ένταξη της Κολομβίας στο καθεστώς του «παγκόσμιου εταίρου του ΝΑΤΟ» εγκυμονεί νέους κινδύνους τόσο για το λαό της χώρας όσο και ευρύτερα για τους λαούς της Λατινικής Αμερικής, για την ειρήνη και τη συνεργασία τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ίδιο καθεστώς έχουν ήδη οι εξής 8 χώρες: Αφγανιστάν, Αυστραλία, Ιράκ, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Μογγολία, Νέα Ζηλανδία και Πακιστάν. Βέβαιο είναι επίσης ότι με την ένταξή της η Κολομβία θα κληθεί να παίξει ακόμη πιο ενεργό ρόλο στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην περιοχή και στον κόσμο.

Για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ο Σάντος υποστήριξε ότι η σύνδεση «δεν σημαίνει πως η χώρα θα συμμετέχει σε στρατιωτικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ» και ότι, αντίθετα, «θα περιοριστεί σε στρατιωτική συνεργασία, αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, προστασία των θαλάσσιων συνόρων και της εγκληματικότητας».

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας, καταδικάζοντας την κίνηση της Κολομβίας σε ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, σημειώνει ότι η ένταξη σε μια στρατιωτική συμμαχία και μάλιστα με πυρηνικές δυνατότητες «αποτελεί σοβαρή απειλή για την ειρήνη και την περιφερειακή σταθερότητα».

Αναβάθμιση της ήδη αυξημένης ιμπεριαλιστικής παρουσίας

Η σχέση της Κολομβίας με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ έχει εξελιχθεί με τα χρόνια και προωθήθηκε από όλες τις αστικές κυβερνήσεις. Στη χώρα αυτή της Νότιας Αμερικής έχουν ήδη ισχυρή στρατιωτική παρουσία οι ΗΠΑ, στόχος της οποίας υποτίθεται ότι ήταν η καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών, στην πραγματικότητα όμως υπήρξε το πρόσχημα για το χτύπημα του λαϊκού κινήματος και του ένοπλου τμήματός του, των αντάρτικων οργανώσεων.

Το ενδιαφέρον των αστών για ένταξη της χώρας στη λυκοσυμμαχία εκδηλώθηκε ήδη από το 2006, κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Ουρίμπε, χωρίς όμως αποτέλεσμα, για άλλους λόγους τότε. Τον Ιούνη του 2013, ο επόμενος Πρόεδρος, Μανουέλ Σάντος (υπουργός Αμυνας του Ουρίμπε, που διαφοροποιήθηκε στην τακτική και μόνο και έφτιαξε δικό του κόμμα), υπέγραψε για πρώτη φορά επίσημη συμφωνία ανταλλαγής πληροφοριών και ασφάλειας με το ΝΑΤΟ, που ανανεωνόταν έως το 2016. Τελικά οι συζητήσεις εντατικοποιήθηκαν και στις 18 Μάη φέτος ήρθε η τελική συμφωνία, που επισημοποιήθηκε την Πέμπτη. Πρέπει να σημειώσουμε ότι παρά τους ισχυρισμούς του Σάντος ότι η χώρα δεν θα συμμετέχει σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, το Πολεμικό Ναυτικό της Κολομβίας το 2015 υποστήριξε με ένα πλοίο τη ναυτική επιχείρηση του ΝΑΤΟ για την υποτιθέμενη καταπολέμηση της πειρατείας στο Κέρας της Αφρικής.

Οπως άλλωστε περιγράφεται στο ίδιο το ενημερωτικό σημείωμα του ΝΑΤΟ, η Κολομβία με καθεστώς «παγκόσμιου εταίρου» συμμετέχει σε «ανάπτυξη κοινών προσεγγίσεων για τις παγκόσμιες προκλήσεις ασφάλειας - όπως είναι η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, η ασφάλεια στη θάλασσα, η τρομοκρατία και οι σύνδεσμοί της με το οργανωμένο έγκλημα - και καλείται να στηρίξει τις προσπάθειες ειρήνευσης και ασφάλειας».

Τίθεται επίσης ο στόχος να υπάρξει «ανάπτυξη της διαλειτουργικότητας των κολομβιανών Ενόπλων Δυνάμεων με εκείνες των συμμάχων του ΝΑΤΟ, που θα διευκολύνει την πιθανή μελλοντική συμμετοχή της Κολομβίας σε επιχειρήσεις και αποστολές υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών». Επισημαίνεται, τέλος, ότι «η Κολομβία διαθέτει μεγάλη πείρα στον τομέα της αντιμετώπισης αντάρτικων οργανώσεων, αντιναρκωτικών επιχειρήσεων και καταπολέμησης των αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών».

Με όλα αυτά, δεν μένει καμία αμφιβολία ότι η Κολομβία θα χρησιμοποιηθεί ως αιχμή του δόρατος ενάντια σε κάθε «σκίρτημα» λαϊκών δυνάμεων, στην περιοχή και όχι μόνο.


Δ. Κ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ