Δεν επιλέχτηκε τυχαία, εξάλλου, ως προορισμός του φετινού Διημέρου η Δυτική Ελλάδα, όπου λειτουργούν τρία στρατιωτικά αεροδρόμια σε Αραξο (όπου συζητιέται η αποθήκευση πυρηνικών όπλων του ΝΑΤΟ), Ανδραβίδα και Ακτιο (όπου έχουν εγκατασταθεί αεροσκάφη «Awacs» του ΝΑΤΟ). Επιπλέον, η βάση της Ανδραβίδας φιλοξένησε τη ΝΑΤΟική άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ», που ήταν ουσιαστικά «πρόβα πολέμου». Απ' το ίδιο αεροδρόμιο έφευγαν τα βομβαρδιστικά για το βρώμικο πόλεμο του 2011 στη Λιβύη. Καθόλου τυχαία, αυτές τις βάσεις επισκέπτεται συχνά - πυκνά ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα...
Σε αυτήν την περιοχή, λοιπόν, το Διήμερο θα αποτελέσει και φέτος ένα αντάμωμα νέων από όλη την Ελλάδα, που θα διαδηλώσουν κόντρα στον πόλεμο και την κλιμακούμενη εμπλοκή της χώρας μας σε αυτόν. Γιατί όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση - κάλεσμα της ΚΝΕ για το Διήμερο:
Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ αναλαμβάνουν σημαντικές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της διεθνιστικής δράσης, συνεργάζονται ουσιαστικά και παλεύουν μαζί με το ΚΚ και την ΚΝ Τουρκίας, με άλλα Κομμουνιστικά Κόμματα και Κομμουνιστικές Νεολαίες στην περιοχή μας, σε όλο τον κόσμο.
Το ΟΧΙ των κομμουνιστών στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο είναι μέρος της πάλης κατά των αιτιών που τον προκαλούν, κατηγορηματική καταδίκη του καπιταλισμού. Είναι ΟΧΙ στην πολιτική της αστικής τάξης, της κυβέρνησής της και των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών, συνέχεια της οποίας είναι ο πόλεμος».
Αφιξη Οργανώσεων στο χώρο του κάμπινγκ
Εναρξη αθλητικών τουρνουά (μπάσκετ, βόλεϊ, ποδόσφαιρο) - Ελεύθερος χρόνος για μπάνιο
20.00 Συγκέντρωση στην Πάτρα, στον Μόλο. Θα μιλήσει ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
22.30 Γλέντι στο χώρο του κάμπινγκ
10.00 Εκδρομή για μαθητές στο μουσείο «Νίκος Μπελογιάννης» στην Αμαλιάδα - Παράλληλα, στο χώρο της κατασκήνωσης, αθλητικά τουρνουά
21.00 Μουσικοθεατρικό αφιέρωμα για τα 50 χρόνια της ΚΝΕ
22.30 Συναυλία με τους «Kollektiva» και άλλα νεανικά συγκροτήματα
23.45 Λαϊκό γλέντι από το συγκρότημα της ΚΝΕ
Το πρωί στο χώρο της κατασκήνωσης θα πραγματοποιηθούν οι τελικοί των αθλητικών τουρνουά και η βράβευση των νικητριών ομάδων.
Η διαδρομή διαρκεί περίπου τεσσεράμισι ώρες. Η ανάβαση θα ξεκινήσει από τη λίμνη Δόξα, όπου και δίνεται το ραντεβού στις 10 το πρωί, και θα καταλήξει στο χωριό Πλανητέρο, ακολουθώντας μια πανέμορφη διαδρομή στα μέρη που έδρασαν ο ΕΛΑΣ και ο ΔΣΕ, δίνοντας σημαντικές μάχες. Η πρωτοβουλία αυτή μπορεί να συνδυάσει την αναψυχή, τη φυσική άσκηση, να καλλιεργήσει το ενδιαφέρον για τα αθλήματα βουνού και τη φύση, αλλά κυρίως να συμβάλει στη γνωριμία ιστορικών τόπων και πλευρών της Ιστορίας που δεν είναι γραμμένες στα σχολικά βιβλία.
Η ευρύτερη περιοχή, όπου θα γίνει η πεζοπορία, αποτέλεσε πεδίο δράσης των ανταρτών του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ την περίοδο από το 1941 μέχρι το 1949. Την περίοδο 1941 - 1945 έδρασε στην περιοχή το 6ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ, με αποκορύφωμα τη μάχη της Στυμφαλίας στις 1-3/7/1944. Την περίοδο 1946 - 1949 έδρασε στην περιοχή το Αρχηγείο Αργολίδας - Κορινθίας του ΔΣΕ. Στις 11-12/4/1948 δίνεται η μεγάλη νικηφόρα μάχη της 3ης Μεραρχίας του ΔΣΕ στα Καλάβρυτα, με το 21ο τάγμα του αστικού στρατού, με έκβαση τη συντριβή του δεύτερου. Το Αρχηγείο της 3ης Μεραρχίας του ΔΣΕ ήταν στο χωριό Πλανητέρο. Στις 10/4/1949 δίνεται στην περιοχή μια από τις τελευταίες μάχες του ΔΣΕ Πελοποννήσου από τον λόχο Κατσικόπουλου.
Οι συμμετέχοντες πρέπει να φοράνε ελαφρύ αρβυλάκι ή αθλητικά παπούτσια, μακρύ ελαφρύ παντελόνι ή φόρμα, μακρυμάνικο πουκάμισο ή ελαφριά μπλούζα και καπέλο. Ακόμα, πρέπει να έχουν μαζί τους νερό (1,5 λίτρο), γυαλιά ηλίου, ένα δεύτερο φανελάκι, δεύτερο ζευγάρι κάλτσες και λίγα τρόφιμα (ξηρά τροφή, σταφίδες ή τοστ) σε ένα μικρό σακίδιο πλάτης.
Στο νέο φύλλο του «Οδηγητή» εγκαινιάζεται μία καινούρια ενότητα, στην οποία θα δημοσιεύεται αρχειακό υλικό που αφορά τα πρώτα χρόνια της δράσης της ΚΝΕ. Η αρχή του αφιερώματος γίνεται με αποκαλυπτικά και αδημοσίευτα ντοκουμέντα που περιγράφουν τη λεπτομερή καταγραφή και παρακολούθηση της δράσης της ΚΝΕ και αντιδικτατορικών οργανώσεων από το κράτος την περίοδο της χούντας (1967-1974).
Ακόμα, στην πλούσια ύλη του «Οδηγητή» ξεχωρίζουν: