ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Ιούνη 2017
Σελ. /24
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΙΜΗΣ ΣΤΗΝ 3Η ΜΕΡΑΡΧΙΑ ΤΟΥ ΔΣΕ
Η εργατική - λαϊκή πάλη να σημαδεύει την εξουσία του κεφαλαίου

Σε πολιτική συγκέντρωση στη Σπάρτη, την περασμένη Παρασκευή, μίλησε ο Νίκος Κουτουμάνος, μέλος της ΚΕ του Κόμματος

Στιγμιότυπο της συγκέντρωσης
Στιγμιότυπο της συγκέντρωσης
Με πολιτική συγκέντρωση στη Σπάρτη, στο ξενοδοχείο «Sparta Inn», όπου μίλησε ο Νίκος Κουτουμάνος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ξεκίνησαν την περασμένη Παρασκευή οι εκδηλώσεις της ΕΠ Πελοποννήσου του Κόμματος για την 3η Μεραρχία του ΔΣΕ.

Οι εκδηλώσεις περιλάμβαναν διήμερη κατασκήνωση στον Ταΰγετο, παρουσίαση του Λευκώματος της ΕΠ Πελοποννήσου για τη δράση του Δημοκρατικού Στρατού στην Πελοπόννησο, ενώ κορυφώθηκαν με τα αποκαλυπτήρια του μνημείου για τον ΔΣΕ το πρωί της Κυριακής, σε εκδήλωση με ομιλητή τον Τηλέμαχο Δημουλά, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ο Νίκος Κουτουμάνος, μιλώντας στο ξενοδοχείο «Sparta Inn» την Παρασκευή 26 Μάφ, ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Οσα λέει η κυβέρνηση, πως "κλείνει η αξιολόγηση και επιτέλους ανοίγει ο δρόμος για μια συνολική συμφωνία για το χρέος, για την οριστική έξοδο από την επιτροπεία και τα μνημόνια", είναι μεγάλη κοροϊδία.

Μήπως θα αυξηθούν οι μισθοί, οι συντάξεις; Πριν λίγες μέρες ψήφισαν το νέο τσεκούρι στις συντάξεις, το αφορολόγητο, ακόμα και τα επιδόματα. Θα καταργηθούν φόροι και χαράτσια; ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης πληρώνουν ακόμα και οι άνεργοι. Θα ανακοπεί η εμπορευματοποίηση της Υγείας, της Πρόνοιας, της Παιδείας; Τι θα αλλάξει στον τομέα της Υγείας, όπου η συγκυβέρνηση, σε συνέχεια της πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων, ενισχύει περαιτέρω τον επιχειρηματικό χαρακτήρα των κρατικών Μονάδων Υγείας;

Στο όνομα της περιβόητης ανάπτυξης, τεράστια κονδύλια δόθηκαν και συνεχίζουν να δίνονται στο νομό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα εκατομμύρια που διέθεσαν για την επέκταση του λιμανιού του Γυθείου για να έχουν πρόσβαση κρουαζιερόπλοια, ή την εμβάθυνση του λιμανιού της Μονεμβάσιας για να αράζουν υπερπολυτελή γιοτ. Εργα που δεν έχουν να αποδώσουν τίποτα στα λαϊκά στρώματα της περιοχής, αντίθετα εξυπηρετούν τα συμφέροντα των εφοπλιστών και του μεγάλου κεφαλαίου που δραστηριοποιείται στον τομέα του τουρισμού. Στη βάση αυτή, έχουν τα τελευταία χρόνια αδειοδοτηθεί ή είναι σε τέτοια διαδικασία μεγάλες τουριστικές μονάδες στην Ποταμιά του δήμου Σπάρτης, στην Ελαφόνησο κ.α.

Και μιας και μιλάμε για τον τουρισμό, το ερώτημα είναι, ποιος κερδίζει στον κλάδο του τουρισμού, που γνωρίζει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης; Που το ένα μετά το άλλο σπάνε τα ρεκόρ; 30 εκατομμύρια τουρίστες λένε ότι περιμένουν φέτος στην Ελλάδα, αλλά δεν μας λένε τι έχουν να περιμένουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο, στην πλειοψηφία τους νέα παιδιά, ακόμα και οι αυτοαπασχολούμενοι στις τουριστικές περιοχές.

Ο λαός μπορεί να βγάλει συμπεράσματα

Σήμερα, μετά από οκτώ χρόνια καπιταλιστικής κρίσης, η εργατική τάξη, ο λαός, μπορεί να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα και να κρίνει:

Τι φταίει και το ένα μνημόνιο διαδέχεται το άλλο, τι φταίει και το βαρέλι των θυσιών του λαού δεν έχει πάτο; Τι φταίει και οι νέες γενιές ζουν χειρότερα από τις προηγούμενες, δεν μπορούν να ζήσουν αξιοπρεπώς, να ικανοποιήσουν σύγχρονες ανάγκες, όχι μόνο τα αυτονόητα, αλλά όλα αυτά που μπορεί να έχει ο εργάτης σήμερα για να ζει ανθρώπινα;

Ολα αυτά που έχει τη δυνατότητα να απολαμβάνει με βάση την εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας. Κι αυτή τη δυνατότητα του τη στερούν η καπιταλιστική ιδιοκτησία και το καπιταλιστικό κέρδος. Αυτά είναι τα εμπόδια που πρέπει να φύγουν από τη μέση.

Σήμερα, στην Ελλάδα, είναι αντικειμενικά δυνατή η ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Η πραγματική ικανοποίησή τους δεν χωράει μέσα στον καπιταλισμό, αλλά προϋποθέτει ριζικές αλλαγές στο επίπεδο της κοινωνίας και της οικονομίας, προϋποθέτει αλλαγή τάξης στην εξουσία.

Σήμερα, όσο κρίσιμο είναι το ζήτημα ο λαός να μην θεωρήσει όλα όσα έχασε στα χρόνια της κρίσης "περασμένα - ξεχασμένα", άλλο τόσο είναι κρίσιμο να θέσει στο επίκεντρο της πάλης του τη διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών του. Γι' αυτό η πάλη του χρειάζεται να σημαδεύει όχι μόνο την εκάστοτε αντιλαϊκή κυβέρνηση, την ΕΕ, αλλά συνολικά την εξουσία του κεφαλαίου, να έχει κατεύθυνση την αλλαγή τάξης στην εξουσία, την εργατική - λαϊκή εξουσία».


Αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς το λεύκωμα

Η συγκίνηση και η περηφάνια για την ηρωική Ιστορία του Κόμματος χαρακτήρισαν το κλίμα κατά την παρουσίαση του λευκώματος - αφιέρωμα στην 3η Μεραρχία του ΔΣΕ, που έγινε σε ειδική εκδήλωση το Σάββατο 27/5 στο χώρο των κατασκηνώσεων της Αγ. Μαρίνας στον Ταΰγετο.

Παραθέτουμε σήμερα ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από την ομιλία του Τάσου Αντωνίου, μέλους του Γραφείου της ΕΠ Πελοποννήσου, που αναδεικνύει τη δουλειά που προηγήθηκε, για να ετοιμαστεί η πολύτιμη έκδοση:

«Μπορούμε με περηφάνια να πούμε ότι το Λεύκωμα της ΕΠ Πελοποννήσου για την 3η Μεραρχία του ΔΣΕ είναι η πιο ολοκληρωμένη δουλειά που έχει γίνει για την ταξική σύγκρουση του '46 - '49 στην Πελοπόννησο, βασισμένη σε ντοκουμέντα της εποχής. Ξεκινήσαμε με την πρόβλεψη για μια έκδοση 200 σελίδων, αλλά τελικά καταλήξαμε στις 320. Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι μια φετινή δουλειά. Στο Λεύκωμα αποτυπώνεται η οργανωμένη έρευνα που γίνεται εδώ και πάνω από τρία χρόνια στην Πελοπόννησο και περιλαμβάνει συλλογή αρχειακού υλικού, επαφές με το Αρχείο του Κόμματος, συνεντεύξεις αγωνιστών της περιόδου, επαφές με εκατοντάδες απογόνους, συζήτηση στα όργανα για συμπεράσματα και βέβαια τις δύο εκδηλώσεις για το Στρατοδικείο της Τρίπολης και το Λαϊκό Διδασκαλείο Πελοποννήσου με τις αντίστοιχες εκδόσεις.


Η νέα μας έκδοση είναι αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς, ασχολήθηκαν δεκάδες στελέχη και μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, αρκετοί φίλοι του Κόμματος. Αν κοιτάξετε γύρω σας κάποιους συντρόφους που γελάνε με περηφάνια και ίσως λίγο συγκινημένοι, είναι αυτοί ακριβώς οι σύντροφοι που δούλεψαν σκληρά μελετώντας, γράφοντας, διορθώνοντας, ψάχνοντας σε μονοπάτια που μέχρι σήμερα δεν είχαν ξαναπερπατήσει. Ολοι εμείς που μας χρέωσε το Κόμμα αυτήν τη σοβαρή δουλειά ξέρουμε ότι σίγουρα θα μπορούσαμε να ψάξουμε καλύτερα, ότι σίγουρα υπάρχουν πράγματα που δεν τα ξετρυπώσαμε, όμως επίσης ξέρουμε ότι μέσα από όλη αυτήν τη διαδικασία γίναμε καλύτεροι κομμουνιστές, μάθαμε πράγματα και βγάλαμε συμπεράσματα που μας κάνουν πιο χρήσιμους για το Κόμμα μας, αυτό και μόνο είναι ένα μεγάλο κέρδος. Επισημαίνουμε ότι είναι αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς, γιατί αυτή είναι και η δύναμή μας.

Στις επαφές μας αυτά τα χρόνια με μελετητές της τοπικής Ιστορίας βλέπουμε ότι τους χρειάζονται χρόνια δουλειάς και έρευνας για αντίστοιχες σε όγκο δεδομένων εκδόσεις. Αντίθετα, εμείς, με την τεχνογνωσία που μας άφησαν οι δύο προηγούμενες αξιόλογες εκδόσεις, συγκροτήσαμε ομάδες δουλειάς, σύντροφοι με ενιαία αντίληψη βασισμένη στα συμπεράσματα που έχει βγάλει το Κόμμα μας για την περίοδο, που δούλεψαν χωρίς να λογαριάζουν κούραση και καταφέραμε σε διάστημα λίγων μηνών να το ετοιμάσουμε. Ηταν η ομάδα συγγραφής των κειμένων, η ομάδα έρευνας στο Αρχείο του Κόμματος, η ομάδα έρευνας σε άλλα αρχεία οργανισμών ή προσωπικά αρχεία αγωνιστών, η ομάδα φωτογραφίας, η ομάδα για τη συγκρότηση του καταλόγου των νεκρών αγωνιστών, η ομάδα για την καταγραφή όλων των μαχών και συγκρούσεων, η ομάδα για τη γραφιστική επιμέλεια. Σχεδόν σε όλες αυτές τις ομάδες επικεφαλής βρέθηκαν μέλη του Γραφείου και της ΕΠ Πελοποννήσου του ΚΚΕ. Δίπλα μας στάθηκαν οι σύντροφοι από το Αρχείο του Κόμματος και από το Τμήμα Ιστορίας της ΚΕ που βοήθησαν καθοριστικά για το αποτέλεσμα. Μέσα από την επαφή με το Αρχείο του Κόμματος, ανακαλύψαμε έναν «θησαυρό»: Πρόκειται για υλικό όλων των πρόσφατων ιστορικών περιόδων που αφορά όλες τις Περιφερειακές Οργανώσεις και μπορεί να αξιοποιηθεί μπροστά στον εορτασμό των 100χρονων του Κόμματός μας.

Ως βάση για την έκδοση πήραμε τη Διακήρυξη της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ, την πρόσφατη συλλογή κειμένων του Τμήματος Ιστορίας καθώς και τα δύο βασικά βιβλία που ήδη έχουν γραφτεί, το βιβλίο του Αρίστου Καμαρινού και του Γιάννη Λέφα για τον εμφύλιο στην Πελοπόννησο. Μεγάλο μέρος των εγγράφων που δημοσιεύουμε είναι από το αρχείο του Β. Ρογκάκου, Πολιτικού Επιτρόπου της 3ης Μεραρχίας του ΔΣΕ και Γραμματέα του Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου μέχρι τις αρχές του 1948. Το αρχείο παραδόθηκε, στα τέλη της δεκαετίας του 1980, από έναν τσοπάνη στη Νομαρχιακή Επιτροπή Λακωνίας του ΚΚΕ και σήμερα βρίσκεται στο Αρχείο του Κόμματος. Του το είχε εμπιστευτεί ο Ρογκάκος πριν σκοτωθεί, με την εντολή πως «όταν τα πράγματα καλυτερέψουν» να το παραδώσει στο Κόμμα. Ο τσοπάνης το κράτησε 40 χρόνια και το παρέδωσε. Ακόμα ένα σημαντικό μέρος των εγγράφων είναι από το αρχείο του Γενικού Αρχηγείου του ΔΣΕ, του κλιμακίου Νοτίου Ελλάδας, αλλά και του ραδιοσταθμού «Ελεύθερη Ελλάδα». Πέρα από αυτά, παραθέτουμε αρχεία του Ελληνικού Στρατού, έγγραφα από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, αλλά και άλλα προσωπικά αρχεία και φωτογραφίες αγωνιστών της εποχής. Στη φετινή μας έκδοση, κάναμε προσπάθεια να δουλέψουμε περισσότερο με τα επίσημα κείμενα, τις Εκθέσεις και Αποφάσεις κομματικών οργάνων, τις διαταγές του Αρχηγείου Πελοποννήσου και του Γενικού Αρχηγείου του ΔΣΕ και λιγότερο με μαρτυρίες και προσωπικές εκτιμήσεις όσων έζησαν και πρωταγωνίστησαν εκείνη την περίοδο. Ετσι, μας δόθηκε η δυνατότητα να μελετήσουμε πιο ολοκληρωμένα και αντικειμενικά την κατάσταση που επικρατούσε μέσα στις Κομματικές Οργανώσεις, στα επιτελεία του ΔΣΕ, αλλά και στα επιτελεία του αστικού στρατού και κράτους.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ