ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Ιούνη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
«Εκταμιεύουν» τα αντιλαϊκά «προαπαιτούμενα» με το βλέμμα στο Γιούρογκρουπ

Με κοινή συνισταμένη την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής, πέρα και πάνω από την όποια «διευθέτηση» στην υπόθεση της διαχείρισης του ελληνικού κρατικού χρέους, συνεχίζονται τα αντιλαϊκά παζάρια και οι διεργασίες γύρω από το κλείσιμο της δεύτερης «αξιολόγησης». Σε πρώτο πλάνο βρίσκονται ακόμη 20 «προαπαιτούμενα» που εκκρεμούν, προκειμένου να συμπληρωθεί η λίστα με τις 140 παρεμβάσεις, στη βάση των οποίων η πλευρά των ευρωπαϊκών «θεσμών» θα συντάξει την «έκθεση συμμόρφωσης» («compliance report»). Στη βάση της τελευταίας θα γίνει η συζήτηση στο προσεχές Γιούρογκρουπ σχετικά με την εκταμίευση της δόσης για τη χρηματοπιστωτική στήριξη προς το ελληνικό κράτος.

Σε αυτό το φόντο, και εν αναμονή του αντιλαϊκού νομοσχεδίου που θα κατατεθεί στη Βουλή, η κυβέρνηση τρέχει να ολοκληρώσει τις «εκκρεμότητες», καθώς με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, Στ. Κοντονή, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, ενεργοποιείται η διάταξη του πρόσφατου εφαρμοστικού νόμου για τη διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών τόσο για τα «κόκκινα» δάνεια προς τις τράπεζες, όσο και προς τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό.

«Η Ελλάδα υλοποιεί τις δεσμεύσεις της με βάση της το πρόγραμμα και είναι ώρα να προχωρήσουμε στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την εκταμίευση της επόμενης δόσης», δήλωσε χτες ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Β. Ντομπρόβσκις.

«Συμφωνία σε αναμονή» για το κρατικό χρέος

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η όποια «λύση» σχετικά με τη «βιωσιμότητα» του κρατικού χρέους, εν μέσω βέβαια της συνεχιζόμενης «διελκυστίνδας» μεταξύ της γερμανικής κυβέρνησης και του ΔΝΤ, φαίνεται να πηγαίνει για επόμενη φάση, συμπαρασύροντας στην ίδια κατεύθυνση και την ένταξη ελληνικών ομολόγων στα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Χαρακτηριστική σε αυτό το επίπεδο είναι η παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), o επικεφαλής οικονομολόγος του οποίου, Ρολφ Στράουχ, μιλώντας στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ, επισήμανε πως «τα οφέλη των οικονομικών μεταρρυθμίσεων για την ελληνική οικονομία και η ιδιοκτησία του προγράμματος αποτελούν αυτή τη στιγμή υψηλότερες προτεραιότητες σε σχέση με την ελάφρυνση χρέους». «Από την πλευρά μας, θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε το βάρος χρέους, διότι βιώσιμες συνθήκες χρηματοδότησης είναι απαραίτητες ώστε η Ελλάδα να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών», ανέφερε, ενώ τέλος έκανε αναφορά στην τρέχουσα κατάσταση των διαπραγματεύσεων, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα χρειάζεται εκταμίευση της δόσης για να καλύψει τις υποχρεώσεις του Ιούλη χωρίς να δημιουργήσει νέα ελλείμματα.

Με παρόμοια θέση, ο Λαρς Φελντ, μέλος του «Γερμανικού Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων» (της λεγόμενης «επιτροπής σοφών»), μιλώντας στη «Deutsche Welle», σημείωσε πως «η κατάσταση στην Ελλάδα δεν είναι τόσο σοβαρή σχετικά με το χρέος, όσο την παρουσιάζει το ΔΝΤ. Το Ταμείο κάνει προβλέψεις, για παράδειγμα για την ανάπτυξη, που είναι ιδιαίτερα απαισιόδοξες. Ισως θα έπρεπε λοιπόν να δει κανείς τον επόμενο χρόνο κατά πόσον όλα αυτά είναι εφικτά». Σύμφωνα με τον ίδιο,εάν προχωρήσουν και οι διαρθρωτικές «μεταρρυθμίσεις», τότε μπορούν να γίνουν διαφορετικές εκτιμήσεις για την πορεία της ανάπτυξης, κατά συνέπεια, όπως είπε, «η ανάγκη ελάφρυνσης του χρέους δεν είναι τόσο μεγάλη όσο την αξιώνει το ΔΝΤ».

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της Ευρωζώνης, η πλευρά του ΔΝΤ προσανατολίζεται στο να μην συμμετάσχει στο «πρόγραμμα» μέσω νέας δανειακής σύμβασης, τουλάχιστον για αυτή τη φάση. Σε αυτό το πλαίσιο, λόγος γίνεται για μια «συμφωνία σε αναμονή» («stand by agreement»). Θυμίζουμε ότι η πλευρά του ΔΝΤ προβλέπει μέσο ρυθμό ανάκαμψης μόλις 1% στη μακροπρόθεσμη περίοδο, βάζοντας ζήτημα μεγαλύτερων παρεμβάσεων στο κρατικό χρέος, με τον επιμερισμό της χασούρας στην Ευρωζώνη. Την ίδια ώρα, στο τραπέζι βρίσκεται η πρόταση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο «πρόγραμμα» με αυξημένες αρμοδιότητες, αλλά χωρίς την παροχή νέων δανείων προς το ελληνικό κράτος.

Παράλληλα, όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt», η γαλλική κυβέρνηση πρότεινε παρεμβάσεις ελάφρυνσης στο κρατικό χρέος, ανάλογα με τους ρυθμούς ανάκαμψης του ΑΕΠ, με επιμηκύνσεις των αποπληρωμών σε περιπτώσεις χαμηλών ρυθμών. Σύμφωνα με την εφημερίδα, «η γερμανική κυβέρνηση βλέπει με σκεπτικισμό και αυτή την πρόταση».

Ενδεικτική πάντως του ευρύτερου παζαριού και των ενδοκαπιταλιστικών ανταγωνισμών που «τρέχουν» στο παρασκήνιο είναι η χτεσινή δήλωση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, που μιλώντας σε συνέδριο στο Βερολίνο έκανε ειδική αναφορά στον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, λέγοντας: «Βγήκε με την υπόσχεση να καταργήσει τα φορολογικά προνόμια για τους εφοπλιστές, αλλά τίποτα δεν έγινε».

Να σημειωθεί ότι στα «προαπαιτούμενα» που προωθεί η συγκυβέρνηση περιλαμβάνεται και η προκλητική ρύθμιση - χάρισμα για παράταση της προσωρινής «εθελοντικής συνεισφοράς» της ελληνικής ποντοπόρου ναυτιλίας και για το 2018. Ουσιαστικά πρόκειται για το ιδιωτικό συμφωνητικό των εγχώριων εφοπλιστών με την κυβέρνηση και τον κρατικό μηχανισμό γύρω από τον τρόπο της... οικειοθελούς φορολόγησής τους.

Περιοδεία του Δ. Κουτσούμπα σε Ανατ. Μακεδονία και Θράκη

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα πραγματοποιήσει τριήμερη περιοδεία στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, την Παρασκευή 9, το Σάββατο 10 και την Κυριακή 11 Ιούνη.

Το πρόγραμμα της περιοδείας είναι το ακόλουθο:

Την Παρασκευή 9 Ιούνη

-- Στις 8 μ.μ., θα μιλήσει σε συγκέντρωση που διοργανώνει η ΤΟ Ξάνθης του ΚΚΕ, στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης.

Το Σάββατο 10 Ιούνη

-- Στις 10 π.μ., θα συναντηθεί με την δήμαρχο Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα, και στις 11 π.μ. με τον αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, Θόδωρο Μαρκόπουλο. Οι συναντήσεις θα γίνουν στο δημαρχείο Καβάλας και στο κτίριο της Περιφερειακής Διοίκησης Καβάλας.

-- Στις 8 μ.μ., θα μιλήσει σε συγκέντρωση που διοργανώνει η ΤΟ Καβάλας του ΚΚΕ στο πάρκο Φαλήρου, όπου και θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι.

Την Κυριακή 11 Ιούνη

-- Στις 10 π.μ., θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο για τους σφαγιασθέντες της Χωριστής Δράμας από τους Βούλγαρους φασίστες, το Σεπτέμβρη του 1941.

-- Στις 10.30 π.μ., θα συναντηθεί με τον δήμαρχο Δράμας, Χριστόδουλο Μαμσάκο, στη Χωριστή, και στις 11 π.μ. θα μιλήσει σε συγκέντρωση που διοργανώνει η ΤΟ Δράμας στη Χωριστή.

-- Στις 7.30 μ.μ., θα μιλήσει σε συγκέντρωση που διοργανώνει η ΤΟ Εβρου, στην Αλεξανδρούπολη, στην πλατεία Φάρου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ