ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Ιούνη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Κορυφώνεται η ενδοαστική αντιπαράθεση εγκλωβισμού του λαού

Διαδηλωτές κυρίως κατά της Μέι, έξω από τη Βουλή πριν την τηλεοπτική συζήτηση με τους εκπροσώπους των κομμάτων
Διαδηλωτές κυρίως κατά της Μέι, έξω από τη Βουλή πριν την τηλεοπτική συζήτηση με τους εκπροσώπους των κομμάτων
ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Με τις γνώριμες ενδοαστικές κόντρες και αλληλοκατηγορίες για την οικονομία, την εσωτερική και εξωτερική πολιτική ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης στο δίκτυο του BBC η τηλεοπτική αναμέτρηση των αρχηγών πέντε αντιπολιτευόμενων κομμάτων και του κυβερνώντος Συντηρητικού, που δεν εκπροσωπήθηκε από την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι αλλά από την υπουργό Εσωτερικών Αμπερ Ραντ.

Η Ραντ υπεραμύνθηκε της κυβερνητικής πολιτικής λιτότητας και των μεγάλων περικοπών σε δημόσιες δαπάνες, ισχυριζόμενη πως έγινε για το «νοικοκύρεμα» των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού. Επανέλαβε το προεκλογικό σύνθημα του κόμματός της για «ισχυρή και σταθερή» οικονομία και σθεναρή στάση στη διαπραγμάτευση για την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ. Αποδοκίμασε τις μεγαλόστομες υποσχέσεις του ηγέτη των Εργατικών, σοσιαλδημοκράτη Τζέρεμι Κόρμπιν, για αύξηση των κρατικών δαπανών σε Υγεία, Παιδεία κ.λπ., κατηγορώντας τον σαρκαστικά ότι «βρήκε το δέντρο που βγάζει λεφτά». Τον κατηγόρησε επίσης ότι αν νικήσει στις εκλογές θα συγκροτήσει κυβέρνηση που θα συνιστούσε «τον συνασπισμό του χάους».

Ο Κόρμπιν από την πλευρά του, προβάλλοντας το φιλολαϊκό προσωπείο και τονώνοντας τις σοσιαλδημοκρατικές ουτοπίες περί «πιο ανθρώπινου καπιταλισμού», αντιπαρέθεσε ότι αν νικήσουν οι Συντηρητικοί στις εκλογές θα έρθει νέα «καταιγίδα λιτότητας στις δαπάνες για την Εκπαίδευση, την Υγεία και την αστυνομία». Ρώτησε την Αμπερ Ραντ αν έχει επισκεφτεί ποτέ «Τράπεζες Τροφίμων», αν έχει δει τους άστεγους που κοιμούνται σε σταθμούς τρένων, αν έχει συνειδητοποιήσει την έκταση της φτώχειας μετά τις άγριες περικοπές των επιδομάτων πρόνοιας. Επίσης ο Κόρμπιν ισχυρίζεται ότι θα διαπραγματευτεί δήθεν καλύτερα για τα συμφέροντα του λαού το Brexit.

Η αρχηγός των «Πρασίνων» Καρολάιν Γκριν κατηγόρησε την υπουργό Εσωτερικών ότι προσβάλλει τους πιο αδύναμους της βρετανικής κοινωνίας με τις θέσεις και τις πολιτικές για τους δικαιούχους επιδομάτων.

Ο Τιμ Φάρον, αρχηγός των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, κατηγόρησε την κυβέρνηση και το UKIP για «δαιμονοποίηση» των μεταναστών και «σκληρό» Brexit. Κατηγόρησε την πρωθυπουργό Μέι ότι επέλεξε να μην συμμετάσχει στην τηλεοπτική αναμέτρηση επειδή θεώρησε ότι οι πολίτες δεν αξίζουν λίγο από το χρόνο της.

Ο Πολ Νάταλ από το αντιμεταναστευτικό Κόμμα Ανεξαρτησίας Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) επιδόθηκε, όπως αναμενόταν, σε κορόνες κατά των μεταναστών, λέγοντας πως η μετανάστευση στη χώρα βρίσκεται πλέον «σε μη βιώσιμα επίπεδα». Προέβαλε επίσης ως πρότυπο μεταναστευτικού συστήματος το αυστηρό νομικό πλαίσιο της Αυστραλίας.

Ο Ανγκους Ρόμπερτσον, από το Εθνικό Κόμμα Σκωτίας (SNP), κατηγόρησε τους Συντηρητικούς ότι ετοιμάζουν νέο «τσεκούρι» στα επιδόματα πρόνοιας των συνταξιούχων, ενώ η Λιάν Γουντ, επικεφαλής του κόμματος «Plaid Cymru» από την Ουαλία, περιορίστηκε σε τοπικά θέματα.

Η τελευταία δημοσκόπηση πάντως από την εταιρεία «YouGov», για την εφημερίδα «Τάιμς», δείχνει να μειώνει στις τρεις ποσοστιαίες μονάδες την απόσταση ανάμεσα στους Συντηρητικούς και τους Εργατικούς. Στην πρόθεση ψήφου, πάντως, η Μέι παραμένει πρώτη με 42%, έναντι 39% υπέρ του Κόρμπιν, αν και αξίζει να θυμηθεί κανείς πως στην αρχή της προεκλογικής περιόδου, στα τέλη Απρίλη, η Μέι προηγούνταν με 24 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά!

Το τραγούδι της Μέι

Και ενώ η προεκλογική εκστρατεία στη Βρετανία πλησιάζει στο τέλος της, διαστάσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παίρνει το τραγούδι «Liar liar GE2017» του βρετανικού συγκροτήματος Captain Ska, που αποκαλεί την Τερέζα Μέι «ψεύτρα», χλευάζοντας το κεντρικό προεκλογικό σύνθημα των Συντηρητικών περί «ισχυρής και σταθερής» οικονομίας.

Το τραγούδι ξεκινά θυμίζοντας τα περίπου 4.000.000 παιδιά στη Βρετανία που ζουν εγκλωβισμένα σε μεγάλη φτώχεια και στηλιτεύει τις πολιτικές λιτότητας. Για όλα, με βάση το βίντεο, φταίνε οι Συντηρητικοί και οι «ψεύτες πολιτικοί», και όχι το βάρβαρο εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα, του οποίου συνέπειες είναι η φτώχεια και η ένταση της εκμετάλλευσης του λαού.

  • Στην πραγματοποίηση απεργιακών κινητοποίησεων προσανατολίζονται οι εργαζόμενοι - μέλη του συνδικάτου UNITE στην Τράπεζα της Αγγλίας, μετά την απόφαση της διοίκησης να δώσει μισθολογικές αυξήσεις ύψους 1% (κάτω δηλαδή και από τον πληθωρισμό).
ΓΑΛΛΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ
Διεκδικεί ρόλο «συνδέσμου» στα ενδοϊμπεριαλιστικά παζάρια

Την ικανότητα της κυβέρνησής του να «συνομιλεί» με διάφορες δυνάμεις ξεχωρίζει ο Εμανουέλ Μακρόν

ΠΑΡΙΣΙ.--

Μετά την υποδοχή του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, στο παλάτι των Βερσαλλιών, τονίζοντας ότι το Παρίσι επιδιώκει να «κάνει διάλογο» με τη Μόσχα σε όλα τα πεδία, η γαλλική ηγεσία υποστηρίζει ότι η χώρα του, επειδή «έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει να συνομιλεί» με τη Ρωσία όπως και με τις ΗΠΑ, πρέπει να είναι «ο σύνδεσμος μεταξύ των διαφορετικών εταίρων». Οπως δήλωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κριστόφ Καστανέρ, «ο ρόλος της Γαλλίας είναι να φέρνει κοντά τους εταίρους όταν εκείνοι απομακρύνονται ο ένας από τον άλλο, εντός του κοινού κύκλου. Αυτό ισχύει στις σχέσεις μας με τη Ρωσία και τις ΗΠΑ».

Διευκρινίζοντας ότι ζητούμενο είναι το ντόπιο κεφάλαιο να αξιοποιήσει κάθε παζάρεμα και κάθε περιθώριο συμβιβασμού για να υπερασπιστεί τη θέση του έναντι των ανταγωνιστών του, ο Καστανέρ ξεκαθάρισε πως «δεν πρόκειται για μια θολή ισορροπία, αντιθέτως πρόκειται για τη δυνατότητα να είμαστε απαιτητικοί, η Γαλλία επιθυμεί το διάλογο, όμως θέλει να την ακούνε και να τη σέβονται».

Η μεγάλη ανησυχία της γαλλικής πλουτοκρατίας για το πόσο υπολείπεται έναντι άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων, και στη μοιρασιά κλάδων στρατηγικής σημασίας και σε γεωπολιτικές κόντρες σε κρίσιμες περιοχές όπως η Μέση Ανατολή αλλά και η Ανατολική Μεσόγειος ειδικότερα, αναζωπυρώνει και προβληματισμούς για τις διεθνείς της συμμαχίες και προτεραιότητες στην εξωτερική πολιτική.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, χτες η γαλλική Εισαγγελία ανακοίνωσε ότι ξεκινά προκαταρκτική έρευνα για τον υπουργό Εδαφικής Συνοχής των Περιφερειών και στενό σύμμαχο του Προέδρου Μακρόν, Ρισάρ Φεράν. Ο ίδιος ο Φεράν επιμένει να αρνείται τις κατηγορίες μεταξύ άλλων για μεσολάβησή του, ώστε εταιρεία της συντρόφου του να κερδίσει διαγωνισμό που αφορούσε τη λειτουργία επιχείρησης στο χώρο της Υγείας. Επίσης, ο Φεράν κατηγορείται και για ευνοιοκρατία (ότι προσέλαβε γνωστούς του ως κοινοβουλευτικούς βοηθούς).

Στην προχτεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Μακρόν φέρεται να ζήτησε «αλληλεγγύη» αλλά και «υπευθυνότητα» από τα στελέχη της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι «φυσικά υπάρχουν μηχανισμοί ελέγχου της εξουσίας», αλλά και σχολιάζοντας ότι «τα πράγματα δεν πηγαίνουν αναγκαστικά καλά όταν ο Τύπος μετατρέπεται σε δικαστή».

ΠΓΔΜ
Ψήφο εμπιστοσύνης από 62 βουλευτές πήρε ο Ζάεφ

ΣΚΟΠΙΑ.--

Πρωθυπουργός «όλων των πολιτών» ανεξαρτήτως εθνότητας και θρησκεύματος επανέλαβε και χτες πως θα είναι ο ηγέτης της Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης (SDSM) Ζόραν Ζάεφ, παίρνοντας, λίγο μετά τα μεσάνυχτα Τετάρτης προς Πέμπτη, την ψήφο εμπιστοσύνης των μελών του κοινοβουλίου με μόλις μία ψήφο παραπάνω από τον ελάχιστο αριθμό ψήφων του 120μελούς κοινοβουλίου που απαιτούνται για να εγκριθεί μία κυβέρνηση.

Ειδικότερα, η νέα κυβέρνηση στα Σκόπια που συγκροτήθηκε 5,5 μήνες μετά τις εκλογές της 11ης του Δεκέμβρη, πήρε τις ψήφους 62 βουλευτών, καταψηφίστηκε από 44 και 5 απείχαν.

Ο 42χρονος πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ακόμη ότι θα «παλέψει για να ενώσει τη χώρα και την προστασία των εθνικών συμφερόντων» και κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να στηρίξουν την κυβέρνησή του, ώστε να προωθήσουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και τις διαδικασίες, με στόχο την ευρω-ατλαντική ολοκλήρωση.

Ο πρώην πρωθυπουργός και αρχηγός του δεξιού κόμματος VMRO - DPMNE, Νίκολα Γκρούεφσκι, υπερασπίστηκε την 10ετή παραμονή του στην εξουσία, λέγοντας ότι την παραδίδει με «καθαρή συνείδηση» και πως φεύγει έχοντας αφήσει πίσω του 170.000 νέες θέσεις εργασίας και χαμηλά δημόσια χρέη. Προειδοποίησε ότι είναι θέμα χρόνου προτού ο διάδοχός του προχωρήσει στην αύξηση της φορολογίας.

Στη νέα κυβέρνηση συνασπισμού, που συγκροτήθηκε από το κόμμα του Ζάεφ, συμμετέχουν δύο (DUI και «Συμμαχία Αλβανών») από τα τρία κοινοβουλευτικά κόμματα της αλβανικής κοινότητας. Στους αλβανόφωνους έχουν δοθεί εννιά υπουργικά χαρτοφυλάκια, συμπεριλαμβανομένων αυτών των υπουργείων Οικονομίας, Δικαιοσύνης και Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης. Αλβανόφωνος, θυμίζουμε, είναι και ο πρόεδρος της Βουλής, Ταλάτ Τζαφέρι, ο οποίος επανέφερε στο προσκήνιο την απαίτηση να αναγνωριστούν τα Αλβανικά ως δεύτερη επίσημη γλώσσα σε όλη την επικράτεια (και όχι μόνον στις περιοχές όπου είναι πλειονότητα οι αλβανόφωνοι), ξεκινώντας τη συνεδρίαση για την εκλογή του νέου πρωθυπουργού στα... Αλβανικά.

Αργότερα χτες, σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, και ο Επίτροπος για Σχέσεις Καλής Γειτονίας της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν, ισχυρίστηκαν ότι «η ΕΕ είναι έτοιμη να στηρίξει το έργο της νέας κυβέρνησης της ΠΓΔΜ και της αντιπολίτευσης...». Κάλεσαν, μάλιστα, όλα τα κόμματα της ΠΓΔΜ να παραμερίσουν τις διαφορές τους και «να συνεργαστούν για να φέρουν εις πέρας ένα κοινό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, ώστε να επιστρέψει η χώρα στο δρόμο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ