ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Ιούνη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Ζυμώσεις» ενόψει της συνάντησης στις 4 Ιούνη

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για το Κυπριακό, ενόψει και της συνάντησης που θα έχει την Κυριακή 4 Ιούνη στη Νέα Υόρκη ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, και τον ηγέτη του ψευδοκράτους Μουσταφά Ακιντζί.

Σε συνέντευξή του στο τουρκικό TRT, ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, είπε ότι οι προσπάθειες συνεχίζονται γιατί «θέλουμε να έχουμε μια περιεκτική σύνοδο στη Γενεύη για όλα τα εκκρεμμούντα ζητήματα. Προσπαθούμε να βρούμε μια κοινή πλατφόρμα γι' αυτό». Υποστήριξε ότι Αθήνα και Αγκυρα βλέπουν ως «στρατηγικό στόχο» τη λύση του Κυπριακού, ενώ για το αν οι διαφωνίες των δύο πλευρών μπορούν να αντιμετωπιστούν, τόνισε: «Οπως γνωρίζετε, η αφετηρία από ελληνικής πλευράς είναι ότι τα τουρκικά στρατεύματα πρέπει να αποχωρήσουν και δεν θα πρέπει να υπάρχουν τουρκικές εγγυήσεις. Και η αφετηρία της τουρκικής πλευράς είναι η αντίθετη, ότι η παρούσα κατάσταση πρέπει να συνεχιστεί. Αυτό που μπορώ να σας πω, είναι πως όλα αυτά μπορούν να λυθούν. Δεν είναι επιστήμη πυραύλων, μπορεί να επιτευχθεί. Αλλά δεν έχουμε κατ' ανάγκη το σωστό κλίμα και το επίπεδο εμπιστοσύνης το οποίο θα το έκανε πιο εύκολο να επιλυθεί». Πρόσθεσε, ακόμα, ότι «και οι δύο πλευρές είπαν ήδη ότι μπορούν να βρίσκονται στη Γενεύη τον Ιούνιο. Το πρόβλημα δεν είναι η ημερομηνία αλλά πώς». Κατέληξε: «Εάν μας δείτε να ερχόμαστε στη δεύτερη "Γενεύη", θα βρούμε μια συμφωνία. Η ανησυχία μου δεν είναι αν θα βρούμε συμφωνία. Η ανησυχία μου είναι αν θα πάμε ποτέ στη Γενεύη».

Στη Λευκωσία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι «εμείς δεν αρνηθήκαμε ποτέ κοινή συνάντηση με τα Ηνωμένα Εθνη» και ότι ζητούμενο είναι «"Γενεύη" που θα φέρει αποτέλεσμα και όχι που θα οδηγήσει σε αδιέξοδο».

Στα Κατεχόμενα, ο Ακιντζί είπε χτες ότι δεν θα δεχτεί την «επιμονή της ελληνοκυπριακής πλευράς προς εμάς για προϋποθέσεις», συμπληρώνοντας ότι «η λύση δεν θα έρθει θέτοντας όρους». Δεν παρέλειψε να επαναλάβει ότι η «τουρκοκυπριακή πλευρά» επιθυμεί «μια ομοσπονδιακή λύση, διζωνική, δικοινοτική, με πολιτική ισότητα που θα βασίζεται στις δύο συνιστώσες Πολιτείες, θα έχει εκ περιτροπής προεδρία και οι δύο πλευρές θα μπορούν να έχουν αποτελεσματική συμμετοχή στις αποφάσεις». «Η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει βούληση και αποφασιστικότητα, αν αυτά υπάρχουν και στην ελληνοκυπριακή πλευρά», συνέχισε, τότε «ας τελειώσουμε με αυτή τη δουλειά, αλλά δεν υπάρχει λόγος να παραπλανούμε περισσότερο τον κόσμο».

Το μεσημέρι, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που βρέθηκε στα Κατεχόμενα, ο Ακιντζί είπε ότι «είμαστε εντάξει για τη Γενεύη, χωρίς όμως προϋποθέσεις, για συζήτηση όλων των θεμάτων, και σίγουρα και των θεμάτων ασφάλειας και εγγυήσεων», αλλά όχι να κλείσουν πρώτα τα κεφάλαια που θέλει η ελληνοκυπριακή πλευρά, υποστηρίζοντας ότι αυτή η προσέγγιση δεν θα οδηγήσει πουθενά.

Για τις δηλώσεις Ακιντζί - Τσαβούσογλου υπήρχαν διφορούμενες πληροφορίες. Σύμφωνα με αρκετά ρεπορτάζ, ο Τσαβούσογλου είπε πως η Αγκυρα δεν μπορεί να συζητά την πλήρη αποχώρηση του τουρκικού στρατού από την Κύπρο, εξηγώντας ότι υπάρχει έδαφος για να αλλάξει η σημερινή κατάσταση και να συζητήσουμε «προσαρμογή» του συστήματος εγγυήσεων και ασφάλειας.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι το παζάρι θα περιπλακεί και από τις επαφές που ήταν ούτως ή άλλως προγραμματισμένο να έχει ο Κύπριος ηγέτης στις ΗΠΑ, με την αμερικανική ηγεσία αλλά και με εκπροσώπους επιχειρηματικών κύκλων. Σε αυτή τη βάση, ενδιαφέρον έχουν εκτιμήσεις που διακινούνται στο «τρίγωνο» Αθήνας - Λευκωσίας - Νέας Υόρκης, ότι η Ουάσιγκτον παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις «καινοτόμες» ιδέες που προωθεί ο Αϊντε για την υπέρβαση διαφωνιών.

Σήμερα, στη Λευκωσία αναμένεται να συνεδριάσει το Εθνικό Συμβούλιο, όπου συμμετέχουν οι επικεφαλής όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων και οι πρώην Πρόεδροι της Δημοκρατίας.

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΕ
Νέες δηλώσεις για τις διμερείς σχέσεις

Ενδιαφέρουσες επισημάνσεις και από τον ΥΠΕΞ της Σλοβενίας

ΑΓΚΥΡΑ.--

Συνεχίζονται οι εκτιμήσεις για το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων ενόψει και των συναντήσεων που θα έχουν Τουρκία και ΕΕ μες στον Ιούνη σε υψηλόβαθμο επίπεδο, αλλά και στο φόντο βαθιών αντιθέσεων που αποτυπώνονται σε μια σειρά από εντάσεις, με πιο χαρακτηριστικές αυτές μεταξύ Αγκυρας - Βερολίνου.

Προχτές, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σημείωσε πως «δεν είμαι της άποψης ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία θα πρέπει τώρα να σταματήσουν», προσθέτοντας ωστόσο ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι χρειάζεται να συνεχίσουν να προσπαθούν να πείσουν την Τουρκία ότι ευνοεί και την ίδια η προώθηση μεταρρυθμίσεων σύμφωνων με τις «ευρωπαϊκές αξίες». «Αν η Τουρκία γίνει ποτέ ένα κράτος - μέλος, δεν το ξέρω», ανέφερε, προσθέτοντας ότι όπως εξήγησε στον Τούρκο ηγέτη Ρ. Τ. Ερντογάν «αν επαναφέρετε τη θανατική ποινή, τότε αυτό θα είναι το τέλος (σ.σ. των ενταξιακών διαπραγματεύσεων)».

Στις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας αναφέρθηκε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας, Καρλ Εριαβετς, που ολοκλήρωσε επίσημη διήμερη επίσκεψη στην Αγκυρα, σε μια περίοδο που η Τουρκία επιδιώκει να ενισχύσει ολόπλευρα την «παρουσία» της στα δυτικά Βαλκάνια. «Οι σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας είναι ζωτικές για τη σταθερότητα της περιοχής (σ.σ. των Βαλκανίων)», εκτίμησε ο Σλοβένος αξιωματούχος, συμπληρώνοντας: «Στην περίπτωση που η Τουρκία εγκαταλείψει τη συμφωνία για το Προσφυγικό, θα επηρεαστούν πολύ αρνητικά η ειρήνη και η σταθερότητα. Αρα, πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος...». Επίσης, υπογράμμισε ότι «ΕΕ και Τουρκία πρέπει να αναλάβουν και οι δύο ευθύνη στο πεδίο της "αντιμετώπισης του Μεταναστευτικού"» και συνέχισε ως εξής: «Κατά τη γνώμη μου, η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ είναι σίγουρα σημαντική αλλά η Τουρκία είναι ήδη ένα μέρος της Ευρώπης».

Ο Εριαβετς βρέθηκε στην Αγκυρα στο πλαίσιο της διήμερης συνεδρίασης της Τουρκο-σλοβένικης Επιτροπής για την Οικονομία. Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας τόνισε, σε ανακοίνωσή του, ότι οι συναντήσεις θα αφορούσαν και την πορεία των διμερών σχέσεων συνολικά όπως και «περιφερειακά θέματα».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, υπέγραψε προχτές διάταγμα, με το οποίο καταργήθηκε μια σειρά από οικονομικές κυρώσεις που ακόμα βρίσκονταν σε ισχύ κατά της Τουρκίας. Αυτές αφορούσαν τη δραστηριοποίηση τουρκικών εταιρειών σε διάφορους τομείς της ρωσικής οικονομίας και η άρση τους εκτιμήθηκε ως νέο βήμα στην πορεία πλήρους εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων.

  • Δεκατρείς Τούρκοι στρατιωτικοί, ανάμεσά τους και τρεις υψηλόβαθμοι, σκοτώθηκαν αργά προχτές το βράδυ, όταν ένα ελικόπτερο τύπου «Κούγκαρ» συνετρίβη στη νοτιοανατολική επαρχία Σιρνάκ. Το ελικόπτερο συνετρίβη ελάχιστα λεπτά μετά την απογείωσή του και οι πρώτες εκτιμήσεις συνδέουν το περιστατικό με πρόσκρουση σε καλώδια γραμμών υψηλής τάσης.
Συνάντηση του ΠΑΜΕ με την πρέσβειρα της Κούβας

Από τη συνάντηση της Κουβανής πρέσβειρας (πρώτη από δεξιά) στα γραφεία του ΠΑΜΕ
Από τη συνάντηση της Κουβανής πρέσβειρας (πρώτη από δεξιά) στα γραφεία του ΠΑΜΕ
Την Τετάρτη, 30 Μάη, επισκέφτηκε το ΠΑΜΕ η νέα πρέσβειρα της Κούβας στην Ελλάδα, Ζέλμις Μαρία Ντομίνγκες Κορτίνα.

Στη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας, συζητήθηκε η σταθερή στήριξη και αλληλεγγύη του ταξικού κινήματος της Ελλάδας, του ΠΑΜΕ προς τον κουβανικό λαό.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Πακέτα «εθελουσίας εξόδου» σε δεκάδες συντάκτες ύλης προσφέρει η διεύθυνση της εφημερίδας «Τάιμς της Νέας Υόρκης» επιδιώκοντας να μειώσει το κόστος παραγωγής και να προσλάβει περισσότερους ρεπόρτερ. Ανακοίνωσε επίσης πως θα καταργήσει την εσωτερική θέση συντάκτη που παρακολουθεί τις αναρτήσεις του κοινού («συνήγορο του αναγνώστη»), καθώς μεταθέτει το βάρος άμεσα στις αναρτήσεις των αναγνωστών της.

ΡΑΜΠΑΤ.-- Εκατοντάδες Μαροκινοί διαδήλωσαν προχτές βράδυ για έκτη συνεχόμενη φορά στη βόρεια πόλη αλ Χοσέιμα, με αίτημα την απελευθέρωση του Νάσερ Ζεφζάφι, επικεφαλής του λεγόμενου «Λαϊκού Κινήματος» που συνελήφθη τη Δευτέρα, τρεις μέρες αφότου οι αρχές άρχισαν να τον καταζητούν με αφορμή τη συμμετοχή του σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς, της φτώχειας και της ανεργίας.

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-- Ενας μηχανοδηγός σκοτώθηκε και άλλοι 50 τραυματίστηκαν από πρόσκρουση αμαξοστοιχίας σε σταθμό κοντά στο Γιοχάνεσμπουργκ. Οι αρχές διενεργούν έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος.

ΝΙΑΜΕΪ.-- Τουλάχιστον 44 μετανάστες, μεταξύ των οποίων και βρέφη, βρέθηκαν χτες νεκροί στην έρημο της περιοχής Αγκαντέζ, στον βόρειο Νίγηρα, ενώ επιχειρούσαν να μεταβούν στη γειτονική Λιβύη και στη συνέχεια πιθανόν στην Ευρώπη.

ΡΑΜΑΛΑ.-- Μία Παλαιστίνια τραυματίστηκε χτες σοβαρά από ισραηλινά πυρά όταν κατηγορήθηκε ότι επιχείρησε να μαχαιρώσει Ισραηλινό στρατιώτη έξω από εβραϊκό εποικισμό στην Τζενίν της Δυτικής Οχθης. Διεθνή πρακτορεία ανέφεραν ότι ο Ισραηλινός στρατιώτης και η Παλαιστίνια μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία.

ΜΑΝΤΙΣΟΝ.-- Εκρηξη που σημειώθηκε χτες σε εργοστάσιο παραγωγής αιθανόλης από καλαμπόκι στην περιοχή Κάμπρια, που βρίσκεται στο νότιο τμήμα της πολιτείας Ουισκόνσιν στις ΗΠΑ, προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον ενός εργάτη, τον τραυματισμό 12 άλλων και τον εγκλωβισμό δύο ακόμη στα συντρίμμια.

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-- Σύροι αντικαθεστωτικοί υποστήριξαν χτες πως στη διάρκεια βομβαρδισμών των ΗΠΑ και των συμμάχων τους σκοτώθηκε ο ιδρυτής του πρακτορείου ειδήσεων των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία, «Aamaq», Μπαράα Καντέκ, μαζί με την κόρη του, στην πόλη Μαγιαντίν στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ